Laktační krize?

marrat
11. únor 2021

Dobrý den, dámy. Hledala jsem v diskuzích, ale nic podobného jsem nenašla.
Syn měl v sobotu 3 měsíce a už týden a půl bojujeme s kojením. Začalo to odmítáním levého prsu, horším a kratším spánkem a náhlými záchvaty pláče, na které nejsme u našeho pohodového synka zvyklí. Prso nepomohlo..
Začala mi trošku klesat produkce mléka a to vím díky vážení před a po kojení. Do toho mě Syn začal příšerně hryzat do prave bradavky. Super!
V pátek jsme měli očkování hexa a rotarix. To snášel dobře, dva dny skoro jen prospal no a od pondělí totální bojkot. Syn nechce vůbec pít, vidí prso a hysterie. Přitom teď už je jinak v poho. Směje se, bříško ho nebolí. No já už mám teď opravdu málo mléka (90ml z obou prsou na jedno kojení). Ok řekněte si, v mrazáku mám tunu odsateho mléka, ale on odmítá i to. Dokonce mi odmítá i UM. Má doma 3 druhý flasek a ani jednu nechce. Stříkačku taky nechce. No já už nevím co s tím. Má průjem. Po každém "kojení" má stolici, takže mi nepribyva. Zatím nehubne, díky bohu. Takové ty rady stran zvýšení produkce mleka delam, jen nemůžu nechat kojení na něm, jinak bych kojila tak jednou za 4 až 5 hodin.
Prosím moc o radu, co s tím. Zažila to některá z vás?

coolca
11. únor 2021

@marrat máme podobné od stejně doby. Kojim prakticky jen ve spánku.

malytlustyhroch
11. únor 2021

Nejsem si jista, ze to chapu,jestli ma opravdu prujem, ne jen ridkou miminkovskou stolici, tak to res s detskou doktorkou. Prujem + odmitani tekutin je cesta k rychle dehydraci. Pokud jen proste ridce a casto kaka, ale doktorka to vyhodnoti jako ok, tak pribyvat uz tak rychle nemusi, muzou mu rust zuby, muze to byt hormonalni zmena u tebe, muze to byt spousta veci - na bojkot kojeni u nas hodne pomahal bily sum (treba zvuky vodopadu z youtube) a kojeni v polospanku, predpokadam, ze by to melo fungovat i na flasku (aspon me jako malou babicky dokrmovaly z flasky ve spanku). Mladsi syn byl na bojkot kojeni z milionu pricin expert, s prvnim ditetem bych nikdy neverila,jak muze byt kojeni narocne. Takze proste posilam hodne sil a pozor na dehydrataci.

nagojka
11. únor 2021

Asi odpovid trochu mimo tema...Ale moje mamka prozivala uplne to same...nikdy teda nekojila ale segra byla na UM...kazdopadne asi taky od trech mesicu mliko odmitala..Mama vyzkousela snad uplne kazde mleko ktere existovalo,kazdou flasku ale marne...Pri jake koliv snaze segru nakrmit byl jen neskutecnej rev..Dovrsilo to i tak ze mama se z toho psychicky slozila protoze uz byla zoufala,porad jen obe dve breceli...No a jednoho dne uz to mama vzdala a misto mlika segru zacala krmit lzickou a prikrmama...Dostavala hodne zeleninu,obycejne pacholiky,domaci tvarohy,polevky atd...No a kupodivu nemohla udelat lip..Takze segra byla od 3 mesicu na lzicce,a bylo to ku prospechu vsech.Najednou z ni bylo spokojene miminko ktere krasne spalo,porad se usmivalo a vse bylo tak jak ma...Ted je segre 12 let a v zivote nemela ani jeden jediny zdravotni problem,nikdy ji nic nechybelo,byla a je zdrava jako ripa.Takze na reci tipu ze do roka ma byt dite na mlece,ze prikrmy v brzkych mesicich miminkum ublizuji atd??na to ja moc nejsem...Omlouvam se za odpoved mimo a ne primo na vasi otazku...Ale rika se ze hodne dela i psychika,zkuste se uklidnit at stres neprenasite na prcka,faktoru muze byt urcite vic...Bohuzel ja poradit nedokazu a ani nemuzu,ale preju hodne sil aby se vse srovnalo a bylo vse v poradku🙂

marrat
autor
11. únor 2021

@malytlustyhroch naprosto upřímně se přiznám, ze vůbec netuším, jak u miminka poznat průjem. Jeho stolice je ted řidší než byla a vydava zvuky jak my dospělí při průjmu. Jenže jeho stlice byla vzdy řídká bez hrudek, tak od kdy tedy rict "toto uz je prujem"? Nevim no. Mozna je to proste jen reakce strev na Rotarix..
Hydrataci hlidam 🙂

palja
11. únor 2021

@marrat taky nevím, jestli je to přímo odpověď na vaši otázku, ale napíšu, jak to bylo u nás, jak jsem to dělala já. Moje dcera měla stolici při každém kojení, někdy se během kojení pokadila i třikrát (nebyl to průjem, normální kojenecká stolice, dle dr to bylo zcela v pořádku, normálně prospívala).
Po každém očkování se zhoršila v jídle. Když byla kojená, tak u toho vyvadela. Později odmítala příkrmy a chtěla se jen kolit.
Kolem toho třetího měsíce u nás byla asi taky nějaká laktační krize. Dcera měla hlad, ale odmítala prso, řvala, odtahovala se chtěla jen levé prso, strašně řvala, vyvadela, měla hlad a tak pořád dokola. Já jsem přišla na takový fígl říkala jsem tomu "výměna". Vzala jsem jí do náruče, dala jsem jí dudlík (musela mít určitý druh savicky, dudlíků jsem vyzkoušela asi 15 různých tvarů) a takhle jsem s ní chodila po pokoji a houpala ji v náručí, až se uklidnila tak jsem jí rychle vytáhla dudlík a nacpala jsem jí prso 🤦‍♀️. Takhle se v pohodě nakojila. Někdy sem jí musela kojit ve stoje, jindy mi dovolila sednout. Takhle jsem kojila asi půl roku. Jinak bych se z toho zbláznila.
Jinak kojené děti přibývají skokově. Dcera třeba 14 dní vůbec nepribrala a pak najednou nabrala 200g

holkaokomodra
11. únor 2021

@marrat nerostou mu zuby?

marrat
autor
12. únor 2021

@holkaokomodra vizualne v pusince nic neni, zadny otok, zarudnutí ani hlavicka zoubku..ale vse ted cpe do pusinky a vysloveně hryže..ruce a chladici kousatko jsou nejoblíbenější..prso uz naštěstí nehryze 🙂 takze odpoved je : asi ano ... Muze to mit souvislost?

bemo
12. únor 2021

Ahoj, já si tímto prošla se synem před 2 lety a bylo to strašně vysílající období a byla jsem úplně bezradná a vůbec nevěděla co s tím. Je to moje páté dítě, takže zkušenosti mám, ale byla jsem úplně bezradná a nakonec po dlouhých pokusech všeho co jsi popsala ty jsem ho kojila během spánku. Přesněji ve chvíli kdy začal usínat a těsně před probuzením. Jak jsem viděla že se protahuje,tak jsem mu strčila prso a stejně tak i jak jsem viděla že usíná,tak jsem čekala na moment kdy zabere ale ještě ne natolik aby dokázal sát. Byl to strašný boj který trval asi měsíc a půl a dost nerada na to i teď vzpomínám. Navíc jsme bojovali i s malými přírůstky a z flašky si nevzal nic. Jak píšeš ty, mrazák nacpaný odsátým mlékem.....
Ráda bych ti popřála klid a pohodu, ale taková rada je fakt nemožná, ale jistě by to pomohlo. Já jsem si i se synem zalezla do postele, jak se říká tělo na tělo.
Měli jsme blbý porod a kvůli jeho stavu nemohl být žádný bonding a nakonec byl i v úplně jiné nemocnici,takže já to přisuzuji k tomu. Všechny čtyři děti jsem kojila bez problémů a celkem dlouho. Tak se drž.

holkaokomodra
12. únor 2021

@marrat myslim ze jo, proste mu je asi neprijemne krmeni. prodavali na to nejaky gelik, tusim calgel snad prave pro takovy miminka treba by pomohlo maznout chvilku pred krmenim, trošku znecitlivuje a videla bys, jestli jsme se trefili 😊 nebo klasika hrebicek, zkusila bych slaby nalev a vatovou tycinkou potrit dasnicky, ale fakt slabý silnejsi az pálí, vyzkousej nejdriv na sobe 😊

petronilla84
3. bře 2021

@bemo Tak já teď to samé řeším s dcerou, ze začátku rekordní přírůstky 500 g za týden. Malá má teď ve 3 a půl měsících 7 500 g, ale najednou totální bojkot. Úplně to samé, jak píše autorka. Z lahve nic, nezbývá, nepřibírá. Doktorka chce od 4. měsíce zavést příkrmy.... Už jsem zoufalá, třetí dítě a já jsem úplně na dně...

marrat
autor
4. bře 2021

@petronilla84 nam se maly pred par dny rozpapkal, ale flasku stale bojkotuje. 3 tydny ale byly strašné, pribiral tak 60g týdne a to jsem musela byt rada. Kojila jsem ho když spal, tehdy se jedine poradne napil. U nas se ale ke vsemu ubjevil hlen a krev ve stolici maleho a k tomu priserne penive prujmy, tak jsem musela prejit na dietu bez bilkoviny kravskeho mleka (jeho tatinek ji ma) a pak se to prave zacalo pomalu zlepšovat. Drzim moc palce, at to brzy prejde a at to neni zadna alergie jako u nas. My planujeme zavest prikrmy určitě dříve. Po mesicnim bojkotu proste nemam dost mleka ukojit syna, ktery ma pres 8 kg. Hlavně pevné nervy! Nejste v tom sama 🙂

tereza_simonickova
Odpověď byla odstraněná
Zobraz