Mám vpáčené bradavky, prsa nalitá, ale kojení se mi nedaří.

Zodpovězené
19. lis 2018

Dobrý den,

jsem 9. den po porodu. Mám vpáčené bradavky, takže kojení probíhá pouze s kloboučkem. První den po porodu to vypadalo vcelku nadějně. Ale od druhého dne začala malá čím dál víc u kojení zuřit. Nechtěla sát, poté už byla samozřejmě hladová. Třetí den ji dokrmovali pomocí cévky. Večer, když už jsme byli doma, se prsa velmi nalila a ztvrdla, takže to vypadalo opět nadějně. S kojením musel pomáhat manžel, protože zkloubit ruce malé, její zuření a klobouček prostě nešlo. Tudíž nelze přikládat na požádání tak, jak se všude píše. Potřebuji u toho asistenci. Malá opravdu řve tak moc, až zapomíná dýchat. Takže momentálně odsávám a moje mléko má spíše jako pamlsek. Za celý den odsaji tak 30 ml.

Dá se s tím ještě něco dělat? Mám homeopatika, čaje, tulíme se. A existuje nějaká přímá úměra ve smyslu: nalitá prsa - dostatek mléka?

Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den,

9 dní po porodu je samozřejmě ještě všechno možné. Reálná šance na kojení trvá cca první 3 měsíce, ale ani poté není kojení vyloučeno.

Pro kojení nejsou překážkou ani vpáčené bradavky, i s těmi se dá kojit, jen je pro miminko obtížnější se přisát. Chování miminka je zcela přirozené, pohyby ručiček, kopání nožkami, hledání, křik, rozčilování, že to nejde, to vše jsou naprosto přirozené instinkty miminka. Nyní je zmatené, občas dokrmované, kojeno přes klobouček.

Doporučuji zkusit tzv. savčí polohu. Položte si miminko nahaté na své nahé břicho (hruď) a nechte jej tam tak dlouho, jak bude chtít. Miminko se bude chtít zcela jistě nakojit, bude hledat prs, samozřejmě pomáhejte, přibližujte k prsu. Pláč je zcela normální a většinou netrvá dlouho. Zkuste tzv. samopřisátí, aby se miminko pokusilo přisát samo.
Velmi doporučuji společné spaní a tulení, co nejintenzivnější kontakt kůže na kůži. Zkrátka udělejte si pelíšek a tam buďte tak dlouho, dokud se kojení nezadaří.

Každé miminko potřebuje svůj čas, každé má svůj vlastní rytmus. Pokuste se kojení nevnímat jako boj, ale jako vztah, Vy a Vaše miminko to zvládnete.

K Vaší otázce o souvislosti nalitých prsou a dostatku mléka. Taková souvislost není, jsou maminky, které subjektivně necítí nalití prsou, přesto normálně plně kojí a zároveň můžete mít pocit nalitých prsou a miminko přesto není dostatečně nakojené.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová