Krmení stříkačkou a ohřev mateřského mlíčka. Poradíte, prosím?

meekos
28. pro 2021

Ahoj, máme doma malého nedonošence. Krmení funguje stejně jako v nemocnici tedy odstrikávám mléko. Dávám do ledničky, pak přelivám do menší skleničky, kterou ve vodní lázni ohřeji. Mléko dám do stříkačky s dudlem a hotovo. Otázka zní, jak s tím zacházet ekonomicky a ekologicky a zároveň sterilně. V nemocnici bylo všechno z plastu a všechno se hned vyhazovalo. Nejde mi o pár korun za stříkačky, ale prostě přemýšlím, jak to třeba dělali jiní.
Mléko v lednici bych skladovala ve vyvarenych skleničkách, ohřívat můžu taky ve skle? Nebo v nějaké kojenecké lahvi?
Mám ještě takové plastové skleničky z porodnice, ale nevím jestli je můžu použít opakovaně- sestra říkala že raději ne, kdoví co se z toho plastu uvolňuje při větší teplotě. No a z kojenecké láhve se nic neuvolňuje?
Co a tou stříkačkou a dudlem? Koupit zásobu, vyvařovat?
Díky

knoesell
28. pro 2021

@meekos také jsme ze začátku krmili stříkačkou, ale učila jsem syna na lahvičky, hned po propuštění, je to mnohem lepší. Mléka jsem moc neměla, takže to co jsem odstříkala jsem dala do lednice do lahvičky a pak ohřála ve vodní lázni, po té lahvičky umyla a sterilizovala. Měla jsem lahvičky skleněné od Aventu

delphine1
28. pro 2021

Ahoj, nějakou dobu jsme byli taky na stříkačce.
Ty lahvicky z porodnice můžeš použit třeba 3x, ale nedoporučuje se to kvůli tomu že nejdou 100% vysterilovat. Nám doma po pár použitích chytali zevnitř černou plíseň která nešla umyt- to bych hlavně u nedonošence fakt neriskovala.

Takže mliko skladovat idealne ve skle, a jestli předpokládáš že na prso se nenaučíte tak kup kojeneckou lahvicku a je to. Určitě jsou savičky speciálně pro nedonošence, anebo aspoň kup z měkkého silikonu- ty tvrdé, zejména anticolic, prý nedonošenátka proste neumí dostatečně zmáčknout takže z toho pít nebude.
Ja mám lahvicku MAM, k tomu savicky z DM a spokojenost, syn z toho pije do teď (rok a půl)

bertik20
28. pro 2021

Taky jsme krmili stříkačkou, ale ne s dudlíkem na konci. Dávala jsem přes malíček a zkoušeli jsme i prso. Takhle se to praktikovalo 11 dní v porodnici ( syn 35+5tt s porodní váhou 2 kg) a asi 14 dní doma. Četnost přikládání k prsu jsem zvyšovala až jsme už jen kojili. Bohužel ne dlouho, neměla jsem mlíko a ani odsáváním se netvořilo více. Stříkačky jsem umývala horkou vodou a pak měnila asi co 3-4 dny za nové, které jsem před použitím vyvařila
Skladovala jsem ve skleněných lahvičkách od přesnídávky, ohřívala ve skleničce ve vodní lázni a pak natahovala do stříkačky.

daasqua
28. pro 2021

Já jsem odstříkávala 15 měsíců, z toho 4 měsíce byla na MM plně (dala jsem max 1,1 litru za den, přes noc jsem spala), takže i dlouhodobě to někdy jde. Používala jsem lahvičky z porodnice a od Medely (případně Babylove), měly stejný průměr jako odstříkávačka. Napřed jsem vyvařovala v mikrovlnce v takové té vyvařovačce. Používala jsem taky stříkačky, klasické bez dudlíku. Ty jsem měla na několik použití, prostě jsem je po nakrmení hned propláchla. Mléko mi vydrželo v ledničce tak den (vycházelo mi to tak s odstříkáváním), měla jsem tam tak plno lahviček, potom jsem ohřívala ve vodní lázni (dcera měla hlad přesně po 2 hodinách, tak jsem v 1:55 dala ohřívat a v 2:00 už jsem krmila). Asi od 3 měsíců jsem používala už klasický dudel, to si sama držela flašku. Ale nebyla nedonošenec, jen líná sát (hodně spala).

biciklissie
28. pro 2021

Takové ty běžné stříkačky bez dudlu, to mi říkala magistra v lékárně u porodnice, že se nesmí vyvarovat. Že prý stačí jen př opláchnout horkou vodou. Ale používali jsme jen pár dnů, pak přešli na lahev.

jjasmina
Autor odpověď smazal
Zobraz
meekos
autor
30. pro 2021

@jjasmina vůbec nechápu, co vede lidí odpovídat na úplně jiné věci, než se lidi ptají a ještě k tomu tady věštit budoucnost, když víte o me situaci úplně 💩
Čarodějnice z mamily už jsme měla u syna skončilo to tak, že dítě bylo neustále uřvané, nenajezene, kost a kůže... Rozhodně raději umělé mléko než toto...
Určitě dítě, které ještě před týdnem bylo krmeno zavedenou sondou nebudu nutit 8x denně ke kojení, aby se odrovnalo...