Příkrmy od začátků do jednoho roku

berunda
20. zář 2016

Můžete mi dát prosím tip jak postupovat s příkrmy. Vsude čtu jen o začátku, ale jak podstupovat s přidáváním jídla a ubiranim mléka v dalších mesicich. Všude píšou něco jiného. Diky😁

astyna
20. zář 2016

ahoj, já jsem si vzala od každé rady něco. Měla jsem z toho hlavu jak pátrací balon, protože každý radil něco jiného, hlavně ta starší generace (babičky). Synovi jsem zkusila dávat nejdříve tu nejmdlejší zeleninu (brokolice, květák, brambor) a vždy 3 dny jen jeden typ - a to v čase oběda, když jsme byli venku, tak to dostal prostě na večeři jakoby. To nahradilo později mléko - nejdříve se ještě dopíjel, pak už mu stačila jen ta zelenina. To mu bylo asi 5 měsíců, od 7.měsíce jsem i zkusila maso - telecí, hovězí, vepřové, kuřecí prsa. Vše libové. Vše dělané na páře v pařáčku v hrnci.

Od 8.měsíce jsem zkusila přidat trošku tuku do jídla - začala jsem připravovat základ pod zeleninu a maso - např. jsem na másle osmahla 1/4 cibule nebo porek, přidala zeleninu, maso, osmahla a zalila vodou. Někde jsem pak četla, že se tuk nesmí do roka, ale mu z toho nic nebylo, jedna knížka řekne to a další zase opak...

Nyní má syn asi 10,5 měsíce, váží téměř 11 kg, sní vše, co mu dám. Zeleninu už má zmáklou všechnu, kterou nabízí náš trh, ovoce jsem začala zkoušet od 6.měsíce ve formě rozmixované kaše na jakoby svačinku po obědě.

Strikně se nedržím toho, že má dítě jíst příkrmy jen na oběd - vždy to nevyjde, tak tomu hladovci dám prostě lahev s mlékem a je to 😀 Syn stále dostává kolem 800 ml mléka denně.

Snad ti moje rady trošku pomůžou :o)

leki
20. zář 2016

Čauko. Já se s přidáváním jídla/ubíráním mléka držela rady doktorky, která mi řekla, že až sní aspoň 100g (ideálně 120-150g, tak mám vynechat kojení). Začala jsem s příkrmem začátkem 5. měsíce s mrkví, bramborem, špenátem, brokolicí a cuketou, vždy s rozestupem 3-5 dní. snažila jsem se to dávat kolem 12. Vždy chodíme od 9 na vycházky, take mu vyhládlo a spapal toho víc (jinak vyžadoval kojení aspoň co hoďku a půl)

Karlíkovi chutnalo vždy všechno, ale snědl vždy jen trochu (tak 50g) a pak se vztknul a nepolykal. To trvalo asi měsíc, možná trochu dýl, a najednou, skoro ze dne na den, snědl 150g (víc jsem mu zatím nechystala), takže jsem vyrušila kojení na oběd, teda většinou, někdy mu ještě trochu dám, např když blbě odhadnu množství co vařím, nebo mám jen malou (125g) zeleninovou přesnídávku.

Od 6.měsíce jsem začala s večerní kaší, s dávkou zase asi 50g ( a v ní v páře dělaný mačkaný ovoce). To mu ze začátku nedělalo dobře v noci (i když mu chutnala tak, že když už jsem mu dát nechtěla, rozbrečel se většinou)-špatně spinal a hafo se budil, pak jsem zjistila, že to dělají jen instantní kupovaný. Teď je mu 7 měsíců a kaše s ovocem bez mléka mu vařím, celkem asi 150-180g, jak mi to vyjde a pak mu už tak jednou za 3 dny nedám mléko, pokud mu ho dám, tak kaše dostane míň. Ještě ale večerní kojení uplně zrušit nechci 🙂

Doufám, že jsem aspoň trochu odpověděla na tvůj dotaz 🙂

A obdobně to budu dělat i s vyrušováním dalších mléčných dávek. Vždy začnu s malou dávkou příkrmu, postupně zvýším a pak mléko vyruším.