Oboustranný zánět prsu. Máte podobnou zkušenost?

very
16. únor 2008

Ahoj, mám již 18ti měsíčního syna..bohužel naše kojení nedopadlo dobře. Už v porodnici jsme se nemohli rozkojit..dokonce mi dávali vdechovat oxytocín..doma jsme se rozkojili, ale malý sál tolik, že mi úplně roztrhal bradavky.Každé kojení jsem proplakala, když se blížilo další kojení hrozně jsem se bála, měla jsem silné bolesti bradavek..když mi strhal všechnu kůži, začal sát i krev..nikdo - zd.sestry, por.asistentky, laktační poradkyně..mi nedokázali poradit. Přikládám prý dobře, problém bude v tom jak moc saje..
Po 14.dnech jsem dostala horečky, oboustraný zánět a kojení mi bylo zakázáno..když jsem na pohotovosti zvedla triko, tři lékařky, které tam byli se zděsili a rozhodli:zastavíme laktaci.
Už jsem se nebránila..následující dny jsem prožila v posteli v jakýchsi snech, bolestech, horečkách, zimnicích..o malého se staral manžel s mojí mami.. Pamatuji si jen útržky, hroznou bolest..vzpamatovávala jsem se z toho několik měsíců..slezla mi kůže s prsou, dodnes mi manžel nesmí sáhnout na bradavky.
Zajímá mě, máte tady některá podobnou zkušenost? Jaké bylo pak kojení druhého mimi?
Chceme druhé mimi, ale já ze strachu na porodním sále rovnou povím, ať mimi nepřikládají, že kojit nebudu.. Manžel se mnou souhlasí, moje mami taky..viděli, co se se mnou dělo..
Ještě teď docházím do prsní poradny kvůli zatvrdlinám..
Jsem macecha, když to takhle vzdám? Napište zkušenosti se záněty prsu, s bolestí při kojení..musím poznamenat, že to máme asi v rodině..moje sestra trpěla stejně rok přede mnou.. Děkuji za odpovědi.

maca793
16. únor 2008

nie nie si macocha, keď ti to zdravotný stav nedovoľuje, tak je to najlepšie. aj ja som časom patrila medzi tie, ktoré chceli čo najdlhšie kojiť, ale nedalo sa. pri dvojičkách som mala totiž toľko mlieka, že som nestíhala odsávať. po mesiaci od pôrodu som mala tak ako aj ty, obojstranný zápal a musela som brať antibiotiká a mala som aj 40oC horúčky. takže som s kojením a hlavne s odsávaním mlieka prestala. bolo mi to strašne ľúto, ale tak to bolo najlepšie.
teraz pri Karolínke som kojila len 3 mesiace, vlastne som si odsávala mlieko, chcela som dlhšie, ale zo dňa na deň sa mi strácalo.

rinuska
17. únor 2008

Very , na tvojom príklade vidieť ako nás doslova "zmagorili" s tým kojením. Ak sa matke nepodarí kojiť tak sa cíti ako macocha. Preležíješ silný zápal v horúčkach a blúznení a pripadáš si ako macocha , ked nemôžeš kojiť. Toto asi tiež nebude v poriadku.Myslím , že tvoje dieťatko bude prosperovať aj bez kojenia.
Ja stále kojím, tiež som mala zápal prsníka s horúčkami , museli sme to vyriešiť s ATB.Kojila som aj s ATB - malému to trochu rozvrátilo črevnú flóru -ale to sa rýchlo upravilo.Počas toho zápalu to nebolo nič príjemné .Prvého syna som kojila 4 t. , práve kvôli popraskaným a zahnisaným bradavkám.A nemohla som pochopiť čo tie matky majú na tom kojení 😢 , ked sú to len samé muky.A tiež som bola presvedčená , že ani teraz nebudem môcť kojiť.Ale je to úplne iné.Takže druhý x môžeš mať inú skúsenosť. 😉

jaduska
17. únor 2008

To je teda dosť nepríjemná skúsenosť. A neskúšala si dojčiť cez klobúčiky? Tie bradavky ochránia a môžeš bezbolestne dojčiť.

lucianka
17. únor 2008

Ahoj, tak my měli problém od začátku... mlíka bylo dost, ale malej se neuměl přisát. Pak jsem měla rozpraskaný bradavky. Když se to zlepšilo, dostávala jsem tak 2x do týdne zánět... Opět jsme to ustáli a měla jsem málo mlíka. Takže kojení z obou prsou, po každém kojení odstříkat... takhle jsem to dělala asi 1,5 měsíce. Pak jsem přestala odstříkávat a mlíko najednou bylo... tak jsme si jakž takž začali užívat kojení - po 4 měsících. No a před 14 dny mě začalo kojení nesnesitelně bolet. Ale co, bolest vydržím... jenže pak začal Lukášek mít černou stolici a já zjistila, že mi z bradavek při každém kojení saje krev ☹ Je to pořád horší a horší, krve je víc a víc... Zkoušla jsem odstříkat a krmit odstříkaným, ale to mu nestačí a znovu ho musím dokojovat - opět s krví. Zítra jdu k Dr. a jsem rozhodnutá přestat kojit. Jsem zvědavá co mi řekne. Nehodlám si přivodit nějaký zánět nebo jiný problém a hlavně - nechci už malého trápit.
A jak píše Rinuska - je to jen tím, že jsme zmagořelí propagandou kojení 😠 Kdo z nás byl kojen dýl než 1 měsíc? Je nás tu takových opravdu velice málo a nemyslím si, že bychom byli nějaké chudinky nemocné a zdravotně či jinak postižené. Dneska se to s tím kojením fakt šíleně přehání 😠

very
autor
17. únor 2008

Ahoj, myslím si totéž co vy všechny..jsme zblblé tím, že kojení je jen to nejlepší..a maminky, které pak mají s kojením problémy jsou odsuzované okolím a navíc mají problémy s vlastními výčitky. Tímhle vším jsem si prošla i já..a upřímně, chci mít další mimi, ale větší strach mám z kojení a jeho následků než z porodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jaduško, kloboučky jsem používala už v porodnici a také doma..nepomohlo to..dokonce jsem slyšela i názory, že právě ty tomu mohly přihoršit..to už ale dnes nikdo nezjistí.
Lucianko, četla jsem tvoje příspěvky i v jiných tématech a je mi vás strašně líto..mysli na to, že mimi potřebuje zdravou a spokojenou, milující mámu..a pak je jedno, jestli dostane mlíčko z prsu nebo z flašky..nenech se zblbnout a zbláznit stejně jako jsem to měla já!
Trápíš pak sebe, mimi to z tebe cítí..u nás to ke konci kojení bylo tak, že jsme s manželem a synem při kojení plakali všichni tři a já bolestí manželovi mačkala ruku snad ještě víc než u porodu..vždy když se přiblížilo kojení už jsem plakala..
Držím palce a když to půjde, napiš jak jste na tom! Vím jak vám je..