Příliš mnoho mléka. Už zase?

jitulka89
20. črc 2020

Zakládám diskuzi se svým zoufalým dotazem ohledně kojení. Mám již 2 a půl letou dceru, kterou jsem do roka a půl kojila. Kojení bylo hrozné, měla jsem příliš mnoho mléka a trvalo skoro rok, než se to přijatelně srovnalo. Teď mám týdenní miminko a již 2 dny po CS se mi prsa opět bolestivě nalila a zase toho mlíka mám, že bych uživila 3 děti. Myslela jsem, že u druhého dítěte to bude lepší. Máte někdo stejnou zkušenost ? Vím, že týden po porodu je ještě brzy na hodnocení, ale s vyhlídkami, že to utrpení bude trvat zase rok...Tak se chci zeptat, jestli si tím také některá prošla a jestli je šance, že to teď bude opravdu lepší. Děkuji

krupka3
20. črc 2020

Snad VSEM zenam se 2-4 dny po porodu bolestive nalijou prsa, ja jsem je mela pokazde jak horke bomby pripravene vybuchnout. Tzv. se tou dobou "startuje laktace" (neni to uplne spravne, laktace je rozjeta uz mlezivem pri porodu), takze staci vydrzet, behem sestinedeli se to upravi. Neodstrikavej, a pokud ano, tak jen naprosto minimalne do ulevy - jinak davas prsum prave signal k jeste vyssi tvorbe mleka. Ted je cas, kdy se tva prsa budou ucit, kolik mleka potrebuje tve miminko, a behem dalsich tydnu se tomu perfektne prizpusobi, pokud nebudes pouzivat zavinovacky, lahvicky, dudliky, dokrmy apod, a proste nechas pracovat jen miminko a prsa spolecne.

jitulka89
autor
20. črc 2020

@krupka3 Ano všechno tohle znám a dělám, ale i přesto jak jsem již psala, u prvního dítěte to stejně nepomohlo a problém přetrvával do doby než dcera byla na více na příkrmech. Proto mě zajímají zkušenosti maminek, které to měly stejně, jestli to bylo u dalšího dítěte lepší.

tyndule
20. črc 2020

@jitulka89 Mam to hodne podobne. Mlezivo uz pred porodem, druhy den po porodu prsa prelita, o 2 velikosti vetsi a mleka na rozdavani, az do konce kojeni.
Prvni, syn, se sam odstavil v roce a mleko se mi i tak trochu tvorilo dal. Pozdeji mi bylo zjištěno, ze mam zvyseny prolaktin a to mi i branilo znovu otehotnet.
Ted mam 3 mesicni holcicku a mleka zase hodne. Jsem zvedava, jestli po kojeni opet nastane problém s prolaktinem. Takze za me je to zatim stejne. Ale podle me lepsi vice, nez malo😉

syslounek
21. črc 2020

Moje mamka na tom byla podobně jak vy, po druhém porodu ale o mlíko do měsíce úplně přišla. Já po prvním porodu mlíko tvořila hned vysloveně na požádání, po druhém porodu hned druhý den prsa bolestivě nalité a kapaly jak pokažený kohoutek. Musela jsem koupit i nové, větší kojící podprsenky. Spravilo se to po 2 měsících.
Šance na zlepšení tu určitě je, tělo pokaždé reaguje jinak na stejnou situaci.

azanka
21. črc 2020

U obou jsem to mela stejně, mlika, ze bych mohla dělat kojnou. Srovnalo se to trochu po šestinedělí, další úprava po čtyřech měsících a další s prikrmy. V podprsence jsem mohla mít dvě vložky a stejně to proteklo. Odsavat jsem taky musela. Ted v roce už jsem úplně v pohodě. I když nějaká kapka občas uteče 🙄.

vendes
21. črc 2020

Úplně vám neporadím. Moje máma takhle kromě mě "odkojila" ještě dvě stejně stará mimina. Není u vás v porodnici banka mateřského mléka? Mohla jste tam nabídnout přebytky, které zřejmě máte.

jitulka89
autor
21. črc 2020

@syslounek no tak nezbývá než čekat a doufat, že to teď bude lepší

jitulka89
autor
21. črc 2020

@azanka no mě to teče hlavně při kojení tak mi z druhého prsa samovolně vyteče i 40ml úplně v klidu...nejvíc mi to ale vadí v noci kdy se budím bolestí a už jen čekám až se probudí i mimčo

jitulka89
autor
21. črc 2020

@vendes není, v porodnici jsem mléko nabídla ale prý to nemají dovolené

vendes
21. črc 2020

@jitulka89 To je škoda.

vendes
21. črc 2020

Co homeopatika Ricinus communis 30CH? Ty zastavují laktaci, ale asi by to chtělo se poradit přímo s homeopatem, aby se nezastavila úplně.

azanka
21. črc 2020

@jitulka89 jo, já to měla podobně. Koupila jsem si sběrače mléka od aventu. Chvála bohu prckovi bude rok a už nějakou dobu je klid.

janedv
21. črc 2020

@jitulka89 ja to mela stejne. U prvniho jsem mohla kojit stredne velky kojenak. Srovnalo se to za dlouho. U druhe stejny nastup ale ve 3m mleko zmizelo a dcera se odstavila. Ja vim, znam poucky, ze mleko jen tak nezmizi, bla bla. Starsiho jsem kojila 3 roky, zjistovala o kojeni (i dlouhodobem) vse mozne i nemozne. A i tak u druhe mliko po par mesicich proste doslo, opravdu se to deje.
Mmch, ja psala do mlecne banky (ustav pro matku a dite v podoli)- mliko moc chteji. Ja nakonec zadne nemela, ale jinak bych je zasobovala. Takze nevim, jestli jsem te potesila nebo ne, kazdipadne stejny nastup nemusi znamenat stejny prubeh. U me tedy rozhodne neznamenal.

jitulka89
autor
21. črc 2020

@azanka ano ty mam taky, bez nich si fungování nedokážu představit:D

jitulka89
autor
21. črc 2020

@janedv trochu si mě potěšila, sice chci kojit dýl ale zažívat tyhle problémy další rok to je pro mě hrozná představa 😣