Místo kojení v noci láhev?

krisatko
24. led 2019

Mám dotaz... Naše mrně, měsíc a půl, plnne kojené, přes den se budí po dvou hodinách spánku (tedy tři hodiny od probuzení), úderem desáté, někdy jedenácté hodiny ale začíná šílený maraton. Nakojim (cca 20-30 minut), mrně odrihne, uložím do postýlky, pohladim, po chvilce usíná ale do půl hodiny už je znovu vzhůru a znovu se dožaduje jídla. Ve dvě ráno už to nedávám, u kojení usínám a tak sáhnu do mrazáku pro odstrikane mléko a a ohřeju. Doteď jsem jen "dokrmila" stříkačkou po malíčku, ale silně uvažuju, že nám oběma to noční martirium ušetřím a prostě ty dvě noční jídla malé ohřeju do láhve. Co si o tom myslíte a nemůže to nějak ohrozit denní kojení (např že mrně zpohodlní a nebude už prso chtít?). Počítám s odsáváním v noci abych stále udržela poptávku a neměla prsa jak betony.

adelka951
24. led 2019

A proč mimco nenecháš u toho prsa spát v noci?

krisatko
autor
24. led 2019

@adelka951 tohle fakt ne .... Nejsem živý dudlík, spát se má v postýlce.

adelka951
24. led 2019

Aha, no tak jak myslíš.....

olga_
24. led 2019

@krisatko Popravdě to bude z 99,9 % více či méně rychlý konec kojení. Odsáváním v noci prso nebudeš časem dostatečně stimulovat - noční KOJENÍ (ne odsávání) je pro udržení laktace velmi důležité, no a dítě může opravdu zpohodlnět. Pokud nechceš být pohodlná ve smyslu společného spaní, tak nevím, no. Evolučně bylo nejdřív prso, dudlík je šidítko, náhražka, savička taktéž. Prso a miminko patří k sobě.

bayt
24. led 2019

@krisatko A jak spinká potom? Když by se kojilo? Protože malej tohle dělal taky, děti pijou takhle navečer nejvíc, protože mlíka má máma nejvíc (vliv hormonů) a dělají si zásoby, aby vydrželi trochu dýl v noci/nad ránem.

A že nejsi dudlík. No, dudlík je náhražka prsa. Takže vlastně dudlík jsi, ale ten původní, přirozený 🙂

První tři měsíce se syn kojil klidně co 20 minut, neříkám, že to nebylo peklo. Ale pak to přešlo, byly to ty spurty.

krisatko
autor
24. led 2019

@bayt právě že v noci protože furt ji tak vlastně vůbec nespí. Pak spí přes den, ale to já už nedospim... Neumím ve dne spát ... Když ji dokrmim tou stříkačkou tak se zasytí a spí déle ale jinak ne. A přijde mi že mám naopak v noci mléka méně tím jak je v podstatě pořád přisátá tak se snad ani nestihne nic vytvořit. Neřeknu kdyby jedla deset, patnáct minut jak všude píšou, ale ji to fakt trvá 30, někdy i dele, minut a po deseti až dvaceti minutách už má zase hlad. Přijde mi to jako bezvýchodná situace ☹

krisatko
autor
24. led 2019

@olga_ dudlík mi třeba vůbec nechce, ona zbytečně ani u prsa nedudla, celou tu dobu normálně saje, někdy vydatneji, někdy s většími přestávkami ale nehraje si. A pak se vzbudí třeba za 10-20 minut a s brekem hned hledá prso a hltá jak kdyby nejedlá 4 hodiny

bayt
24. led 2019

@krisatko Takhle to u nás taky bylo. Dvacet minut, potom zase buzení za třicet minut. A i to spaní, že se spí víc přes den. Ale ono se to srovná, většina dětí má takto na začátku převrácený rytmus. Právě že ví, co dělají - v noci je toho mléka fakt nejvíc, nemyslím si, že bys ho neměla. Prcek ti přibírá, ne? Někdy mi přijde, že prckovi to sání pomáhalo i na bolesti bříška, ty jsou takto zezačátku časté. U nás se to srovnalo cca ten čtvrtý měsíc.Kdybys ho nechala fakt bez dokrmu a odstříkanýho mlíka, tak by se budil co půl hodiny do rána?

lueur
24. led 2019

@krisatko to, ze ma mimco spat v postylce je nejaky prikazani?😁 Ted vazne. Chce pit, ale zaroven chce byt s tebou. Nikdo nerika, ze mas delat dudlik a spat s nim, ale nejpohodlnejsi reseni u kteryho se i vypis je, vzit ho na to kojeni do postele, kojit vleze a spat. Az se pusti a usne, soupnout ho do postylky. Jeste pohodlnejsi je prisoupnout si postylku bez postranice k posteli. Ja v noci “hrkat” s lahvi a odsavackou, tak budu druhy den uplne grogy😁 tak to zkus jen jednu nic, neboj za jednu noc si nezvykne. Ale pozor, je to navykove pro matky🙂 neni to hezka predstava nemuset za celou noc rozsvitit?

krisatko
autor
24. led 2019

@bayt jojo, co půl hodiny až do 4 do rána

olga_
24. led 2019

@krisatko Tak jí to prso prostě nechej klidně celou noc, otevři mléčný bar a je to 😉. Je důležitý rozdíl mezi prsem a lahví - prso nikdy "nevypiješ". Mléko tam prostě je, je ho tam dost, dokud miminko saje. Odsáváním nikdy z prsa nedostaneš to, co dítě, a chybí tam i ty hormony z kontaktu.
Ty začátky jsou prostě náročné a to že SE někde píše, že kojení má být vyřízené do 10, 15 minut je fakt volovina, která nezná mezí, alespoň u takových mrňátek, která se kojení teprve učí stejně jako maminka. V porodnici u staršího pronesla jedna sestra, že to mám mít "vyřízeno" za 20 minut i s přebalením a zvážením. Jako prvomatka jsem začala pěkně stresovat a až doma jsem se vzpamatovala a začali jsme si kojení užívat - syn se asi do tří měsíců kojil POKAŽDÉ hodinu a kojil se často. Pak jako mávnutím proutku to trvalo třeba těch 10, dokonce i 5 minut.
Teď kojím dvojčata (budou mít 8 měsíců) a první 3-4 měsíce jsem snad nedělala nic jiného. Narodila se v červnu a prokojila jsem všechny ty odporně horké letní měsíce a k tomu měla doma staršího. Ano, kojení je prostě to nejčastější a nejdůležitější, co s miminkem žena v začátcích provozuje. Ale neboj, ono to opravdu hodně rychle uteče.
A to mimčo, pokud ho necháš u sebe, bude sice viset na prsu, ale oni umí spát i pít (a ty se vyspíš lépe taky). Kdybych přenášela dvojčata do postýlky, tak jako nevím, nevím, to bych tu už asi nebyla 😵.

krisatko
autor
24. led 2019

@lueur já v posteli vážně kojit nechci. Jednak je tam i manžel, nemáme mantinel, pak mám strach že zalehnutí a nejvíc se vyspím v klidu sama zamotaná do peřiny.

bayt
24. led 2019

@krisatko
@krisatko a ve čtyři se budí už na den jo?

bayt
24. led 2019

@krisatko Tak můžeš mít takovou tu postýlku, co přirazíš k posteli, takže možná nakojíš vleže i z postele, nebo ne? Taky se vyspím nejlíp sama, takže tě chápu, ale ze zalehnutí mít strach nemusíš. Kdyby samice zalehávaly běžně mláďata, tak by většina živočišných druhů vymřela. Zalehnutí je obvyklé, pokud je ženská třeba pod vlivem alkoholu nebo tak. Každopádně se mrkni do zoo, normální je, že mládě spí u maminky, a tak se mu spí nejlíp. Taky mě to štve, ale když si lehnu s malým, tak spí zaručeně nejlíp a nejdýl, protože se cítí v bezpečí.

lueur
24. led 2019

@krisatko chapu te, mela jsem taky strach a poctive po kazdem kojeni jsem odkladala z postele do postylky. Mimco si zkus dat na svoji stranu, jako mantinel poslouzi postylka. Co se tyka zalehnuti, to v tom mikrospanku u kojeni fakt nehrozi, pokud neni matka opila nebo sjeta😉 tady se prece nebavime o spani s mimi nebo sama, ale o tom, jestku v noci vymyslet vsechno mozny a odsavat a unavovat se jeste vic a nebo v dobe kojeni bez namahy klimbat a pak jen zabrat vic, kdyz se nakoji a das ho do postylky. A manzel to “nestrachani” urcite taky oceni. Ten muj se me rano pta, jestli jsem jako kojila. ( a kojila treba 3x).

lueur
24. led 2019

@krisatko jeste dodam, ze casem si zvyknes a treba u toho i usnes uplne a za 2 hodky “najdes” prcka v posteli, jako se to stavalo me. Ted (8 mesicu) spime kolikrat pul noci spolu, protoze proste usnu a jsme vyspinkany do ruzova. V noci maximalne malou odsunu do prirazene postylky😁 proc si to delat slozite?

olga_
24. led 2019

@lueur Přesně tak, je to otázka zvyku a stojí to za to. Já kolikrát ani nevěděla u dvojčat, koho zrovna kojím. Teď je kojím většinou obě najednou a vleže (jedno v savčí poloze, druhé leží vedle mě).

bayt
24. led 2019

@krisatko Jo a syn taky hodně potřeboval kontakt, tak ze začátku, když jsem byla totálně KO, tak jsem ho dala muži do šátku, šla spát, a on mi ho třeba v jednu zase předal. Ale v šátku mu spal déle v kuse, tak uvidíš, třeba to taky zabere.

bekyc
24. led 2019

Spít se má v postýlce... ale na to je ještě dost času. Popravdě nechápu, v čem je lepší ještě jít odsávat a v noci ohřívat mlíko, než prostě kojit v leže a třeba u toho i spát.. Za prvý dost pravděpodobně už pak nebude chtít prso a za druhý stejně víc odpočatá nebudeš. Taky jsem si noční kojení v leže neuměla představit a bála se, ale potom už jsem to únavou jinak nedávala a šlo to. Doporučuju ještě to vydržet, miminko máš malý a má nárok se budit často. Brzo se režim upraví a bude líp.

mrcelka
24. led 2019

By mě asi piclo vstávat a ohřívat lahvičku. Já jsem otevřela mléčný bar na 24/7 a malý spal s námi v posteli a později se obsluhoval sám,takže vyspaní do růžová.

hezz17
24. led 2019

První asi 4 měsíce jsem taky dávala spát do postýlky. Na každé kojení jsem s ní chodila do obýváku na gauč. Ale u nás to nebylo ani těch 30 minut ale minimálně 60. Uspat, usnout a za hodinu znovu. Pak už to nešlo. To prostě nešlo vydržet,takže začla spát s náma a já můžu pres den úplně normálně fungovat.

tynka9
24. led 2019

Mě v tomhle věku malý taky podobně "blbnul", nebylo to teda takhle přes noc, ale začal cca v 19 hod, končil kolem 23. hod a byl v klidu jen u prsu. Kojila jsem v leže v posteli, abych ho případným přesunem neprobudila a stejně - odpojil se sám, chvilku jsem ještě ležela, pak jsem udělala dva kroky od postele, že si třeba alespoň vyčistím zuby a hned řev, který uklidnilo zase jen prso. Trvalo to možná 2 měsíce, pak to skončilo a večer se nakojil a spal minimálně pár hodin... navíc jsem podobné scénáře slyšela i u kamarádek. Vím, že je to těžké, prsa už mě vždycky bolela, že bych brečela a už jsem ani nevěděla, které mu dát spíš, ... ale přešlo to. Zkusila bych to vydržet, myslím, že se to poddá. Pokud máš první, tak zkus spát přes den (vím, psala jsi, že to neumíš), ale i třeba si jen lehnout a zavřít oči může pomoct načerpat trochu sil. Zároveň se mi pak osvědčilo spaní v jedné posteli. Taky jsme se s mužem báli, abychom malému neublížili, ale přišlo to nějak samo, prostě už jsem byla tak unavená, že jsem jednou neměla sílu kojit v sedě, a pak jsme při kojení v leže prostě oba usnuli a zjistila jsem, že je to hrozně fajn a moc pohodlné. Malého jsem akorát přesouvala z jedné strany na druhou... ono i když spí v postýlce, tak většinou maminky nespí úplně tvrdě a stejně slyší každý šramot... to samé je i v posteli, prostě víš, kdy se prcek zamele nebo manžel zamele (občas jsem trochu muže hlídala, aby se třeba po malém nějak neohnal nebo aby přes něj nehodil peřinu, ale nebylo to třeba, nikdy se nic nestalo), ale určitě jsem byla víc odpočatá, než když spal malý v postýlce a já musela vstávat, kojit v sedě, znovu ukládat, sama znovu zalézat...

ivuska1986
24. led 2019

@krisatko Ahojky, my s kojením bojovaly od začátku, malá byla fakt prcek se silnou žloutenkou, prso utáhla pořádně až ve třech měsících, kojení jsem nesnášela, malá byla schopna vzbudit se 5-15x za noc, v roce jsem to vzdala a přestala kojit úplně a od té doby jsme šťastné obě a všechno si suprově užíváme. Když dáš mimco do postele k sobě, už ti tam zůstane-mam pocit, že snad do patnácti let 😂 děti na UM taky chrni v postýlce a nic jim nechybí. S odsáváním apod. bych se už nepatlala, bude pro Tebe nejednodušší si vybrat, bud kojení se vším všudy či přechod na UM, děti na UM většinou spinkají lépe.Drzim palce, přeju hodně trpělivosti a prospinkanych nocí. Manžel když ti všechno viděl, tak pravil, že kojí jen statečné ženy 😇 někdy jsem mu dala po probdělé noci fakt za pravdu, s dudlanim bradavky jsem fakt spát neuměla

krisatko
autor
25. led 2019

@ivuska1986 taky měla žloutenku, navíc je předčasně..... Tvoje zpráva je úplně trefná 😉

ivuska1986
25. led 2019

@krisatko mám často pocit, že na matky je přes kojení vyvíjen zbytečně velký tlak, hlavně od těch kojnych matek, je super, když si kojení umí obě strany užívat, ale ne každá žena prostě umí zmaknout 365 nocí bez kvalitního spánku, tak aby se to nepodepsalo na jejím zdraví, psychice apod. Potom všem co jsme si prožili jsem zastáncem toho, že šťastná máma=šťastné dítě, a je fakt docela jedno, zdali s kozou u pusy či s lahvičkou, je důležité, aby to oběma stranám vyhovovalo ❤️ tak držím palce a mějte se krásně

krisatko
autor
25. led 2019

Díky všem za reakce...

AD spaní,usínání při kojení - omylem jsem usla dnes (už jsem neudržela oči) a fakt to bylo poprvé a naposledy i kdybych si měla přilepit víčka páskou k obočí. Už fakt nikdy více. Jednak jsem nebyla vyspaná a druhak mi od té doby malá pořád ublinkává, protože si u mě samozřejmě nebrkla. A já jsem snad ještě víc unavená a nevyspaná, než kybych se přinutila být vzhuru a dala ji pak do postýlky, byť na tu půlhodinu....

no_title
25. led 2019

Myslím, že je problém v tvých představách o tom, jak to má být - např. má spát v postýlce, nemá se kojit tak často atd. Je ještě maličká, kdoví, třeba zpracovává zážitky z porodu, potřebuje tvou blízkost. Já měla problém "to dávat" dokud jsem měla nějaké představy a dítě je nesplňovalo. To se společným spaním jsem měla taky.
Naštěstí zezačátku spal jak dřevo, položila jsem do postýlky a usnul. Zvrat nastal kolem 3 měsíce, kdy jsem na radu pediatry, že ho prý překrmuju, moc přibírá, dala dudlík, od té doby to bylo horor. Kojit chtěl mnohem častěji, ale nevypil, kolik potřeboval, takže pořád plakal a noci byly děsné, budil se ještě častěji a já pořád zarytě stála za tím, že má spát v postýlce, takže jsem mu radši dávala dudlík než abych ho vzala k sobě a když už jsem ho vzala k sobě, tak jsem ho pomalu na pokraji vyčerpání dávala do postýlky - kdy se při přenosu nebo do půl hodiny stejně vzbudil a chtěl mě. Nechtěl kojit. Chtěl mě mít prostě nablízku. To prso mu umožňuje dožádat se toho kontaktu, proto se dožadují "tak často".
Pak se ve mě něco zlomilo, upustila jsem od svých představ a začali jsme spát spolu. Usínala jsem u kojení a vyspala jsem se mnohem líp než předtím (pořád ne dorůžova, ale bylo to lepší). Kolem roku jsem začala vnímat, že se navzájem budíme a malý potřeboval v posteli prostor, protože různě cestoval a já spala na kraji, tak od té doby fungujem tak, že ho uspím prsem a pak si lehnu vedle do ložnice. Když se vzbudí, jen si mě zavolá a já přijdu, když potřebuje, zůstávám s ním, ale to většinou až k ráno. No ale začal spát lépe, teď už (17m) prospí často celou noc. Suma sumárum, to období, kdy jsme spali spolu nebylo zas až tak dlouhé a asi jsem zbytečně tvala na svých představách.
Osobně bych dokrm nedávala ani stříkačkou ani lahví (ono z hlediska kažení kojení je to totéž). Odbrkávat zanedlouho nebude potřebovat, tak si budeš moct klidně u toho kojení i zdřímnout.

elis16
25. led 2019

@krisatko s tím jestli přejít na um neporadím. Ale s tou únavou mám taky šílenou zkušenost. Opravdu zkuste odpočívat i přes den, i když neusnete. Já přes den taky nedokázala pořádně usnout, ale i jen si lehnout bylo fajn.
Dceru jsem první tři měsíce nemohla kojit v leže, mlíko se jí vracelo, a to spala s náma, takže v noci jsem kojila v sedě pak počat než jí mlíko sedne do toho si pokadila, takže opatrně přebalit a pak uspat, vyšlo to vždy na hodinový maratom a za dvě hodky znovu. Večer usínala v jedenáct do té doby oči jak baterky. A mě ráno dřív jak v deset nikdo z postele nedostal a to se malá probouzela v osm.
Ted čekám druhé a už se děsím prvních měsíců, jak nemám svých osm hodin nepřerušovaného spánku, tak je to blbé a starší dcera mě určitě nenechá spát do desítě 🙂
Takže využijte každou chvilku kdy můžete odpočívat 🙂

krisatko
autor
25. led 2019

@elis16 kdyby aspoň v noci dodržela ty dvě hodiny jako přes den, ale já ji uložím a ona je za chvilku vzhůru. Třeba dnes - "usla" v 11, o půl 12 už byla zase vzhůru. Pak usla o půlnoci, vstávala v 1:50, usla 2:30 a vzhůru byla 3:50. To jsme nakrmili a ona že jako vstává a teď si budem mamko hrát... Kdyby aspoň zvládla to koukání sama, ale ona potřebuje mě i na to, takže jsme šly do pokojíčku, kde jsem jí na postel naskládala hračky, lehla si na její volný kraj a snažila se podřimovat. Znovu jsme krmily zhruba o třičtvrtě na 5 a to jsem právě zadřímla a to byla největší chyba. Jednak nevím kdy usla ona, ale přišlo mi to jakoby jsem ani nespala a ona už chtěla zase jíst, někdo mi uříznul hodinu spánku a to jen protože jsem usla během kojení a nenesla ji do postýlky. Takže když pak chtěla o půl 7 znovu jíst, přišlo mi, že jsem ji sotva odstavila a už chce zas.

krisatko
autor
25. led 2019

@elis16 A ještě dodatek - já nechtěla přejít na UM, ale dokrmit odstříkaným svým MM (mám ho plný mražák plus bych i nadále odstříkávala, pokud by to tak fungovalo).