Savičky Medela nebo jiné - čekáme s kojením až doberu kortikoidy

maure
24. črc 2018

Mám třítýdenní miminko, a kvůli zánětu v oku a kortikoidům mám zakázáno kojit, takže jedeme UM a odsávám si, abych nepřišla o mléko. Chtěla jsem se zeptat na zkušenosti s různými savičkami - bojím se, aby potom malá chtěla mléko z prsu. Doma mámě nějaké klasické savičky a medelu, ale medela teče nějak hodně rychle - malá toho má plnou pusu, rychle vše v bříšku, a potom zvrací. U normálních je v pohodě. Máte někdo s medelou podobnou zkušenost? Dle netu by měla být vhodnější...

alcar
24. črc 2018

@maure ja osobne bych si koupila v lekarne 20ml strikacky a jednorazove savicky (dudlik z nich jde vytahnout) a ten dudlik bych nasadila na strikacku a takhle bych mimco po nejnutnejsi dobu krmila. Krmila jsem takhle sva nedonosena dvojcata, nez jsem se rozkojila. Lahvi bych se vyhla. Medela Calma je na muj vkus prilis velka pro, v podstate, novorozence.
Ale taky zalezi, na jak dlouho tu lecbu mas.

zuzka3004
25. črc 2018

Dejte si i pozor, jestli máte Calmu správně složenou. Naše, pokud je správné složená, teče opravdu pomalu a kojení nám zachránila.

radecka1
25. črc 2018

Medela by určitě téct neměla. Musí se sát a opravdu hodně.

no_title
25. črc 2018

a kdo má zánět v oku? Vy nebo miminko? Pokud jde jen o kortikoidy, tak se kojit smí. Ale záleží asi které... Já mám Myasthenia Gravis, po porodu jsem brala 30 mg Prednisonu (podobný je např. Medrol) Kortikoidy jsem vysadila asi v jeho půl roce. Kdyby byly zakázané, nesměla by kojit de facto žádná Myastenička 🙂. Oni doktoři hodně tlačí do nekojení / odstavení, ale někdy úplně zbytečně.
Jinak zkuste dokrm z kalíšku, ten kojení 100% nepokazí.

no_title
25. črc 2018

být vámi, tak se poptám více lékařů na názor a nenechat se odbýt. Ale nevím, zda nemáte ještě nějaké další léky...

maure
autor
25. črc 2018

Já má zánět duhovky, a dostala jsem asi troje kapky a maastičku.

luj89
25. črc 2018

@maure S drtivou vetsinou leku se da kojit, i kdyz je na pribalaku psan opak. Zkuste si jmeno leku dat do vyhledavani na mamila.sk nebo napiste lekarum na mamile. Kdyby bylo nutne dokrmovat, je tam fakt riziko, ze na UM zustanete.. Aspon nepouzivejte lahvicky, ale dokrmujte kadinkou nebo cevkou po prstu.

luj89
25. črc 2018

@maure a jake kapky a masticku?

no_title
26. črc 2018

@maure jestli chcete, můžu se poptat na stránce laktačních poradců na fb. Je tam i dost doktorů, mohli by poradit. Stačí říct, které léky to jsou. Nebo se tam můžete přidat sama (ale pak musíte napsat sz správkyni 🙂 ). Skupina se jmenuje laktační poradkyně/poradci, zastánci a milovníci kojení spojme se 🙂

maure
autor
26. črc 2018

Prosím mohla byste se zeptat? 3x denně kapka atropinu, 3x denně kapka nevanacu, co dvě hodiny kapka dexamethasone wzf polfa, a na noc opthalmo-hydrocortison (mast), vše do oka, žádné prášky. Zkoušela jsem psát do poradny na porodnice.cz, ale zatím mi nikdo neodpověděl - asi prázdniny.
@no_title

maure
autor
26. črc 2018

@no_title nebo se možná raději zeptám sama - jsem netrpělivá s odpovědí, a měla bych odpověď přímo v mobilu. Děkuji.

no_title
26. črc 2018

@maure já už tam dotaz poslala 😀 uvidíme, jestli se někdo ozve 🙂

alcar
26. črc 2018

@maure trosku jsem to zkoukla a Nevanac nevadi, Atropin se do Mm vylucuje pouze v nepatrnem mnozstvi, takze ten by taky nejak extra nemel vadit. Co muze asi vadit je ten Dexamethason a Hydrokortison. U Dexamethasonu pisou, ze pri vysokych davkach (coz si myslim, ze kapanimco 2 hodiny je) a pri dlouhodobem uzivani je nutno kojeni prerusit. Zase ale na druhou stranu se Dexamethason muze miminkum davat ve forme cipku napr. pri laryngitide.
No celkem jsem zvedava, co v te poradne odpovi.

no_title
26. črc 2018

@maure Vyjádření laktační poradkyně (té, co nám tam obvykle ohledně léků radí): "Obecně kortikoidy do oci jsou velmi podobne lokálním kortikoidum. Pri aplikaci se doporučuje po kapnuti zmacknout koutek, aby se předešlo vstřebávání do těla. Jinak pri kojeni se užívají, nejsou důvodem k přerušení kojeni. Doporučila bych lekare obeznamit s pravy ditete a databazi Lactmed."

alcar
26. črc 2018

@no_title bezva 👍😊

maure
autor
27. črc 2018

Děkuji za informace - mezitím mě na databázi lactmed upozornila laktační poradkyně, se kterou jsem nedávno řešila jiný problém, a v podstatě info jsou takové, že si výrobci kryjí zadek, protože na kojících netestovali - ale že nepředpokládají negativní účinek. Tak mám holky takový vztek na tu oční...

no_title
27. črc 2018

@maure nic si z toho nedělej, mě se stalo to samé. S tím krytím zadku je to přesné no.