Kolik má vypít 14denní miminko

plumka88
8. kvě 2019

Dobrý den,
mám 14denní miminko, které zatím moc nepřibírá - za dva týdny 170g. Od propuštění z porodnice přikrmuji, při jednom kojení malý vypije asi 50ml a paní doktorka mi říkala, že mám ještě dokrmit UM cca 60ml - ale maličký to vše nevypije a už když mu dám více jak 30ml, tak mi ublinkává (a upřímně i podle návodu co je na krabici, kde je uvedeno 70ml 5krát až 7krát denně se mi to množství zdá přehnané, ale nevím, jak se to počítá, když dokrmujeme UM). Krmíme asi 7krát až 8krát za den. Děkuji za radu.

kachnitkooo
8. kvě 2019

Miminko by mělo vypít 120-150 ml na kilogram váhy, údajně ☺️

ladyhacek
8. kvě 2019

Syn mi za týden přibral 90g a ten další 250g děti přibírají skokově. Nedavejte mu více, když mu toto stačí. Přibírá, dobře, hlavně že váha nejde dolů. Některým dětem to stačí.
Starší syn se narodil s menší porodní váhou, ale později přibíral víc než teď mladší, co vážil víc. Když to porovnám jsou od sebe 0,5kg.

Častěji příkladejte a dítě si vezme co potřebuje.

rebe
8. kvě 2019

Přikrmuješ hned od propuštění z porodnice? Co bylo důvodem začít přikrmovat tak brzy? Kojení fugnuje na základě poptávky. Čím víc kojíš, tím víc se ti dělá mléka. Čím míň kojíš, třeba proto, že dokrmuješ, tím míň mléka se tvoří. Jednoduše řečeno, tšlo nebude vytvářet mléko, které nikdo nevypije. Naopak když pozná, že je poptávka po větším mléku, během pár dnů ho začne vytvářet víc.
Chělo by to víc čísel - kolik byla porodní váha, kolik miminko zhublo během prvních dnů, těch 170 gramů přibralo poté, co zhublo, nebo to má nad porodní váhu? Opravdu to není moc, ale ani tak strašně málo, aby bylo potřeba od prvních dnů přikrmovat.
Zkus napsat víc. Ale obecně bychřekla, že když dítě o víc mléka nejeví zájem, tak nemá smysl mu umělé nutit a naopak by mělo smysl častěji přikládat k prsu, abys podpořila laktaci. Mateřské mléko je prostě lepší a ve 14 dnech má smysl bojovat hlavně o kojení. Pokud tedy kojit chceš, samozřejmě, nechci ti vnucovat kojení za každou cenu.

zavodnice
8. kvě 2019

Mě by bez dokrmovani ani nepustili z porodnice. Zhubla od porodu o 10 % hmotnosti. Po 5 dnech jsem si vyhadala odchod domu, už jsem z nich tam byla na palici. Vážit před kojením a po, a když vážila míň, tak šup do ni UM. Musela jsem to tak dělat i doma. Ale rozkojila jsem se a dneska je u mě UM sprosté slovo, vždycky když doktorce přijde, že nepribirame podle tabulek a že ji mám dat jednou denne třeba 30 ml UM. Kojim kdykoliv chce a nechávám ji neomezeně, klidně i 2,5 hodiny. Ona si u toho zdrimne a pocumlava.

makronka222
8. kvě 2019

Nase do 3tydnu vypila dohro 90ml maximalne. Kazdy 3-4hodiny. Pribrala po tydnu 170g. Pribrala a to je hlavni. Spi, je klidna, prospiva, zas nepotrebuju panacka michelina.

jednaholkaa
8. kvě 2019

@plumka88 To me prijde hodne. Mala pila ve 14 dnech max tech 60 ml. Laktacni rikala lepsi by bylo 70 ml.. Ja to tak nechavala a prikladala jsem ji castejs a stacilo. Podle me tak maly mimi ani vic nevypije, presne jak rikas. Ted jsou ji dva mesice a pije hodne a vazi taky hodne, ale zacinala presne takhle. Navic v porodnici rikala kojit 10 min z kazdeho prsa. To je podle me u tak malych miminek taky nesmysl..pila z kazdeho nejmin 20 min. Ted ji staci treba 5 min, uz je vetsi a silnejsi proste, ale jako novorozenec vubec. UM jsem nikdy nedavala..

puhelin
8. kvě 2019

@zavodnice U nas byl pokles o 10 % porodni vahy naprosto v poradku, brali to jako hranicni hmotnost, ale v poradku. By mi mohli zkusit rict neco o prikrmovani. V te vasi porodnici jim asi o kojeni moc neslo :( Nastesti jste si to s miminkem vybojovaly.

puhelin
8. kvě 2019

@rebe Naprosto se vsim souhlasim.
Kojene deti nepribiraji skokove.
Dcerku jsem kojila v porodnici podle toho jejich 3hodinoveho schematu, ale nastesti nesli jak pomateni po hmotnosti a nedokrmovali zbytecne. I dudlik rozmlouvali, pokud ho nekdo zacal nabizet. Doma jsem kojila i 2 hodiny v kuse, stihla jsem u toho veceri i precist knizku 🙂 Dcerka si dudlala v polospanku a mne se prsa nalevala jak konve.

zavodnice
8. kvě 2019

@puhelin Je to moje první dítě, o kojení jsem věděla prd. Měla jsem sice v porodnim plánu, že nechci dokrmovat UM, ale hučeli do mě tam dlouho, až jsem kyvla. Malá prostě řvala pořád hlady. A když jsem si představila, že místo do pátku bych v té blbárně byla do pondělí, tak jsem jim odkývala všechno. Doma jsme bojovaly, i jsem konzultovala s laktacni poradkyní, která mě podpořila, byla hrozne milá a kladla mi na srdce, hlavně kojit a nedávat UM, že se dostatek mléka vytvoří podle poptávky. A nakonec jsme to daly. U dalšího dítěte už budu vědět a nenechám se nikam tlačit.

rebe
8. kvě 2019

@zavodnice Neplakala hlady, to ti tam lhali ☹ Miminko je z bříška připravené klidně i tři dny nepít. Však žena zezačátku ani nemá mléko, jen mlezivo a leckterá ani to ne. Proto miminko zhubne. Je to naprosto normální. Mlíčko se většinou spouští tak kolem třetího dne.
Tvoje dítě s největší pravděpodobností plakalo ze stresu, protože jsi byla ve stresu ty.
Paráda, že sis to vybojovala. Jen mě prostě štve, že i dnes musí tyhle boje ženy vést ☹

zavodnice
8. kvě 2019

@rebe No Jo, vyplesklá prvorodočka, jenže komu věřit, než personálu? ☹️ Mlezivo jsem měla 2 měsíce před porodem, myslela jsem, že to bude ok, dokonce se mi už tvořilo mliko snad třetí den, doktorka to kontrolovala. S tím stresem máš nejspíš pravdu, protože mi to říkala i doktorka na fyzioklinice, že malá je strašně citlivá a podle všeho přebírá moje emoce. Doma jsme se srovnaly a teď uvažuju o tom, že u druhého dítěte podepíšu reverz, pokud budu ok, a rozkojíme se doma, protože v porodnici je to akorát prodluzovany stres. Ještě k otázce, ve 14 dnech jsme dávali myslím 60 nebo 70 ml.