Novorozená dcera se nechce nechat nakojit a nepřibírá

natysnovec
1. říj 2018

Ahoj...potrebuji pomoct a poradit.
Ddcera se narodila v patek.
Vazila 4kg ale ubrala na 3.60kg.
Problem je ten ze u prsa vyvadi,kdyz uz se chytne tak vydrzi chvilku a pak ve vetsine pripadu usne a nebo jen dumla...Ale potom ji dam 20citku meho mleka a to vypije.(Mleka mam hoodne)Dekuji za radu .

cuuza
1. říj 2018

Jakým způsobem ji davas mleko? A odmítá se přisat pokaždé nebo jen někdy?

natysnovec
autor
2. říj 2018

@cuuza nekdy se prisaje ale po chvilce se pusti a nebo usne...A vypada to tak ze neco malo vypije s prsa(malo)a zbytek se dokrmi odstrikanym mlikem .

aliishaa
2. říj 2018

@natysnovec Mala mela přes 4 kg po narození a spadla hodně na váze, protože mám sama 50 kg a trvalo to, než moje mlíko zvládlo pokrýt její potřeby. Byla hladova a tim pádem ubrecena a porad nespokojena. Doporučuju laktacni poradkyni - nám zkontrolovala techniku kojení a podpořila i psychicky, v nemocnici co sestra, to názor... první dny jsme dokrmovali přes stříkačku, aby to kojení nešlo do háje úplně.

natysnovec
autor
2. říj 2018

@aliishaa my prave dokrmujem odstrikanym mlekem a laktacni poradkyni uz mam domluvenou...no...tak snad nam pomuze.

pandabox
2. říj 2018

@natysnovec zahodila bych flasku, jinak vam to narusi kojeni. hodne doporucuji web Kojeni.net - uz neni aktivni, ale je tam zodpovezencyh asi milion dotazu a myslim, ze to za to stoji.
Kazdopadne, zkuste prikladat pravidelne, nedavat flasku, hlavne ne dudlik..

pandabox
2. říj 2018

@natysnovec na mamila.sk jsou ukazkova videa jak ma vypadat spravne prilozene prso (trva to chvili nez se to natrenuje, kazda jsme s tim bojovala🙂) Drzim palce!!

ilonne
2. říj 2018

@natysnovec pokud na to mas cas a prostor bude lepsi zkouset dokrm alternativnim zpusobem nez flaskou. I kdyz ne vzdycky flaska a dulik kazi kojeni. Vitek byl od narozeni dokrmovan, protoze proste musel. Mela jsem flasku Medela Calma a ke konci sestinedeli se normalne chytl prsa a kojila jsem ho rok. A pritom mel od porodnice dudlik a kdyz jsem potrebovala vypadnout, dostaval odsate MM flaskou.
Jinak dulezite pro tebe je odsavat po kazdem kojeni/krmeni, aby se ti tvorilo mm.

natysnovec
autor
2. říj 2018

@pandabox dudlik mame...a flasku nam daly uz ted v porod.na odstrikane mleko...

betelgeuzz
2. říj 2018

Dudlík i flašku zahoď, miminko se potřebuje naučit správně přisát a dudlík i flaška to bohužel kazí. Dokrmuj přes stříkačku po prstě, ať mimčo tahá.

rajani
2. říj 2018

@natysnovec Laktační poradkyni ihned (klidně i do porodnice), nejlépe z Mamily (či takoovu, která ti ukáže dokrm cévkou po prsu a opravdu pomůže s přisátím miminka). Všechny flašky(i Calmu) a dudlíky vyhodit - ty způsobují též problémy (bojkoty) s přísátím a miminko jen matou. Než příjde LP, tulit se s miminkem pod peřinou, neseparovat do postýlky, zavinovačky. Nechat ji rejdit na prsu, případně nechávat přisávat, pokud bude chtít sama.

V opačném případě je to nejkratší cesta k tomu nekojit (pro většinu žen, samozřejmě existují výjimky žen a dětí, které kojí i s flaškou a dudlíkem, ale ve vašem případě bych to zatím nepokoušela).

sunnurse
2. říj 2018

To je tou flaškou. Řešila jsem to stejné. Flašku pryč, dokrm cévkou. U nás pomohlo až kojit přes klobouček - cítila ten umělý materiál a pak odbourat klobouček. Flaška je pohodlná, proč by se namáhala s prsem.

hezz17
2. říj 2018

Jak píšou ostatní. Flaška a dudlik to je začátek konce. Já v porodnici taky dokrmovala svým mlekem ale cevkou u prsu. Flašku by nikoho ani nenapadlo dát. To je šílený jak to někde dávají automaticky. Pak to tak dopadá.

verinikki
2. říj 2018

Je normální, že taková větší mimča spadnou s váhou dolů.
Používáš váhu, zda přeci jen něco nevypila?
Ono to může mást a ustálení váhy a přibírání navíc začne až tak třetí čtvrtý den.
Každopádně je super, že máš dost mléka, přikládej a zkoušej to pořád, poradkyně pomůže🙂
Ale jinak u takto malého miminka, které má s přisátím problém, dej na rady všech a dudel i flašku pryč...
U mimča co saje dobře to není problém, až bude krásně rozkojené, nic se mu už nepokazí - není hloupé, pozná z čeho teče🙂
Jinak se používá cévka nebo suplementor na rozkojení.

natysnovec
autor
2. říj 2018

@verinikki prvorozena mela taky dudel a flasu a sala...a nehlede na to ze oni mi ji daly i tady v nemocnici tu flasku

sunnurse
2. říj 2018

@natysnovec druhorozený měl flašku dokonce měsíc a kojím, ale u El by byl kojení konec. Každé miminko je jiné

ilonne
2. říj 2018

@natysnovec Jak pise
@sunnurse kazde miminko je jine, dcera skoncila na UM i pres dokrm strikackou, prvni syn se kojil i kdyz byl sest nedel na flasce, druhy syn zustal na flasce. To si musis vypozorovat sama.

betelgeuzz
2. říj 2018

@natysnovec ale prvorozená neměla asi problém s kojením, ne? Ale teď problém řešíš a flaška a dudel tyhle problémy zvětšují. Jestli za tebou příjde laktační, tak to bude první, co ti řekne. A že ti ji dali v porodnici - no bohužel podpora kojení je v českých porodnicích dost špatná, oni to dělají tak, aby měly s maminkama co nejmíň práce. Než aby si s maminkou sedly a třeba hodinu řešily techniku kojení, tak dají flašku, nebo kloboučky. Jsou samozřejmě i vyjímky, ale těch je bohužel málo.

aliishaa
2. říj 2018

@natysnovec Mně laktační poradkyně říkala, že pokud budu chtít z nějakého důvodu dávat dudlík nebo flašku a i přes to nadále kojit, tak opravdu až u miminka, které techniku kojení zvládá. K tomu přibírání - malá váží od malička míň, i když se narodila s těmi 4 kg, pak šla hodně dolů a nabírala pomalu, takže podle tabulek to bylo málo, navíc je dlouhá. Myslím, že by nás hodně doktorů tlačilo do UM, ten náš nad tím vždy mávnul rukou, že prý nemá být po kom těžší, my jsme oba s manželem taky hubeňouři.

no_title
2. říj 2018

je to pravděpodobně opravdu dudlíkem a flaškou. Každé dítě je jiné. Kamarádka třeba dudlík dává a nikdy jí problém kojení nedělalo. Už má rok a půl a kojí se ráda. Syn měl dudlíka od 2 do 5 měsíců a masakr.... Nepřibíral, nechtěl se přisát, jen viděl prso a plakal. Odnaučil se správě sát, nevystrkával ten jazýček ven, takže pokud se nakojil, tak fakt jen malinko. Podle váhy cca 20 g na jedno kojení. Vysadili jsme dudlíka, za 3 dny přestal plakat a do 14 dnů jsme mohli odbourat dokrm odstříkaným MM. Podle mě je to u vás taky tak, navíc ani neměl šanci se naučit techniku kojení, když má dudlík. Dudlík se saje úplně jinak než prso. Dokrm, pokud je třeba, tak jedině cévkou po prsu. Jakýkoli jiný způsob dokrmu kazí techniku kojení (i stříkačka)
https://kojim.webnode.cz/nejcastejsi-problemy/j...
Cévka se dává miminku do koutku úst, tak aby nasával mléko, druhá část cévky se dá do lahvičky. Není to těžké, ale samozřejmě ne tak snadné jako s lahví 🙂. Ale bez dudlíku hádám, že do 14 dnů nebude cévka třeba.

normalnimatka
2. říj 2018

ježišmarja, v jaký porodnici jsou tak skvělý, že daj novorozenýmu miminu flašku😨? to snad není pravda, ne? a ještě se vsadim, že se bude honosit titulem baby friendly...🙄

bayt
2. říj 2018

@natysnovec dudlík a flašku ano, ale u miminka, které se už naučilo kojit

rajani
2. říj 2018

@normalnimatka ale dyť to přece dle ČPGS problém není, že nemocnice jsou baby unfriedly, všude je informací dost. ...ne, je to šílenost, ignorovat nejzákladnější poučky o kojení personálem.

priefi
2. říj 2018

@natysnovec to je tou lahvickou, z lahvicky tece bez usili a z prsa musi tahat, co by sis vybrala Ty na jejim miste? Ja urco tu flasku, protoze proc bych se mela unavovat tahanim. Navic dudlik az kdyz je naucene kojeni z prsa, protoze kazi u novorozencu techniku kojeni. Nerikam dudlik vubec, ale az pozdeji.

merope
2. říj 2018

@natysnovec Moc si toho zatím z těch informací pro mimina nepamatuji, ale jedno základní mi utkvělo v paměti - všichni svorně píší, že dudlík dětem určitě až po šestinedělí, jinak kazí kojení. Pamatuji si to proto, protože mne to trošku zarazilo. Analogicky vím, že flaškou mateřské mléko nikdy - zásadně stříkačka, nově se objevuje cévka. Zaráží mne jako ostatní, že toto v porodnicích ještě netuší, když to uvádí půlka normálních textů pro maminy.

pandabox
2. říj 2018

@natysnovec to je smutny, ziju v Nemecku a tady se dudlik dava az po sestinedeli, prvni se musi dite naucit sat.. pak dudat🙂)