Půlroční dcerka má raději příkrmy - je to konec kojení?

sudylichozrout
26. říj 2018

Hoj, můžu se zeptat na názor?
Dcerka má 6 a 1/2 měsíce, od ukončeného 4. měsíce dávám zeleninové příkrmy na oběd, od 5. měsíce ovocnou přesnídávku k dopolední svačině a teď od toho ukončeného šestého jsem najela už na masozeleninové příkrmy k obědu.
Režim vypadá přibližně následovně:
8:00-9:00 - kojení, 10:30-11:00 ovocná svačina, 12:30-13:00 oběd, 15:30-16:30 kojení, 19:00 - kojení, 20:30 - obilná kaše a pak v noci jedno až dvě kojení, záleží na okolnostech.
Poslední dobou mi ale malá vůbec nechce pít, připadá mi, že v těch prsou ani nic nemám. Odtahuje se, brečí, dumlá, zkouší sát a ve finále se děsně naprdne, protože je toho mlíčka asi málo. V noci je to trochu lepší, ale teď už mi přijde, že se vzbudí, zadumlá si, pořádně nepije a usne u toho. Když si prso zmáčknu, tak vždy kapky mléka vytečou, laktace se ještě nezastavila. Ale... co vlastně řeším. Když se mi vzteká a nepije, nechám to být a zkouším to za chvíli znovu... a stojí to za prd. Když jsem dala UM, tak si vypila svou krásnou sto dvacítku úplné sluníčko. Dnes jsem zase bojovala a nic z toho, jen hladové a vzteklé dítě. Tak jsem jí teď dala zas UM a pohoda.

Mám se na to kojení už teda vybodnout úplně, v noci se vyspat a netejrat jí a nahradit odpolední kojení bílým jogurtem (+ ty další UM podobě), nebo se mám ještě zkusit rozkojit?

U starší dcerky jsem to měla stejné, odstavila se mi týden po ukončeném sedmém měsíci, prostě už si ode mě nevzala. Nechtěla. Neměla jsem moc prostoru pro experimenty, byla (a je) děsivě hubená, takže jsem hned najela na UM a bylo. Ani mě to u ní nemrzelo, protože bych jí víc uškodila, kdybych se týden snažila rozkojit. U téhle mě to trochu právě mrzí a neumím se k tomu postavit. Když jsem si to tak malovala, říkala jsem si, že bych chtěla kojit cca do roka a pak to už utnout.

Stojí to za to na těch pár měsíců?

Pište prosím všechny názory, jsem v tomhle fakt otevřená všemu. I kritiku snesu 🙂)

Díky za přečtení mé slohové práce 🙂

anaema
26. říj 2018

@sudylichozrout Je to těmi prikrmy. Mléko máte, ale pro dítě je pohodlnější najíst se z těch prikrmu. Osobně 4. měsíc je brzy na prikrmy, pokud chcete kojit. Takže otázka spíš zní, jestli chcete kojit. Pokud ano, ubrat prikrmy a přidat kojeni. Což ale znamená vstávat víc v noci třeba a kojit častěji přes den. Matky bohužel nikdo neupozornuje na to, že zavedenim prikrmu se de facto začíná s plánovaným odstavovanim dítěte od prsu. Prikrmy by měly být od toho, aby se prikrmovalo ke kojení. Váš režim už je vlastně obrácený. A tak dítě nemá zájem o prs.

anaema
26. říj 2018

@sudylichozrout u prvniho dítěte jsem to měla jako vy a kojeni skoncilo na 7. měsíci, u druhého jsem dala něco jineho než mlíko, až si dítě samo naznačilo, byl to asi banán nebo tak. Bylo to zhruba na 7. měsíci. Nakonec bylo kojene téměř 3 roky.

sudylichozrout
autor
26. říj 2018

@anaema Hm... díky moc za odpověď, na tom něco je. No a ta vámi postavená otázka, já vlastně nevím, a to mě děsí 😃 Vím, že by mě čekal ukrutnej boj. Ale na druhou stranu je mi to líto. Ten půlrok má za sebou, takže snad jí už moc neuškodím... Jak byste to řešila vy na mém místě?

Ještě dodám, že kaše mi dovolila se trochu vyspat. Bez ní se mi budila po dvou hodinách už, přišlo mi, že jí to mlíko moje prostě nestačí. Po kaši chrupe. Tu dávám taky od 5. měsíce.

sudylichozrout
autor
26. říj 2018

Jsem ještě připisovala k odpovědi něco a ono se to teď zařadilo celé blbě.

anaema
26. říj 2018

@sudylichozrout já jsem druhé dítě chtěla kojit co nejdyl. Čili měla jsem jasnou vizi už při jeho narození. Prikrmy od 4. měsíce se mi neosvedcily. Pro mne je důležitá imunita dítěte. Coz mateřské mléko krásně podporuje. Druhé dítě bylo méně nemocné a rychle díky regenerovalo. To první dítě je paradoxně strašně vybíravé a jí nezdravé věci víc než to druhé. Do toho jednoho roku jsem teda vstávala u obou vcelku dost. Pak už jen jednou za noc. Uvidíte, jak to vyšpekulujete. Všechna rozhodnutí stejně uděláte s láskou matky. Nebojte.

sudylichozrout
autor
26. říj 2018

@anaema Díky moc, jste strašně moc hodná. Vaše slova hladí 🙂

baruniceslepice
26. říj 2018

muze se jednat o bojkot kvuli pouzivani flasky a dudliku. Zarazeni moc prikrmu najednou....

fandysek_1
26. říj 2018

@sudylichozrout to je spíš skutečně o tom jestli chceš dál kojit, jak se cítíš a tak. Rozhodně bych to nebrala tragicky to odstavení. U nas velký bojkot ve 4 měsíci, taky prikrmy, kaše, ale um odmítal. Prso jsem nabízela stále dál a ono si to prostě sedlo a kojim dál a brzy mu bude rok. Teď bohužel musím omezit kojení, protože mi to nedělá dobře v těhotenství a mám pocit po každém kojeni, že porodim, ale to je jiná kapitola.

sudylichozrout
autor
26. říj 2018

@fandysek_1 Jj, já jak nad tím tady špekulíruju, tak jsem čím dál tím víc nakloněná tomu, zabalit to a nechat jí už jen na jídle a troše toho UM. Vlastně vůbec nechápu, co řeším, vždyť je to hrozná bejkárna. Ale stejně to řeším a udělat ten krok je pro mě těžký. Přitom on už je nakročený sám od sebe tím vývojem, stačí už prostě to prso nedat, ona ho stejně odmítá. Připomíná mi to bungee. Člověk už stojí na tom špagátu někde na mostě a odhodlat se ke skoku stejně nemůže.

fandysek_1
26. říj 2018

@sudylichozrout já tě chápu, já nad tímto přemýšlela poslední měsíc a ta příroda to za mě vyřešila sama (tvrdé břicho jako kámen a rozdychat poslicky není nic moc). Nechtěla jsem úplně odstavit, ale naučit ho alespoň usínat bez prsa a ejhle jde to. Prostě se pomazlime, pochovam, uložím do postýlky a on za 10 minut spí i bez toho prsa. No nechápu. To já to pořád řešila a vidím, že on to zvládá skvěle. V téměř roce zavádět UM, uz nebudu. Jí 6x denně.

bayt
26. říj 2018

@sudylichozrout Já ti nevím, jestli to je úplně těmi příkrmy. Prcek má devět měsíců a za den sní celkem 100 gramů příkrmu, krmím teda třikrát denně. Ale on prostě víc nechce, ani kdybych se na hlavu postavila. Zkouším třeba, že když odmítne, tak mu to za půl hodiny zkusím dát znovu, dá si lžičku a už mi zase odstrkává ruku. Chci říct, že kdyby ty příkrmy to dítě nechtělo a chtělo prso, tak si moc příkrmy nevezme.

Já jsem tohle zažila s malým, když mu bylo cca 5 měsíců. Najednou se odtrhoval od prsa, nechtěl pít, vztekal se u toho, protože mu to neteklo asi tak, jak by chtěl. Trvalo to měsíc a bylo to na palici. Nabízela jsem prostě prso co nejvíc, dokud se nenapil, ale je fakt, že tehdy jsem ještě nepřikrmovala.

pexi
26. říj 2018

Mě to připadá jako bojkot. Já jsem ho zažila s úplně malým mimčem a nic moc. Jen jak byla úplně malinká, měla jsem nastavenou, že kojit je třeba. Tak jsem zatla zuby a nic jiného nedala (v šestinedělí tedy určitě ani příkrmy :D ) Probrala jsem to i s laktační poradkyní a ta říkala, že se to stává hlavně při růstových spurtech. Přesně jak říkáte, odtahují se od prsa, vztekají se, že chtějí, aby mléko teklo lépe a bohužel, jak dáte UM, zjistí, že to jde i bez snahy a o to víc se budou vztekat. (Upřímně jsem se pak děsila každého růstového spurtu :D ale u nás pak už dobrý). Řešením podle mě tedy je buď vydržet a kojit kojit kojit, UM nedat už vůbec a ono se to srovná. Nebo naopak zůstat plně na UM, protože je pravděpodobné, že když ho bude mít sem tam, bude ho preferovat (pro ni bez námahy) a bude se jen zbytečně vztekat a vy stresovat.

sudylichozrout
autor
26. říj 2018

Moc dekuju za postrehy a rady vsem. I po porade s manzelem jsem se rozhodla, ze udelam kompromis. Odpoledne zavedu jogurty, prvni vecere UM, pak kase na noc, v noci UM a rano k snidani zkusim MM. Rano mi totiz pije vzdy, to mliko se tam asi nejak nastrada. A bud si bude brat, nebo nebude. Laktace by to mela prezit, ne? Muzu obcas zkusit i odpoledne, abych ji udrzela, ale s tim UM pocitam, ona je po nem fakt spokojena, neni hladova jak po nanicovatem kojeni. Cili, MM si necham na "mlsani" a jinac DM mliko...
Ale fakt jste mi pomohly, jeste jednou diky vsem.

no_title
27. říj 2018

Může to být příkrmy, může to být i dudlíkem / lahví, pokud máte.
Hlavní chybou je, že mezi temi příkrmy (dopolední svačina a oběd) není kojení. Vznikla tam 7 hodinová pauza s kojením, při tom laktace opravdu dost klesá. Pauza mezi kojením by neměla být delší než 5 hodin (v noci, přes den by měla být kratší).
Podle mě má v 6 měsících příkrmů příliš moc, my jsme v tom věku měli jen oběd a večeři (ale ani ta večeře asi nebyla třeba, měl ji jen proto, že málo přibíral). Vaše miminko má příkrmů tolik, kolik měl můj v 10 měsících. Ale i tak měl a stále má (má 14 měsíců) mezi každým jídlem aspoň jedno kojení.
Čím méně se kojí, tím méně je mléka. Pokud chcete najet na ten režim - MM jednou denně, tak laktace s největší pravděpodobností nezůstane (resp. do měsíce by asi odešlo MM úplně). Taková minimální udržovací dávka je kojení ráno a večer (ale podotýkám, to je režim u 2letých dětí, které už jí běžnou stravu). Nemůžeme za vás rozhodovat, já už s tím 100krát chtěla seknout, když měl bojkot atd. Ale pak nás ve 13 měsících kojení zachránilo před nemocnicí (dehydratace ze střevní chřipky), od té doby radím, že aspoň do těch 16 měsíců, ideálně do 2 let je fajn laktaci udržet - pro tyto případy.

sudylichozrout
autor
27. říj 2018

@no_title ja jsem najela na tenhle rezim, protoze mi prislo, ze ji mliko nestaci. Nakojila jsem ji a ona po hodine a pul rvala hlady, a to i v noci. Ten hladovy plac clovek pozna, to nebyl plac typu nudim se, mazli me. A jak jsem zacala prikrmovat, tak tohle zmizlo. Po kasi mi spi lepe nez jen po kojeni, po obede vydrzi tri az ctyri hodinky. Tu ovocnou svacinu jsem ji dala tak nejak ze setrvacnosti. Ale mala proste to prso zacala odmitat. Nechce se ji pit, jen dumla a odtahuje se. Nechala jsem ji jednou na prsu fakt dlouho, aby se treba mliko spustilo poradne a nic. Jen vztek a rev. Tak jsem dala UM, ona ho vylozene zhltla a byla pohodova.
Vcera vecer jsem davala kasi, pak se mi vzbudila ve dve, to ale usnula jen pohlazenim. Ve ctyri jsem dala UM a v sedm jsem kojila a mlika bylo hodne. Se nastradalo a mala krasne pila.
Ted jsem jeste mluvila s kamaradkou, ta mi rikala, at si necham kojeni v sedm vecer a pak to snidanove rano. Ze by to takhle dvakrat dene melo k udrzeni laktace stacit.
Co myslite?
Boha jeho, proc mam depreeezi z takove "blbiny"? Nejsem ja nahodou zenska? 😃

no_title
27. říj 2018

@sudylichozrout teoreticky ano, nicméně to kojení 2x denně je většinou spíš u 2letých dětí, těm tolik nevadí snížený tok mléka jako těm malým špuntům. Uvidíš no.

pavlinar
1. lis 2018

@sudylichozrout Ahoj, mně se malá někdy odtahuje od prsu, nechce, je protivná, vřeští, že to nechce... a dost často zabere, když jí vstříknu mléko do pusy... jakoby si uvědomí, že to vlastně chce :D a sama pije..

sudylichozrout
autor
1. lis 2018

@pavlinar ja to vcera zastouchla, uz nekojim. Nemam silu s tim zapasit.