Kojení - přibíráme málo 😞. Co a jak, aby miminko prospívalo?

edit17
4. bře 2021

Zdravím všechny maminky 🙂
Mam prvni miminko holcicku.Je ji 14 dnu a
Dnes sme prisli s malou od pediatricky stim ze pribirame moc malo... ☹ mleka mam podle me dost prsa nalita prsni vlozky mokre...snazim se pres den kojit po 3 hodinach musim ji probudit a stejne mi po 10 minutach u kojeni usina, snazim se pod bradou ji masirovat aby nebyla hned tuha...je hrozne spave miminko uz v porodnici, vubec neplace, je to pohodarka koupani si uziva, porod sme meli krasny, bez zadne komplikace jen ja neudrzim jeji pozornost pri kojeni, po chvilce proste usina...😢 poradte co a jak aby sme prospivali budu jako prvorodicka vdecna za jakoukoliv radu...diky

jakreb
4. bře 2021

@edit17 Koľko pribrala?

edit17
autor
4. bře 2021

@jakreb 100g za tyden

87pavlina
4. bře 2021

V porodnici mi ukazovali, že ji mám jakoby pomačkávat žebra ze strany, hladit tváře a šimrat pod bradou. Taky mi hodně spala a navíc měla náběh na žloutenku, takže spala o to víc. Trvalo jí to asi 3 týdny, než chvíli udržela pozornost. Přibírala teda 200 g týdně, tak jsem byla v klidu.

lv
4. bře 2021

Zkus kojit casteji, i v noci

jakreb
4. bře 2021

@edit17 Tak to je ozaj malo. No len skúšat budit....

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
vikinkav
4. bře 2021

Ano me taky prudili ze syn pribral malo a pak z nej byl neskutecnej cvalik 😄 kojit tak co 2-3 hodiny, proste vic nez 8x denne. Laktacni poradkyne taky muze pomoct a poradit. Ono se to zlepsi, casem uz nebude tak spava

cuuza
4. bře 2021

Koj časteji, po třech hodinach je pro tak male mimčo přes den málo. Žloutenku má v pořádku?

levandule_k
4. bře 2021

@kelerub Dítě, které je jenom kojené, není tlusté, i když přibírá více než je tabulka.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
kacvac
4. bře 2021

Jej, tak já asi napíšu úplně něco jiného než ostatní. Měla jsem úplně stejný problém u obou dětí. První holčička a teď druhý chlapeček. Oba hodně spací, u kojení usinali, buzení nezabiralo, v porodnici mě nutili budit po 3 hodinách, já ve stresu. Nakonec jsem si dupla, že prostě budit nebudu. Čekala jsem vždy, až se mimi samo vzbudí, prebalila jsem, namazala a mimi nakojila dle potřeby. Žádné 10 minut z jednoho a 10 z druhého. Na každém prsu bylo mimi tak dlouho jak chtělo/potřebovalo, klidně i 30 minut na každém. A hlavně pak nechat alespoň 10-15 minut odrihnout, aby vše nevyblinkalo. Díky tomu jsme byli já i mimi vyspani, odpocati, v klidu a během 2 dnů začal jeden jak druhý krásně pribirat, dokonce víc než "dle tabulek". Děti prostě nejsou tabulky a neví, že by se jima měli řídit. Podle mě je důležité si to hlavně udělat podle sebe tak, aby jste se cítila dobre a v pohodě, protože to se přenáší na miminko a hlavně vy tak nějak vycitite sama nejlíp, co je pro vás nejlepší. Držím palce 🍀

mia255
4. bře 2021

A zkoušela jsi před kojením odstříkat tu první "vodu" aby malá během těch 10 minut snědla co nejvíce toho hutnějšího mlíka co teče až později?

levandule_k
4. bře 2021

@kelerub Teď je trend, že se začíná s zeleninovým (jednodruhovým) příkrmem ve 4 měsících. Kdysi byl trend, že se doporučovalo kojit výhradně do půlku roku a až pak příkrmy. (Jestli si to dobře pamatuji). Zeleninu bych klidně zlehka zaváděla, ale spíš na ochutnání a pak ji nechala se vklidu dokrmit mlékem, jak bude mít hlad. Nedávala bych zeleninu jako hlavní chod. (Mezi námi mně by taky k obědu nestačila jenom zelenina.) Pediatru bych brala s nadhledem.
Co tak sleduji, tak skoro žádné dítě nepřibírá tabulkově, buď jednou málo, pak moc 🙂
Kdyby jsi byla na UM a ona hodně přibírala, tak tam to mělo smysl hlídat, protože UM je složením jiné než mateřské a je přizpůsobeno vývoji skotu ne dítěte, tam je lehčí, aby se dítě přejídalo a na nadváhu lze založit už takhle brzo ☹ Ale chce to selský rozum, přece nenechám řvát dítě hlady. Takže je důležité vzít v úvahu, genetickou dispozici rodičů a jak je dané dítě velké a pohyblivé se svojí váhou. (Pokud je tak těžké, že se má problém otáčet, je to špatně...) Kojené děti mají "naducané" tvářičky, to není proto, že by byly tlusté, ale kojení je náročnější než pití z lahve, takže jsou to takové malé svaly.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
emillyhk
4. bře 2021

Náš prďolka taky ze začátku nepřibral, ale já měla málo mléka (bolesti, stres,...), takže kromě pár dní jsme vlastně celou dobu na dokrmu UM. Pediatr nás hodně kontroluje (2x týdně tel. řešíme váhu) a zrovna dneska mě zdrbal, že sice přibral, ale tabulkově jsme na spodní hranici... Já z toho depku jak kráva, manžel naštvanej, že mě doktor zase zbytečně stresuje... Malému je 5 týdnů a od pondělí přibral 130g 🙄

levandule_k
4. bře 2021

@emillyhk Některé děti jedí hůř, zkus se, co nejvíc uklidnit, ikdyž je to těžké. Bude to dobré, už to, že přibral je krok správným směrem.

@kelerub rádo se stalo 🙂 JJ chápu, důvěra je základ.

87pavlina
4. bře 2021

Můžeš mít taky špatnou polohu při kojení. Taky si zkus před kojením nahřát prsa, líp to poteče, nebude muset tolik tahat a nebude to pro ni tak namáhavý. Trochu si vystříkni mlíko na bradavku, aby to cítila, bude jí to víc motivovat.

codal
4. bře 2021

Ani jedno z mých dětí nepřibíralo tabulkově, přibíraly hrozně málo a pomalu, kojila jsem furt, co hodinu, příkrmy i uměle mlíko odmítaly, tak jsem se na to vyprdla a nechala to na nich. Nikdy neplakaly hlady. Na roce obě 7,5 kg, byly drobounké. Dneska 4,5 a 2,5 roku a obě naprosto v normě, rozjedly se až později po prvním roce.Obe šikovné, naprosto zdravé.

janinasm
5. bře 2021

@kacvac tento přístup se mi moc líbí! U prvního mimča jsem tupě následovala rady sestry a malou budila po třech hodinách. Byla spavá a usínala u prsa. Pak jsem teda i dokrmovala, ale o tom to není. Budila jsem ji a celou dobu jsem měla pocit, že to není správné. Prostě budit miminko v tom nejlepším je podle mě blbost i když váží málo. Já radím nechat spát. A krmit prostě dle potřeby. Žádný po třech hodinách. Prostě když si řekne. Za dva měsíce rodim a už rozhodně nebudu miminko budit.

janinasm
5. bře 2021

@emillyhk souhlasím s mužem, jakmile něco není dle tabulek, tak je to špatně a hned z toho všichni dělají vědu. Dej na mateřský instink.

tereza_simonickova
Odpověď byla odstraněná
Zobraz