Kvůli příkrmům nechce MM. Mám příkrmy vysadit a počkat?

simina9111992
8. led 2020

Ahoj potřebuji radu, mam dceru, ktere je 5 měsíců. Původně jsem mela v planu kojit az do pul roku bez příkrmů, ale mudr mi poradila kvuli imunitnimu okenku zacit s prikrmy od ukonceneho 4.mes.tak jsme zacali lzicku jeden den, 2 az 3 lzicky 2.den atd. Dcera moc velky jedlik není. I prso jsem ji nutila a mliku dvakrat nedala. Resila jsem i laktační poradkyni, kde jsme se shodly ze mala problem v sani nema ani siditka nepouzivame. Jen asi neni jedlik. Probem je, ze ji dam na obed treba jen 2 lzicky prikrmu a to chce papat, ale potom nechce vubec uz pit moje mliko. Kojila jsem ji do ted rano, pak za tri hodiny, pak obed ten prikrm+kojeni to uz nutim, pak zase nakojila za tri hodiny a pak jeste pred spanim trochu a pak na noc. Ale porad se u toho vzteka a koji se tak, ze spis pocucava. Ted v peti měsících nam poradila mudr i kasi,kvuli lepku. No tak jsem ji ted dala rano kasi, a to uz se nechce kojit vubec. Jde mi o to aby mela alespon nejaky telutiny. V noci to se koji treba pětkrát. Nocni kojeni mi nevadí, to se nakoji krasne a hodně na jedno napiti jak je v polospanku. Kojim v noci schvalne pro udržení mleka, proto ji nedavam na noc kasi, aby kojeni neodmitala uplne. Mam ji ty prikrmy vysadit nebo tu kasi? Pockat az na dele?

zuzita15
8. led 2020

@simina9111992 imunologicke okno neexistuje a u plne kojeneho ditete se zacina nejdriv v ukoncenem 6. mesici, to na zacatek. Na kasi je strasne brzo, ta se zavadi az kolem 9m a rano, nikoliv na noc. Lepek staci zavest do roka. Ja bych prikrmy klidne vysadila a kojila aspon do toho ukonceneho 6m, resp. do doby, nez dcerka zacne davat najevo zajem o jidlo, coz u kojeneho ditete muze byt pozdeji (ale nemusi)

zuzita15
8. led 2020

@simina9111992 jinak dostatek tekutin zjistis podle poctu pocuranych plen za den - aspon 6, pokud nema tmavou zapachajici moc, ma tekutin dost. Moje dcerka taky neni jedlik, kdyz jsem zacala prikrmovat v 6m, casto si taky uz nevzala prso, ale nevztekala se a snedla lzicek vic. Po case si prso zase brala po kazdem prikrmu.

gingerbread
8. led 2020

@simina9111992 a zkousela jste nejdřív nakojit a pak dát pár lzicek prikrmu? Třeba by to fungovalo...

eithelwing
8. led 2020

On každý má svou zaručenou pravdu na příkrmy. 🙂
Já jsem kojila, ale dcera se mi hrabala do talíře už od 4 měsíců. No, tu a tam něco ochutnala, samozřejmě bez soli a tak, nejedla se mnou doslova. Ale o nějakém příkrmu se dalo mluvit až v 6. měsíci. Kaši snad až v 7., ne-li v osmém. Dávala bych podle citu. Pokud dítě zájem má a pije dost v noci, pak bych to neřešila. Nemusíte nikam spěchat.
U nás třeba mixovat prso a příkrm nemělo smysl, akorát se poblila.
S příkrmem můžete podávat i čajík, ideálně fenyklový na trávení, ale nečekejte, že malá něco vypije. To je spíš... O zvyku. 🙂 Dcera pila spíš po úplném odstavení, do té doby ji mm stačilo.

puhelin
8. led 2020

Take bych jeste s prikrmy pockala. Syn ma 5 mesicu a mozna ani v 6 mesicich nezacnu. Opet pojedeme blw, mixovane se davat vubec nechystam. Dcera mi to zvracela.
Imuno okno vzniklo jako reakce na uplne odstavovani od mleka v 6 mesicich. Proto se mezi 4. a 5. mesicem zacalo s prikrmy, aby to uplne vysazeni mleka v 6 mesicich nebyl takovy sok.

simina9111992
autor
8. led 2020

Děkuji za reakce, tu kasi vysadim uplne a zkusim ji vždy nakojit pred par lzickami prikrmu a kdyz to nrpomuze vysadim je uplne. Ještě jsem zapomněla zmínit, ze ji ted rostou dva zuby naraz, včera jsem si toho vsimla. Možná proto vic odmita mleko. Ale prsomil nebyla nikdy. Mam v planu kojit alespoň do toho roku, takze bych se nerada s kojenim rozloucila kvuli prikrmum. Nase mudr je alergo, takze me s tim imunitním okenkem nahlodala, jinak si o tom take myslim sve.

olga_
8. led 2020

@simina9111992 Imunitní okno je nesmysl a zavádět příkrmy u kojených dětí úderem čtvrtého měsíce je také zbytečnost. Nejlepší je začít s příkrmy v okamžiku, kdy dítě SAMO jeví zájem o jídlo = např. SAMO si vezme něco z tvého talíře a dá do pusy.
Jinak pokud u příkrmů zůstanete, určitě kojit PŘED jídlem.

palacinka_marmeladova
9. led 2020

Syn od narození nijak extra velký jedlík nebyl.Kojení jsem mu musela nutit,pil chvičku,spíš ucucával.Vydržela jsem do pěti měsíců,a začala dávat zeleninu k obědu.Během týdne začal kojení slušně bojkotovat.Nepomohlo nakojit před jídlem,po jídle nechtěl vůbec.Nějak jsme to doklepali,já postupně nahrazovala kojení jídlem (to šlo snadno).Momentálně má necelých 10 měsíců,kojím ráno a večer a v noci většinou dvakrát.

tulikiss
9. led 2020

kazde dite je jine, syn nikdy moc mliko nechtel (zato ted v 8 by ho mohl na litry) byl to boj a ja byla za prikrmy rada, protoze aspon neco jsem do nej dostala. v 10 mesicich mliko odmital uplne uz jsem ho do nej nedostala ani v polospanku, takze jsem za prikrmy byla rada, protoze jinak nevim co by jedl.

jelenice_zavodnice
Autor odpověď smazal
Zobraz
jitulka87
9. led 2020

Davam taky prikrmy od 5m v poledne par lzicek...sama mudr mi to taky poradila a nevidim v tom jediny problem. Rekla to same, ze se pozdeji rozviji alergie a ted je ta snasenlivost lepsi. Maly papa krasne. Kazdeho vec...

jelenice_zavodnice
9. led 2020

@simina9111992 Tak znova, promiň, odeslalo se to neúplné. Já začínala vždy příkrmem, tak 2 lžičky a dokojila pak. Kdybych začínala kojením, příkrm by dcery odmítaly. Stejně tak bych se nedočkala, kdybych měla čekat až projeví zájem o jídlo. Neprojevily. Dokonce ani metoda jídlo do ručky u nás nešla. Také bych se nedočkala. Já ale začínala vždy jenom jednodruhovou zeleninou, docela dlouho a kaše jsem časem (někdy v 8m) dávala pouze k snídani a s ovocem. Každé dítě je jiné. Pokud má dostatek počůraných plen za den, tak jiné tekutiny bych zatím neřešila. Každé dítě je jiné, chce to vychytat, jak to bude u vás.

dixi86
5. únor 2020

S příkrmy jsem začínala od 8., 9. měsíce. Dcera je jedlík i tak a kojím stále dost(20m). Je zbytečné spěchat. U obou dětí jsem to dělala stejně.