Po kojení ublinkává, co s tím?

terka2018
20. dub 2018

Ahoj maminky,

chtěla jsem se zeptat, zda některá z Vás měla s miminkem problém s ublinkáváním. Mám dvoutýdnního chlapečka, prospívá pěkně (za týden 400g), jen mi příjde jako potíž, že po kojení ublinkává (jednou, nebo dvakrát, někdy i v postýlce).
Můj dotaz zní, zda jste to tak taky některá měla a co s tím? + Ještě dotaz - Když malého nakrmím, odříhne si, tak chce třeba znovu sát, někdy chce sát i potom, co si ublinkne, mám v krmení pokračovat?

Děkuji 🙂

eithelwing
20. dub 2018

Zkoušela jsem všechno možné, dcera prodělala i gastro vyšetření, ale prostě ublinkávala. U malých dětí je to celkem normální, dozrává jícnová záklopka. Opruz byl, že jí to občas rozplakalo (přeci jen, pokud to je po chvíli a u nás šlo klidně i o 2 hodiny, tak to musí pálit v jícnu) a že jsem ji často musela převlékat. Dozrávání je prý různé, dcera blinkala fest i při příkrmech (nesměla jsem dát příkrm a mléko rychle po sobě, ale i tak blinkala), ovšem dobře prospívala, a tak to nikdo neřešil. Maximálně do ní mohli prý zavést sondu, ale to jsme nakonec zavrhli, když váha narůstala.
Ted je dceři rok a ublinkne si jen výjimečně. 🙂 Takže jednou to přestane.

Každopádně je to pro ně nepříjemné, někdy je fajn dát mimču znovu napít, aby ztratilo tu pachuť žaludečních šťáv. Někdy dcera po blinkání dostala škytavku, na to také bylo dobré si trochu nasát mlíčka. Po kojení jsem půl hodiny chovala tak, aby hlavička byla výš. Snažila jsem se tak i kojit. Dcera spala s podloženou postýlkou. I tak jsem ublinkávání úplně nezamezila.

petakaci
20. dub 2018

Můj synek blinkal do cca 5m,docela dost. Když pribira tak jak má, což u tebe krásně, tak se to neřeší. Kojila jsem kdykoli, i po ublinknuti. 🙂 Jinak kojené děti se nemusí dávat odrihavat, mě se to osvědčilo, že jsem narodila v leze, třeba usnul a už jsem s ním nemanipulovala. A taky kojení ve vyvýšené pozici, takzvaně savčí poloha. Jinak prostě se to musí vydržet, já všude tahala několik převlečení 😀 přeji hodně sil a určitě koj tak, jak si miminko řekne <3

zdenkaell
20. dub 2018

400 za tyden... Jestli nejí až moc

rebe
20. dub 2018

Ublinkávání je naprosto normální, dokonce i když blinká obloukem, je to běžné a normální, nemusíš se znepokojovat. Malý je ještě malinkatý, opravdu nejlepší je kojit na vyžádání. Takže kdykoli chce sát, klidně co deset minut 🙂

luc14
20. dub 2018

Nám doktor doporučoval NUTRITON (svatojánský chlebíček) na zahuštění mléka nebo se dává před kojením na lžičku. Jsme na umělým, takže dávám do mléka a je to o něco lepší. Dřív blil celou dávku, teď jen část. A taky klidně blije až 2,5 hodiny od najezení. Tragedie, ale prospiva, tak neresim moc.

marii90
20. dub 2018

400 za tyden je hodne. My byli na prohlidce 6.den a mel by pribirat max. pulku.
Ale taky mi prcek ublinkne. Bud si malo odkrkne nebo se to proste stane. Zkus se optat doktorky, treba se vazne prejida. My dali dudlik, sal by porad ☺ Pry se tim uklidnuji....

newwi
20. dub 2018

Mely jsme podobny problem - podle Mudr. se prejidala... nic jsme s tim nedelaly a mala je v poradku.

rebe
20. dub 2018

@zdenkaell @marii90 Kojené dítě se nikdy nekojí až moc! Každé dítě má své tempo růstu, na kojené děti tabulky neplatí. Zejména řešit to u dvoutýdenního miminka je nesmysl. Jakékoli omezování kojení nebo vnucování dudlíku místo kojení jej může pouze zkomplikovat.

terka2018
autor
20. dub 2018

@zdenkaell
@marii90 papame pres den kazdy 2-3 hodky a v noci mi spinkal i 5,5hod, doktorka rikala ze nemusimto budit, tak jesi ji moc mlicka naraz?...

terka2018
autor
20. dub 2018

@eithelwing dekuji 🙂

rebe
20. dub 2018

@terka2018 Nejí moc mlíčka naráz, nic jako moc kojené nebo moc přibývající kojené dítě neexistuje. Nenech se znejistit, je to nebezpečný mýtus, který vám může kojení jenom zkomplikovat. Kojené děti nerostou podle tabulek, každé má své tempo, přibírají skokově. U vás je všechno v pořádku, kojení vám jde krásně, malý hezky přibírá, nedělej si žádné starosti.

viridie
20. dub 2018

@terka2018 Naprostot souhlasím s @rebe, jen ať se papáček nakojí,kdykoliv si řekne- on je totiž prsník pro miminka jakýsi střeobod všeho vesmíru,čuchá si maminku,uklidňuje se a samozřejmě baští.Blinkání je takto ok,kór když pěkně přibírá.Neboj,je to cajk a kojení zdar,nazdar ! 🙂

marii90
20. dub 2018

@terka2018 Presne. Myslim ze to do sebe nacpe naraz a pak se mu to samozrejme vraci. Casto miva i skytavky. Rikala, ze se jim prave roztahuje hrozne zaludek tim prejidanim, ale ze to mimco potrebuje neco sat, aby se uklidnovalo, takze muze jist vlaste porad... Krmila jsem ho vzdycky kdyz zacal hystercit a vubec to nepomahalo. Musela jsem i dokrmovat,trvalo nez se dostavilo mliko z vlastnich zdroju... pribral tedy ale v ramci "normy". Ted pres den kazdy cca 2-3 hodky, v noci mam natazeny budik po 4 hodinach, ale vetsinou se vzbudi sam do ty doby - pouze MM (jeste mi nekdo rekne, ze matky co nekoji, to delaji z vlastni pohodlnosti, tak ho kopnu 😂 ). Ale taky ublinkava, i kdyz si myslim, ze ma problem si poradne odkrknout. Dneska to vzal z gruntu - prisla skytavka, najednou poblinkal sebe, mne komplet a dokonce i koberec 😂 jinak je min plactivej a zlepsily se i prdiky, co ma dudak... ackoli jsem se mu chtela vyhnout. Beztak si tam cpal ruce a akorat se poskrabal hrozne.

rebe
20. dub 2018

@marii90 Jenže mezi kojeným dítětem a dítětem na UM je obrovský rozdíl! Jednak u dítěte na lahvičce dudlík ničemu neublíží, takže není důvod mu ho nedat, kojenému dítěti změní techniku sání (ta je u bradavky jiná než u lahvičky) a může kojení zkomplikovat. Navíc na děti na UM jsou ty tabulky dělané, protože UM je mnohem kaloričtější a je potřeba dodržovat přesné dávkování, jinak dítě přibývá nadměrně. U kojených dětí nic takového neplatí, mateřské mléko se přizpůsobuje potřebám dítěte a nic jako příliš rychle přibývající dítě u kojení neexistuje. Neber si to, prosím, nějak zle, ale když maminka, která nekojí, radí matce, která kojí, může napáchat víc škody než užitku.

myjusiatko
20. dub 2018

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/refl...
Blinkani nicemu nevadi. Koj na pozadani. Jednou blinkat prestane. Holt budes jen vic prat. 🙂

terka2018
autor
20. dub 2018

@petakaci dekuji 🙂

terka2018
autor
20. dub 2018

@luc14 dobre dekuji 🙂

terka2018
autor
20. dub 2018

@rebe dobre dekuji moc 🙂

terka2018
autor
20. dub 2018

@viridie dekuji 🙂

terka2018
autor
20. dub 2018

@marii90 dobra dekuji 😀😊

terka2018
autor
20. dub 2018

@myjusiatko dekuji, jojo perem pekne 😀

beruskaev
20. dub 2018

Podle naší dr. je to úplně v pořádku, mám doma 3,5měsíce starého chlapečka a ublinkával po každém kojení, někdy víc, někdy míň. Poslední měsíc je to už lepší, ale občas se to stane. Rada zní, dostatek oblečení a na kojení určitě neubírat, dítě si řekne.Dudlíku jsem se chtěla vyhnout, právě kvůli kojení, cca v měsíci si začal žuzlat palec, tak jsem dala raději dudlík, ale syn ho moc nechce, bere si ho jenom na usnutí.

marii90
20. dub 2018

@rebe psala jsem, ze kojim, jen ze to trvalo 😉 a po tom, co se naucil pit z flasky se naucil i prisat bez kloboucku. Do ty doby to byl boj. Dudlik, ac velmi nerada, musim uznat, ze nam pomohl. Neumim si predstavit 24 h denne lezet a mit prsa venku....a kazdy odbehnuti poslouchat ten zoufaly rev....

vendes
Autor odpověď smazal
Zobraz
bartakova_veronika
21. dub 2018

u malých dětí je to úplně normální ... nás to trápilo cca do 4,5 měsíců. Akorát tedy malá blinkala pravidelně obloukem. Když prospívá tak se to neřeší .... já jsem tedy i při kojení musela zavádět UM tak nám doktorka doporučila Nutriton. Ten se jí ale po týdnu zhnusil tak jsem přestala a přešla z klasického UM na Nutrilon AR a postupně to odeznělo. Musím zaklepat že už asi měsíc a něco vůbec neblinká ani nehází oblouky. V úterý jí bude půl roku tak chci zkusit přejít z AR na klasické od Nutrilonu 2 tak jsem zvědava. Malá ta si ze začátku vůbec odříhávala až v pozdějším věku. Někdy je to hned po jídle a někdy i klidně hodinu či dvě po jídle. Ale já jí od 3,5 měsících začala plně krmit UM ... měla jsem bohužel problém se plně rozkojit.

ivuska1986
21. dub 2018

Ahojky, my meli též reflux, zkousela jsem nutriton, potom mela mala brutalni zacpu, nasledne sirup Gastrotuss, ten zabral hned, ale podle me Ani znicil celou mikrofloru, objevily se nam po nem brisni koliky. No, takze jsem vysadila vsechno, co nejvic pomohlo bylo doporuceni doktorky kojit po 2,5-3 hodinach, max. 15 minut. Osvedcilo se mi kojit v leze na klinku, za klinek jsem si dala svůj polštář. Ted mame pul roku, klinek uz nepouzivame, reflux vymizel.

eliska_mot
21. dub 2018

Ahoj, mně malá také ublinkávala, špunti prostě asi blinkají. Co se týče říhnutí - někdy jsem jí nechala úmyslně odkrknout v půlce krmení a pokračovali jsme. I při kojení i při umělé. Pak to časem vymizelo. Asi od třetího měsíce úplná pohodička 🙂

rebe
21. dub 2018

@marii90 Aha, promiň, měla jsem číst pozorněji. Je skvělé, že se vám povedlo přejít na plné kojení. Jste bojovníci :-* Ale kloboučky, příkrmy z lahvičky a dudlík nepatří zrovna mezi přítele kojení, takže by se s nadsázkou dalo říct, že se vám to povedlo spíš navzdory jim než díky nim. Já nejsem úplně proti dudlíkům, nám také pomohl u dcery, která sála, sála, sála, a potom plakala, že má přecpané bříško. Ale tady se mi zdá, že takový problém není, tak by byl dudlík zbytečný risk. Tu změnu techniky jsem viděla, i když jsem dudlík používali vždy jen na pár minut po kojení.