Kojení 17denního miminka - pláč, strach z přibírání. Zkušenosti?

n_ikola
14. črc 2021

Ahoj holky, chtěla jsem Vás poprosit o radu, názor.
Malý se narodil s vahou 3 660g, propuštění jsme byli po týdnu s vahou 3800g ( učili nás vážit před a po, mimco mělo svou danou denní dávku a tu jsem kdyžtak musela dokrmit pokud nevypilo)
Nyní jsme 10 dni doma.
Ze začátku jsem malého vážila a kdyžtak dokrmovala a odstrikavala, byla jsem z toho na palici … pořad se mi chtělo brecet s nemohla si představit, ze to takhle bude dále pokračovat …
Byli jsme u MUDR. TA mi rekla, ať se vykašlu na cele vážení a odstrikavani…

Aktuálně jen kojim, snažím se max co 3 hodiny.
Večer malého budim, teď se někdy budí sám - přijde mi, ze v noci moc nepije, protože nemá tolik pocurane plínky.

Včera jsem vážila, tak má cca 3 960 kg.

Kolikrát přes den ho kojim i hodinu a malý potom stejně neusne a kolikrát ještě place, není to ale ten šílený pláč, co by nešel utisit.

Někdy davam dle jeho potřeby třeba znovu za hodinku a půl, dvě.
Někdy usne třeba max na hodinu.

Měli jste to taky tak, ze vám miminko nespalo po kojení kolikrát?
Jak střídate prsa ? Ja jsem se docetla, ze jednou z levého a jednou z pravého, ale přijde mi, ze když mu prso pak vymenim, tak se více napije ? 🙄

Děkuji za názory 🙏🏻

cilkat
14. črc 2021

Můj prvorozený byl dudlač. Přes den bez prsa prostě odmítal být, takže půlku šestinedělí jsme strávili na gauči, kde byl prostě zarafnutý v prsu. Přehazovala jsem prakticky vždycky, když se začal pouštět a znova hledat... Klidně několikrát dokola. Standardně jsem kojila 45 minut v kuse, pak si dala zhruba čtvrt hodiny pauzu a jela znovu. Že usnul tak tvrdě, aby prso pustil, byla přes den spíš vyjímka... Prostě muse mít prso v tlamičce.
Měli jsme od porodnice dokrm, protože laktace měla zpoždění... vážila jsem v porodnici a pak pár dní doma, ale malýho to štvalo, protože na váze nemůže mít prso, tak jsme to brzy zrušili a vážila jsme nej pro kontrolu přibírání. Dokrm zhruba třetí den doma začal odmítat a byl furt jen na prsu. Mlíko se holt zpustilo a poptávku postupně dohnalo.
Pokud to chápu, tak tvůj syn za deset dní přibral 160 g a navíc není do začátku nijak drobné miminko. To mi přijde, že přibírá docela v pohodě. Je možné, že nemá hlad, ale pláče proto, že si chce ještě dudlat. POkud je to první mimi a máš čas, fakt ho klidně nech dudlat podle jeho potřeby a vykašli se na veškeré uklízení a podobně. Prostě lehni k miminku a buďte spolu.
Později se mi velmi osvědčil šátek (malej byl prostě kontaktní tulič a odmítal být beze mě... když byl v šátku, byl spokojený a já mohla dělat aspoň něco).

mamikry
14. črc 2021

@n_ikola Hlavne zachovat klid. 😉 Neni pravidlem, ze miminko usne u kojeni. Nektera mimca jsou nespavci. Nas rarach treba ze zacatku nespal skoro vubec. Plakat muze, protoze je unaveny a nedokaze zabrat. Zkus ho misto hodiny na prsu treba ponosit, idealne v satku, aby zabral tam. Nekomu pomaha hojdavak, nekomu bily sum, zavinovani. Nam treba perova perina. Koj na pozadani, jak potrebuje a mozna bych zkusila dat dudlicka. Ja u kojeni prsa stridam, kdyz si teda vzpomenu, ktere mel naposled. 🙂 Kolem 3. tydne taky muze nastat rustovy spurt, kdy je mene mleka, nez miminko vyzaduje. Chce to vydrzet a kojit co nejvic, ono se to za par dni upravi. Jinak v noci maly taky cura mene.

andyskarsgard
14. črc 2021

Me maly nespal skoro vubec a ted nespi taky.. Pres den od 2 mesice max hodinu a to jsem rada.. Po jidle nikdy nespal, mel tolik energie..

jjasmina
14. črc 2021

@n_ikola rada je hodit se do klidu a váhu zahodit, kojit dle potřeby 🙂 mě taky malá ilu kojení neusnula, věčně nespala, do půl roku jsem uhoupavala v lehátku, kde vytuhla..

n_ikola
autor
14. črc 2021

Moc Vám všem děkuji za rady 🙂 jedna se o první mimco, je fakt, ze člověk je opravdu na nervy, protože neví … neví, co ho trápí a má obavy, aby pribiral. Zítra jdeme na kontrolu, tak jsem zvědavá.
Holky jak to bylo v případě kdyby malý hubnul? Jako nepřijde mi, přijde mi takový baculatejsi 🙏🏻😀 ale kdyby … doktora dá prikrm s dávkou jakou dávat ? To je taky jedna z věci, vím ze má vypít 150 ml x jeho váha/8 podle internetu.. ale člověk zase nechce prcka precpat, asi nad tím vším hodně uvazuju … 🙄

jiss
14. črc 2021

@n_ikola já jsem se setkala o kojení s tolika protichůdnými radami v porodnici i pak doma, že mi málem praskla hlava. Každopádně vás chci uklidnit, že náš taky zásadně střídal prsa v průběhu kojení, protože z jednoho mu nikdy nestačilo. A to mu trvá dodnes v roce a půl 🤷 a když jsem se snažila kojit jen jednou za tři hodiny, tak bych snad málem přišla o mléko. Tak jsem začala nabízet vždycky, když zaplakal a buď si vzal nebo ne. Usínat u kojení začal až někdy ve čtyřech měsících, do té doby se s ním muselo chodit a houpat na uspání, i v noci. Vážení někoho stresuje, mě uklidňovalo, když jsem věděla, že vypil aspoň něco. Zkuste třeba vážit jen jednou denně ve stejnou dobu. Příkrm bych nedávala, přibrání 160g za deset dní mi přijde v pohodě. Určitě to děláte dobře, nebojte 🙂

areh
14. črc 2021

@n_ikola hubnutí začni řešit až ti bude hubnout. Očividně se mimču daří dobře, krásně přibírá. Není potřeba řešit "co kdyby". Prostě kojte, kdy mimčo chce. Jednou bude přibírat víc,jednou míň. Není potřeba hned všechno řešit.

cilkat
14. črc 2021

Kdyby hubnul (nebo spíš nepřibíral), tak se obvykle některé z kojení nahrazuje Um... Ale fakt myslím, že zatím přibírá dobře. Ono ty miminka jaksi neumí číst tabulky a jednou vypijou 10 ml, jindy 150 a vyhovuje jim to. My přece taky nejíme každé jídlo stejné množství. Navíc kojení není jen jídlo, ale i pití a zvlášť v létě může pít proto, že má žízeň - a pak pochopitelně nepotřebuje tak velkou dávku.
A ještě k tomu kojení "maximálně po třech hodinách" - moji kluci nesnášeli buzení v noci. Už od úplného maličkata spali v noci 5-6 hodin v kuse a teprve pak najížděli na cca dvouhodinové intervaly mezi kojením. Někde jsem slyšela doporučení, že pokud má dítě přes 3 kg, není třeba v noci na kojení budit 😉 .
Prostě klid. Brzy začne mimčo vydávat jiné zvuky při hladu a jiné při jiných potížích a budete to mít vychytané 😉 .