Nejde mi odstříkat mléko, mám ho málo?

krucis
13. říj 2014

Dobrý den, mám problém s odsáváním mléka. Musím na den a půl do nemocnice a doma mám dvouměsíčního plně kojeného chlapečka. Hlídat bude babička a tak zkouším odsát nějaké mléko, ale ani za nic to nejde... Znamená to, že mám málo mléka? Na poslední kontrole mi dětská doktorka řekla, že malý přibírá pomalu a váhový přírůstek je na hranici, ale mě se nezdá nějak podviživený. Brečí často, ale většinou při tom jakoby tlačí. Kojím kdykoli si řekne, většinou po 2 až 3 hodinkách a po kojení je většinou klidný (když zrovna netlačí prdíky). Kadí i 3x denně a pokaždé když přebaluji (min. 1x za 3 h) tak má plenku mokrou. Prsa se mi zdají po dvou hodinách bez kojení nalitá, ale i tak odsaju maximálně 40 ml... Asi na dobu co budu v nemocnici musím pořídit UM. Mám ale strach, zda ho bude chtít a pokud ano, tak mám zase obavu, že nebude chtít zpátky prso. Musím podotknout, že mám již skoro 3-letou dcerku, kterou jsem kojila do necelých dvou let a ta přibývala ukázkově, ale odsát pro ní mléko, když jsme někam jeli mi také nešlo. Jen když už jsem byla půl dne bez ní a měla prsa jak kameny, tak to potom šlo krásně...Bohužel mě straší to, že malý moc na váze nepřibývá a neodsaju nic, tak jestli tentokrát nemám opravdu mléka málo... Odsávat jsem zkoušela manuální odsávačkou Avent a taky ručně odstříkat.

gwennie
13. říj 2014

@krucis zkus si od někoho půjčit elektrickou... já při kojení ručně a s ruční odsávačkou taky nic neodstříkala, a s elektrickou to šlo, měla jsem dvojfázovou medelu

bilkovalucie
13. říj 2014

Já jsem ručně odsála vždy jen pár kapek a to doslova... měla jsem pak elektrickou Medelu a to jsem odsála dohromady z obou prsou v klidu obvykle kolem 200-300ml. A i přesto syn málo přibíral, prý nekvalitní mléko a ve 3 týdnech přechod na UM. Kojení skoro vůbec nešlo, narodil se už s bílými tvrdými dásněmi od zoubků... a taky už měl ve 3měs první dva prořezané =)

evulina77
13. říj 2014

zkus si půjčit elektrickou odsávačku, tím to určitě půjde. Třeba půjčují v porodnici. Hlavně si nenech namluvit, že máš málo mlíka, nebo nekvalitní, to je blbost. Každý dtě roste svým tempem a někdy i skokově...

frantiska85
13. říj 2014

Zkoušelas jenom odstříkávat rukou?

pabka
13. říj 2014

Já jsem kojila do 7. měsíce úplně (bez příkrmů apod.) a malá krásně přibírala, tedy mléko jsem měla a dost. No a stejně jsem žádným způsobem nikdy neodstříkala ani kapku mléka. A to ani ručně, ani s odsávačkou. Prostě to vůbec nešlo... Zkoušela to i laktační poradkyně v porodnici a nic... Takže někomu to prostě asi nejde... Nebo nevím, ale opravdu mi to nikdy nevyšlo a zkoušela jsem to několikrát... Tak je možné, že tobě to taky nepůjde a ještě to neznamená, že bys zákonitě měla málo mléka... Ale jak tuhle situaci s nemocnicí řešit, vid...?

olusenka
13. říj 2014

já nikdy skoro nic neodsála ani neodstříkala, asi mám jen "kojící prsa" 🙂. Po hodině makání sotva 30ml a přitom jsem syna kojila i v těhotenství až do porodu dcery, celých 1,5 roku, a dceru kojím už taky přes rok.
Jak mi jednou radila LP, je třeba začít prsa zvykat včas, nevím už přesně dopodrobna, ale v určitou dobu v mezičase začít odsávat, asi 2 týdny předem, aby si prsa zvykla na to, že mají v tu dobu "navařit" novou plnou dávku mléka. Takže pokud člověk plně kojí asi každé 2-3 hodiny, asi nemůže čekat, že mezitím hned odstříká plnou dávku. Tak jsem to pochopila. Chce to čas, postupně.
@krucis

katyxq
13. říj 2014

Já mám taky jen kojicí prsa (však k tomu jsou určená), není to nic nenormálního a už vůbec to nesouvisí s produkcí MM. Miminko saje jinak a podstatně efektivněji. Jinak nevím, proč jdeš do nemocnice, na jaké oddělení. Ale miminko i ty máte plné zákonné!!! právo být hosputalizování spolu, obvykle to není nic s trochou snahy (a tvého trvání si na svém) neproveditelného, snsd jen s výjimkou infekčního oddělení (aby mimčo nic nechytlo). Koukni na www.ferovanemocnice.cz, mají tam i právnickou poradnu. Pokud bys byla od muminka oddělena, je nejvhodnější ho dokrmovat metodami nenarušujícími kojení (z pohárku), s tím by ti měla dobrá laktační poradkyně pomoci, jak na to. https://www.modrykonik.cz/jak-kojit

krucis
autor
13. říj 2014

@katyxq Musím na operaci děložního čípku a v nemocnici na gynekologicko-porodnickém odd. argumentovali tím, že mezi nově narozená miminka už miminko zvenčí přijít nemůže, aby je něčím neinfikovalo, že by se o něj museli postarat sestry na dětském odd. To mi přijde lepší když bude s babičkou doma, než aby se o něj staral někdo cizí tam v cizím prostředí a byl tam chudák sám. Mohla bych si ho tam přijít nakojit. Nevím ale jak budu po narkóze a operaci schopná pořád courat tam a zpět.

katyxq
13. říj 2014

@krucis ehm, ta argumentace je vtipná 😀, zkus se zeptat právníka, co on na to 😉 (dokzd doktory nechalme se takto k nám a našim dětem chovat, budou to tak dělat dál ☹)

werunkaw123
13. říj 2014

Tak pokud jdeš do nemocnice na den a půl tak to asi nebude tak komplikovaný zákrok aby jsi si syna nemohla vzít sebou a sestry se o něj postarají nebo i ta babička tam max po dobu co budeš mimo, což asi nebude kdoví jak dlouho. V případě nevolností či komlikace po narkoze ho babička domů vzít může vždy..