Problémy s vyprazdňováním u kojeného miminka

leny86
23. říj 2010

Prosím o radu. Mám 6-ti týdenní holčičku, kterou kojím a už 6. den nekakala. Doktorka mi poradila glycerinové čípky, ale Magistra v lékarně se zhrozila, že jsou až od 10 let a že po nich může dcerka hodně vyvádět ☹ . Nevíte o nějakém šetrnějším způsobu? Děkuji...

miona
23. říj 2010

Leny, teda taky bych do ní čípky necpala. Co zkusit lžičku, dvě heřmánkovýho čaje? Ten by měl trochu projímat a rozhodně jí tím neublížíš.

luthien.k
23. říj 2010

@leny86, a je jinak neklidná, bolí jí bříško atd.? Jestli ne, neřešila bych to, je normální, že plně kojené děti nekakají i týden.
Jinak šetrněji, než pomocí čípku, je možné pomoci dítěti (ale ne často! pak si na to můžou navyknout a neumějí pak sami kakat) dítěti rektální rourkou, která se jemně zasune do zadečku, jak to jde (nikdy přes odpor samozřejmě) a jemně se s ní viklá na strany a nutí to tak děťátko tlačit. Ale to bych viděla až v krajním případě.
Pro lepší střevní mikroflóru je dobré sobě i dítěti nasadit probiotika, prckovi nejlépe Bio Gaia nebo Infants Dophilus (ty může klidně i maminka).
Heřmánkového čaje bych se bála, heřmánek je alergen a šestitýdennímu miminu bych ho rozhodně nedávala. Ani švestkovou šťávu a podobné věci, to vše raději až po půl roce věku.

fender
23. říj 2010

Leny, pokud jí vyloženě nebolí břicho tak bych to neřešila, u kojených dětí je to úplně normální, malej klidně nebyl týden a půl a v pohodě. Oni to mlíčko všechno vstřebají a stráví, takže ani nemají co by šlo ven. Nedávala bych ani čípky ani rourku, jen kdyžtak ten heřmánkový čaj jak píše miona, ten pomáhá.

leny86
autor
23. říj 2010

@fender A byla jsi s malým u doktora nebo jsi to vůbec neřešila? Já právě nevím, jak dlouho bez té stoličky může miminko být. Někde jsem četla, že klidně až 14 dní, ale přijde mně to dost ☹

ivasad.
23. říj 2010

ahoj, plně kojené dítě skutečně nemusí kakat týden i třeba déle. Pokud se jinak chová normálně, neřeš to. Mně přijde že co tu holky radí je spíš pro případy, že mimi má bolení, tlačí ale nejde mu se vykakat. Mateřské mléko s dá téměř beze zbytku strávit, tak kojču zdar 😉

simonceli
23. říj 2010

@lany86 týýý jo já si s malou zažila a s tím jejím kakáním. Mě doktorka řekla, že nemusí kadit klidně měsíc, což jsem se zhrozila. Neonatolog mi řekl, že 7 -10 dní nemusí plně kojení dítě kakat, ale že potom by se mělo jít na vyvolání. Ty čípky bych vůbec ndávala. My jsme se s přítelem střídali co 3 hodiny. Malá zvládla spinkat jen v rukách a stočená do klubíčka. Bříško jsme nahřívali a ta. Měla i koliky do toho. A pak mi ten neonatolog poradil probiotické kapky BIO GAIA a malá kakala nejpozději co 3 dny a byla spokojená, netrpěla na koliky a nic. 14 dní teda trvalo než to zabralo, ale pak to bylo super. Taky ty teda vřele doporučuju. Sice je am psané až od ukončeného 3. měsíce, ale on říkal, že je klidně může dostávat už po ukončeném 1. měsíci. Tady teda stojí docela dost peněz, ale na slovensku výjdou tak na 300kč. Fakt si je nemůžu vynachválit.

luthien.k
23. říj 2010

@leny86, poslechni @simonceli, má to očividně zmáknutý 😉 🙂 Já bych tu rourku taky brala jako krajní případ nouze... Takže směle do probiotik, levněji vyjdou i v Polsku, jestli bys to měla blíž. Prodávají se za tu cenu i na Mimibazaru, ale toho bych se asi bála, mají se skladovat při nízké teplotě...

simonceli
23. říj 2010

@leny86 souhlasím s @luthien.k rourku bych vůbec nedoporučovala, na to mě taky upozorňoval doktor, že kdybych ji používala často, tak bych malé mohla pokazit funkci svěrače konečníku. A toho objednání přes net bych se bála. Mají být v chadnu ty kapky, jinak ty probiotický bakterie zahynou a můžeš to vyhodit a pro mě bylo lepší když mi je dala doruky paní lékarnice, než když by došli poštu
opravdu souhlasím s @luthien.k

sussanah
23. říj 2010

@leny86 ja bych se rektalni rourky az tak nebala. Maly mi taky kakal s intervalem 5-7dni, kdyz uz to bylo dlouho a brisko bolelo a uz jsem na nem videla, ze zacina tlacit ale neslo to ani masazema ani cvicenim s nozkama, tak jsem mu rourkou pomohla. Pouzivala jsem ji asi tak do 3-4m a nemysim, ze by k nejakemu poskozeni doslo. Ono opravdu zalezi, jakym zpusobem se pouziva, tj. jen kdyz je potreba, nebo preventivne 5x denne, to uz potom poskozeni hrozi.

fender
23. říj 2010

Leny ne u dr jsem nebyla, ale to bude asi tím, že je moje mamka pediatr 😅
Mateřské mlíko je takřka úplně rozložitelné a stravitelné, proto kojené děti kakají mnohem méně než děti na mléku umělém.

terezt
24. říj 2010

Leny, nestresuj, my jsme s klukem nekakali 10 dni! Bylo to, co jsme prisli z porodnice. Predtim kakal temer pri kazdem prebalovani a prisli jsme domu, bac a vubec nic. 10 dni. Samozrejme jsem s nim hnala k doktorce a ona rikala, ze je to "normalni", proste, ze se to muze stat, ze meli rekordmana, ktery nekakal 14 dni. Vasik teda vydrzel tech 10. Jak holky pisou, materske mleko je uplne rozlozitelne a proste si tvuj prcek vsechno vezme... Proste tomu nech volny prubeh. Pokud malou nic neboli, tak bych to vubec neresila.

leny86
autor
24. říj 2010

Tak holky, včera jsem malé dala pár lžiček heřmánkového čaje a dneska bylo v plence 🙂. Sice málo, ale bylo...Je ale možné, že to s tím čajem nemělo nic společného...Každopádně jsem klidnější.

simonceli
24. říj 2010

@leny86 tak hlavně že aspoň něco a ty jsi klidnější, zkus to za čas znovu a uvidíš, jestli ot bylo tím.

dana3262
24. říj 2010

Detatko skutecne nemusi kakat nekolik dnu. Jestli neplace, tak se neboj. A ty muzes zkusit snist rano na lacno lzici kvalitniho oliveho oleje. Mozna vas to protahne obe 😀

leny86
autor
26. říj 2010

@simonceli Díky za tip na kapky. Chystám se je koupit. Sice jsou opravdu drahé, ale co bych pro toho svého drobečka neudělala 😉 . Hlavně, že jí bude dobře...

simonceli
26. říj 2010

@leny86 to máte kousek do Bratislavi, tak udělat výlet a tam jsou fakt o polovinu levnější než tu,nám se to vždycky vyplatilo tam zajet. Koupili jsme jich třeba 5. Ty jedny kapky jsou ani ne na měsíc a kolikrát jsme jich brali i pro víc lidí. Já budu zas malé dávta preventivně v zimě. Pomáhají i podporovat imunitu.

pavlinasp
27. říj 2010

@simonceli a víš proč je tam psané od 3. měsíce? protože nejsou vyrobeny v česku, neboť to odkdy se můžou podávat je daný zákonem ;)
když koupíš české kapky, budeš mít dvojnásobné balení (10ml) místo 5 , v letáku budeš mít podání od 1. měsíce a záruku toho, že jsou v pořádku ;)
a pro leny86- jediná země kde se prodávají v 10ml balení je ČR, za cenu 600 kč, takže výlety do polska a bratislavy se ve finále nevyplatí, pokud nechcete obdivovat památky ... ;)

simonceli
27. říj 2010

@pavlinasp no to je mi jasný, že to není český výrobek a balení je naprosto stejné.Kupovala jsem je i tu. 😅

jarynek
29. říj 2010

ahojte holky, promiňte že vám tu vstupuju, ale chtěla bych se zeptat, zda-li někdo nemáte zájem o probiot.kapky Biogaia. Koupila jsem je pro naší malou, ale nakonec jsme zjistili, že nám lepé pomáhá BabyCalm. Kupovala jsem je v Polsku 23.10,2010 ( 2ks) + mám doma jedny nedobrané. Nabízím je za cenu 220.-Kč/ks. Garantuji, že obal je 100% neporušený. Cena 220Kč/ks + poštovné. Mám skrytý profil, kdyby jste měli zájem pošlu vám link k nahlédnutí ať víte, že nejsem žádná podvodnice 🙂 Kdyby jste měli zájem tak napište. 🙂

margotg
31. říj 2010

My máme rekord 12dní 😀 V 6ti týdnech je růstový skok a tak mimčo vše využije. Může se to opakovat ve 3 a 6ti měsících 🙂

vlastafu
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
vlastafu
Odpověď byla odstraněná
Zobraz