Pomoc - nechce sát z prsa ani z lahve, co zabere?

squeaker
4. črc 2014

Milé kojící maminky, mám se svou dvou a půl měsíční holčičkou problém, který trvá zhruba dva týdny. Do dvou měsíců sála až moc, byla pořád hladová, nebylo možné jí od prsu odtrhnout a pak najednou, jako by jí to celé nějak přestalo bavit. Vydrží sát tak 5 minut, ale tak nějak nezúčastněně, pokukuje po okolí a prso jí zkrátka nějak nezajímá. Po chvilce ho pustí úplně a většinou se na mě začne smát, i když skoro nic nevypila. Někdy se vysloveně vzteká, že si ten prs prostě nevezme. Vyloučila jsem všechny pravděpodobné příčiny - málo mléka to není, většinou nad tím ohrnuje nos už od začátku a nevypadá celkově nespokojeně. Nasadili jsme probiotika Hylak k eliminaci případné břišní infekce, doktorka nám doporučila příkrm v podobě rýžového odvaru, tomu se ale šíleně brání a vůbec do ní nejde vpravit jakýmkoliv způsobem, tudíž ta nechuť nebude mým mlékem. Odsáté mléko si nevezme ani z lahve, ani ze stříkačky. Podotýkám, že je jinak velmi aktivní, hodně se směje a pohybuje. V noci by spala klidně až do rána, ale budím jí, protože to je jediný čas, kdy se alespoň trochu slušně napije (tak 8-9 minut)
Jinak v 11 týdnech váží 5,3 kg, za poslední týden jsme přibrali 120 gramů.
Neměla jste některá podobný problém? Jak dlouho to případně trvalo a zabralo něco?
Děkuji moc za rady.

katyxq
4. črc 2014

Má nějaké zdravotní problémy (případně jaké)? A jak víš, že pije málo? Vždyť 120g/týden je naprosto v normě, evidentně za tu chvilku vypije víc, než si myslíš. Kojení jde podpořit spoustou kontaktu (společné spaní, nošení v šátku/ergonosítku, společné koupaní), koj na klidném místě, sleduj, jestli saje efektivně a jak začne dudlat, použij stlačování prsu. Koukni na https://www.modrykonik.cz/jak-kojit
A je tedy dost divné, źe dr. takto malému miminku doporučí rýži, když před 4. ukončeným měsícem nic takového dítěti do pusy nepatří - zkus zvážit výměnu pediatra nebo aspoň konzultaci jinde 😉.
Případně volej laktační poradkyni - dobré jsou třeba tyto http://kojim.webnode.cz/laktacni-poradkyne/kont...

radulka57
4. črc 2014

Ehm, my máme 6kg v půl roce...neřešila bych pokud nevypada nemocne a je spokojená, ona ví kolik potřebuje. Naše Natálka pije od malička mín a doktor nás chválí.

zyoma
4. črc 2014

Mě dokorka říkala, že dítě vypije nejvic mléka během prvních 5 - 7 minut, rikala, ze proto je zbytečné jí držet u prsa půl hodiny.
Je možné jí podávat mléko když je rozespala, to obvykle zabírá dobře, proto taky pije v noci.

squeaker
autor
4. črc 2014

katyxq: já myslím, že jí po zdravotní stránce nic není.. Doktorka mě sice vystresovala, že má určitě průjem (to proto, že kaká 5 x denně a občas je to zelené), ale takhle často kakala vždycky, zelený to taky občas mívala už od malička, pravda, že teď to bylo párkrát častěji, ale ve většině případů má kakání zbarvené normálně. proto ta probiotika a ta rýže. Ale souhlasím, že rady pí dr nejsou asi úplně adekvátní a už mě ta výměna začala taky dost hlodat 😖 . To stlačování jsem teď začala dělat a opravdu to trošku funguje, ale stejně to není žádná sláva.. 😒

zuzaprosek
4. črc 2014

Pokud je díte spokojené, nebrečí a hlavně prospívá na váze, tak bych nic neřešila. Vezme si, kolik potřebuje🙂 a efektivně saje 🙂 . Já jsem ani nebudila, pokud váhově prospívali, byla jsem hrozen ráda, ze spí 😀 a navíc jsem zjistila, že jsou chytrý, ze se urcite ozvou 😀

squeaker
autor
4. črc 2014

radulka57: Já vím, že má vzhledem k věku váhu ideální, ale spíš mě znepokojuje ta změna - dřív to bylo vysloveně žravé dítě a teď najednou taková nechuť. Kdyby pila málo vždycky, tak bych to brala 😒 nebylo to teda ze dne na den, ale spíš postupně, ale stejně říkám si, zda se u tak malého dítěte jen tak mění stravovací návyky.. Jinak ať Natálka hezky roste 🙂

squeaker
autor
4. črc 2014

zyoma: Naše Sára by se ani půl hodiny kojit nenechala, jakmile se jí prso znelíbí, je konec a přes to nejede vlak. Takže někdy z toho vykřešu 10 minut - to je velká sláva 🙂, ale většinou takových 5, 6.. Právě to rozespání je jediný, co na ní zabírá, to dámě i těch 10.. No ale dřív jsem jí nemohla za boha odtrhnout, to tu půlhoďku klidně i dala..

squeaker
autor
4. črc 2014

zuzaprosek: u nás je to právě nějak obráceně než to obvykle bývá, ona prospívala výborně do toho 2. měsíce, to jsem jí ani v noci nebudila a přibývala tak 400 g/10 dnů, ale pak se zabejčila a od tý doby právě přibývá málo.. tak nevim, co s ní.. ☹ a řvavá byla od malička, ale poslední dobou o dost víc spí..

zuzaprosek
4. črc 2014

@squeaker to me přijde normální u plně kojeného dítěte / stolice 5 x denně. Můj syn měl i víckrát, dr mi říkala, ze je to úplne normální. Napapal se a rovnou vykakal, prebalovala jsem ho neustále, i v noci. Druhý to nemá/ nemel.

asineda
4. črc 2014

A není to tím, že za ty dva měsice už jakoby pochopila systém kojení, už to ,,umí" a tím pádem stačí těch 5min?

squeaker
autor
4. črc 2014

asineda: kéž by to tak bylo, ale spíš mi přijde, že se to odnaučila, protože už ten základní úchop jí moc nejde a prostě to tak nějak nezůčastněně žužlá, plně pije tak 3 minuty, pak už jí jen ukecávám... dřív to byl strašněj dravec, jsem měla pocit, že mi to prso uhryzne, vždycky když se přisávala..

squeaker
autor
4. črc 2014

no třeba teď večer největší krize - nejedla od půl pátý, to si dala jen trošku a v půl devátý totální bojkot prsa (mezi tím jsem to neúspěšně zkoušela několikrát) prostě si ho odmítala vzít, když jsem jí asi po deseti minutách donutila, tak si lokla tak jednou za minutu a po pěti minutách konec ☹((