Nebudu moci kojit, jak se k takovým maminkám staví v porodnici?

mari90
5. pro 2017

Doufam, ze me nikdo neodsoudite, ale nejspise nebudu moct kojit. Bohuzel beru leky, ktere se s kojenim neslucuji. Strasne me to mrzi, ale moc s tim neudelam. Jak se stavi k takovymto maminkam v porodnici? Mate nekdo konkretni zkusenost?

g_m
5. pro 2017

@mari90 Pokud bereš léky, se kterými nemůžeš kojit, tak tě v nemocnici nemají za co "odsoudit" nebo mít blbé řeči či se divit apod. To bych vůbec neřešila. Já jsem se o kojení pokoušela šestinedělí a malá prostě netahala a nechtěla, pak jsem to vzdala, je na UM a nemám z toho výčitky a ani pocit, že jsem ji o něco ochudila. A v mnoha věcech to bylo i jednodušší - nemusela jsem řešit, že nemůžu nikam odejít kvůli kojení, co jíst, že je ze mě pochodující dudel apod. Takže hlavu vzhůru!

werumka
5. pro 2017

@mari90 Uplne v pohodě, bez problémů, věděli o tom uz dopředu (taky kvuli lékům). Dali hned Nutrilon a bylo. Žádná negativní reakce ani blby pohledy nebyly.

baraskaska
5. pro 2017

Mně přijde že každá doba má svůj extrém. Za komunistů to už v půl roce bylo trapný a teď je každá máma která se jen prostě nechce půl roku trápit a odsavat a vážit jak prdla, tak je krkavci matka. Dělala jsem všechno možný pila všelijakých blafy, vypila 4 litry denně koupila si elektrickou odsávačka, vážila do 2 měsíců. Pak jsem to prostě vzdala. Byla jsem z toho unavená a myslím že to neprospívá ani malé. Nemám z toho žádné výčitky. Prostě to tak bylo a já to i tušila protože mám velká prsa. Nestresovala bych se tím, pokud není možnost jiných stejně účinných a vhodných pro kojení. Tak bych to zakončila Nemůžu mám léky hotovo tečka 🙂

luckylee
5. pro 2017

Zkus si nejdriv najit vic info.Treba na mamila.sk maji napsane leky ktere smi.Na vetsine leku se pise ze je nesmi kojici protoze na to proste nejsou studie.Zjisti si vic.Nebi jestli se leky nedaji vymenit.Pokud to proste nejde tak co nadelas.Vycitat si neco co nemuzes ovlivnit je hloupost.☺

rajani
5. pro 2017

Snad to nebude brano vnucování nazoru ;) ....mnoho lékařů nema velké povědomí jaké léky je mozno/nemozno používat pri kojeni/tehotenstvi. Doporucuji kouknout na lactmed, safefetus, popr vyhledat/zeptat se na mamila.sk jak je mozne kojit s vašimi léky.

Az na velmi uzkou skupinu leku je možné kojení a byla by skoda o kojeni přijít kvůli špatným informacím.

Samozřejmě v situaci kdy chcete kojit. Nechcete li, respektuji a pak klido pido preskocte muj prispevek ;)

astyna
5. pro 2017

@baraskaska

Já jsem na tom byla u prvního syna stejně - těch peněz, abych zvýšila laktaci z pár kapek. ... no a u druhého to mám jako by "zadarmo".

Autorko, hlavně to v porodnici hodně zmiňuj, směny se mění, u mě na pokoji byla jedna paní, která prodělala laktační psychozu a taky už nechtěla nikdy kojit.

baraskaska
5. pro 2017

@astyna asi tak, psychicky se zruinovat jen, proto aby vás doba neukamenovala. Copak peníze ale když už pak i tchyně videla jak trapcim s váhou že jsem si ji pomalu chtěla brát i k návštěvám tak mi radši řekla ať se na to vyprdla že mi to za to nestojí.....
A ano určitě to furt všude říkat aby náhodou někdo jedovatej nemel blbý kecy. Ikdyz abych upozornila téměř vždy se někdo jedovatej najde. Já dostala dudlík do porodnice byl nerozdelanej na první pohled a stejně mi tam udělali sestry takovou scénu že bych je nakopala. Takže myslím že v prvé řadě to může Bejt každým u patřičneho otvoru. 🙂

mari90
autor
5. pro 2017

@luckylee kde prosimte primo na tech strankach mamila.sk to najdu?

anetadr
5. pro 2017

@mari90 existují i fcb skupinky, kde by vám poradili - pokud to na těch stránkách nenajdete, napište, můžu se tam zeptat, případně poprosit o vaše přidání. Je opravdu minimum léků, se kterými se nedá kojit, obvykle to jen lékaři říkají, protože se tím hlouběji nezabývají. Nicméně tím netvrdím, že je to váš případ - třeba to u vás prostě nepůjde, v tom případě vás určitě nikdo neodsoudí.

mari90
autor
5. pro 2017

@anetadr staci kdybyste mi napsala nazev te skupinky, ja uz se tam pozeptam 😉

anetadr
5. pro 2017

@mari90 napíšu IP

kassandra1
5. pro 2017

@mari90 Ohledně léku bych se řídila lékařem a příbalovým letákem a rozhodně ne nějakou webovou stránkou...

baraskaska
5. pro 2017

@kassandra1 souhlasím, ani webovou stránkou ani online poradnou. Snad je lékař trochu co proto, aby dokázal říct jestli existuje jiný tip či jestli se opravdu nemůže s ní a kojit. Tlačila bych na doktora pokud by byl zatlacenej do koutů a stejně by řekl že nic neexistuje tak bych to dal nehrotila.

soleilll
5. pro 2017

@mari90 Pokud opravdu nebudeš (moct) kojit, řekni to v porodnici už na příjmu. Budeš to muset asi hodněkrát opakovat, ale oni se podle toho zařídí. Už do porodnice si s sebou vezmi potřebné věci - lahvičku, savičku, UM, dudlík. Tohle téma se tu řešilo nedávno https://www.modrykonik.cz/forum/porodnice-a-doktori/jak-je-to-s-umelym-mlekem-v-porodnici/

gepe
5. pro 2017

@mari90 prosim Te, neres to v fb skupinach, tady na mk, ale s lekari. Ono na maminkovskych forem je cim dal vic moderni, ze dehonestuji lekare komplexne. To ze bys nekojika kvuli vlastni medikaci to proste tak je, nelam si s tim hlavu a nikdo Te nebude soudit. 🙂 tady Ti pisou ze nesoudi, ale mas hledat v laktacni lize, aj. ze urcite budes moct kojit, i kdyz to primo takhle nenapisou. Zjisti si tam kde budes rodit, co budes potrebovat a ohledne zastaveni laktace. Napr. sucha bandaz je prirode nejbliz, ale ne prijemna.
@anetadr jenze taky nejednou se nebere pouze jeden lek a kombinace leku uz nejednou nestuduji s ohledem na kvalitu materskeho mleka, jeho vlivu na dite.

anetadr
5. pro 2017

@gepe Tak, já se rozhodně neprohlašovala za odbornici, nedávala žádná doporučení, jen jsem napsala, že se dá kojit s valnou většinou léků a dala kontakt na lidi, jež se kojením dopodrobna zabývají, jsou tedy větší odborníci, než lékaři dávající léky na konkrétní nemoc = odborníci v jiné oblasti. Pokud by autorka kojit nechtěla (tedy chtěla se spokojit jen s jedním názorem na věc, že kojit nemůže), rozhodně bych jí to nezazlívala, ani jsem nic takového nenaznačovala. Kontakt jsem dávala proto, že já osobně mám trochu trauma z nekojení (krátkému kojení ze zdravotních důvodů) a byla bych bývala za podobný kontakt dřív ráda. Pokud se to vás osobně dotklo, tak se omlouvám.

rajani
5. pro 2017

@gepe co takhle respekt k autorce prispevku? Nechat zodpovednost rozhodnuti na ni? Je snad male dite, abyste ji rikaka, koho ma poslouchat?

Jako zdravotník nevnimam, ze lekari se v teto problematice vzdelavaji. Vnimate snad ze lekari v zahraničí jsou debilove, ze umožňují kojit pri konkrétních lecich, kdyz nasi to nepodporuji?

Ano, UM je kvalitní, ale nikdy nedosahne kvalit materskeho mleko, uz minimálně kvůli protilatkam.

gepe
5. pro 2017

@rajani copak ji jako Vy či ostatní nerespektují? 🙂 Ja ji nevnucuji laktační poradenství apod. Pouze jsem napsala ať to neřeší na babských fórech. Já například vlastní medikaci měla konzultovanou i v zahraničí a i v rámci zahraničních studii. Jediná osoba, která tady lékaře označuje hanlivě jste Vy. O UM a MM, jejich složení a rozdílů jsem nic nepsala. Nepsala jsem ani můj osobní subjektivní názor na kojení či nekojeni. Takže prosím, už žádné další osobní útoky na mě. Děkuji.
@anetadr ale Tobě jsem napsala pouze to, že většinou člověk nebere pouze jeden lék, atd. Chápu, že člověk může mít trauma díky okolnostem a primárně přístupu okolí k osobě samotné.

rajani
5. pro 2017

@gepe nerozumím řeči tvého kmene. Ale posledni věta je dost (zdravotně) poškozující.

V zásadě, me poselství je nehazet flintu do žita a hledar informace ze vsech stran, pak učinit rozhodnutí. (I treba hledat info jak vhodne zastavit laktaci -pac bandáž opravdu neni OK)

anetadr
5. pro 2017

@gepe já mám ale trauma z toho, že se ke mě nedostaly kompetentní informace - proto se snažím autorce pomoci!

baraskaska
5. pro 2017

Ježišmarjá hledat informace na iternetu? O lécích? Zakladatelka přece nemá málo mlíka aby se radila s LP. Tohle je podle mýho hazard. Ano může si něco vyhledat a předhodit to doktorovi, Může překecávat doktora at udělá vše proto aby měla veškeré informace ale nikdy bych o lécích nediskutovala s osobami co jim nevidím do očí a neslyším je a nevím zda mají patřičné vzdělání ohledně léků.

rajani
5. pro 2017

@baraskaska to ze vy neznate organizace LP a jejich strukturu nic neznamena.

Jak na Mamile, tak v nasi ceske laktacni lize se nachazi i lekari, ktera mohou vydat kompetentni informace.

baraskaska
5. pro 2017

To je sice hezké ale stále to je pouze online, ano kdybych nemohla z jiného důvodu kojit napíšu do nějakého online portálu klidně vlastně jsem i psala ale věřit tomu když jde o zdraví dítěte.Možná není problém se tam zeptat ale abych na základě toho klidně kojila a léky vesele brala, ikdyž mi doktor řekne že to nejde, tak to je tak trochu šílený... Neber to špatně, ale podle mýho to je prostě hazard. Ale máš pravdu v tom, že zakladatelka není dítě a sama se rozhodne. Jen mě je jí trochu líto protože možná chtěla podpořit a místo toho jí tu vlastně říkáte že je to špatně že na základě rozhodnutí doktora přestane kojit. Ach kam ta doba spěje z extrému do extrému.

rajani
5. pro 2017

Nebudu již pokračovat v tematu, myslím ze tipy co a jak jsou k nalezení.

Ale nemůžu nez nezminit, ze některé příspěvky jsou amatérské a správnými informacemi nepodložené.

gnozka
5. pro 2017

Ja byt Vami tak to taky budu řešit s odborníky . Zavolejte si do porodnice kde budete rodit a poraďte se přímo s pediatrem na novorozeneckem oddělení . Nereste jen s gynekologem . Ja sama jsem farmaceut a po zkušenosti s LP která mi nabízela léky na podporu laktace u kterých vim ze nejsou proto vyloženě určené ale ze se “jako “vi ze tvoří mléko uz jsem skeptická ohledne těchto “odborníků “ myslim ze LP muze hodne pomoci ohledne techniky a “babskych” rad ale zbytek bych opravdu nechala na odbornicich.

aklin
5. pro 2017

Mela jsem stejny problem. V 17 tt. jsem se od lekare dozvedela, ze nebudu moci kojit z duvodu leku, ktere nebyly v hodne v dobe kojeni. V tehotenstvi nevadily, pri kojeni ano. Rozdychavala jsem to dva dny. Kdyz se dcera narodila bylo mi trapne davat dceri um nekde venku, matky malych deti me probodavaly pohledem. Hodila jsem to za hlavu, vlastne bylo mi to fuk co si kdo mysli. Pro me bylo prioritou spokojene dite. Muzu jen dodat, ze mi nevadilo davat um a prislo mi to i pohodlne, nemusela jsem nikde vytahovat kozu, byt ve stresu. Horsi to bylo v noci. Da se to zvladnout. Pokud nemuzes svet se nezbori, dulezite je mit spokojene miminko a na ostatni se vyprdnout.

aklin
5. pro 2017

Nez jsem rodila, doktorka mi dala papir s oduvodnenim. Pri prijmu jsem jim ten papir predala. Po porodu jsem dostala prasky na zastaveni laktace. Samozrejme se nektere sestry neobesly bez blbych poznamek. Zalezi na jakou smenu trefis.

japerinka7
5. pro 2017

@mari90 V dnešní době, myslím že dost kvalitních UM, mi přijde, že riskovat jakýkoliv ohrožení miminka z důvodu užívání léků naprosto zbytečný a riskantní a pokud na tom sama maminka trvá pro svůj pocit "dobré matky" i krajně sobecký. Léky se na těhotných a dětech prostě netestujou a tudíž se o následcích moc neví. Proto kdyby to byl můj případ, tak nevím proč bych měla z toho malinkýho miminka dobrovolně dělat pokusnýho králíka!! 😕
Držím palce ať jste oba pokud možno v pořádku a hlavně se nestresuj "zbytečnostma"! Kojení z Tebe dobrou matku neudělá, to je přece v něčem jiným.... 😉

baraskaska
5. pro 2017

@japerinka7 souhlasím, cpát do dítěte nějaké s prominutím,, sračky,, jen protože mm je hodnotnější než um mi přijde krajně nezodpovědné a ujete. To je jako bych chtěla dát dítěti citron napujstenej jedy, jen protože má vitaminy.