"Obnova" kojení - stop dudlíku, jak jste to zvládly?

zuzka3112
12. kvě 2015

Ahojky maminky,
obracím se na vás možná tak ani ne s radou, ale s prosbou nějaký hezkých povzbudivých slov 😀
Bojuju usilovně o kojení. Mám skoro sedmitýdenního kloučka a na začátku cca první měsíc jsme krásně kojili. Pak se začal najednou odtahovat od prsu a děsně vyvádět a plakat. Zkoušela jsem si ručně a prd tam teklo. Bylo mi to divné, dřív pil jak urvaný a hlavně mé mléko i blinkal (asi jak byl přepitý). Dětská dr mi poradila, ať kdyžtak zkusím kojení proložit teda např.bebou AR, aby tolik neblinkal. Kdybych věděla, že se mi tím totálně pohnojí kojení, tak se na to vykašlu a zkusila bych to blinkání přežít. Někdy to bylo fakt obloukem a nosánkem a trpěla jsem s malým, no děs. Teď nad tím kroutím hlavou, jak jsem mohla být tak blbá a koupit příkrm.. no jednoduše, moje mu nestačilo, přišlo mi, že mi mléko prostě ubývá, tak je potřeba dokrmit. Jo mimo jiné další bod, za který bych si liskla-dudlík už od porodnice. Divím se, že mi v porodnici nikdo nic neřekl, obvykle prý rencají. Prostě několik věcí, tak nějak všechno špatně. Příkrm mu zachutnal samozřejmě z lahvičky, zvykl si na to a o prsa už se nejeví takový zájem. A když přiložím, tak vzdor, vztek. Asi třikrát z deseti přiložení se chytne a saje, ale hodně krátce. Běžně jsem ho mezi tím uklidnila dudlíkem, aby chudáček tak neřval (já vím, špatně).. A teď přichází vlastně má otázka: Jak jste to maminky zvládly s podobným problémem? Prostě jsem se nějak probrala, že se něco děje, že začíná odmítat má prsa, že to dělám blbě, že nebudu poslouchat takové blbé rady a chci kojit dál. Jak jste zvládly ten pláč při kojení?? Když nepoužiju dudlík...
Děkuju za pochopení a rady.

ilonkaseda
12. kvě 2015

Na dudlík já tak přísná nejsem,i z různých výzkumů je patrné,že krom záporů má své klady a je mnohem lepší jak dudlání prstů a má i jiné klady,stačí najít různé články na netu.S tím kojením je to složitější,pokud se stále dokáže přisát je tam naděje,lahev bych použila až když už vyčerpáš všechny možnosti přisátí k prsu,ale vím že se lehce radí a hůřj edná.Víc radit nemůžu,svá dvojčata jsem bohužel dlouho neukojila,reagovala jsem spíš na ten dudlík,ten používám s naprosto klidným svědomím

janebee
12. kvě 2015

Zkus si pořídit Lactofyt sirup, dozvěděla jsem se o něm teprve nedávno a skoro po 2 nekojení (takže já už to zkoušet ani nebudu), ale hodně si ho maminky chválí. Malý má asi růstový spurt, proto prso odmítá. I když je to těžké, nejlepší je co nejčastěji přikládat k prsu. Sama jsem první měsíc jenom ležela na posteli a kojila a kojila, takže vím jak je to někdy náročné.. Tak snad se malý umoudří 🙂

kvakuska
12. kvě 2015

@zuzka3112 jelikož se ti sešlo těch problémů víc, na tvém místě bych si pozvala domů laktační poradkyni, aby vám poradila přímo při "akci" ... v sedmi týdnech ještě není nic ztracené, určitě stojí za to to aspoň zkusit ... držím palce 😉

evulina77
12. kvě 2015

@zuzka3112 domluv se s laktační poradkyní, aby tě přišla zkouknout. Malýho koj hlavně v noci, s tím prckové mívají nejmenší problémy. Pro teď zahoď dudlík, flašku apod. když dokrmovat, tak přes stříkačku (natáhneš do stříkačky mlíko a pak natáhneš ještě asi půl centrimetru vzduchu, dáš mimčovi do pusy tvůj malíček a hled vedle stříkačku a malý bude dudlat tvůj malíček a u toho si vytáhne i tu stříkačku, nepománat s vytlačováním mlíčka pístem), nebo po lžičkách. Pokaždé ale určitě přilož k prsu a až pak dokrmuj, odsávej vždy po 1,5 až 2 hodinách z obou prsů, i když se ti bude zdát, že skoro nic neodstříkáš.
Když to nepůjde jinak dej mu na dudání tvůj malíček místo dudlíku. Hodně nos, mazli se. Kojení možná pomůže, když budete kojit kůže na kůži, takže vysléct oba dva a zalézt do postele. Na kojení je dobrý taky začít s homeopatiky (nevím teď hned jaké, ale je toho hodně na netu). Hodně pít a myslet pozitivně. Pokud tahle situace netrvá moc dlouho, jde to zvrátit. Někteří doktoři jsou na kojení fakt odborníci a takhle ublížili už soustě mimin.
Taky doporučuji stránky kojeni.net, tam je sousta informací ke kojení. Mě ta stránka hodně pomohla...

xdany
12. kvě 2015

Hlavně se hodit do klidu, zahodit dudlíka (syn se sám oddudlíkoval v 11m, 14 dní bylo krutých, ale od tý doby se dobrovolně kojí i přes den, což se nestalo od jeho 3m), jinak když přestal chtít prso v těch 3m, tak jsem ho hodně nosila v nosítku/šátku, vždycky když se trochu uhoupal, tak jsem mu prso nabídla, díky tomu jsem zvládla plně kojit do 6m...a i kdyby měl 2-3 dny hlad, tak na to neumře, jen pro tebe to bude náročnější...Jo, a mě v laktační poradně říkali, ať mu to prso hlavně nenutím nebo mu ho zprotivím, takže vážně vždycky uhoupat v nosítku, nabídnout, když nechtěl, tak prostě necpat do pusy, za chvíli si třeba zase dal...Hodně sil do boje!

zo_ja
13. kvě 2015

Hlavní problém vidím v tom příkrmu => zmenšila se spotřeba => klesla výroba. Ale zase: při zvýšené poptávce se zvýší produkce, jen to 3-4 či 5 dní trvá. A ano, problém je v tom, že dítě si zvyklo, že se nemusí tolik namáhat, aby teklo. Tam asi prostě trochu vytrvat, pomoci tím, že třeba začneš odstříkávat anebo prso nahřeješ ve sprše, aby to šlo snadněji. Možná když to mlíko ucítí v pusince, že apetit zvítězí. Záleží, jakej je savec. Ale nakonec, já mám supersavce, a ten jeden do pusy žádnou lahvičku nevzal, ani za mé nepřítomnosti, ani hlady, prostě ne. (s MM, byl malinkej, jiná volba nebyla). Takže příručky prostě neplatí vždy na každého 100 %.
Můžeš přikládat častěji, i když máš pocit, že neteče. Já u krapet staršího dítka to měla tak, že když jsem si potřebovala ulevit, šlo čtvrtlitru samo, a když jsem potřebovala do zásoby "na zítra" tak 3 kapky.
Když to bylo do zásoby - s poučením - 3 dny dopředu, tak jsem odstříkala nějaký desítky ml. A to nejsem žádnej velkej stresor, rozhodně ne v kojení a nebylo to první dítě.

Ten dudlík - jo, tak to se říká a primárně bych ho novoškovi necpala. Ale zatímco jedno dítě jsem měla totál bezdudlíkový v pohodě, druhý bylo od narození velmi velmi žužlací, že mi PA radila ten dudlík, já to rozporovala kvůli kojení... Nicméně žužla dudlík dostal, pže žužlal beztak cokoli a pořád, a kojil se zcela krásně, od porodu 4 kg měl za 3 týdny pět... a kojil se nadále velmi velmi hladce a v pohodě i s dudlíkem. Obecně to doporučit nelze, ale prostě to může být i jinak, tak se tím netrap.
Ten dudlíkovej mi taky ublinkávala, nebyla jsem na to zvyklá, a instinktivně mě napadlo ho prostě odpojovat, což bylo zas tak nějak proti mým přirozeným instikntům a zkušenostem nechat dítě pít dle potřeb... No a ublinávat přestal. A ještě pomohlo prvně trochu odstříkat a až pak kojit, aby právě nedostal ten první velký proud, kdy ho to nutí hltat a nestíhá. Musela jsem dávat odříhnout, držet ho svisle nebo i v noci polosvisle - poloseděla pololežala jsem opřena o zkosené čelo postele a do 3 měs. se to srovnalo.
Tolik za nás, může to u vás být trochu jinak, někdy se ten instinkt ozve.

Celkově souhlas s @evulina77
Příkrm nedat, dudlík nedat, malíček je lepší, dobře Evulino, že to píšeš, mazlit, kojit a dávat si miminko na holé tělo, kůže na kůži, co to jde... Na hrudník, na břihco... Už jen holé nožky nebo obnažená ručka když není ještě tolik teplo dělá svoje.

svetlus_pepca
13. kvě 2015

Možná se pletu, ale nelámeš to moc přes koleno?? Na jednu stranu tě chápu, že se kojení nechceš vzdát, na druhou mi přijde děsné, že stavíš své zájmy před zájmy dítěte - když teda pominu MM. Píšeš, žes měla zkusit to blinkání radši přežít. Ale tím blinkáním přece trpělo především tvoje dítko. A že ti kojení kazí dudlík je dle mého také pěkný nesmysl. Znám spoustu dětí, které měly od narození dudlík, a přesto byly kojené několik měsíců i let. A já teda nevím, ale nechat dítko radši hladové a uplakané jen proto, aby se MOŽNÁ znovu rozkojilo?! Zamysli se nad tím, pro koho je to kojení vlastně v tuhle chvíli důležitější.

lauricka
13. kvě 2015

@zuzka3112 dieta reagovalo na znizenu tvorbu mlieka pravdepodobne. Teda, pokial nemal nejaky iny zdravotny problem, napr. reflux, co sa tiez da riesit. Znizena tvorba mlieka sa tiez riesi, nie je to dovod na ukoncenie kojenia. Co najcastejsie prikladanie, ale opatrne, dieta nesmies nutit. Tabletky benedikt lekarsky a senovka grecka 3x3 denne, motilium (Costi) 3x3 denne, caje na zvysenie produkcie mlieka. Ak dokrmovat, tak len po prste, lyzickou, poharikom, striekackou, suplementor, cievka. Nieco z toho, nie flasa. Dudlik nie. Moja mala ho odmieta, ale co neodmieta na upokojenie, je prst do pusy (moj, samozrejme cisty). Rozkojit sa da, poznam zenu, co rozkojila trojmesacne dvojcata. Nic nerobila, len s nimi lezala na posteli a prikladala. Ale na zaciatku asi bude plac a hlad...ale dieta sa dobrovolne nenecha umriet hladom, takze by mal nabehnut. Najlepsie je spolupracovat s laktacnou poradkynou a zvladnut to spolu s nou. Plus celkom dobre info je na: www.mamila.sk

fibrila
13. kvě 2015

Také jsem si prošla u syna bojkotem kojení. Začalo to, když mu byly zhruba dva měsíce, v tu dobu se mění tok mléka, tak je to poměrně častý jev. Bylo to hodně náročné obbdobí, které se táhlo dlouho, zpětně vím, že i mým přičiněním, nesla jsem velmi těžce každé odmítnutí prsu a naléhala jsem na něj, aby se napil, tedy opravdu pozor, aby dítě nezískalo k prsu averzi. Měla jsem pozvanou laktační poradkyni, která mne podpořila hlavně psychicky v době kdy odmítal sát úplně. Zvýšit tvorbu mléka mohou bylinky (pískavice řecké seno a benedikt lékařský), je to drahé, ale nějaký efekt to mělo. Co mi pomohlo, bylo se relativně uvést do klidu, dítě jsem hodně nosila v šátku-co nejvíc holé tělo na holé tělo (ideálně když usnul, po probuzení se přisával celkem ochotně), vůbec bylo lepší dávat ho k prsu, když nebyl úplně bdělý, co bylo podle mně nejzásadnější, začala jsem kojit v jiné poloze, kdy je dítě na zádech a matka se sklání nad dítětem, není to moc pohodlné, ale fakt začal mnohem lépe pít, protože i mléko v této poloze lépe teče, názorná fotka kojící polohy je zde (Z boku nad dítětem): http://www.kojeni.net/technika-kojeni/polohy-pr... Jinak určitě teď nepoužívat láhev ani dudlík, nepřisaje-li se dítě, podávat odstříkané mléko stříkačkou, jak už tu bylo psáno výše. Rukou jsem tehdy zezačátku také nic neodstříkala, investovat případně do odsávačky. U nás to dopadlo dobře, bojkot jsme překonali, syn má teď rok a čtvrt a kojíme hojně dál, teď už v pohodě, tak přeji, ať to také zvládnete.

zuzka3112
autor
13. kvě 2015

@svetlus_pepca asi jsem to napsala blbe... Samozrejme, ze neni dobre, aby dite tak blinkalo. Mela jsem to vice rozvinout. Mam na mysli, ze existuje tusim nutriton, ktery bych brala a zahusti to moje mleko a problem s ublinkavanim mohl byt vyreseny treba lepe a snadneji, nez cele kojeni pohnojit umelou vyzivou...tot muj nazor. Nemyslim si, ze je odemne sobecke, ze chci obnovit kojeni. Maly je jen linejsi tahat z prsa, je zlenively z lahvicky. Ikdyz neodsaju skoro nic, rucne a ve sprse jsem s presvedcila, ze mleka mam dost, vylozene to strika.. Cely den dnes se opet mazlime, uz se nekolikrat prisal a sal a nemusela jsem dokrmovat jeste. Tak uvidime... Plac samozrejme byl, nebylo to nic priserneho, nekolik minut, ale to place i tak, kdyz miva obcas prdiky. A co se dudliku tyce, mezi nami devcaty bych to tez zatim nehrotila...

zuzka3112
autor
13. kvě 2015

@lauricka dekuju, plac samozrejme byl, ale unavil se a usnul a pouzila jsem tez prst... A pak se hezky prisal. A kojili jsme nekolikrat na stridacku. Mam strikacku a cevku pripadne na dokrm a zatim jsem nemusela. Takze dnes zatim tri kojeni za nami a zda se to byt lepsi. I prsa se zdaji byt plnejsi 🙂 jinak u nas byl reflux, proto pak ten prikrm antirefluxni, kdyz moje tak desne blinkal...treba se uz zazivani spravuje a bude to lepsi.. Moje ted neblinkal, tak drzte palce.

zuzka3112
autor
13. kvě 2015

@fibrila dekuji za podporu, urcite je potreba. Zacala jsem to intenzivne resit pred par dny, je to opravdu psychicky narocne...dnes jsem mela jednu krizovku, ale uspesne zazehnana... Musela jsem maleho dat do postylky a jit na zahradu a zase se vratit a tak jsem se zklidnila a maly se taky zklidnil a normalne se pak prisal a papkal dal...ja mam uz treti den emupilis anyz nebo jak se to jmenuje a zda se mi, ze je to lepsi i s mlikem... A hlavne mam suoer sestricku od gyndare a babicku doma a hodne podporuji 🙂 🙂 a maly zda se, ze to zatim zvlada 🙂

evulina77
13. kvě 2015

@zuzka3112 věřím, že to s malým zvládnete a brzo budeš odbornice na kojení. Nevzdávej to a užívej si miminka 🙂 Věř si a hlavně mysli pozitivně...