Kojení vs. odsávání. Kolik vypije z prsa nebo kolik odsajete?

petulejan
5. kvě 2020

Ahoj maminky,je tu někdo,kdo zkoušel kolik prcek vypije z prsa a kolik odsajete odsavačkou? Já malou kojím,poslední dobou díky zubům se zaťatýma zubama,protože kouše a když nekouše,tak se tak nějak zahákne a jsem asi moc ptecitlivělá,ale už to prostě nedávám 🤷‍♀️ zkusila jsem odsát,ale stěží 60 tku a to mi přijde málo,i malá řve že má málo. Je to možné?

jjasmina
5. kvě 2020

@petulejan říká se, že odsavacka odsaje min a dítko si naopak vysaje z prsa víc

petulejan
autor
5. kvě 2020

@jjasmina děkuji,to jsem vůbec nevěděla 🤷‍♀️

jjasmina
5. kvě 2020

@petulejan já také donedávna 🙂

jjasmina
5. kvě 2020

@petulejan jinak pokud chcete vědět kolik vypiije, tak ho zvažte na koj váze před a po kojení 🙂

petulejan
autor
5. kvě 2020

@jjasmina tu nemám 🤷‍♀️ale i tak děkuji. Tak nějak jsem si to i myslela.

olga_
5. kvě 2020

@petulejan Odsávačka absolutně nekoresponduje s tím, co vytáhne dítě, respektive nejlepší odsávačka je prostě dítě. I převažování je zavádějící, žádná váha není přesná a může to dělat dost rozdíly, žádné dítě nevypije nikdy stejně. Zbytečné stresy. Nejlepší je prostě "jen" kojit podle potřeb dítěte. Jinak mimina často koušou, když jim rostou zuby. Málokdy bude hryzat záměrně do prsa (i když starší se mi asi dvakrát v jednom dni zarval jako buldok, že tekla krev) - tam pomohlo důrazně dát najevo, že to bolí - před každým dalším kojením, zdůrazňovala jsem, že to musí být v pohodě pro oba atd. Byla jsem opatrná. Dítě to pozná. Zaháknutí, no, to se stane. Teď kojím dvojčata a tam třeba nemůžu ani nijak rozumně polohovat, když tam mám třeba ranku, takže prostě zatnout zuby.

aurelie34
5. kvě 2020

@petulejan já neodsaju odsávačkou vůbec nic. Jen pár kapek. Syna jsem kojila 2 roky a teď mám 10 týdenní dceru a ta přibírá 1, 4 kg za měsíc. Má už 7 kg. Tak že to kolik odsajete je nic neříkající. Pokud malá přibírá a má pocuranych alespoň 5 plen denně, tak to vubec neřešte.

zuzita15
5. kvě 2020

@petulejan to je uplne normalni. Jinak co se kousani tyce, nepouzivate brcka, savicky, dudliky apod? Na nich si dite zvykne zvejkat a zvejka pak i prso...

emamaira
5. kvě 2020

Odsavala jsem výhradně víc než rok... Takže jsem za celý den odsala i 800ml, ale je to o tom, na co jsou prsa zvyklé. Je běžné, že pokud jen kojis, tak potom neodsajes tolik. Taky záleží jakou máš odsavacku, manuální nebo elektrickou? Na jedno nebo dvě prsa?

puhelin
5. kvě 2020

Syn ted taky bolestive kouse. Pomaha mi mu hned strcit malicek do pusy, rozevre to celist a pusti me. Jeho ten rust zubu boli vic, tak se snazim to prekonat, abych mu od te bolesti pomohla.

puhelin
5. kvě 2020

@zuzita15 Moje deti nikdy dudlik, ani lahvicku nemely a obe kousaly. Hodne okusovaly vse mozne, kousatka, ale i hracky, tak mely ten kousaci zvyk.

daasqua
5. kvě 2020

Já jsem krmila jen odsáváním a v 4m jsem byla schopná dávat v maximu i 1,2 litru za den (přes den, v noci jsme obě dvě drze spaly 😀 ). Po narození mi z prsa pila málo, spala, tak jsem odsávala a tak nějak jsem u toho zůstala (do 16m), protože jsem tam našla pro mě plno výhod. Většinou to bylo ten litr za den. Nevím, kolik by potom vytáhla sama z prsa, ale očividně jí ani těch 1,2 litru v 4m nestačilo, nebo měla moc rychlé spalování 😀 Obecně se ale říká, že děti pijou tak 1 litr v 5m, když to nestačí, můžou potom po uvážení i příkrmy.

zuzita15
5. kvě 2020

@puhelin to je mozny, nektere deti to hodne boli. Moje dcerka nastesti nikdy nekousala, je to jemna zena 😆😆

codal
5. kvě 2020

Já jsem plně kojila, ale když jsem chtěla odsát tak za 30 min sotva 10 ml, prostě to neteklo ani elektrickou odsávačkou. Má to tak dost zen.

puhelin
5. kvě 2020

@zuzita15 Moje dcerka bolestive taky ne. Ale syn to bohuzel proziva hur. Ale zase bez horecek, coz dcera nemela, ta pod 40 st. nesla ani jednou.

petulejan
autor
6. kvě 2020

@zuzita15 tak to už asi neodnaučím na dudlík,má deset měsíců a usíná s ním 🤷‍♀️

petulejan
autor
6. kvě 2020

@puhelin já jsem prostě slaboch 😞 a co víc,strašně mě to stresuje 🤷‍♀️ už jsem se pristihla,že kojení oddaluji a to je špatně. Tak se snažím hledat jinou alternativu 🤷‍♀️

puhelin
6. kvě 2020

@petulejan Proc slaboch? Kazdy ma prah bolesti jinde, z toho se nemusis trapit. Ale je skoda mu kojeni vzit. Zkus vzdycky kdyz stiskne malickem rozevrit celisti, malicek strcit mezi zuby zhruba tam, kde jsou spicaky, nebo jak se ti podari. Hlavne u toho nedelat velke "divadlo" (to nemyslim ve zlem), detem se libi nase zmena vyrazu ve tvari, takze kdyz udelame prekvapive Auuuuu, Neeeee, apod., povazuji to za poteseni nas, nechapou, ze nas to boli.
Mela jsem ted kvuli prikrmum nabeh na zanet v prsu a taky me to hodne stresovalo. Moc jsem se bala toho, az zase prijde na radu to bolestive prso, hlavne dvorec byl jak v tisici jehlach. Ale on ted se zubama tak trpi, nebylo jak do neho dostat vic jidla. A u prsu mu zpivam, aby se od bolesti uklidnil, casto si i zdrimne a pomaha mu to. Nechci mu ho brat. Starsi jsem kojila jeste ve 28 mesicich, dva tydny pred narozenim brachy. Pul roku se ji draly ven vsechny 4 stolicky a strasne trpela. V noci uz jsem nekojila, zvracela jsem z toho oslabeni, ale rano ji to bolelo, tak jsem jeste ranni kojeni nechala co nejdele.

petulejan
autor
6. kvě 2020

@puhelin s tím malíčkem to dělám a když řeknu au,tak ji to chudinu rozbrečí. Ale na čas to zabírá. Jen se už nedokážu odprostit od toho strachu,kdy zase skousne. Chci kojit tak do roku,pak asi začnu pomalu odbourávat. Naštěstí domácí stravu jí krásně.

puhelin
6. kvě 2020

@petulejan A kdyz "au" nereknes a jen ukoncis kojeni

petulejan
autor
6. kvě 2020

@puhelin to jsem nezkoušela