Kojení - malý vypije málo mlíka, musím dokrmovat

bubisek27
7. zář 2012

Zdravím ve spolek, máme doma 6týdenního chlapečka, který už od porodnice málo pije MM. Nejdřív nechtěl vůbec, poté s kloboučkem se přisál, ale vypije málo. Po příchodu z porodnice začal klesat s váhou a tak jsme museli začít přikrmovat UM. Obrečela jsem to nesčetněkrát ☹ ale důležitější je pro mě jeho zdraví, než cokoli jiného. Kojíme v průměru půl hodiny až hodinu, ale stejně nevypije víc, než 50 (a to je hodně, obvykle je to okolo 30). Navíc tento týden začal bojkotovat můj levý prs, když ho chci přiložit začne řvát a řve a řve - není k utišení. Pokud se přece jen podaří ho přiložit, tak mléko z toho levého prsu sice saje, ale nepolyká - mám pocit, že na něj moc rychle teče. U pravého prsu je to v pohodě, tam saje - ale jak jsem psala výše max. tu 50 a zbtek musím doplnit bud odstříkaným mlékem nebo UM. UM vypije cca 60 ml po každém kojení. Naštěstí mám láhev calma od medely, která má podobný systém sání jak oz prsu, tak zatím v kojení pokračujeme. Máte někdo podobnou zkušenost? Ráda bych se rozkojila na 100%, mléka na to mám dost, ale bojím se že to nevyjde a nastane pravý opak.

katyxq
7. zář 2012

@bubisek27 Kontaktovat laktační poradkyni 😉, ta by měla poradit a pomoct. Seznam najdete na www.kojeni.cz nebo dvě fungují i tady:
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/laktacni...
https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/laktacni...

salomee
7. zář 2012

Doporučuju taky knížku Nejčastější problémy s kojením a způsoby jejich řešení. Jestli teče mlíčko, je škoda to nevyužít. Tam zrovna byl ten problém, že dítě odmítá jeden prs, taky popsanej.
Má sousedka dokonce kojí jen z jednoho prsu, neptala jsem se na podrobnosti, co teda s mlíkem v tom druhém, ale taky to jde, když už nic.
JO a k té calmě mám vtipnou příhodu: z porodnice jsem odcházela ve stavu neschopnosti plného kojení- syn zrovna přisávání nefandil a já neměla moc mlíka (po císaři, s nesajícím dítětem) a tak mi laktační poradkyně nabízela tu calmu. Ondráš z ní ale nechtěl sát...a hned na to sám vytahal injekční stříkačku, aniž by kdo musel mačkat píst😀. Vtipné...... a laktační poradkyně říkala, že do té chvíle byla sto pro o calmě přesvědčená, ale O. jí to vyvrátil🙂.

radun
7. zář 2012

@bubisek27 Taky Tě chci podpořit, abys zkusila laktační poradkyni. Poradí přímo s konkrétním problémem a zkusí vykoumat, čím to tak zrovna v Tvém konkrétním případě může být. Na první pohled to nevypadá, že by měl mít problém - mlíko se Ti tvoří a nějaký sací reflex mimi má, jinak by nevytáhl nic. Takže máte super předpoklady, že to zvládnete - dobrá rada někoho zkušeného by mohla stačit.
Moje laická rada k tomu rychlému toku z jednoho prsa - U prvního syna jsem taky měla problém s příliš silným vypuzovacím reflexem (nebo jak se mu říká - prostě to stříkalo moc rychle), vztekal se a dusil - tak jsem kojila tak, že jsem se opřela o kojící polštář (skoro jsem ležela) a malýho jsem si položila na břicho, vlastně ležel na mě a sál - tím se ten tok zpomalil a nedusil se. Stačilo jen několikrát takto nakojit a už se to prso zklidnilo...
Držím pěsti, ať se to zvládne!