Kojení: malá chce často pít. Nedám-li, řve

ivapo
1. kvě 2013

pak další hodinu zvraci..... je ji 3, 5 mesice.... ale já chci s kojením vydržet co to půjde.... ale večer už 3 týdny prikrmuji nutrilonem.....pak je klidná.. a spí 5 hodin v kuse...... máte taky někdo tady podobny problém?

hamma
1. kvě 2013

@ivapo Po umělé výživě děti dlouho spí, protože kravské mléko obsahuje látku podobnou morfiu - je to pro to, aby telata vydržela sedět na jednom místě, zatímco se jejich maminka pase. Navíc umělé výživy vypijí děti mnohem více než mateřského mléka (vlastně se přecpou). Není tedy divu, že potom dobře spí, není to ale nic, co bychom si měli přát.
Podívejte se na stránky kojim.cz - jsou tam rady, jak zlepšit přisátí, jak podpořit tvorbu mléka a jak umožnit miminku, aby co nejvíce mléka vypilo.

lv
2. kvě 2013

@ivapo jak často? a to se děje celý den, nebo hlavně večer? Ne každý pláč musí nutně znamenat jídlo, saje, protože se tím uklidňuje..mě dcera pila po 1,5h celých 8měsíců..

ivapo
autor
2. kvě 2013

@lv aha...... tk nejsem sama.. přes ďen je to lepší.. jak kdy.... hold budu kojit častěji.. kazde díte je jine....

mamina
2. kvě 2013

Malá má koliku.Tlačí jí bříško,proto brečí.Tím,že jí dáváš častějc,jí jen přitěžuješ.Nestačí mlíčko strávit,to jí tlačí v žaludku,bolí a proto blinká.Nahřej si plenu,malou rozbal,polož na ní bříškem a trochu jí dvěma prstama masíruj zádíčka-podél páteře od shora dolů.
Malý to namasíruje svaly,bude se snažit zvedat hlavičku a trochu to pomůže.Pak ji překul na zádíčka a dlaní jí masíruj bříško po směru hodinových ručiček,aby se rozhýbala peristaltika střev.Pak ji chytni pod kolínkama a přitlač trochu k bříšku,nožičky narovnej,znova přitlač k bříšku-jakoby dělala dřepy.Měla by si trošku prdnout,aby bříško změklo.To jí uleví.Pak ji oblíkni,polož si ji na prsa,to ji uklidní.Chvilku bude ještě kňourat,ale uvidíš sama,že jí bude daleko líp.Pak ji vem klidně do kočárku a na procházku,aby se trochu prospala a uklidnila se.
Dávej si pozor na to,co jíš.Nepoužívej droždí ani kypřící prášek,čerstvý pečivo (lepší je jen ze včerejška),žádnej květák,kedluby,ředkve.Místo toho mrkev,jablka,žádný řízky-strouhanka nadýmá.Vykašli se na jíšku,zahušťuj amerikou (hladká mouka rozmíchaná ve vodě).Nesmíš luštěniny(čočku,hrách,fazole,soju).Místo toho si dej těstoviny,rýži nebo brambory.Žádný koření,místo toho bylinky a taky jen některý.Opatrně s česnekem a cibulí,taky nadýmá.Spíš jen pórek,a i ten jenom opatrně.Maso jakýkoliv můžeš-vařený,dušený,u pečenýho pozoruj,co to s malou udělá,smažený a grilovaný si ještě tak na měsíc dva odpusť.Samozřejmě žádný houby.Ovoce můžeš kompotovaný všechno,čerstvý skoro-švestky a hrušky nadýmají taky.
Uvař si občas čaj pro kojící matky,kmínovej nebo fenyklovej čaj můžeš dát po lžičkách klidně i malý.
Mám odkojených skoro 8 let a tohle se mi fakt osvědčilo.
Kdybys měla ještě problém,zavolej,kdykoliv.Ať se malá zbytečně netrápí a ty nebudeš zbytečně vyděšená a nervózní... 😉 Číslo Ti písnu do IP.

hamma
2. kvě 2013

@mamina Vaše rady určitě vycházejí z vašich zkušeností a vám se osvědčily, což je dobře. Nedá se ale říct, že by tyto postupy platily obecně.
Není pravda, že častým kojením se způsobuje bolest bříška - to vychází ze znalostí o krmení umělou výživou, ale mateřské mléko je natolik dobře stravitelné, že samo o sobě nezpůsobuje bolesti bříška bez ohledu na délku nebo frekvenci kojení.
Ani složení matčiny stravy nehraje tak velký vliv, jak se obecně soudí. Asi každá maminka najde nějakou potravinu, která nedělá miminku dobře, ale nemá smysl vyloučit předem všechny potraviny. Naopak, pro kojící ženu je důležitá pestrá a racionální strava.

isoldaeva
2. kvě 2013

Duplicitní téma. Viz další témata:
Časté kojení každou hodinu. Co s tím?
Problémy s neustálým kojením, pije málo a často
Jak často kojit 4 týdenní dítě?
Problémy s neustálým kojením, pije málo a často