Potíže s kojením. Poradíte mi, prosím?

barunkiss
5. led 2021

Dobrý den,

Mám téměř týdenní holčičku, už od porodu má problém s kojením, dokud ji mléko nestříkám z prsa rovnou do pusy, vůbec se nenapije. Hned u prsa usne a není vůbec aktivní. Zkousela jsem kojit s kloboučkem, kvůli bolavých prsou a většího pohodlí pro malou, ale pokaždé má z toho v noci prdíky. Mám opravdu velké množství mléka, které mi z prs nevysaje, tudíž musím odsavat a schovávám jí to na dokrmování které mi doporučili v porodnici, kdyby se napila z prsa málo. V noci měla záchvat breku, a tak jsem ji chtela dát mléko z prsu, jenže se nechtěla vůbec prisat kvůli amoku a reagovala až na láhev s odstrikanym mlékem.

Zjistila jsem, že je pro mě takový způsob kojení spíše depresivní, a že metoda odstrikani a dávání z lahvičky je pro mě idealni, i malá je poté klidnější.
Jenže mám potom blbý pocit, že to není spravne. Že mám kojit, když můžu. Má/ měla to některá maminka stejně? Děkuji za odpověď.

natysnovec
5. led 2021

U druhe holcicky... Jsme zacatky s kojenim nemeli idealni. Nechtelavubec pit. Kolik znacek kloboucku manzrl koupil... Jak nechtela pit byla uplne mimo a skoncily jsme v nenocnici. A i sestricka na nedonosencich(ale moje dcera je ale donosena) kdyz videla jak se obe ttqpime s kojenim tak mi rekla ze mam dal flaaku se svym mlekem, ze pro malou i me to bude lepsi nez aby jame se obe trapily... 🤷‍♀️🤷‍♀️a dneska 2 roky uplne v pohode. 😍

barunkiss
autor
5. led 2021

@natysnovec to mě moc mrzí, čím jste si musela projít. Do takové fáze bych nerada došla 😩. Malá se napije tolik co má, pouze když ji to intenzivně stříkám do pusy, sama si v nemocnici vytahla za cele kojení z obou prs jen 5 ml a zhubla dost. Prostě jsem klidnější když mám odstřikáno, vím, že ji dám přesně tu dávku co má mít a jsme obě klidné. Ale ty řeči okolí “ne to nedelej, vydrz, zlepší se to, budeš litovat” atd mě úplně hlodá v hlavě.

squezy
5. led 2021

@barunkiss Zavolej si laktacni poradkyni. Většinou chodí i do druhého dne a zavolej si ji ideálně cca na čas kojeni, aby to viděla. Má týden, vsechno může být ještě v pohodě, může to být zcela kojene mimco, pokud máš tolika mlika.

dundee88
5. led 2021

@barunkiss co ja se natrapila u prvniho syna s kloboucky, pak jsem zkoušela dokrmovat strikackou pomoci malicku, kazde kojeni byl proces, na ktery jsem si k sobe vzala spoustu pomucek, abych do nej aspon neco dostala, protoze neumel sat z prsa. Takto jsme "bojovali" cca 4 tydny, pak jsem se krasne rozkojila a syn byl kojeny do pul roka. To bude dobre, ale laktacni poradkyne je urcite dobry napad 👍

natysnovec
5. led 2021

@barunkiss na to se vyprdni... Ja to vypoustela a malinka je jako klistak, 🤣🤣🤣

rejalin
5. led 2021

Určitě bych zkusila tu laktační poradkyni (myslím, že v šestinedělí to hradi i pojišťovna ?). Mimco je malé a myslím si, že kojení byste mohli ještě pěkně vypilovat 🙂 jinak nemůže být problém v tom, že si malá zvykla na to, že z lahvičky to teče lépe a z prsa se jí pak nechce? Zkoušela si dokrmovat přes prst? Odbornice ti určitě poradí 🙂 ale pokud tě to kojení hodně stresuje a nejde to, tak určitě neměj blbý pocit, že odstrikavas nebo cokoliv jiného. Je důležité, abyste byly obě v pohodě ❤️

zelenaesmolda
5. led 2021

@barunkiss
ja jsem mela problem,ze se mala nechtela prisat.pri prvni prohlidce u pediatra nam doporucila dokrmovat po kojeni UM,nakonec jsem na UM presla uplne protoze z kojeni jsem byla akorat ve stresu a mala taky.

87pavlina
5. led 2021

Maminky by ti mohly závidět, že máš hodně mléka, myslím, že většina to má obráceně, takže být tebou bych to vůbec nevzdávala, zavolala si laktační poradkyni a přikládala bych tak často, aby malé došlo, co má dělat. Teď si navykla, že to má bez práce, když jí to stříkáš do pusy, tak je třeba ji zase nějak namotivovat, aby začala sát sama. Moje dcera taky u kojení usínala, pořád jsem ji musela budit. Bradavky jsem měla rozkousané 4 týdny, děs běs, u kojení jsem brečela. Teď jsem ráda, že jsem vytrvala a kojím. Fakt by byla škoda nekojit, když ti to takhle teče 😉 Malá se to určitě naučí.

martinakovar
5. led 2021

U prvního jsem kojila jak kdybych to znala a teď u druhého to byl boj!!Každé kojení řev protože mu to nešlo a měl hlad!!😪Ale bojovali jsme a já byla moc hrdá na to abych si zavolala laktacni.Preci jen první dítě jsem kojila 2 roky tak jsem si říkala jak to zvládnu.A naštěstí zvládla a syn byl ještě větší macik než první.Kazdopadne netrap se zbytečně a volej,poradí ti pomuzou.A budeš v klidu a i mimco!A že máš plno mléka ne jen dobře tak toho vyuzij!!🙏Přeju pevne nervy!!

surikata131
5. led 2021

@barunkiss nemá žloutenku? Při ní bývají děti spavé...kloboučky jsou k ničemu, flaška není ideální, to se nenaučí správně přisát. Kdyžtak bych dokrmovala stříkačkou (do pusinky dáš prst, ať ho saje a špičku stříkačky), nebo zkusit suplementor a často přikládat...

lenatko91
5. led 2021

Zavolat laktační poradkyni a nedávat lakvičku. Když dokrm, tak cévkou u prsu, stojí v lékárně pár kaček. Půjde to, neboj 🙂

katule1990
6. led 2021

Taky bych byla pro si zavolat laktační poradkyni. Nebo můžeš zatím zkusit krmit po 3 hodinách svým mlíčkem přes prst a stříkačku (ne lahvičkou!), ať víš, že je najezená dost, a v mezidobí přikládat k prsu a zkoušet kojit. Holčičku zkus jemně budit šťouchnutím pod bradou do toho "laločku", který se jí naplní než polkne, nebo jí třeba šimrat na oušku. Pokud nespí, ale jen dudá, tak já tam mlíčko vstříkni. Ona časem nabere sílu a vrátíš se pomalu ke kojení (můžeš pak ubírat počet krmení přes prst). Mně se narodil před dvěma měsíci kluk s 2,1 kg a v měsíci se zjistilo, že nepřibírá, což bylo právě tím, že si nedokázal dost vytáhnout z prsu. Tak jsem ho krmila MM přes tu stříkačku, teď to odbourávám, krmím ho tak už jen cca 2x denně, zbytek kojení a přibírá pěkně 🙂.

barunkiss
autor
6. led 2021

Ahoj holky, moc dekuju za odpovědi 🙂.
Nedalo mi to, nechtela jsem to ještě vzdát a tak jsem v noci zkousela přikládat k prsu, i když přes kloboucek, aby se napila, ale podařilo se a malá měla po kojení potom úplně procuranou plenecku 🤩. Dnes rano u mě byla laktacni poradkyně a ještě mi poradila jak nastavovat bradavku a polohy při kojení a malá se upila do úplného spánku. V noci se tak z prsa hezky napila, že spala téměř 4 hodiny a ani nechtěla být vzhůru u kojení, ale má jeste trochu žloutenku tak to bude i tím 🙂. Snad nám přibírá, v nemocnici mi s tím udělali úplně blok když mi vycitali ze zhubla po porodu cca 200g a ze musím ji toho mleka do pusinky tlačit víc a víc a porad na mě tlačili, tak si porad hlidam, ať polyká při kojení, a mám noční můru ze nakonec stejně zase zhubne 🤯.
Ale dost mi to psychicky pomohlo ta návštěva te laktacni, hned má člověk lepší motivaci 🙂. A vám taky moc děkuji 🙂

surikata131
6. led 2021

@barunkiss no super, jen tak dál, jak se naučí pěkně pít, tak bude i přibírat. Myslím že v porodnicích zbytečně stresujou, mě taky strašili jak malá zhubla, přitom byla docela velká, přisávala se krásně a laktace taky nabíhala normálně 🤦‍♀️

sassanca
6. led 2021

Chce to čas, se sžijete a půjde to lip. Škoda, ze v te porodnici člověka vystresujou 🙏