Pití kávy při kojení. Jak jste na tom vy?

8. kvě 2023

Ahoj maminky,

jak jste na tom s kojením a pitím kávy? Já kávu přestala v těhotenství pít ale teď má syn 8 měsíců a já zkoušky na VŠ a tak poslední 3 dny piji jednu silnou kávu. Nevypiji ji celou ale třetinu. Ale i tak - je rozpustná a a jeden a půl lžičky do hrníčku. No vím že bych neměla. Už raději nebudu. Ale… včera jsem kojila po 3 h a dnes po 1 h. Nějak jsme to s manželem nevychytali a já musela nakojit. Co vy na to.. je to blbý? Mohl se kofejn nahromadit za ty 3 dny? Asi ano že?

palja
8. kvě 2023

Já jsem začala hubnout a byla jsem závislá na sladkém a potřebovala jsem to něčím nahradit. Takže místo toho piju 2 slabé kávy denně. Do mléka se prý dostane jen nějaké promile z toho, ale dostane. Piju to tak, abych nejméně 2 hodiny po kávě nekojila. Dcera bude mít rok a půl, takže se už nemusí pořád kojit. Kávu jsem před tím vůbec nepila.
Myslím, že kofein se v mléce nijak nehromadí, že je to stejné jako u léků. To se vždycky uvádí po léku 2-3 hodiny nekojit.

katule1990
8. kvě 2023

Normalne jsem pila kafe v tehotenstvi i po porodu, ne samozrejme na litry, ale pila. Krome zacatku tehotenstvi, kdy mi bylo spatne. 1 kava denne fakt nevadi, do mlika se dostane uplne zanedbatelny mnozstvi. A urcite se kofein nikde 3 dny nehromadi 😁.

marge_s
8. kvě 2023

Ne, kofein se nehromadi, do dvou hodin mas odbourano. Hur ho odbouravaji mimina (novorozenci), u 8m bych se neomezovala, kdyz jsem to pocitala, tak 2 espressa denne je absolutne ok. Maximum by melo byt do 300mg/den. Kolik kofeinu ma rozpustna-netusim(ale je to desny sajrajt).
Edit: lzicka rozpustne je asi 60mg kofeinu

1pomnenka
8. kvě 2023

V rozpustné kávě bude kofeinu minimum, budou převažovat kávoviny.

marge_s
8. kvě 2023

@1pomnenka a na to jsi prisla jak? 🤔

Je to porad jen kafe, jen zpracovane-tzn 1,5 lzicky silnejsi espeesso

1pomnenka
8. kvě 2023

Mám alergii na kávoviny, žito, čekanku i ječmen. Když si dám Caro nebo Meltu, dusím se. Rozpustnou si také dát nemůžu, zrnkovou kávu bez problémů.
@marge_s

lvl16
8. kvě 2023

Pila jsem a piju kávu úplně normálně v těhotenství i při kojení. Vypiju 1-2 kávy za den.

marge_s
8. kvě 2023

@1pomnenka caro a melta nejsou rozpustna kafe, ale kavoviny (bez kafe). Rozpustna by mela obsahovat jen kavu, divala ses na slozeni? Co to bylo za znacku, cos nemohla? Je to zajimavy 🙂

marge_s
8. kvě 2023

@1pomnenka sry ja to blbe pochopila, chapu, ze nemyslis rozpustna kava=caro. Dlouhy kabel 🤣 presto: ta druha pulka by me fakt zajimala 🙂 , proletla jsem narychlo nekolik nejbeznejsich znacek a vsechny maji ve slozeni jen 100% kavu 🤔

pilzzee
8. kvě 2023

Prvni mesice asi ne, ale od ctvrt roku 4-5 normalnich espress denne a to sem kojila tak 8krat denne rok a pul 🤣

gruyerre
8. kvě 2023

Já vůbec nechápu, proč si uděláš kafe a pak ho vypiješ jen třetinu. No vlastně celkově nechápu, proč řešíš, že jsi pila kávu, vždyť je to úplně normální ji pít.

hani_na
8. kvě 2023

Pila jsem v těhotenství i při kojení jedno esspreso denně. Teď kojím většinou už jen večer, tak si dávám dvě, poslední po obědě. Mám nízký tlak a taky kávu miluju. Děti mám nespavé bohužel i po vysazení 😅

mamora
8. kvě 2023

Já jsem v těhotenství kafe přestala pít. Nekouřím, nepiju, takže to bylo jediné co jsem mohla přestat dělat ☺️ Začala jsem pít jedno kafe ráno asi před měsícem, když bylo synovi 10m. A to že poslední dobou nechce večer v osm usnout přičítám tomu, že je světlo, ne kofeinu 😉

lis6
8. kvě 2023

Nám u nedonošeňátek v porodnici říkali, že když jsou děti na tom blbě podporují je kofeinem, takže jedno kafe denně fakt nevadí (bylo samozřejmě myšleno nadneseně). A černý čaj piješ?

marimanta
8. kvě 2023

Piju kafe furt, opravdu hodně kafe, čerstvě mleté z kávovaru. V těhotenství, během kojení... nejstaršímu dítěti je 13,5 (let), nejmladšímu 16 měsíců a všichni jsou OK.

autor
8. kvě 2023

@lis6 Nepiju zelený ani černý čaj a kávu taky né abych měla co nejkvalitnější mléko. Ale před zkouškama to nedávám. Kofejn se hromadí u kojenců- ti ho totiž nezpracují jen tak a trvá to několik hodin a při opakovaném pití kávy se v nich hromadí. Píše se ve více článcích. Tak jsem chtěla vědět, jak k tomu přistupují i ostatní maminky.

azanka
8. kvě 2023

Pila jsem kávu v těhotenství i po porodu. Trochu jsem to omezila (ze čtyř před těhotenstvím na jednu až dvě). Rozpustnou kávu za kávu nepovažuju, ale jak je na tom s kofeinem nevím. Vliv na miminko jsem nazaznamenala, za to já se cítila líp 🙂.

veru181
9. kvě 2023

V těhotenství jsem omezila na jednu malou kávu denně, při kojení nepiju vůbec - mám obě děti poměrně spavé a nechtělo se mi to riskovat 🙂. U prvního jsem začala jednu ranní v době, kdy měl už jen večerní mléko. Jednou jsem si dala kvůli nízkému tlaku i odpoledne a večer špatně usínal, ale mohla to být samozřejmě náhoda.

terisek2222
9. kvě 2023

Mám dvě děti a u obou jsem kafe pila a piju pořád. U syna se zase rikalo, že když se kafe pije dyl odpoledne, že ty deti pak nespí, tak jsem to dodrzovala a stejne to bylo na prd,protože chodil spat dýl i bez toho i pak po skonceni kojeni usínal proste pozde 😀 u dcery jsem to neresila, jen v tehu jsem pila bezkofeinovou vetsinou,ale pak normlane dva až tri denne, občas kupovaný latte

zelenaesmolda
9. kvě 2023

@marge_s
ono zalezi na metabolismu,nekdo kofein odbourava i 8 hodin.

lennus
9. kvě 2023

Kávu piju od kovidu, to už jsem nekojila. Pracuju v kavárně a dost si tu maminy dávají bezkofeinovou. Mně tedy smrdí a myslím, že když se dá občas kvalitní káva, neuškodí to. Moje kamarádka miluje kávu, odkojila tři děti snad osm let a dávala si denně i 3x.

krisstina93
9. kvě 2023

Já pila akorat první 3 měsíce caro a pak sem přešla zas na normalni kafe, dělám si slabší rozpustné nebo dolce gusto. Žádné smrtaky sem nepila teda nikdy a jedno kafe za den mimcu neublizi.

patypresdevaty
9. kvě 2023

Nic na tom není, normálně si dej.
Mně Dr. říkal i v těhotenství, že je lepší 1-2 kvalitní kávy denně než bezkofeinová (kde se u drtivé většiny káv kofein dostává pryč chemickou cestou).
Rozpustnou tedy za kvalitní nepovažuju, ale jestli Ti to chutná...

pilzzee
9. kvě 2023

A co takhle to proste vyzkouset? Pit tolik kafe, kolik potrebujes, a kdyby syn spatne spal, tak proste prestanes. Do mlika se dostane toho kofeinu minimum. Normalne je v poradku pit 400mg kofeinu denne a 200mg v tehotenstvi. Myslela jsem, ze tyhle famy ohledne skodlivosti kavy uz jsou pryc, no ocividne ne.

marge_s
9. kvě 2023

@zelenaesmolda tak bavime se o prumernem zdravem cloveku, ze. Pokud nekdo netoleruje kofein, tak to s nejvetsi pravdepodobnosti vi

marge_s
9. kvě 2023

@zelenaesmolda teda ok abych byla presna…to mnozstvi, ktere je vyznamne, jinak se odbourava dele. 🤦🏻‍♀️

pinkyy
9. kvě 2023

V tehotenstvi ani pri kojeni jsem se nijak neomezovala, vypila jsem vzdy 2 kavy denne, bez ni neumim zit 😁 a obe deti to nijak nepoznamenalo nebo aspon doufam 😀

zelenaesmolda
9. kvě 2023

@marge_s
tak ja jsem normalni zdravy clovek a kofein odbouravam dlouho,jak si dam kafe ve 2 odpoledne tak vecer nespim.

lennus
9. kvě 2023

@pilzzee Mě to taky překvapuje, kor jak to vidím v práci, že většina žen s miminky pijí bezkofein.
U prvního syna jsem si myslela, že nesmím jíst nadýmavé a kamarádka, už zkušená matka, mi řekla, ať to zkusím. Jednou jsem snědla dost nadýmavých potravin, byla nafouklá a s ním to ani nehnulo, asi byl zvyklý z břicha, protože cibule a česnek se u nás jí ve velkem i syrové 😆
Takže já jsem taky pro zkoušení

pilzzee
9. kvě 2023

@lennus Prave naopak, s miminem bych bez kofeinu chcipla! 😀 Jinak ja jsem malyho jak v brise tak potom mlikem ladovala furt palivym jidlem, hodne palivym, klidne kazdej den, nestezoval si 🙂