Růst zubů/stoliček a problémy s kojením

rady_maty
26. lis 2018

Milé maminky, prosím o radu, zkušenost, podporu. Mám 16m syna, který je kojený, je to velký nejedlík, až do 14m byl defakto plně kojeny, nyní trošku již projeví zájem o jídlo, otevře pusinku a něco sní. K tomu všemu nechce pít žádné tekutiny, dlouhodobě vše odmítá, vypije za celý den max. 50ml něčeho (různé tekutiny nabízím, různé lahvičky...) I když je nejedlík, tak to současně není žádný prsomil. I přesto vše, ale prospívá, není to žádný obřík, je spíše na nižší hranici, ale pediatr je v pohodě. Potřebovala bych radu co dělat v této situaci. Kdykoliv mu rostou zoubky, tak máme problémy s kojením - nechce se ani moc kojit, je znát, že ho zřejmě bolí dásničky a nechce vůbec tahat mlíčko, čeká, že si chytne prso a poteče to samo. Někdy ho ve dne i když nabízím ani radši nechce nebo pak i když mlíčko začne téct, tak saje chvíli a pak nechce. Když nerostou zoubky, tak je to lepší a kojí se relativně dobře. Problémy s kojením jsou v situaci, kdy mu rostou zoubky hlavně ve dne, to přes den se skoro nechce vůbec kojit. V noci se pak nakojí cca 3x v polospánku, nakojí se, i když taky cítím, že tolik tahat nechce, ale v noci přece tahá. Má už 8 řezáků a měla jsem vysledováno, že co 1 zub = problém s kojením 1 týden. Nyní se mi už ale pořádně nekojí 3 týden a mám podezření, že se tlačí stolička/stoličky, ale pořád to nevypadá, že by se měla proříznout. Jsem z toho popravdě už hodně špatná, trvá to už dlouho, k tomu všemu pořádně nejí a hlavně ani nepije jiné tekutiny, jen si trochu přes den něco cucne (těch max. 50ml). Vůbec nevím co s tím, nutit se samozřejmě nedá, to se začne vztekat. Máte prosím maminky nějaká takovou zkušenost??? A co jste v takové situaci dělaly, jak jste to zvládly? K tomu všemu se bojím, abych nepřišla o MM, nikdy jsem ho neměla nadbytek, takže se snažím ještě přes den, když se mi chlapeček nechce kojit párkrát odstříknout. Spíš znám maminky, co mají opačný "problém", že se jim děti při růstu zoubků kojí víc a nejí (co bych za to dala). Moc děkuji za radu/podporu

no_title
26. lis 2018

Každé dítě reaguje na růst zubů jinak. Může odmítat, ale může i viset na prsu celou noc ( s tím máme problém zase my). Sledovala bych počet počůraných plen za 24 hodin (Aspoň 6) nebo podle kožní řasy poznáš dehydrataci (na bříšku i žeber nadzvedneš tu kožní řasu, když se ihned vrátí, tak je ok, když se vrací třeba i pár vteřin, značí to dehydrataci - taky podle vlhkosti sliznic poznáš, kdy má tekutin málo). Jídlo v době zoubků neřeš, některé děti v tu dobu nejí skoro nic. Hlavní je hydratace.
Píšeš, že nabízíš různé lahvičky. To může být jedna z příčin, proč se kojí méně. Jakékoli lahvičky, učící hrnky a dudlíky (i ty, co nejsou na lahvi, ale normální) mohou kojení zhoršovat. Nevypijí pak tolik, kolik mají, zhoršuje se jim technika. Může se to stát i u těch starších. Zkuste mu nabízet tekutiny obyčejným hrníkem nebo štamprlí, však velký je už dost a nebude to kazit techniku kojení.

rady_maty
autor
26. lis 2018

@no_title maly neměl klasického dudlika nikdy,ani nikdy nepil z klasické lahvicky,kdyz jsme to zkusili historicky,tak to odmítal a nikdy neuměl,stejne tak dudliky nam odmítal. Ty ucici hrnky jsem myslela,ze nejsou problem,nejvíc zkouším brckovy od aventu a jeste nuk first choice,z hrnecku mu to moc neslo,jak pije malo (spis ucucava),tak i trocha z hrnku pro nej byla šok (kasle jak mu do pusy natece o trochu vic)