Odmítá kojení, mohla jsem udělat něco jinak?

cucinkam
15. lis 2017

Ahoj holky,
jsem podruhé tehotna a zacinam premyslet o kojení a o tom, co se s první dcerou pokazilo. Odmalička nebyla tulici se dite, i kdyz s manzelem jsme si prali opak (zmena nastala az tak po roku, ted je takove tulidlo 🙂 ) . U ni nehrozilo tulení se telo na telo, spani u nás v posteli vubec, satek neznasela a po mesicu zacala bojkotovat i kocar ( narozena v dubnu, pak na ni zacalo byt moc vedro a neznasela korbu a ze z ni nic nevidela). Ted k tomu problemu. Asi po mesici pohodoveho kojeni se zacala vztekat jenom kdyz videla, ze jdeme kojit. Stridala jsem porad prsa, zkousela ruzne polohy, nic nezabiralo. Myslela jsem, ze je to spurt, ale problem trval vic nez 3 mesice. Desila jsem se kazdeho kojeni, jediny cas, kdy bez problemu pila, bylo v noci, kdyz byla tuha. Myslela jsem, ze je to nedostatkem mleka, ale to by byla asi hladova a brecela, ne? Kojila jsem kazde 3 hodky a problem byl jen kdyz uvidela prsa, v momente, jak jsme skoncily, byla zas to pohodove miminko, ktere nikdy neplace vic nez 5 minut. Koliky sice mela, ale ja vyloucila veskere pecivo, make davala babycalm a probiotika a bylo to v pohode. Behem te doby jsem jednou nebo dvakrat zkousela dat i lahev, ale vypila v podstate stejne mnozstvi, jak z prsu.
Vzhledem k atopickym ekzemu, ktery se ji objevil ve 4 mesici a memu zoufalstvi z kojeni, jsem se proste v jeden den rozhodla, ze s kojenim koncim a dala jsem mala uz jen lahev. Od te doby pohodicka, mala spokojena, ja taky, na prso si nikdy nevzpomnela. I kdyz s lahvickou zacal byl taky trochu problem, nechtela pit z naruce, proste potrebovala dat vzdy do postylky nebo nekam si lehnout a pit volne, jakkoli neomezena v pohybe.
Zacinam si myslet, ze ji vyslovene vadilo, ze musi byt ke mne pritulena, otocena tvari k memu telu, nic nevidet, proste nuda. To by vysvetlilo i ten bojkot kocarku, ktery vzala na milost, az kdyz sla do sportaku. Jinak se temer odmala nechtela nikdy nosit v klubicku, jenom na klokanka, aby vsude videla.
Situaci jsem konzultovala i s LP, moc napomocna nebyla.. Mala mela u porodu 4 kila, pak pribirala mene nez ostatne kojene deti, tak 150 g tydenne. I když jsem najela na UM a prikrm, porad se drzela sve krivky pribirani.
Od 5 mesice jsem zacala pomalu s prikrmama a od te doby je velky jedlik. Dudlik jsem ji dala par dnu po porodu, mela ho v podstate jenom na usinani a spanek.
Myslite si, ze jsem mohla neco udelat jinak, nebo to fakt muze byt jenom v povaze miminka? Rada bych druhe mimco kojila dele..
Děkuji za názory.

caseopea
15. lis 2017

Osobně si myslím, že to bylo v povaze miminka a vadilo jí to že nevidí, chtěla být ve středu dění a všechno vidět a slyšet, je prostě zvídavá 🙂. S druhým dítkem to může být úplně jiné. Vůbec se už teď nestresuj jaké to bude, sama uvidíš až se ti druhé narodí, může být stejné, ale taky úplně jiné a bude se chtít tulit od narození 🙂. Ještě je čas házet flintu do žita 🙂

jitka0a
15. lis 2017

@cucinkam Řekla bych, že se chtěla dívat a tím že nic neviděla, tak byla naštvaná. Rozhodně bych už teď nedělala závěry jak to bude s druhým dítkem, každé je jiné a už vůbec se už teď nestresuj kvůli kojení, uvidíš to půjde 🙂. Předtím jsi byla vystresovaná a každého kojení se hrozila a děti tohle všechno cítí. Hele nic horšího než to že nebudeš kojit se ti v tomhle stát nemůže si myslím🙂, ale přeju ti ať to jde vše hladce 🙂

luj89
15. lis 2017

Ahoj, problem mohl byt i v dudliku, ten kazi techniku u kojeni. LP byla z nejake organizace? Jinak 150 g tydne s myslis, ze je malo? To si nemyslim 🙂

kafr
15. lis 2017

Druhe ditko resit nebudu, to uvidis az to prijde.
Ale zeptam se, nemohlo byt tehda resenim odsavacka? Ty bys neprisla o mliko, dite by melo MM a pilo z lahve... Jen takovy napad.

alzbeta_kubicek
17. lis 2017

já bych viděla problémů, které mohly společně vyrobit bojkot - a které lze příště zkusit jinak...
1. dobrá laktační poradkyně, ideálně ze seznamu mamila.sk - ne každá LP je dobrá LP
2. dítě je třeba od narození přikládat skin to skin (jen v plence na holé tělo) a nechat ho pít NEOMEZENĚ dlouho, neměřit intervaly, nabízet kdykoliv.
3. dudlík uspokojuje sací reflex, který by si mělo dítě uspokojovat na prsu. navíc navádí k špatné technice sání. není dobré ho dávat ani na usínání.
4. k dobrému kojení výrazně napomáhá společné spaní a kojení ve spánku - dítě nespí v noci tak hluboce a dlouho -> nemá po probuzení takový hlad -> není u prsu vzteklé. navíc stimulace laktace v noci je nutná pro její udržení.

(Existuje výborná komunitní skupina, kde je hodně lp i dlouhodobě kojících maminek na fb (laktační poradkyně a poradci, milovníci kojení... spojme se), propaguje se tam tedy kojení do samoodstavu, to pro některé je a pro některé ne, ale pokud se přes to přenesete, vždycky tam všem dobře poradí, nasměrují na konkrétní LP, sdílí zkušenosti i podporu. A právě to uklidnění a podpora je u kojení hodně důležitá.)

Z vašeho popisu se mi zdá, že ten konec kojení nemusel být tím, že by dcera byla nekontaktní, viděla bych to v kombinaci "mála mléka" (z důvodu 3h intervalů a dudlíku), spurtu... popsala jste to jako klasický bojkot.

důvod pro tu nekontaktnost bych pak možná hledala v porodu, i předčasném odstavu.

doporučuju podívat se na knihu kontaktní rodičovství a na stránky mamila.sk.
ať se vám s druhým miminkem dobře daří!