Návrat do práce a kojené 6 měsíční miminko

drep
9. dub 2019

Ahoj děvčata, prosím o názory zkušenějšich, které se vracely do práce relativně brzy. Chtěla bych nastoupit na zkrácený úvazek v dceřině půl roce. Bohužel nemám možnost home office, jsem doktorka, ale asi bych si byla schopná vyjednat práci na 5 hodin denně od desíti do tří, jinak standardně pracujeme od sedmi do půl čtvrté anebo eventuálně na noční dvanáctku od sedmi do sedmi. Máte některá praktické zkušenosti, co je ze začátku nejvýhodnější, noční mi přijde taková celkem schůdná, dcera (zatím a klepu na sklo) spí od sedmi do sedmi, kojím před spaním, v deset a ráno mezi pátou a sedmou, ale zase je to nejdelší odloučení a při néjaké krizi prostě nebudu moct odejít (záchranka, jsem tam jediný doktor). Na aru v případě krize můžu odejít, tam nás je víc, navíc by tam asi bylo i realizovatelné nějaké kojení na pracovišti, ale zase je to osm hodin přes den, kdy kojím často a nemám iluze, že v půl roce to bude s příkrmy nějaká bomba. Anebo začít těmi pěti hodinami třeba dvakrát týdně? To je sice asi nejméně zajímavá práce, ale zároveň si tam asi nejsnadněji zorganizuji čas a nakojím. Moje kamarádky v zahraničí kojí v nemocnici celkem běžné, ale nevím o nikom, kdo by to realizoval v české nemocnici. Využivala jste některá zákonného nároku na kojení v práci? Prostory bychom měli, šéf je chápavý, ale neumím si představit situaci “pán xyz je dusí. Tak já dokojím a přijdu”... Nebo je snažší ponechat chůvu s odstříkaným mlékem? Nerada bych zase s kojenim úplně odpískala, ideálně bych ráda kojila do roku.

fifina86
9. dub 2019

Co mam sama zkusenost ze zahranici, kde jsem zila, tak tam je zaklad ten, ze uz v sestinedeli se krome kojeni uci dite na lahev, protoze pak to v jeslich ani jinak nejde. Takze bych premyslela i touto cestou, aby dite bylo schopne vzit mleko z lahve, uz jen proto, jak pises sama, nemuzes ukoncit v puli praci kvuli kojeni.

emamaira
9. dub 2019

Já jsem začala pracovat v 8 měsících syna, sice v úplně jiném oboru, ale moje zkušenost je, že se ty potřeby děti není strašně rychle, takže co bylo ok v září bylo v listopadu neúnosný. Já bych zvolila 5 hodin pracovní dobu a zkusila jednou denně dát láhev. To zvládá spoustu děti. To budeš mít hlídání? Když jsem v práci a mám hlídání, tak prostě nepřipouštím, že bych práci přerušila jela domů, mám hlídání, které krize zvládne. Pokud to teda nebude nejaka extrémní hruza😀

hezz17
9. dub 2019

Ahoj, nejsem lékařka, ale taky zdravotnik. Cca v 10 měsícich mě lakali zpátky do práce, na pár smen (ranních) měsíčně, že by mi šel k maximálně vstříc. Uvažovala jsem o tom. Ale.... po každém prikrmu jsem stejně ještě musela dokojit, několikrát i mezi. Neměli jsme určitě režim po 3 hodinách nakojit a vic ani ranu. Lahev jsme teda vůbec nezkouseli. Každopádně u nás moje rozhodování vyřešila ale teda luxusní separacni úzkost. Babičky máme daleko, takže malá nebyla zvyklá na nikoho jiného, manžel si zase nedovedl představit, že s ní bude 7 hodin doma a ona bude mít takové záchvaty... přestali jsme to řešit, jsem s ní doma a jsme spokojeni všichni.

ah1234
9. dub 2019

Dcerka si bude musiet pravdepodobne navyknut aj na flasku, lebo co urobi hlidani ked dostane hlad mimo casu, ked ty budes moct? Ja mam polrocneho syna a s prikmami je to teda bieda, sice je to nejedlik, ale aj tak, nedokaze zjest tolko, aby ho to zasytilo, takze sa vzdy "dolieva" mlieckom (je na UM). Ja som mala plan ze budem mlieko odsavat (chodim do prace a skoly), bohuzial nam kojenie dlho nevyslo a maly je na UM.. To jedine na UM vidim ako pozitivum, ze ked uz to musi byt, tak aspon mi to ulahcilo odchody (maly je s opatrovatelkou trebars 6 hodin v pondelok bohuzial lebo inak sa neda). Prve dva mesiace som mlieko odsavala a teda priprav sa hlavne na to, ze je to otrava, ked si s mimim, este musis mysliet na to, ze si musis odsat mlieko. Ako samozrejme da sa to, ked ti malu este niekto donesie obcas na kojenie, o to lepsie, len sa priprav proste na to, ze je to dost "zlozite" a moja rada - nauc malu co najskor aj na flasku, inak ti ju nemusi uz zobrat a to budes "v keli". Ona ti sice mozno v noci spi, ale co urobi hlidani, ked sa zobudi a dostane hlad a ty nebudes moct prist nakojit ?

lolam10
9. dub 2019

Tak ci tak bude muset dostavat UM.navratem do prace takhle brzy riskujete ze nebudete moct uz kojit a ze prijdete o urcite jedinecne okamziky vaseho ditete.ale v zahranici je to napriklad bezne takze zalezi jake mate priority...

merope
9. dub 2019

@lolam10 2x týdně na 5 hodin že nebude moci kojit? Proč? Jen v práci bude muset odstříkat a pak kojit před odchodem a při příchodu.

amenophus
9. dub 2019

Pokud zvládneš odstříkávat dost a hlídání ti ji nakrmí z flašky tak to teoreticky může fungovat. Asi bych dopoučila to párkrát vyzkoušet nanečisto, jestli to zvládnete. Já si malovala jak v půl roce dcerky taky začnu pracovat, ale bác ho, začaly růst zuby a je protivná, pořád na mě visí a i když je s tátou tak pořád kontroluje jestli tam jsem a když ne tak je řev, v noci se budí a uspím ji jedině kojením - nekojí se na hlad ale na útěchu ☹ . Držím palce ať vám to jde snáz! Za pokus to určitě stojí, ale smlouvu bych být tebou radši ještě nepodepisovala.

aliishaa
10. dub 2019

Bude záležet na dítěti. Já jsem šla do práce na 5 h denně "až" v patnácti měsících. A bylo to jen tak tak. Dcera od začátku nechtěla dudlík, flašku, později příkrmy, málo přibírala. I když jsem mlíko měla, nikdy se mi nepodařilo odstříkat, takže nechat ji samotnou s hlídáním a odstříkaným MM nebylo reálné. A i když manžela miluje, v noci chce jen mě i teď ve skoro třech letech, jinak je hysterák.
S jídlem se to zlomilo v roce, kdy byla schopná něco sníst, vypít a vydržet beze mě.

mates133
10. dub 2019

Ahoj,ja sla do prace v synovych osmi mesicich.Zezacatku jeden den v tydnu,nejprve zkouska na dopoledne,pak cely den,postupne jsem pridala druhy pulden a den.V dobe hlidani mel prikrmy a piti,rozhodne ne umele mleko,nakojila jsem rano a po návratu.Odstrikavat mi nikdy neslo.Ale asi hlavne nejvic zalezi na povaze ditete,syn byl opravdu uplne v pohode,zadne krize se nekonaly,jinak bych od toho ustoupila.Do nocni bych nesla,byt pak druhy den s ditetem doma unavena,to mi prijde skoda a zbytecna obet.

drep
autor
10. dub 2019

@lolam10 proč bych měla dávat umělé mléko. Píšu to snad poměrně jasně, že buď si udělám kojící pauzu anebo budu odstříkávat.

drep
autor
10. dub 2019

@mates133 já to samozřejmě taky nechci lámat úplně přes koleno 😉 Zrovna dneska jsem měla tříhodinovou přednášku, tak byla s dědou v kočarku a jen mi ji dovezl na kojení a zvládli to spolu báječně. A to jsou jí čtyři měsíce 😉 ale je mi jasný, že tahle tolerance cizích osob se bude měnit a že v půl roce klidně může být závisláček 😉já si zase říkala, že tu noční v podstatě prospí, takže o nic moc nepřijdu. Navíc by to bylo o víkendu, tak bych v úplně nejhorším nakojila a šla si na chvíli lehnout. Po službách jsem nikdy neuměla spát, takže jsem na tenhle režim dost zvyklá 😂

bayt
10. dub 2019

Mne to prijde hodne individualni. Ty znas dceru nejlip. Zakladem bude urcite odstrikavat a naucit na flasku. Syn teda nefunguje jak hodinky, aby se dal nosit v urceny cas na kojeni a to mu stacilo. Ale moznosti nosit na kojeni bych vyuzila, uz kvuli kontaktu a podpore laktace. Jinak je mu ted brzy 15 mesicu a teprve ted si dovolim odejit na 3-4 hodiny pryc. A to musi hlidat manzel, ale my dobrou chuvu nesehnali. Nejsou lidi, tak bych zacala velmi peclive nejakou hledat...Praci bych vzala na nejnizsi uvazek, navysit muzes vzdy, ne? Jinak mentalne se to u me lamalo okolo toho roku Syn zacal vic jist a pit. Nebojim se, ze bez prsa bude ziznit a hladovet. Do te doby jel na mliko a nic jineho moc nechtel. Od roka si tedy castecny uvazek dovedu predstavit, driv ne. Jo a separacku vyraznou nema....ale muzes se pripravit na to, ze tvoje dcera ji mit muze...

bayt
10. dub 2019

Jo a ja bych v noci nesla. Je to tim, ze mi prijde, ze v noci chce syn mnohem vic mamu a mene toleruje cizi lidi. Ve dne se spankem a treba tatinkem nikdy problem nebyl. I nejak mentalne...asi bych proste v tu noc nechtela odchazet.

ah1234
10. dub 2019

@bayt my mame chucu cez agenturu a super 👌 sami sme tiez nijaku schoonu nezohnali

janaaanna
10. dub 2019

@drep chtela bych vas podporit v navratu do prace, mate ji krasnou a prinosnou a kdyz vas bavi a vyjdou vam vstric! Zkusenost z lekarskeho prostredi nemam, ale kolegyne takto kojila v kancelari - na RD byl manzel a vozil ji deti na kojeni. Ony jsou ty deti chytre, vi, ze nikdo jiny nez mama mleko nema, takze si navyknou na rezim, jaky chcete. Kolegyne mela s manzelem domluvene casy a miminko si tak zvyklo. To same pres noc. Je to tedy spis na vas a kdo bude hlidat, co je pro vas lepsi. Nebala bych se ani nejake separacni uzkosti, jak nekdo psal, dite nemusi byt porad jen s mamou. Jeste jen dodam, ze my jsme dceru uz v 5mes naucili na ten netekouci hrnecek, pila mlicko z toho, kdyz nebylo z prsu, aby ji flaska nekazila techniku kojeni. Jinak prikrm v poledne muze zapit i vodou, tam se nahrazuje kojeni nejrychleji.

zuzdou
18. kvě 2019

Já začala částečně pracovat asi ve 2 měsících. Malá zůstává s babičkou a ta krmí z flašky. Odsávám kdy to jde a zásoby i mrazím. Už jsem byla pryč i 10 hodin, teď jsou jí 3 měsíce. Samozřejmě mám strach, abych si tím něco nepokazila, ale zatím to funguje.

bartra
1. čer 2019

@drep Ahoj,nevím,jestli je tvůj dotaz ještě aktuální. Taky jsem Dr.,taky na ARO+zachranka,ale v zahraničí,takže neznám do detailu českou legislativu. Vracela jsem se v dceřiných 8m na plný úvazek (tzn.5xtydne 8h),potrebovala jsem dodělat pár měsíců před atestaci. Dcera byla plně kojena do 14m (momentálně je ji 2r7m a koji se stále tak 2-3x denně,má už mladšího sourozence). Nechtěla totiž do 14m žádné prikrmy. Takže jsme to organizovali do těch 14m tak,že v 10-10:30kojeni+13-13:30kojeni na pracovisti. Takže nebyla bez kojení déle než 2,5-3h přes můj pracovni den. Když vzala konečně ve 14m na milost nějaké prikrmy,kojila jsem ji jednou denne-11:30-12. Popravdě,delší pauzy bychom v tu dobu my dvě nedaly i s ohledem na ma nalita prsa,tudíž mi noční 12h bez kojeni přijde jako scifi a myslet na to,abys aspoň 3x odsala,dost nepraktické. Nocni je ostatně v Německu že zákona pro kojící zakázaná (stejně jako přesčasy). Z mé zkušenosti,dětem se opravdu režim často mění,dítě spící skoro celou noc může být za pár týdnů 20x vzhuru v noci a vyžadovat jen maminku a pro,aby usnulo. Já osobně se snažila vyhnout věcem,co by nám kojení mohly kazit (flaška,dudlik apod). Vzdyt sama WHO doporučuje kojení do 2 a více let dle potřeb dítěte.. V CR je,myslím,do roka dítěte v zákoně 2 kojící pauzy,později do 15m věku jedna pauza (záleží na délce směny,to právě přesně nevím,v Německu se dá kojit neomezene-delka a počet pauz dle potřeb dítěte,zase čím víc pauz,tím víc"loučení"). Na kolegy nehledet,já si vyslechla jedině remcani od kolegyne-mámy 3 děti,která ale měla nějaký problém sama se sebou. Je to pár měsíců a vzhledem k délce naší pracovní aktivity (40 let a více) zanedbatelné období. Jinak nevim,jak funguje vaše pracoviště,ale u nás se dalo vystřídat na luzkach i sálech na tu zhruba pulhodinu,na zachránce je to horší,začala jsem jezdit až v těch zhruba 13-14m dcerky. Dítěti se těžko vysvětlí,když zapipa pipak,že musí mama běžet. Hodně štěstí při domlouvání v práci,budeš jednou z průkopníc v českých nemocnicích a je to moc dobré v prefeminizovanem zdravotnictví,jak všichni brečí 🙂. Jinak fakt doporučuji kojit co nejdéle,zachránilo nás to několikrát,naposledy měla starsi dcera herpetickou gingivostomatitidu (primoinfekci) a nepila nic než kojení. Asi bychom skončily na infuzich,což je zbytečné.. Práce neuteče,neboj,na druhou stranu ji mám taky ráda a těším se do ní. Chce to najít správnou rovnováhu 🙂.

simone5
1. čer 2019

Já nastupovala do práce na částečný úvazek taky velmi brzy po porodu. Z mé zkušenosti je lepší zpočátku míň hodin, abyste si to oba zkusili a pak případně navýšit. Dále krom toho, co píšou ostatní, ještě doporučuju, aby hlídací osoba začala hlídat dítě už nyní, aby pak mimčo nemělo šok. A mít třeba dvě chůvy/hlídací osoby, které dítě velmi dobře zná a které se mohou v případě nutnosti střídat (jedna onemocní, nastoupí druhá). Já to dělala tak, že k nám chůva chodila zpočátku se jen koukat a syn si na ni zvykal. Pak se o něj starala ona, ale já byla doma. Pak s ním byla i ven. Pak ho jednou zkusila hlídat na 4 hodiny a pak už jsem najela naostro na 6-8 hodin. Je to sice komplikovanější a dražší, ale vyplatí se to. Můj odchod do práce se obešel zcela bez slz a hysterií, syn je úžasné hlídací dítě. Jo a kojila jsem ho do jeho roku a půl, přičemž byl zvyklý na prso i na lahev, s tím, že jsem však musela v práci buď kojit, nebo odstříkat. A ano, využila jsem tu zákonnou možnost na kojící pauzu. Na pracovišti to neznali, takže z toho byli zpočátku paf, ale nakonec sami ocenili, že je lepší mi vyjít vstříc a mít mě zpátky tak brzy po porodu než si na 3 roky shánět někoho jiného.
A ještě jedna poznámka na závěr: pokud začneš chodit do práce, musíš být smířená s tím, že některé věci ti uniknou. Přijdeš třeba o nějaké to první slovo nebo novou dovednost, tak abys z toho nebyla pak smutná. 😉 Moc toho nebude, ale radši to píšu. 🙂