Málo mléka - dokrm umělým mlékem

sugarplum
16. srp 2017

Ahoj, rada bych si nechala poradit, jestli neco nedelam spatne nebo jestli mam proste jenom malo mleka. Maly ma dneska presne 3 mesice a vazi neco pres 4500g (3100g). Pred mesicem jsme byli u doktorky na dvoumesicni prohlidce a pri prevazeni se zarazila, jak malo pribral (mene nez 100g tydne). Objednala nas za 14 dni na kontrolni vazeni. Sla jsem si pujcit vahu a odsavacku, abych zjistila, proc tak malo pribira. No zjistila jsem, ze si pres den vytahne mene, nez by potreboval. Zacinali jsme na 80ml rano a odpoledne uz to bylo max 60ml. Zacala jsem podle rad z internetu po kazdem kojeni 15-20min odsavat (i kdyz uz nic neteklo), prolivala se vodou, meltou, kojicima cajema, brala homeopatika.. Zvladla jsem zvysit produkci (😅) na cca 130ml rano, ale pres den mleka ubyvalo a odpoledne/vecer si zase maly vytahnul pouze 80/90ml. Rodina me doslova prinutila dat mu vecer UM a ja to obrecela. Nicmene maly pak spokojene spinkal, tak jsem se tim docela uklidnila. Kojim co tri hodiny s tim, ze vecer naposledy cca kolem 22.hod a pak az ve 4 rano. Maly je nevzbuditelny a u prsa v mezidobi usina a nepije. Nicmene kolem jedne vzdy odsavam (odsaju cca 80ml) a tim odsatym mlekem ho odpoledne/vecer dokrmuji. UM se snazim davat co nejmene, nicmene nekdy citim, ze to mlicko proste neni, prsa nejsou nalita a maly place a ma hlad. Takze mu treba 50/100ml pripravim a on to vypije. Moje otazka - delam to spravne? Mam opravdu proste malo mlicka nebo je jeste moznost mnozstvi navysit? Moc vsem dekuji za precteni a rady!

hanica83
16. srp 2017

Já nechci říkat, že to děláš špatně, ale po tom, co jsem přečetla bych asi UM nedávala (teda pokud nehubne). My jsme si v prvních měsících prošli dost hroznou laktační krizí (pár dní po porodu mi mlíko z prsou doslova stříkalo a za pár týdnů jsem měla max 30ml - po zvážení po kojení). Malý moc nepřibýval, ale nehubnul, tak jsme bojovali - UM jsem nedala nikdy (ale radili to všichni včetně pediatra 🙂, moje odsáté mlíčko párkrát. Byl to velký boj, ale opět se to navýšilo a kojíme do teď (syn má 13měsíců) 🙂
Takže za mě UM nee a hlavně co nejčastěji přikládat. Produkce se stimuluje hlavně v noci (malý mi taky hodně spinkal, to byl i hlavní důvod, proč mlíčko ubylo) - takže já jsem v noci co 2h odsávala (důležitá je pro nastartování stimulace právě mezi 22:00 a 4:00h). Bylo to náročné, ale stálo to za to 🙂 (a to že už necítíš nalitá prsa je normální - ono už to pak tak cítit není, jen po dlouhé pauze)

sugarplum
autor
17. srp 2017

A kdyz jsi odsavala v noci kazde 2 hodiny, mel pak maly po probuzeni co pit? Ja v noci taky odsavam, ale vzdy se snazim tak, aby mezi odsavanim a krmenim byly tri hodinky.

viridie
17. srp 2017

@sugarplum Ahoj 🙂 Moje rady: koj kdykoliv dítko kníkne,neměř žádné intervaly a koj v noci alespoň 2x, to laktaci pomůže významně. hlavně nevaž,nemá to žádnou vypovídající hodnotu , leda tak 1x týdně, sleduj počúrané plenky, to je dobrý indikátor (cca 7/24h).Přikládej mimi,né odsávačku a snaž se odbourat dokrm,to kojení také nepomůže. A hlavně hodně mazlení se synem ! 🙂

anaema
17. srp 2017

Rodina, těm bych nedůvěřovala. Bohužel. Málokterá z našich matek kojila aspoň 6 měsíců. O kojení většinou neví nic. Takže si stát za svým kojením. Obecně - mléko nabízet u miminka. Kojení v intervalech co tři hodiny, jestli jsem to dobře pochopila, není ideální. Mělo by to být na požádání dítěte. Určitě zvýšit kontakt s dítětem tělo na tělo, aby byl impuls pro mozek na zvýšení laktace. Nepodavat UM. To je cesta ke ztrátě mleka a kojení. Zavolat si osvědčenou soukromou laktacni poradkyní a zkonzultovat, jak s miminkem během noci atd. Jak se psalo výše, prsa po čase už nejsou nalitá. Ale dostatek mléka tam je. Tedy podle poptávky dítěte. A tu je třeba malinko navýšit. Zvládnete to.

karlajasmine
17. srp 2017

Kojila bych casteji nez po 3h, nabizej prso po hodine a pul. Muj syn nikdy nevypil na jedno kojeni moc, tak jsem proste kojila hodne casto a pribiral krasne. 3hodinovy interval je blbost a prezitek.. ma se kojit tak, jak to potrebuje dite, takze nektere dite potrebuje pit po hodine a nektere treba az po 4h.. UM bych nedavala.

hanica83
17. srp 2017

@sugarplum Taky jsem se toho bála - dala jsem malému napít a za hodinu a půl odsála, pak za dvě... většinou se vzbudil až za další dvě, tři hodiny. Ale i když se vzbudí dřív, mlíčko bude, neboj 🙂 Fakt přikládej kldykoliv zapláče, nebo budeš mít pocit, že chce. Čím větší výdej, tím větší tvorba 🙂

sugarplum
autor
17. srp 2017

Malej prave v pohode tri hodinky vydrzi - v pohode si hraje nebo spinka. Zkousela jsem davat po dvou hodinach, ale vetsinou si jenom cucnul a zase si "sel" po svych.. Kdyz tedy prestanu davat na noc UM - bude mit ze zacatku urcite hlad. Za jak dlouho by se mlicko prizpusobilo? Bojim se, aby nezacal stradat ☹.

sugarplum
autor
17. srp 2017

Jo a pocuranych plenek ma ted (i pred nasazenim UM) za den kolem jedenacti. Pouzivam latkove a malej nesnasi mokro - takze prebaluji casto.

anaema
18. srp 2017

@sugarplum Upravit by se mohlo za ty dva tři dny, pokud bude vše ok. Nejsem odborník a čerpám ze své intuice a zkušenosti se spurty a bojkoty. Mateřské mléko je ale lehce stravitelné, takže počítejte, že i po navýšení laktace se spíš bude miminko probouzet v noci co dvě tři hodinky na kojení (i když to vaše možná ne, když je tak spokojené i přes den, no uvidíte). Mě to obě děti takhle dělaly, teprve na roce se to ustálilo na třech hodinách mezi kojením a poté prodlužovalo. Pokud by se vám něco nezdálo, nebo jste potřebovala podporu, vždycky je dobré se obrátit na někoho zkušeného, kdo kojil a kdo vám nebude radit blbosti. Je to vaše kojení a vy potřebujete relevantní informace, abyste se mohla rozhodnout co a jak. Preventivně bych se podívala po nějaké dobré laktační poradkyni, klidně podívala na nějaké stránky a blogy, docela pěkné jsou věci na mamila.sk (ve slovenštině sice...) Přeju každopádně hodně zdaru!

usula
20. srp 2017

Mám tři děti a všechny jsem kojila nejméně 8 měsíců. Byla období kdy jsem měla mléka jako kojná a teklo všude kolem a pak období krizové. Moc mi pomáhalo pít kojící čaj od Weledy. Paní doktorka mě hodně podporovala ať vydržíme a nepřestávám kojit. Vždy se to zase rozběhlo a bylo v pořádku.

fifilady
20. srp 2017

Za sebe doporučuji - nic nevážit, nepřeměřovat a odsávačku dát někam do kouta. Ta je dobrá maximálně tak na přebytky mléka. Také jsem se ze začátku zbytečně stresovala tím, že dcerka málo přibírá, měřila si časové intervaly apod... Naštěstí máme normálního pediatra, který mi řekl, že pokud malá hodně čůrá, aspoň něco na váze přibývá a nehubne, je vše v pořádku.
Kojte na požádání, když bude mít miminko hlad/žízeň, vždy se ozve. Pokud byste přece jen měla pocit, že je mlíčka málo, mazlete se s miminkem (nejlépe kontakt kůže na kůži), přikládejte kdykoliv je to možné (i kdyby si měl jen podumlat), občas si uvařte silný masokostní vývar a hlavně se nestresujte tím, že mlíčko dochází. 😉 Užívejte si to krásné období malého miminka, co je na vás zcela závislé. A pokud možno, neraďte se s rodinou, to dokáže napáchat nejvíc škod. 😀

hanica83
20. srp 2017

@sugarplum Mě trvalo trošku déle, něž je běžné, než se mi mlíčko přizpůsobilo - tak 10dní, ale zvládli jsme to bez UM. Taky jsem měla půjčenou váhu a po každém kojení vážila (hrozně jsem si na to zvykla a měla jsem pak problém s tím přestat 😀 ). Když má tolik počůraných plenek a vidíš že nehubne (psala jsi, že máš půjčenou váhu), tak se vůbec neboj, že by strádal 😉