Kojení dvou dětí rozdílného věku. Mohou se střídat?

lucifux
26. led 2020

Zdavím, mám dilema. Syn má skoro 10 měsíců a stále kojím, chtěla bych ještě pokračovat, ale jsem těhotná a čekáme v září další přírůstek. Někde jsem slyšela, že pro novorozeně je to prvotní mlezivo hroně důležité. Tak jsem přemýšlela, že ho o to mlezivo vlastně ochudím, protože stále kojím. Nechce se mi malého odstavovat, taky jestli to nepřinese nějaký zdravotní problém mimču, když se budou se starším střídat? Malého kojím převážně v noci, před každým spaním, ráno a když si řekne.

shakira007
26. led 2020

@lucifux podle mě se nic nestane, když budeš kojit oba

vladienka
26. led 2020

@lucifux mlieko sa upravi podla potrieb novorodenca 👍

monaaaaaa
26. led 2020

@lucifux příroda si poradí.☺️ Starší děťátko se samo nejspíš odstaví. Ve druhém trimestru se laktace sama zastavuje. Pak až ve třetím trimestru zase začíná. Nechala bych to volně plynout a uvidíte co nastane.

jatva
26. led 2020

uvidis ako ti to bude pocas tehotenstva vyhovovat. Mne okolo 20tt zacali dost bolesti pri kojeni a nevydrzala som to potom uz moc dlho a tak dieta odstavila. Ked mal mensi cca 2 mesiace, starsi sa zacal kojit zas a kojil sa este dalsie cca 2roky spolu s mensim.

olga_
26. led 2020

Mléko se vždy přizpůsobí menšímu dítěti. Kojit tandem je naprosto v pořádku. Navíc starší dítě je pořád mimino, takže bude fajn, když bude moci z MM nadále profitovat. Je tu i skupina Dlouhodobé kojení a přirozený odstav, kde vícero maminek kojí tandem.

kosi_cek
26. led 2020

Miminko o mlezivo určitě neochudíš, je to řízeno vše hormony, stejně jako u žen, které nekojí a porodí. Tak se stane, že je přirozeně upřednostněno nové miminko...Uvidíš, jak to stávající dítě vůbec dá, jak to dáš Ty, jestli se těm změnám vůbec dokážete oba přizpůsobit (nezávisle na poptávce, na které je založeno kojení stávajícího dítěte, se totiž tvorba mléka může i výrazně omezit, navíc mléko změní chuť, protože se tělo postupně připravuje na výživu miminka). Rozhoduje cca půlka těhotenství, tak si s tím zatím ani hlavu lámat nemusíš, třeba se to vyřeší tak nějak samo 😉

j.a.n.i
26. led 2020

@lucifux V klidu koj dal, ono se to vyřeší samo, bud se budou kojit dal oba nebo se starsi sam odstavi... Jen pokud ne, tak bacha na to, ze tomu miminu, to potece skoro samo, mela jsem v porodnici furt prezrane a poblite ditko.

madbetka
26. led 2020

Tomu staršímu to mlezivo náramně prospěje. Dcerka po narození sestřičky přibrala asi kilo (bylo jí 13m a drobek, takže jsem byla ráda) 😃
Miminku to krásně teče. A naopak, není lepší odsávačka na přebytek mléka, než starší sourozenec 🙂

fandysek_1
26. led 2020

@lucifux ničeho se neboj a koj dál, mléko se po porodu opět přenastaví a starší dostane zase cenné první mléko. Někde jsem i četla, že může být mléko rozdílné z každého prsa, podle věku kojence. No sama to nechápu. Kojila jsem 2 děti různého věku 3 měsíce. Pak se starší odpojil. První dny mi to hodně pomohlo, když jsem měla moc mlíka a starší to krásně vypil. Byl taková odsavacka. Byl mu rok.

lucie_j
26. led 2020

Přesně jak psali ostatní. Mléko se bude vytvářet podle potřeb novorozence, takže bez obav.

aronek
26. led 2020

Právě kojím roční a tříletou a prospívají obě. Zatím ani rýma a to starší chodí do školky.