Opakovaný nárůst a pokles laktace, máte zkušenost?

ally8
18. říj 2014

Ahoj, prosím o radu, jestli někdo nemáte stejné problémy. Kojím plně 3 měsíční holčičku. Máme neustálý koloběh kdy mám strašně moc mlíka, že teče proudem, prsa mám jako káme. I po kojení jsou stále plná a pak ze dne na den jsou prsa měkká a malá už ke konci kojení se zlobí, že to neteče a táha za prso. Hladová teda není, ale chce jíst častějí. Normálně jíme po 3 hodinách a když máme sníženou tu laktaci tak zhruha po 2 až 2,5 hodinách. To trvá tak 2 dny, pak se laktace zase strovná do normálu, kdy je mlíka tak akorád. Po dalších třeba 4 dnech se zase prsa zblázní a opět se hrozně nalévají. Tento koloběh už má asi po 3. Nechápu to. Jím a piju stále stejně. Nemáte zkušenost? Díky moc.

mariti
18. říj 2014

Tak podobnou zkušenost nemám, je to vážně zvláštní. A piješ třeba kojící čaje, např. od Nobilis Tilia apod.? Jinak ale ty intervaly mi připadají normální, já jsem kojila i častěji. Asi bych řešila s lékařem nebo laktační poradkyní, mě vždycky tvrdili, že prostě platí zákon nabídky a poptávky, ale u Tebe to zřejmě z nějakého důvodu přestává fungovat. Nevypozorovalas nějaké zákonitosti, jakože třeba máš mléka málo po návštěvě tchyně, nebo z nějakého stresu? Jinak asi bohužel nepomůžu.

nnnadja
18. říj 2014

Nepřichází třeba mensturace? Já ji dostala hned po skonceni sestinedeli a ruzne zmeny se mi dely (deji) vzdycky kdyz mam ovulaci...Jinak si myslim, ze telo muze porad hledat tu spravnou davku🙂 po trech mesicich by se to uz mohlo srovnavat k potrebe ditete. I kdyz ja kojim uz pres rok a mliko ze me porad tece proudem (samo) co tri hodiny (uz si taky rikam, jestli nepujdu na nejake vysetreni).

ally8
autor
19. říj 2014

Moc díky za odpovědi. Ta návštěva tchýně mě pobavila 😀 Ale asi se fakt děje to, co mi i ted potvrdila tady laktační poradkyně a to je výkyv hormonů. Musím si to zapisovat, kdy se mi to stává. Menstruaci ještě nemám, ale je možné, že ta ovulace probíhá a ty hormony prostě lítají a podle toho i ta laktace. Prsa jsou sice měkká a říkám si, co tam může vůbec vytáhnout, ale ted si i po pití dost ublinkla a je v klidu, tak má asi dost. Jen mě to vždycky hrozně překvapí, jak to ze dne na den poklesne a prostě se bojím, aby toho mlíčka bylo dost. Malá je velký jedlík, pokud bude málo, tak bude zle 😀 😀

evulina77
19. říj 2014

@ally8 hlavně si věř a nenech se vycukat, že máš málo mléka. Psychická pohoda je taky hodně důležitá. Navíc be může taky jednat u malé o růstové skoky, kdy chce třeba krátkodobě víc mléka a laktace je trošku zpožděná a pak to může takhle vypadat taky. Navíc to určitě taky souvisí s hormony a tvým cyklem. Když máš měkká prsa a malá se rozčiluje, zkus přikládat třeba i častěji

ally8
autor
19. říj 2014

@evulina77 už se mi to stalo asi po 3, takže už jsem více v klidu, ale to víš, když jsem měla najednou prsa "prázdná" a malá tahala a tahla a nic neteklo, tak jsem byla na prášky. Zrovna byl víkend a já nemám doma ani lahvičku ani umělou výživu. Jen mám asi tři skleničky mojeho mlíčka v mrazáku, to mě vždy trochu uklidnilo. Asi to bude fakt těma hormonama, protože jinak jí pořád stejně. Pije tak 7 až 10 minut.

evulina77
19. říj 2014

@ally8 lahvičku ani UM nekupuj. Pokud máš mlíčka někdy víc, tak zamražuj. A pokud budeš mít pocit, že má malá fakt málo, tak ji dej svoje zamražené, ale myslím, že to nebude potřeba. Malá je už zkušený savec a vytáhne si, co potřebuje.

ally8
autor
19. říj 2014

@evulina77 jo, to radši budu. Udělám si trošku zase zásobu. Mám doma jen stříčku, přes to jí kdyžtak dokrmím. Dělala jsem to naposledy v porodnici a to jen jednou, tak snad nám to kdyžtak půjde. Ale myslím, že nebude třeba.