Málo mléka a syn má teprve 2,5 měsíce

ivonafialova
15. črc 2019

Mám syna 2a půl měsíce starého. S kojením máme problémy už od narození, narodil se s porodní váhou 4340 g a teď má 5300. Po kojení ho vážím a z obou prsou dohromady vypije pouze 30ml k tomu mu pomocí suplementoru dávám příkrm. Užívám pískavici a benedikt.homeopatika riccinus jsem taktéž užívala. Kojící čaj si dělám dvakrát denně a meltu taktéž vždy veliký hrnek i pít se snažím hodně. V posteli spí semnou přijde mi že v noci je mlíka trochu víc. Jsem ztracený případ nebo je ještě něco co by mi pomohlo k větší tvorbě mléka?moc bych chtěla kojit plnohodnotně.dekuji za odpovědi 😊

olga_
15. črc 2019

@ivonafialova Zůstaňte u společného spaní, kojení v noci je zásadní. Vyhoď všechny dudlíky, pokud používáte, a koj na požádání. Přestaň vážit a stresovat se. U prsa ho měj podle jeho potřeby, klidně hodinu. Dokrm dáváš UM, nebo MM? Důležité je mít dítě u prsu, pak bude mléka dostatek.

jipe
15. črc 2019

kojíš v nějakých intervalech nebo kdykoliv, jak dítě projeví nespokojenost?

jipe
15. črc 2019

mezi kojením by šla ještě stimulace odsávačkou, pokud prtě není na prsu skoro nonstop 🙂

lastovenka
15. črc 2019

@ivonafialova já na tom byla podobně a bohužel i přes všechny rady laktační a dodržování všeho doporučeného na 1000% jsem se nerozkojila. Pískavice, ricinus, nealko pivo, kojící čaje, odsávání, vážení, braní miminka do postele, kojení na požádání, nechání u prsa téměř pořád, buzení malé na noční kojení i když krásně spala ........ Prostě nic. Po téměř dvou zkažených měsících honbou za mlíkem jsem to vzdala. A od té doby kojím málo ale kojím a konečně si malou užívám. Když si vzpomenu na ty noci a dny plné vážení miminka, kojení, opět vážení, dokrmu,odsávání, a to pořád dokola a dokola, neustále nevyspalá a depresivní...... tak je mi zle. Celé šestinedělí jsem probrečela,že nemůžu kojit. Bylo to hrozne. Teď už jsem s tím tak nějak smíšená, i když to pořád teda bolí, každopádně této honbě za mlékem bych nedoporučovala věnovat se víc jak pár týdnů...... Dokáže to absolutně pohltit a z miminka pak člověk nemá vlastně pořádně nic.......

puhelin
15. črc 2019

@ivonafialova Prvne bych prestala dokrmovat. Mleko se tvori podle poptavky. Pokud je syty z dokrmu, odsaje z prsu malo a presne tolik se zase vytvori (tak male mnozstvi). Takze mate spravny pocit, ze mate mleka malo. Nechte ho odstat, kolik potrebuje na hlad (mozna se bude vztekat, ze to tece pomalu, ale vytrvejte). Davejte pit i v noci v polospanku, vezme si vic. Klidbe z druheho prsu behem kojeni odsavejte, at se prsa pumpuji. A nevazit, kojene deti pribiraji skokove, podle krivky pribiraji jen deti na UM.
Bude to ted pro vas trochu vic o nervy, tak drzim pesti, at vydrzite.

lastovenka
15. črc 2019

@puhelin S tím dokrmem bych byla opatrná! Pokud by autorka vysadila dokrm tak bych rozhodně miminko vážila, aby věděla, jestli nehubne. Já totiž dokrm taky zkoušela vysadit a mateřské mléko mi to rozhodně nezvýšilo......a dítě jen plakaloa plakalo. Bylo to hrozný☹ Ale třeba budo mít autorka více štěstí!

lastovenka
Autor odpověď smazal
Zobraz
puhelin
15. črc 2019

@lastovenka Samozrejme, ze se mleko nevytvori hned dalsi kojeni. Dulezite je to nevzdat.
Vazeni zpusobuje zbytecny stres, ten tvorbe mleka nepomaha, bohuzel spis naopak. Kdyz dcera plakala, vzdycky jsem ji na stres nabidla prso k dudlani - i kdyz zrovna nepotrebovala pit, uklidnila se dudlanim. To kojeni taky pomaha.

lastovenka
15. črc 2019

@puhelin No a když pláče dítě hladem? To mu dáš prso k dudání? Tím se nenají. Promiň ale tyhle rady může dát jen někdo komu dítě po nakojení zřejmě nikdy hlady neplakalo. Já taky nakojila vždycky tak 20 až 30 ml. Pak se začalo miminko vztekat a pouštět a žádné dumlání bradavky ho rozhodně neuklídnilo. Samozřejmě 20ml dítě nezasytí. Takže plakalo a plakalo a já pak plakala taky jak mi ho bylo líto. A pak dala dokrm. Nevím kolik autorce miminko jí celkem za den, ale pokud nakoji tak 30ml tak odhaduji že dokrmi umělým mlíkem tak 70 až 100. Jestli to autorka dá a najednou dítěti těhle 70 až 100 nedá, tak je teda odvážná! Kdyby krmila 8X za den třeba 100ml tak by to znamenalo že 240 ml mu dá ze svého a 560ml umělého. Pokud mu najednou neda tolik mléka..tak je mi dítěte vážně líto. Jako třeba bude mít štěstí a mlíko se jí do pár hodin spustí, ale tomu bych moc nevěřila. Doufám, že nám dá vědět, jak dopadla!

puhelin
15. črc 2019

@lastovenka Nikdy jsem nevazila, ani neodmerovala, kolik dcerka snedla. Ale nastesti mi nikdo neporadil, at dam dokrm. Aby mi cele kojeni rozhodil a motala jsem se v tom. Nebo rady o intervalech kojeni apod. Nebo ze miminko place jen z hladu (to je mimochodem snad nejcastesti "rada", kvuli ktere se zacina s dokrmy).
Behem rustoveho spurtu dcerka plakala, ale s tim jsem pocitala a mela ji na prsou porad a ona porad dudlala. Bud se najedla, nebo se jen uklidnila.

lastovenka
15. črc 2019

@puhelin Tak jsi asi měla mléka dost. Já jsem kojila a kojila a dítě hublo a hublo...... Už nebyla možnost výběru. UM jsem musela dát. Bez něho by to miminko nedalo. Proto nesnáším řeči typu vysad úplně UM. Proboha když mi dítě celkem za den vypije 800ml UM a z toho tak 100 ml vlastního...............tak z čeho bude žít? To bude několik dní pít jen 100ml a čekat až se mámě začne dělat mléko? Jako to bych vážně nedělala. Kdyby to bylo opačně, tak neřeknu, 100ml UM se odboura lehce, ale těch 700?

lastovenka
15. črc 2019

@ivonafialova Kolik celkem ml denně cca nakojiš a kolik dokrmíš?

puhelin
15. črc 2019

@lastovenka Cim vic umeleho das, tim min ma potrebu sat materske. To je proste fakt. A bohuzel je to zamotana situace, z ktere se lze vymotat jen raznym utnutim. Mleko se tvori podle poptavky. Pokud je poptavka mala, protoze je miminko syte z umeleho, pak se proste mleka v prsu vic neudela.
Proto jsem mela mleka dost, jak pises. Protoze jsem nikdy nedokrmovala. Dcerka zacala mleko sat az 3. den, nastesti do te doby nikdo dokrm nenabizel. Rodila jsem v porodnici, kde vedi, ze miminko ma zasoby z briska a neni nutne hned dokrmit, pokud se po narozeni neprisaje.

2hanah
15. črc 2019

@lastovenka jsem stejný případ, u všech tří dětí naprosto stejný průběh, vždy dva a půl měsíce kojení, pak nic, ikdyž jsem se stavěla na hlavu, pak už byla priorita spokojené miminko, protože měli hlad. Já teda u třetího zkoušela ještě jednu podstatnou věc - snažit se být vyspaná.

ivonafialova
autor
16. črc 2019

Zatím moc děkuji za odpovědi 🙂 přes noc jsme jen na MM.a přes den každé kojení tak 50ml UM. S odsáváním je to trošku problém,odsavám pokud usně jinak než v nosítku,ale to je přes den málokdy,ale i přes to se zkusím odsát častěji. No UM jsme začali dávat kvůli poslední kontrole u doktorky, protože delší dobu nepřibral a pak 50g zhubnul. A ještě abych dodala tak mám doma ještě dvouletou zlobilku tak je to někdy i trošku boj se na kojení pořádně soustředit jak z mojí tak i že strany chlapečka.

travnulee
16. črc 2019

@ivonafialova kojici čaje za mě minimálně 3x denně, do toho, polevka kminka, klidně kazdy den, je snadná na pripravu, když se prejis, jinou polevku.starší ditko bych při kojení klidně zabavila tv, tabletem apod., jakmile to splni účel, dá se odnaučit, sice je to těžké, ale jde to.nebo druhá varianta, u kojeni se starší mazlit, zklidní třeba škrábání na zadeckach apod.

leilinka1234
16. črc 2019

Před třemi lety jsem odkojila své první dítě. Na kojení mi záleželo a vzhledem k tomu, že jsme neustále zažívaly nějaké bojkoty, spurty a všechno možné, bylo slz ohledně kojení dost. Ale bojovala jsem a kojila a vydržela dlouho. Díky mému boji jsem si myslela, že kojit může každá, jen to chce trošku času, péče a odhodlání. Pak měla po 4m měsících problémy s kojením kamarádka... První dítě krásně odkojila,věděla už co a jak. Dělala maximum. Opravdu jsem viděla, jak se snaží. Um nedávala a 14 dní se opravdu snažila dělat 100% pro to, aby se rozkojila. Doma 2 laktační poradkyně. Bohužel to nezvládla a se slzami v očích po tom velkém boji dala um.

travnulee
16. črc 2019

@puhelin nesouhlasim, ja jsem první tyden dokrmovala, jelikož nenechám dítě hlady, a opravdu i po kojení plakal a nakonec jsem se plně rozkojila i tak a pul roku plně kojila, teď ještě kojim a věřím, že budu do dvou let, jako u staršího.

jipe
16. črc 2019

@travnulee já dokrmovala 1. 14 dní a pak taky plně kojila, nenechám dítě řvát hlady, utla jsem to kolem 13. měsíce

katka_nedo
16. črc 2019

Ja teda nevim,to mereni a vazeni.Nepripada Vam to stresujici?Kojene deti tak rychle nenabyvaji na vaze jako ty na UM.A pokud tedy place,tak je dulezite zjistit,zda hlady nebo zda ho neco neboli.Malej trpel na prdiky.

travnulee
16. črc 2019

@katka_nedo pokud to chce doktorka, tak bych asi vážila, ale taky mě to přijde zbytečně stresujici.jestli pláče dítě hlady, tak to poznas snadno, dáš UM a je po pláči....

puhelin
16. črc 2019

@jipe A jak vite, ze "rvalo hlady"?

lastovenka
16. črc 2019

@katka_nedo My jsme na UM, kamarádka kojí a teda její přibírá mnohem víc než moje malá, takže to, že se na UM přibírá vis u nás teda neplatí.......

jipe
16. črc 2019

@puhelin přebalený byl, teplo/zima mu taky zjevně nebylo, v náručí se neuklidnil, u prsa se neuklidnil, po dokrmu byl spokojený...takže jsem to vyhodnotila jako hlad

katka_nedo
16. črc 2019

@lastovenka Tak urcite.Ja kdyz budu jist jako manzel,tak nikdy nebudu vypadat jako on.Ja to apis pozoruji prumerne kolem sebe.Maly byl jen kojeny do 10.mesicu a um pak moc nechtel.Oproti tem nekojenym na UM je takovy uz jako kluk,zatimco ty na UM jsou furt takovy buclaty.Ale taky ma kamoska dceru a ta je hubena i pri UM

lastovenka
16. črc 2019

@katka_nedo Každej je jinej no. Já zná hafo kojených a jsou to buclíci 🙂 Na UM jich zase tolik neznam, ale nepřijdou mi odlišníí od kojených....

m_tina
16. črc 2019

kojit a kojit a kojit! mam 4t holcicku a z porodni vahy 2960 ma 3150 a v pohode 🙂
nezapomen, ze od porodu zhubnou, takze pak pribiraji z nizsi vahy, nez je porodni a hl to je jen cislo! pokud cura, kaka a je spokojenej, je vse ok! ne kazde dite ma v pul roce 8kg 🙂

lastovenka
1. srp 2019

@puhelin jen dotaz - kolik mělo tvé miminko porodní váhu a kolik když váš pouštěli z porodnice?

martt
1. srp 2019

@puhelin Tak na tohle bych byla hodně opatrná. Měla jste štěstí, že vaše miminko vydrželo zhruba 3 dny bez mlika. Mne právě kvůli takovým názorům v porodnici přivedli syna k dehydrataci až skončil na kapačkách. A to po dvou dnech, kdy krásně sál, ale já jsem neměla žádné mlíko.

puhelin
1. srp 2019

@lastovenka 2680 g pri narozeni, pak o neco klesla, ale po 72 hodinach od narozeni nas pousteli a to mela presne tolik, kolik pri narozeni. Dr. mi rikala, ze pri propousteni toleruji do 10 % ubytku porodni vahy.