Mám jít na paragraf, když má dcera zlomený prst?

petaska
1. kvě 2019

Prosím poraďte, máte-li podobné zkušenosti... Mám syna, čtyři a půl měsíce, který má přibližně od dvou a půl měsíců ekzém - začalo to na tvářích a krku, pak se přidala červená krupička po těle. Nejprve jsem tedy před dvěma měsíci vyřadila na radu lékařky mléčné výrobky, když se ani po měsíci nic moc neměnilo, vyřadila jsem i vše vaječné a pšeničné, dále ryby, sójové výrobky, ořechy, některé ovoce a zeleninu, zkrátka podle hypoalergenní diety. Během prvního měsíce se malý obsypával jako na houpačce, chvíli jo, chvíli ne, po dalších čtrnácti dnech se ale krupička ztratila a teď má"jen" suchou kůži a občas se mu ekzém objeví na tvářích. A teď to hlavní - byli jsme na testech u doktora Fuchse v Immunoflow, zatím nemám výsledky krevních testů, ale podle kožních se alergie ani na mléko kravské, ani na vejce, pšenici, nebo třeba lískové oříšky a arašídy neprokázala. Je ale prý téměř jisté, že mu ty nejhlavnější alergeny, tedy mléko a vejce, vadí, a je prý ale také možné, že mu vadí bílkovina mateřského mléka. Navíc v průběhu diety se naopak u mě totálně rozjel ekzém, takže jsem obsypaná od hlavy k patě. A ten koktejl alergických látek mu prý předávám v mléce, což mu tedy paradoxně nemusí vůbec prospívat. Takže teď se mám rozhodnout, zda zkusím dál kojit s přísnou dietou, což ale nemá podle lékaře valné účinky, nebo jestli najedeme na speciální umělé mléko. Jsem na vážkách 😧, chtěla jsem kojit výlučně do půl roku a pak postupně zavádět příkrmy jako u staršího syna. Ale teď opravdu nevím. Jak jsem osypaná opravdu si nejsem jistá, že mu dávám to nejlepší, navíc když spoustu věcí nejím... Zažil jste to někdo? Díky za každý poznatek 😉

sudylichozrout
1. kvě 2019

@petaska hoj, nemuze to byt ekzem z neceho uplne jineho? Mne se ted totalne osypala dcerka, ma skoro tri roky. Prisla jsem na to, ze je to reakce na DM praci gel, ktery jsem koupila poprve v zivote. Takze navrat k Arielu a je to lepsi.

merope
1. kvě 2019

Co zkusit na chvíli to UM a vlastní odstříkávat (v nějakém menším množství jen ať se nezastaví úplně laktace) a strkat do mrazáku a počkat, co to udělá? Zbavit se hlavně ekzému u sebe - a pak zkusit pomalu třeba mírně kojit? I když teda ve 4,5 měsíci bych se na to už možná vykašlala a přešla na tu UM - za chvíli už ho začneš stejně dokrmovat (neděláš-li už), tak to není tak klíčové (ač fajn).

ladana
1. kvě 2019

Za sebe doporučuji přísnou dietu a kojit. Moje druhá dcera měla potíže od 3 měsíců, držela jsem se eliminační diety a postupně zařazovala potraviny. Ekzému jsme se úplně zbavily, já zhubla 15 kg, alergen jsme nezjistily (spolupracovala jsem s odbornicí přes email). Na dietě jsem byla přes půl roku. Díky tomu teď, když se mi u dcery objeví ekzém, tak teď vím, na jaká dietní opatření opět najet. Jo a to hypoalergenní mléko jsem také koupila a zkoušela, ale je fakt hnusné a drahé, moje dítě ho vůbec nepilo a když jsem ochutnala, tak jsem pochopila proč.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
alcar
1. kvě 2019

@petaska no ja nevim, kojeni je sice prospesne, o tom zadna. Pokud by melo ekzem jenom dite, tak bych se pokusila delat psi kusy s dietou. Ale nejsi na tom dobre ani ty, tak ja osobne bych se na to asi vykaslala. Nebo minimalne bych se jeste poradila s laktacni poradkyni a s lekarem alergologem, jak postupovat.

dora13
1. kvě 2019

Mam stejnou zkusenost jako @ladana vcetne toho, ze hypoalergenni mleko syn nechtel pit — a nedivim se mu, je horky a fakt hnusny.

Jinak tezko radit, pro kazdeho ma kojeni jinou prioritu a taky zalezi, jak hodne te to vycerpava. Treba ja osobne bych zkusila jeste aspon chvili kojit dal, sledovala reakce a po par tydnech se rozhodla podle dane situace.

makronka222
1. kvě 2019

Dala bych UM. Treba Beba HA je dobry, chutny mliko. Mala ho vychrupla bez problemu. Nevim, co ostatni meli za znacky, ze to tu hanej. Co Kendamil, je to jen mliko, bez palmace, soji atd.

blabloblu
1. kvě 2019

Mateřský mlíko je pro dítě to nejlepší, co může být. O bílkovině mateřského mléka slyším poprvé a moc se mi to tedy nezdá a fakt mi vadí, že doktor je schopen doporučit umělou výživu! Bože! To, co je prokázané, bych nejedla, zbytek ano. Poradila bych se ještě tady v poradně: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ a u tak maličkýho miminka bych rozhodně neuvažovala o tom, že MM nahradím umělým. Zrovna dneska jsem četla, že dle WHO má umělé mléko prokázaný negativní dopad na zdraví dítěte! A doktor je schopen ho doporučit. Ach jo. :(

katkaajirka
1. kvě 2019

Kojím roční dceru s potravinovými alergiemi. Ze začátku to byl opravdu boj, než jsem zjistila, co všechno ji vadí (mléko, sója, hovězí, kuřecí, vejce, celer, med, banán). Ale kojení bych se jen tak nevzdala. Mám jsem tedy i podporu lékařky, která mě v kojení a eliminační dietě podporuje a um by dala jen, pokud by dcera šla s váhou dolů. A hodně podpory se mi dostalo i na fb skupině Kojení při ABKM. Testy jsou v tomto věku neprůkazné - vychází falešně negativní i pozitivní. O bilkovině mateřského mléka slyším poprvé, nemyslel laktózu? Laktóza (tedy cukr) je přirozeně v každém mléce, tedy i v lidském a to je pak problém.

katkaajirka
1. kvě 2019

@makronka222 ale tato mléka, co doporučujete, nejsou vhodná při alergii na bilkovinu kravského mléka. Na to jsou právě speciální mléka na bázi aminokyselin, která chutnají hořce a jsou předepisována lékařem (jinak stojí kolem 1500Kč za krabici).

adel2507
1. kvě 2019

@petaska Souhlasím, že je pro děti mateřské mléko to nejlepší co mu můžeme dát, ale na druhou stranu, pokud mu nedělá dobře a maminka na tom taky není zdravotně nejlíp, tak bych to určitě přes koleno nelámala. Náš malý není kojený vůbec. Bojovala jsem s tím a bylo mi to líto a hrozně mě mrzelo, že se na mě spousta lidí dívá jak na vraha, ale zvládli jsme to i na umělé výživě.🙂

lajla
1. kvě 2019

Zavolejte Dr Strnadelove.kontakt na netu.velmi nám pomohla a dalším také.problem bude u Vás.kazdop nic lepšího než mateřské neni

ladana
1. kvě 2019

Mně třeba až tak o to kojení nešlo, ale ona třeba ta dieta pomohla i mně od ekzému. A taky jsem se naučila co a jak vařit, což mi došlo už na začátku, že se stejně budu muset naučit, protože po kojení či UM to dítě bude muset jíst jídlo, které neobsahuje ty potraviny, které mu nedělají dobře. Značku UM, co jsme měly, nevím, ale nebylo to jen HA, bylo to nějaké s úplně rozštěpenou laktózou, tzn fakt hořké a nesladké.

alcar
1. kvě 2019

@blabloblu to me teda docela desi takove prohlaseni WHO. Je tam psany nejaky duvod? Jaky konkretni dopad to ma? Co tedy doporucuji namisto UM?

alcar
1. kvě 2019

@ladana nemyslis Neocate? Ten se dava dost casto nedonosenym, kteri jsou po operacich strev (nekroticka enterokolitida). Pro tyhle deti neni MM absolutne vhodne.

olga_
1. kvě 2019

@petaska Přesně jak doporučuje @lajla. Kontaktovat paní Strnadelovou a kojit. V naší rodině je zkušenost s alergií na složky hypoalergenního mléka, takže přejít na UM může být v tomto případě taky pěkná past. To se pak už řeší hóódně špatně.

mish_ka
1. kvě 2019

Doporučuji kontaktovat Věru Zíkovou! Věnuje se léčbě ekzému stravou a nám zachránila kojení. Od tří měsíců malého jsem měla enormně přísnou dietu, ale zmákli jsme to oba dva a jsem za to neskutečně vděčná. Byly jsme v kontaktu každý den, řešily jídlo, mazání, reakce. Také doporučuji zapracovat na non toxic domácnosti a kosmetice, to také dělá hrozně moc. Na to je zase super skupina na FB Svět non toxic, mají tam i zpracovaný soubor o ekzému. Kombinace stravy a drogerie je ta správná cesta i do budoucna, kvůli imunitě. Moc držím palce!

loylii
1. kvě 2019

@alcar taky mi to přijde divny! Všichni jsme vyrůstali na Sunaru a zijem😉 a kvalitně..

alcar
1. kvě 2019

@loylii ja uz jsem si pred casem vsimla, ze vetsina prohlaseni WHO je extremnich. Nevim, co si myslet o tomhle. Mozna je to jen spatne formulovane. Byla samozrejme udelana rada studii, ktere zjistily, ze deti na UM maji zreba vetsi predispozice k obezite nebo v dobe krmeni UM se jim nedostava vsech optimalnich zivin a vitaminu, ktere ma MM (coz je pochopitelne), ale ze by bylo zdravi skodlive, to se mi nezda.

pribylovapetra
1. kvě 2019

Tak větší blbost nez alergii na materske mleko jsem neslysela. Pokud vadi neco v MM tak je to stravou matky. Mleko,vejce nebo lepek je oblibena mantra doktoru,ale dite muze reagovat prakticky na cokoliv. Nejlepsi je na to eliminacni dieta. Neni to o tom nejist pul roku nic,ale o vyrazeni vsech potencialnich alergenu ze stravy. Takze zbyde vlastně jen nejake maso a zelena zelenina. Pak zavadis zpatky do stravy a kontrolujes reakci. Dobrá je na to pi. Zikova jak uz tady nekdo psal. Provedla nas tim. My jsme si tim prošli, neni to nic strasneho. Kojeni je vzdycky lepsi, no pokud to chces zkusit bez neho tak fakt ty speciální mleka jako Neocate. Ale je dost mozny ze malymu stejne nepomuzes. U tebe mozna ekzem rozhodily hormony. A muzes zkusit kontaktovat Pavlu Pavlistovou tady v poradne MK. Navede te i na ostatni veci co můžou vadit (treba praci prasek) . Jo a jestli se malemu ekzem lepsi, tak vidis sama ze je to cesta spravnym smerem.

alesiaps
1. kvě 2019

Též doporučuji Věru Zíkovou. http://verazikova.cz
My se potýkáme s ekzémem v obličeji a svědením celého těla. Ještě nás čeká dlouhá cesta, ale kojení se nevzdám. 😉
Je tu skupinka https://www.modrykonik.cz/group/6098/ zkus mrknout tam.

petaska
autor
2. kvě 2019

Věřte mi, že jsem v poslední době o této problematice načetla spoustu věcí, a trochu mi to připadá, že je tu stejný problém s relevantními informacemi jako třeba v případě škodlivosti či naopak prospěšnosti konzumace másla (nebo naopak rostlinných tuků) nebo třeba vajec. Jeden zaručený vědecký poznatek hlásá, že nejlepší je to, druhý zase, že ono...
Samozřejmě beru v potaz to, že kojení je skutečně to nejpřirozenější, co může dítě dostat, také proto váhám, jak se rozhodnout. Kdyby mi to bylo jedno, vzala jsem si recept na UM hned. Jen pro pořádek dodám, že to opravdu není jen tak nějaké HA mléko, ale speciální, vlastně "nemléko" - Neocate nebo Alfamino.
Zároveň ale respektuji názor odborníka, kterým dr. Fuchs je právě v oboru potravinových alergií a vychází z dlouholeté praxe a zkušeností s mnoha případy, které sleduje skutečně dlouhodobě. (Nic proti paní Zíkové, ale 11 let její praxe není v případě alergií a atopického ekzému mnoho, navíc bez lékařského vzdělání. Sama s alergiemi a ekzémem bojuji od narození, tedy bezmála čtyřicet let, a vím, že i když se třeba i 15 let žádné obtíže neobjeví a zdá se, že je vyhráno, všechno může být během týdne jinak. Navíc přísná dieta bez lékařského dohledu a laboratorních kontrol není podle mého názoru zcela optimální. Ale samozřejmě nepopírám, že dieta jako taková něco nevyřeší, u kojených dětí většinou může pomoci, což ale vyplývá i z toho, že jejich organismus se stále vyvíjí.)
Jinak alergie na složky MM se řeší až v poslední době, úplná blbost to asi není. To, že může i MM alergizovat, je dáno zkrátka tím, že jde také v podstatě o živočišné mléko a podobnost s těmi zvířecími je nasnadě. Zároveň je ale prý v mém případě problém i v tom, že malému v mléce předávám šílený koktejl reaktivních látek, které způsobují alergické reakce mně samotné, takže samozřejmě mohou škodit i jemu. Na druhou stranu ale vidím, že po striktním vysazení vajec a pšenice se opravdu zlepšil, takže zatím mi varianta alergie na složky MM nepřijde úplně správná.
Díky za rady i ohledně diety, ale já teď opravdu nejím nic, co by patřilo mezi možné alergeny (mléko, vejce, pšenice, soja, luštěniny, ryby, většina ovoce a zeleniny, ořechy, semena... Zůstalo mi jen některé maso, zelená zelenina, rýže... I proto opět váhám, zda malému dodávám dostatek potřebných látek, minerálů a vitamínů, navíc když jsem se sama v průběhu diety totálně zhoršila a ekzém mám den ode dne horší. Evidentně mi dieta nesvědčí a něco ze stravy mi chybí, když se zhoršuji, místo aby se stav mé kůže lepšil, jak mnozí "odborníci" tvrdí. Já podle lékařských testů i eliminační diety žádné potravinové alergie nemám.
Samozřejmě, že počkám ještě na výsledky krevních testů, i když i já vím, že v tomto věku nemusí nic prokázat. Osobně jsem stále toho názoru, že alergie na mléko to nebude, protože ani po měsíci diety nedošlo ke zlepšení stavu kůže, ta se zlepšila až po vysazení vajec a pšenice. Navíc při zpětném zkoumání jsem si vzpomněla, že se malý osypal poté, co jsem snědla vejce ještě předtím, než jsem s dietou začala. Proto sázím právě na ně.
Další, co mě trochu zaráží a proč si ale nejsem tak docela jistá potravinovou alergií je to, že malý kromě vyrážky neměl žádné jiné běžné příznaky, jako třeba bolení bříška, zvracení nebo krev ve stolici. Zároveň se také uklidňuji tím, že dětský organismus a v tomto případě hlavně trávicí systém stále ještě dozrává, takže se propustnost střeva snižuje a právě ty potravinové alergie většinou odezní. Jen je potřeba tělo v prvních měsících života nezatěžovat právě těmi možnými agresivními alergeny.
A co se týká NT, malého koupeme ve vodě, mažeme domácím sádlem, vytíráme a pereme s octem...v tom zakopaný pes nebude. Jestli, tak mu obecně vadí bydlení v paneláku, protože když jsme byli pár dnů na chalupě, byl ještě klidnější než doma. Není nějaké obrečené mimčo. Když je najedený, je spokojený a i když nemá moc potřebu spánku, nebrečí, hraje si, povídá a okouní kolem sebe. Ale na chalupě usínal ještě klidněji než doma a vydržel spát i déle... Stěhovat se ale zatím skutečně nemůžeme 🙂
Když jsem zakládala tuhle diskuzi, doufala jsem, že se ozve někdo, kdo měl obdobný problém, tedy že mu bylo řečeno totéž, co mě, o alergii na MM. I tak díky za poznatky ;)

blabloblu
2. kvě 2019

@alcar https://kojim.webnode.cz/mezinarodni-kodex-mark...

Samozřejmě ideální je kojit. Pokud má žena s kojením jakékoliv potíže (nemyslím tím teď, že kojit prostě nechce), měla by vyhledat laktační poradkyni, která jí poradí a pomůže. Je velká škoda, že pediatři sledují spíše tabulky, než samotná miminka a mnohdy řeší řešitelné problémy a obtíže umělou výživou. Dokonce mají reklamy na ni v čekárnách.

Při kojení je velmi důležitá podpora ženy. Jsme biologicky uzpůsobeny k tomu, abychom kojily a je velká škoda, jak je na kojení v posledních desetiletích nahlíženo.

Nevím, zda je možné, aby mělo dítě alergii na nějakou složku MM, můj názor ani není relevantní. Nevím ani, jak a kam se posunul výzkum, pokud v této oblasti nějaký probíhá. Ale zatím jsem stále pevně přesvědčena o tom, že pokud nejsou závažné důvody, kojení by předčasně ukončeno být nemělo.

alcar
2. kvě 2019

@blabloblu samozrejme, v tom mas pravdu. 😉
A ted to neber osobne, jen se tak zamyslim. 😉 V clanku jsem se docetla jen, ze podavani UM zvysuje riziko nekterych nemoci. Jsou to nemoci, ktere ovlivnuje spoustu zivotne dulezitych faktoru a ne jen vyhradne UM. Takze jsem v klidu, tohle jsou veci, kteryma jen zastrasuji (dle meho) za ucelem propagace kojeni. Cimz netvrdim, ze kojeni neni spravne a zadouci. To ano, ale kdyz to ctou maminy, kterym nezbylo nic jineho, nez to umele mliko dat, tak je to (ver tomu) k placi... Pevne doufam, ze jednou vznikne liga na podporu matek, ktere musely umele mleko dat, protoze tahle chorobna propagace kojeni ma negativni vliv na psychicky stav matky, ktera kojit nemohla/nemuze...u tohodle se treba nikdo nezamysli.

petaska
autor
2. kvě 2019

@alcar děkuju za tenhle příspěvek. Přesně jak píšeš, také myslím, že vnitřním bojem maminek, které kojit nemohou, se veřejnost nezabývá tolik, jako propagací kojení. Staršího syna jsem kojila do nějakého devátého desátého měsíce a o tomtéž jsem byla přesvědčená, že provedu i u našeho benjamínka. Ale upřímně, když si nejsem jistá, jestli mu dávám to nejlepší, když ho kojím tím koktejlem všemožných reaktivních alergizujících látek a navíc když mám tělo od ekzému tak bolavé a unavené, že mě i chování toho mého mrňouska bolí, tak prostě o přechodu na UM přemýšlím. Bude mu pět měsíců, za měsíc začneme s příkrmy... Ale ten vnitřní boj je hrozný.

blabloblu
2. kvě 2019

@alcar
@petaska čekala jsem to. 🙂 Vážný zdravotní důvody kontra nevědomost, to je propastnej rozdíl. My to tady nevyřešíme, není to ani účel založení týhle diskuze.
Nevím, jestli jde o chorobnou podporu kojení, nesouhlasím s tím, že je něco chorobného na propagaci jedný z nejzákladnějších lidskejch potřeb. Navíc nutný k přežití. Ale to už se posouváme jinam.
Vnitřní boj vždycky bude těžkej. Třeba by stačilo nebojovat...

blabloblu
2. kvě 2019

...a teda spíš u kojení hledala podporu, pochopení a sounáležitost. Propagace tam jaksi z podstaty není potřebná.

adel2507
2. kvě 2019

@blabloblu To je sice hezké, že jsme biologicky uzpůsobené k tomu abychom kojily, ale ne vždycky to prostě jde. Já například mám úplně vpáčené obě bradavky. Nepomohly formovače, kloboučky, nic. Vím, že spousta žen kojí i s tímto problémem, ale u nás to prostě nešlo. A jsem moc vděčná za to, že jsem synovi mohla dávat “aspoň” UM. A dost mě štvalo jak to spousta žen řešila a že v rámci podpory kojení například nesmí být žádné cenové akce na počáteční mléčné výživy. Jako kdyby někdo chtěl přestat kojit jenom proto, že je mléko v akci.😡 I v dřivějších dobách se stávalo, že maminky nemohly kojit a jejich děti pak umíraly hladem. Tak buďme rády, že když to nejde, máme tu možnost dopřát našim dětem (v rámci možností) adekvátní náhradu.

horseska19
2. kvě 2019

Nedržela jsem tak drastickou dietu jako vy, ale upřímně stojí vám za to, se takhle trápit a stresovat? Když nejste spokojená vy, nebude ani syn. Já držela ABKM, vejce a až po ukončení kojení a zavedení prikrmu jsem přišla na další potraviny, které synovy vadily. A teď jsme oba spokojení a jsem ráda, že jsem to ukončila a můžu zase normálně jíst. Já teda nejsem zastáncem kojení za každou cenu. Nepřijde mi normální se takhle týrat. Teď se do mě asi plno maminek pustí, ale toť můj názor 🙂 držím palce!

blabloblu
2. kvě 2019

@adel2507 to je přesně ono. Respekt, pochopení, sounáležitost, podpora. Nemůžeš? Ok. Někdy to tak je. Podpořím tě. Respektuju. Kojíš 4leté? Ok. V pohodě. Ale já psala o něčem jiném.