Porod a kojení/nekojení. Co byste dělaly vy?

22. bře 2021

Ahoj, blíží se mi druhý porod. Při prvním jsem se nikdy pořádne nerozkojila, ani s laktační poradkyní, ani s pomocí odsávačky, atd. Dítě jsem sice kojila, ale bez dokrmu to nešlo, protože bylo hladový a hublo. Dle rad laktačních jsem krmila první 3 měsíce jen přes stříkačku, až pak jsem dala lahev, protože jsem se bála, že mi přestane díky láhvi pít z prsu uplně. Takže přemýšlím už ted, co budu dělat. Pořád doufám, že se rozkojim, ale v případě že ne, co byste dělaly vy? Krmily byste zase přes stříkačku nebo už od začátku používaly láhev? Krmit přes stříkačku bylo děsný, ale měla jsem na to čas, ted už ho mít tolik nebudu když se budu muset starat o dve děti najednou. Natož abych mohla celé hodiny ležet v posteli s dítětem a snažila se rozkojit. to prostě nepujde. Takže prostě nevim jak na to. Jak dlouho mám třeba čekat, jestli se mi mlíko spustí? Dva dny? Víc dnů? Já se bojim, že když dítě necham třeba tři dny bez mlíka, že mi bude hubnout a bude mít hlad.Jak často po porodu přikládat? Minule mi mimino spalo snad pořád, vubec se nedalo budit a pakani nesálo ,nemělo sílu...... Někdo tu psal, že si bere do porodnice svoje MM. To si teda berete i rovnou lahve nebo ty stříkačky? Láhve asi ne, ne? jak byste je tam sterilizovaly? Nebo jak jste to měly vy? Každej píše nestresovat se. Já byla minule naprosto v klidu, a mlíko stejně nepřišlo a ted nechci nic nechat náhodě, potřebuju si to nějak naplánovat už ted, at jsem víc v klidu. díky za rady!

arko
22. bře 2021

Ahoj, pokud chces kojit, tak doporucuji: homeopatika (ja neverici jsem byla v soku, ze opravdu funguji) hodne pit a podporit tvorbu mleka stravou (hovezi/slepici vyvar) a taky nechat mimco pit dokud ma hlad. Ja mela poprve malo mleka, takze nakojit a dokrmit-des.. Podruhe jsme se opravdu denne zlila caji, stavou a kdyz bylo opravdu zle (mam podezreni, ze u mne tvorba mleka je zavisla na periode-hormonech), tak nealko cerne pivo. Bud v klidu nejak to dopadne a na mleku z krabice
prece taky nic neni. Kojeni nebo lahvicka - oboji ma sve vyhody a nevyhody.

arko
22. bře 2021

Mleko se muze spustit az ctvrty, paty den, s cetnosti kojeni poradi sestricky (nejlepe na pozadani, ale mimco by melo mit cas mleko stravit tzn. nejaka mezera by byt mela). My odchazeli s dokrmem, pak uplne kojeni, ve ctyrech mesicich zase dokrm a pak zase uplne kojeni. Vzdy na pohodu - bude bude, nebude bude mleko z krabice. No ne?

emamaira
23. bře 2021

Souhlas s tím podpořit mleko opravdu velkým množstvím kojicich čajů. Mě se sice mleko spustilo, ale malý se snad nikdy nepřisal - nedonoseny plus jiné jeho problémy. Krmení strikackou jsem nedala, ses dobrá, žes to tak dlouho vydržela. Já jsem od začátku odsavala a krmila lahví, chce to elektrickou odsavacku a odsavat ve stejné frekvenci jako krmení, takže na zacatku 8x denně, včetně noci. Je to náročný, ale jde to. Taky mě čeká druhý porod, nevím, jak to bude, ale nějak to dopadne. Minule jsem taky netušila, že lze "kojit" odsavacku 😁 pokud kojit chceš, tak bych do porodnice nic nebrala, když bude problém, tak ti dají jejich nebo muž přinese.

jjasmina
23. bře 2021

Chce to asi trochu optimismu a ne si hned říkat, že nebudete kojit a kdyby ne, v porodnici se o vás postarají. Mě se mléko taky spustilo asi 4' den, první jen mlezivo.hold každá sme s tím bojovali i já , ale je opravdu potřeba se tím tolik nestresovat

skarol
23. bře 2021

S prvním dítětem jsem v šestinedělí s kojením dost bojovala. Nakonec se to tedy povedlo ale bylo zo hodně náročné. U druhého dítěte to šlo samo, ani nevím jak. Malá se krásně přisála hned na sále a šlo to krásně hned. Tím chci říct, že nechápu, pročhned vymyslíš černé scénáře, že to nepůjde. Chce to hned od porodu pít kojící čaje a přikládat klidně co hodinu, neomezovat se časem, dát miminku čas. UM si do porodnice neber, když bude potřeba, tak dostaneš. Ale věř tomu, že potřeba to nebude, na podruhé to jde většinou všem lépe 😉. Kdyby to přeci jen šlo hůř, tak výdrž aspoň šestinedělí, po něm se to všechno totiž často srovná. Tak bych tomu dala šanci na.

anet_98
23. bře 2021

Já se taky bála u prvního jak to bude s kojením, když všude čtu o tom, že to maminkám nejde. Hned na porodním sále mi malého přiložili a měla jsem štěstí v tom, že hned věděl jak se přisát. Další dny byly noční můrou. Zezacatku teče jen mlezivo a to mému jedlíkovi nestačilo. Vstával po 15-30 minutách se strašným řevem, že má hlad. To trval kdo spuštění mléka (3.den), kdy poprvé spal 6h v kuse. No, vyhráno jsme neměli. Spal jen přes den, ale to mi ho pořád budila vizita a pak už nespal déle jak hodinu. Z porodnice jsem šla jak z mučení. Doma už to bylo o trochu lepší, ale než si mě malej rozkojil, trvalo to dva týdny po příchodu s porodnice.
Co jsem se snažila dodržovat, tak pití kojícího čaje (litr denně v porodnici, půl litru denně doma) a jedla jsem tyčinky nutrimama na podporu kojení prvních 10 dní. Taky jsem se snažila, co nejvíce pít a to až 2-3 litry obyč vody denně. Hlavně jsem malého přikládála k prsu opravdu pokaždé, kdy si o to řekl, takže i po těch 15ti minutách a prsa jsem střídala klidně víckrát.
Přítelova sestra kojila pouze druhé mimčo, protože u prvního ji to také nevyšlo a do toho měla špatný poporodní stav (psychický) kvůli personálu v porodnici.
Držím palce, ať ti to tentokrát vyjde 🥰

loylii
23. bře 2021

Sterilovat lze pomoci varné konvice. Jinak já od narození mléko odsavala. Odsavacka od Aventu. Nějak jsem v tom nevidela rozdíl, zda odsavat nebo kojit. Proste dostanou moje mléko a je to☺️

autor
23. bře 2021

@arko homeopatika jsem minule brala taky a i hodně pití jsem měla, to nepomohlo

anakolut
23. bře 2021

Mám 3 děti. Ne/kojení pro mě bylo psychické martyrium. Do teď mám výčitky, že to přes veškerou snahu nevyšlo. První dvě děti nekojene. Přes veškerou snahu a doporučení od A do Z to nešlo. Třetí dítě částečně kojené do dvou letech. U prvních jsem taky dokrmovala stříkačkou. Pak brzy přešla na láhev. U třetího jsem rovnou dokrmovala z láhve. Je to zvláštní, ale u nejmladšího jsem šla do toho s tím, že ani kojit nechci, že mě to zase dostane na dno, a světě div se, ono to alespoň trochu šlo. Malý se od malička sám krásně přisával. I zkušené kojící matky v porodnici obdivovaly, jak krásně saje. Neusinal u toho, jak dcery. Takže z jeho strany ti šlo krásně. Z mé opět málo mléka. Od malička zvládal prso i láhev. Podle mě to kojení není jen o mamince, ale i o miminku. Někdo je dobrý savec a jiné tomu prostě moc nedá.

terezia10
23. bře 2021

Me nic nepomohlo mala huba takže jsem po 2 týdnech skončila. Zkusela jsem pit vše možné furt kojit ale tak leda....kdybych náhodou měla 3 už se na cele kojeni vykaslu na začátku proste moje prsa jsou na parádu a upřímně me to nevadí

flyhigh
23. bře 2021

Pokud mohu radit,zkusila bych to bez dokrmu. Aspoň několik prvních dní. Ono mléko se začne tvořit,jen pokud bude poptávka. Podle mě dokrmy a další zásahy do tohoto procesu,vše jen zhoršují. Spíše mít ty první dny miminko pořád u sebe a pořád kojit, mít ho v posteli, využít toho,že v porodnici nemusíte nic jiného řešit. Někomu trvá déle,nez se mléko začne pořádně tvořit. U mě to byly vždy čtyři dny, takže až po propuštění z porodnice. První dítě mělo dokrmy v porodnici, protože ten tlak na to, že miminko musí přibrat,jinak nás nepustí domů,jsem jako nezkušená prvorodičky neustála. Zpětně hodnotím dokrmy jako zbytečné, další dvě děti nedostaly v porodnici (ani později) ani kapku dokrmu,v porodnici jen hubly,nepřibraly ani gram,přesto jsme šli po třech dnech domů a teprve čtvrtý den teklo mléko proudem. Ale jak píši,měla jsem ty dvě mladší děti pořád u sebe,v postelí, na prsu. A samozřejmě neměly žádné zdravotní problémy. Také si myslím, že bonding a přisátí hned po porodu může pomoci. Druhé dítě se pricuclo hned na porodním sále,a začátek kojení byl u něj nejsnadnější,i když ty první čtyři dny toho moc neteklo. 🙂. Držím palce.

autor
24. bře 2021

tak děkuju za názory! jsem zvědavá, jak to dopadne. přála bych si moc kojit, tak snad to pujde.

skarol
24. bře 2021

Věř tomu. Podle mě to do velké míry záleží i na miminku, jaký má sací reflex a jak si tě rozkojí. Jak jsem psala, U syna to po začátku moc nešlo, zatímco dcera byla opravdu moc šikovná a nemusela jsem pro to dělat nic. Dokonce jsem někde i četla, že s druhým a dalším dítětem se maminka tvoří mléko líp, že už tělo ví co dělat.