Proč se má kojit do 6 měsíců?

kovazu
8. lis 2017

Ahoj, nevíte někdo proč se výhradně má kojit do 6 měsíce?

pavca1982
8. lis 2017

Protože pro dítě je to TO nejpřirozenější pro jeho zažívací trakt, játra i ledviny.Mateřské mléko má správné složení a přizpůsobuje se i jeho růstu a vývoji.😉

puresin
8. lis 2017

@kovazu Asi proto, ze to absolutne staci, a protoze je to absolutne to nejlepsi, co malemu v te dobe muzes dat. 🙂

sahrazad1
8. lis 2017

Holky, přidám se s dotazem...naše dětská tvrdí, že i když syna plně kojím, mám začít dávat příkrmy od 4. Měsíce. Právě mě to zarazilo, protože i WHO doporučuje kojit plně do 6 měsíců. Jak to máte vy?

andelka
8. lis 2017

Mně to takhle brzo přijde brzo. Starší měl příkrmy od 6 měs, mladší od 5,5. Nic bych na tom neměnila ani potřetí.

pavca1982
8. lis 2017

U dětí na UM ano klidně ve 4m. začít s příkrmy, ale u kojených v 6m. nejdřív a můj názor je, že i klidně dýl. Je to podle dítěte...😉

kovazu
autor
8. lis 2017

Ted se prý už zase doporučuje i u kojených od 4 měsíce. A mezi 4-6 měsícem by prý mělo vyzkoušet všechny alergeny (Imunologické okno). Tak nevím každou chvilku píšou něco jinýho asi bych se řídila podle miminka.

pavca1982
8. lis 2017

Já se řídím podle sebe a svého dítěte a co je kde napsaný, nebo někdo vymyslel na to p.r.d.i.m 😀, malé je 8m. a z 95% je kojená😉

j.a.n.i
8. lis 2017

@kovazu Tak ono je rozdíl dát ochutnat a zavádět příkrm... já třeba dávala ochutnat už dříve, první to nechtěl, takže ten byl do cca 7 měsíců vlastně výhradně kojený. naopak holka, když uviděla v asi 4,5 něco jiného než mlíko, tak se po tom mohla utlouct a tak jsem ji tu zeleninu prostě začala dávat, přestože to v plánu nebylo, takže souhlas, řídila bych se selským rozumem a zájmem dítěte.

nafuka
8. lis 2017

já teda do 6. měsíců jen kojila a dr. mě do příkrmů nenutila a to mám dcerku drobnější.

sahrazad1
8. lis 2017

Holky, díky, dlabu na to, co se má, a syna budu dále kojit . Díky! 🙂

yerry
8. lis 2017

Nejde ó příkrmy jako takové, jen ochutnání, jednu lžičku, sem tam...

Kojení dítěti do 6 měsíců úplně stačí, je to pro něj přirozené, a to nejlepší co může dostat....

Já kojím 11. Měsíc, do 6 měsíce to bylo plně s tím že od 4,5 měsíce jsem dala sem tam něco ochutnat... Od půl roku jsme začali zavádět příkrmy ale není zrovna velký jedlík, takže až do nedávna byla vlastně hlavně kojena.... Nyní je to už o něco lepší....

Kojení hlavně prohlubuje vztah mezi matkou a dítětem, tlumí bolest a dítě uklidňuje....

A za mě... Je to prostě krásné ❤

normalnimatka
8. lis 2017

asi proto, že je to nejsnadější pro to tělo, aby se s tím popralo a vzalo si ze stravy co potřebuje...

normalnimatka
8. lis 2017

@sahrazad1 dělej, jak uznáš za vhodný.... já začla asi kolem 7. měsíce, ale synek stejně ještě dlouho nic nechtěl...skoro do roka byl jen kojenej a posléze semtam zob něčeho, ale nic plnohodnotnýho..
příkrmy se doporučujou od 4 měsíců, pokud je dítě na UM. podle mě je to teda jedno a stejně je lepší jen mlíko...

pavlina212
8. lis 2017
luj89
8. lis 2017

Protoze na jine jidlo jeate nema mimi pripravenou travici soustavu. Resp. je schopne travit nektera jidla uz od 4. mes., ale je to velky napor na telo, napr. s dusicnany je mimi schopno si poradit az od 6. mesice.
Imunologicke okno je mytus, od 4. mes. se muzou zavadet prikrmy pouze u nekojenych deti.

luj89
8. lis 2017

@sahrazad1 ja nevidim jediny duvod, proc dat u plne kojeneho ditka prikrm uz ve 4 mes. Navic si moc neumim predstavit tak male mimi vazne papat 😉.

sahrazad1
8. lis 2017

@luj89 no právě. Holky, já si to myslela taky. Před nedávnem jsem totiž měnila dětskou lekařku, je starší, a asi to má tak léty zažité. To imunologické okno, to jsem nevěděla, díky. Budu dál kojit , uvidíme, kdy prcek bude chtít něco jiného ochutnat. Díky znovu všem.

martiniquest
8. lis 2017

@sahrazad1 Zrejme neni cvase doktorka radne informovana a jede si to,co se hladalo kdysi. Nase nam tot aky rikala, ale mam vlastni rozum a WHO verim

martiniquest
8. lis 2017

@kovazu Imunologicke okno je jeden velky mytus a misinterpretace. Staci si k tomu neco najit

martiniquest
8. lis 2017

Jinak pardon, ze duplikuju informace. Diskuzi jsem docetla az pote

angelinie
8. lis 2017

Byla jsem na jedné přednášce laktační poradkyně, která to slavné imunologické okno vysvětlovala...bylo prý zavedeno v zemích, kde je běžné, že se ženy nejpozději v půl roce věku dítěte vracejí do práce a proto bylo vhodné, aby dítě začalo s příkrmy ještě v době, kdy je kojeno. Jinak WHO stále doporučuje plně kojit do půl roku věku - tak jsem to dělala i já u všech 3 dětí ;) pak jsme teprve pomalu začali s příkrmy, každý měsíc jedno další jídlo - oběd, svačina, večeře, atd...snad jsem to vysvětlila srozumitelně 🙂

blahova_andrea
8. lis 2017

@kovazu něco jiného je zkusit alergeny v imunologickém okénku a něco jiného začít na férovku s příkrmy 😉

puresin
9. lis 2017

@sahrazad1 Ony to od 4. mesice nemaji byt uplne prikrmy, rika se tomu “imunitni okenko” a jde spis o ochutnavani. Pul lzicky az lzicka denne, 3-4 dny po sobe vzdy to same, jednodruhove. Organismus si tak lip zvyka a snizi se riziko potravinovych alergii, protoze MM prave telicku se vsim pomaha. Klasicky prikrmovat se pak zacne az v tech 6 mesicch, dite uz taky chute zna a je na to pripravene.

puresin
9. lis 2017

@sahrazad1 Precetla jsem ostatni az ted. No, nasi doktorce je 45 a s imunologickym okenkem zacala az v dobe meho 3. ditete. Takze to neni tim, ze by byla stara, nebo mela zastarale metody, jak se pise nekde vys. A mezi nami, ja radsi verim zenske, se kterou mam skvelou sedmiletou zkusenost a jeji rady mi vzdy davaji smysl, nez cizim smernicim. Je legracni, jak se u na porad broji proti diktatu EU, diktatu NATO, diktatu kohokoli zvenci, ale u vlastnich deti je poslouchneme bez reci.