Strach z kakání, zácpy

bruckner
10. pro 2017

Ahoj maminky, asi se budu opakovat, jeden podobný příspěvek už jsem psala, ale bohužel náš problém přetrvává, tak hledám pomoc, kde se dá. Moje dvouletá dcerka má problém s kakáním, trpí na zácpy a je už z toho tak psychicky vykolejená, že odmítá prostě velkou potřebu vykonávat. Povede se to tak jednou za 4-6 dnů a to s velkým vypětím všech zúčastněných, kdy ji manžel musí doslova ohnout, aby z ní ten bobek vypadl. Doprovázeno samozřejmě usilovným pláčem. Bohužel pláče i po zbytek dnů, protože jí bolí bříško anebo má z toho jen špatnou náladu. A já už pláču s ní. Zkoušeli jsme už snad úplně všechno, od změny stravy, podávání různých přípravků na změkčení stolice, projímadel, čípku, byly jsme na odběru krve kvůli vyloučení alergií na laktózu a lepek, na rentgenu střev a to je tak všechno,co jsem z vlastní iniciativy byla schopná vymyslet. Naše paní doktorka to totiž moc neřeší, tvrdí, že je to vcelku běžný problém spíše psychického rázu a že je to nedostatkem tekutin. Malá pije co to jde, víc do ní nedostanu :(. Už nevím, co mám dělat....
Nenajde se někdo s podobným problémem? Máte zkušenosti? Jak jste to řešili? Nemůže to být nějaký příznak závažnějších zdravotních problémů? Děkuji mockrát za případné rady!

mates133
11. pro 2017

Ahoj,meli jsme,kdyz malé byly asi tak dva.Take jsem vyzkousela vsechno co slo.Nic nepomohlo,nakonec to asi prestalo vlidnym pristupem,prestala jsem ji nutit a stresovat,kdyz uz nebylo zbyti,sedela jsem s ni na zachode a utesovala a vysvetlovala.Casem to odeznelo samo.Videla jsem to i u znamych.Muj nazor je,ze cim vic se to resi,tim vic je dite ve stresu a situace se zhoršuje..

lansi83
11. pro 2017

@bruckner , ahoj, syn má také problémy se zácpou, má tužší stolici a každý den se to taky nepodaří. Minuly týden kakal 3x a to je maximum. Zkusila jsi dávat pravidelně každý den probiotika? U nás to pomáhá. Dobré jsou Laktobacilky od zn. Swiss. Do jídla nebo do pití, ale jen vlažného a jen do takového množství, aby to celé snědla. Já dávám do šťávy a po stříkačce. Ale chce to dávat delší do dobu, jedna tabletka to nespravi. Nebo nám doporučovali sirup Lactuloza, je bezpečný i pro těhotné a děti. Dá se sehnat v lékárně. Držím pěsti. 🙂

vikca85
11. pro 2017

@bruckner chapu! dceri toto zaclo po sundani plen ve 2 letech a mela to az do 4 let !!! prozili jsms si peklo a odlozila jsem kvuli tomu i snahu o druhe dite! 11 dnu i vydrzela nekadit. peklo na zemi !!!! je zdrava, bylo to u ni psychicke. pomohla az kineze (najdi si info na netu) a detsky psycholog. tri odbornici mi tehdy poradili at si ji nevsimam a delam jako by nic - timto jsme postupne do pul roku tento problem odbourali.

sdu
11. pro 2017

Neresit, nechat v klidu. Dejte ji na zachod neco na prhizeni, knizu karticky s obrazky. Nespechejte na ni.Laktobacly urcite ano.

kuliseks
11. pro 2017

Zkusit jestli bude jist hodne ovoce a zeleniny... nevim, jak moc vam tohle ji, ale melo by to taky pomahat. Ale s psychikou je to slozite no. Znami maji skoro ctyrletou dcerku a ma s tim obrovske problemy.. je schopna nekakat tyden i dyl, ale pritom ma vecne spinave kalhotky.. ale zadrzuje a zadrzuje, fakt mazec.. myslim, ze to uz resi nekde s vic doktorama i psychologama. Drzte se a zkuste ji nenutit. Ale vim, ze se to lip povida nez pak resi.. drzim palce

anguly
11. pro 2017

My měli se synem spíš opačný problém, ale jedna paní doktorka mi doporučila toto: http://www.enterosgel.eu/cz/enterosgel-pomaha/d... Říkala, že to pomáhá na zácpu i na průjem... Ale musí dcerka hodně pít (to tedy v každém případě).
Jinak doporučuju kvalitní kineziologii pro psychickou i fyzickou pohodu a spoustu laktobacilů 🙂

kameka
11. pro 2017

Ahoj, o zácpě víme vše.. starší dcera začala hned u prvních příkrmů a časem se to stupňovalo. Prošli jsme vším, jak píšeš, úprava stravy, Lactuloza, probiotika, nechávali jsme v klidu, nikdo do ničeho netlačil, plenu měla skoro do 3 let, protože když už to zadržovala moc dlouho a nešlo to, tak už to pak přišlo kdykoliv. Ale pak už to prostě nešlo, třeba půl hodiny tlačila, brečela a nic a musela jsem jí pomoct fyzicky, detaily vynechám, a když to na ní přišlo někde na veřejnosti, nic příjemnýho.. nakonec jsme skončili v Krči na proktologii, ale upřímně, moc jí tam nepomohli, opět jen úprava stravy, že se časem spraví. Tak jsme zašli za jedním známým, co dělá primáře jednoho dětského oddělení a ten jí předepsal Forlax a to byla naše spása. Bere jen minimální dávku, chodí pravidelně. Samozřejmě nejsem úplně nadšená, že bere nějaké léky, ale kdo nezažil, tak neví, jaký to může být peklo a psychice toho dítěte to taky nepřidá. A na rady typu ať víc pije jsem pak už začala být skoro alergická, ta měla svýho času místo bříška rybníček a stejně nic 🙂

svija
11. pro 2017

My řešíme maličko jiný problém, a to anální fisuru a taky chodíme na dětskou proktologii. Naštěstí synovi už je skoro 5 a půl, takže ví, že zadržováním si nepomůže, ale i tak má strach jít kakat. V rámci pátrání po různých radách maminek jsem narazila na toto. Taky tam mimo jiné doporučují ten Forlax.

https://maminator.wordpress.com/2013/10/02/chro...

bruckner
autor
11. pro 2017

@kameka přesně tak, kdo nezažil neví....je to opravdu peklo, u nás to trvá už skoro 1,5 roku a jsme z toho zralí na psychiatra už úplně všichni.
Nedaří se nám kvůli tomu se zbavit plenek, protože dcera má panickou hrůzu z nočníku a záchodu a tak bude mít plínky asi až do puberty😕.
Já se jí právě bojím dát silnější projímadla, aby jí to neroztrhalo střeva jak je vždycky ucpaná. Zkoušeli jsme Fructolax, ten nezabral a Lactuloza je spíš na nic než na ředění stolice😡. Tak už fakt nevím....
Kolik toho Forlaxu dáváte?

kameka
11. pro 2017

@bruckner Forlax není projímadlo, funguje taky tak, že změkčuje stolici. Bereme ten pro děti, pytlíčky po 4 gramech. Nejdřív jsme dávali 2 denně, to pak bylo skoro průjmový, ale odboural se psychický blok z kakání a to bylo hrozně důležitý. Pak jeden pytlík denně a teď dávám jen půl pytlíku, takže jen půlku té dětské dávky a takhle už víc jak rok. Vždycky po nějaký době zkouším vysadit, ale vždy se mi vymstilo, takže zůstáváme optimálně na téhle dávce.

bruckner
autor
11. pro 2017

@kameka děkuji mockrát za tip, jen se ještě zeptám, kdy Forlax dát, jestli když je třeba ze čtyři dny totálně ucpaná, nebo spíš až po vykakání jako prevenci? Možná se hloupě ptám a moc to řeším, ale mám už hrůzu z čehokoliv nového😢

baris
11. pro 2017

@bruckner v prvé řadě přeji hodně sil. Moje starší dcera si sama způsobovala zácpu od cca 11 měsíců do 4 let. A bylo to peklo 😈 Na velkou chodila co týden (a pak už vždy jen s projímadlem), ze záchodu, nočníku ... měla panickou hrůzu, takže musela mít plínky.

Chodila jsem s ní všude - dětské gastro, dětská psycholožka (ale ta byla spíše pro mě, abych se z toho nezbláznila), zkusili jsme i homeopatika ....

Moje postřehy jsou:
- pokud si dítě samo způsobuje zácpu, nepomůže jí ani více tekutin, ani změna stravy, protože problém je v hlavě, ne ve střevech
- FORLAX - už je volně prodejný a dcera ho brala cca 4 roky vkuse. Není návykový, v nejtěžším stádiu brala 2sáčky každé ráno, pak stačilo 1x denně a na konci ho brala ob den. Nepůsobí okamžitě, ale dlouhodobě - má za úkol změkčit stolici.
- na gastru jsem si vždy nechala předepsat YAL (je šetrnější), ale jinak jsem kupovala Easylax dětské projímadlo. Neublíží, není to návykové - jen to natolik změkčí stolici, že to poté nebolí.
- nemluvit o tom!!! U nás to bylo dlouho hlavní téma. Za každé vykadění jsme vykupovali hračkářství, slibovali hory doly. A to byla chyba (podle psycholožky). Ano - pochválit, ale nepřehánět.

No a nejdůležitější rada na konec - obrnit se velkou trpělivostí a pro jistotu i špunty do uší, protože těch zaručených rad, co jsem slyšela od jiných maminek 😠 Kdo nezažil nepochopí.

kameka
11. pro 2017

@bruckner to by spíš poradil doktor, on je Forlax stejně jen na předpis. Ale já bych dala větší dávku, aby to šlo a po vykakání pak menší dávky pravidelně.

baris
11. pro 2017

Jo a zapomněla jsem na to nejvíce nejdůležitější - dítě musí na to přijít samo, že pokud bude zadržovat stolici, tak to pak bude bolet ještě více. Až se to přecvakne v hlavě, tak máte vyhráno. U nás se to přecvaklo až okolo 4 let.

klaarusa
11. pro 2017

Bohužel máme stejný problém. Teď bere Lactulozu společně s probiotiky, ale je to běh na dlouhou trať. U nás úplne běžné, že nejde 4-5dni...Ja už jsem zralá na Chocholouska. Dřív jsem ji řekla, ať jde dělat bobika, ona šla a udělala. Věděla že dostane odměnu atd. Teď ať ji slibim hory doly tak nejde ani zkusit. Pití ji musíme teda dost připomínat, ale pokud to hlídám, vypije dost...svestky, jablka, hrušky, lněné semínka jsou denně na jídelníčku. Budu také ráda, za rady.

kameka
11. pro 2017

@baris můžu se zeptat, jak jste na tom teď? a kolik je dceři? mojí jsou teď 4, na Forlaxu je zatím rok, tak jestli je šance, že se ho někdy zbaví. Jinak pod to, co píšete se můžu podepsat! Akorát jsem nevěděla, že je Forlax volně prodejný, nám ho pořád předepisují..

editah222
11. pro 2017

U dcery byl bohužel stejný problém. Začalo to ve 3letech a pokračovalo až skoro do 7 let! Užila si svoje.
Nepomohlo nic, lactuloza na nic, víc ovoce a zeleniny, víc pít, frutolax, lactobacily... Začala jsem ji dávát Forlax a i i ten její "mozek" přemohl. Každé chození na záchod bylo za trest. Jasně, že pak začala mít trhlinky a chození na velkou opravdu bolelo.
Začala jsem ji dávát Hemagel čípky a protože bylo léto tak jsem ji dovolila kakat venku v dřepu.
A světe div se, ono to tak nebolelo! Takže pár dní kakala venku, jako nic moc, ale máme velkou zahradu a kdo zažil tak chápe jakou jsem měla radost :D No a pak vzala na milost i záchod. Pořídila jsem k němu stoličku, aby se nohama opírala. Nyní je schopna jít na záchod i ve škole.
Přeju všem pevné nervy.

evee24
11. pro 2017

Tak máme rok a půl starou holčičku a od ty doby co má prikrmy taky nekaka. Po lactuloze bolesti bříška. Ted máme forlax a i přes ten občas drží. A koukám, že to bude asi ještě běh na dlouhou trať.

baris
11. pro 2017

@kameka Dceři je teď 9,5let a přešlo jí to okolo 4 roku. Pak byly občas "dozvuky", a teď si na to vůbec nepamatuje. 😨 Celkově jsme se s ní trápili přes 3 roky. Pak to nějak pochopila.

Forlax - za nás byl na předpis, ale slyšela jsem, že je už volně prodejný. Což je výhoda. Dcera ho brala cca 2,5 let. Takže je šance, že se ho zbavíte 🙂

Ale, nevím zda Vás potěším. Ze zácpy přešla na tiky. Buď mrká nebo má tiky v ruce. Když nastoupila do 1. třídy, tak nezvládla ranní družinu. Po 14 dnech jsem jí musela stáhnout, protože přestala jíst. Nebyla schopna nic spolknout. Moje 80-ti letá babička jí rok každé ráno vodila do školy a já pak přes 2 měsíce vařila polévky a vše mixovala. Až jí to zase přecvaklo v hlavně a byla schopna spolknout kousek rohlíku, maso ...

karlajasmine
11. pro 2017

nezapojovala bych chlapa, aby se nasilim vykakala.. pokud to pro ni bude takovahla nasilna cinnost doprovazena placem, tak se z toho nevyhrabe.. spis o tom uplne prestat mluvit, nevim, jestli o tom s ni nekdy mluvis nebo ji presvedcujes, ale proste bych ji jednou vysvetlila, ze pokud bude stolici zadrzovat, bude ji to bolet, nechala ji v plinkach a vubec nezkousela nocnik, dokud se neprenese pres tenhle problem, davala ji hodne ovoce, projimave zeleniny a hodne pit a nechala to na ni.. rekla ji, ze muze kakat kdykoli bude chtit a do plinky. Ja jsem trpela na psychicke zacpy jako mala a jediny, co mi pomohlo, bylo tohle to - nechat me naprosto na pokoji a nikdy se mnou tohle tema nenacinat. I jako dospela potrebuju uplny klid - jakmile mame doma navstevu, mam zacpu... kdyz jsem zacala chodit s manzelem, musela jsem ho posilat do obchodu pro rohliky, aby nebyl doma abych mela klid... Ona na to neumre ale fakt je potreba abys ty byla v klidu a dala ji najevo ze tohle je na ni a ze ji nebudes nijak nutit nebo na ni tlacit.

karlajasmine
11. pro 2017

@baris na tiky zkuste vitamin B

karlajasmine
11. pro 2017

Jo a nedavat ji vubec zadny cukr.. nic sladkeho, zadne sladke piti. Cukr nektere lidi silene zacpava..

odula
11. pro 2017

@bruckner my měli s dcerou též problém. Bylo to nekdy když začínala chodit na nočník s kakanim. Taky okolo dvou. Jednoznačně psychickej blok. U nas to odeznělo pomalu když jsem na to přestala upozorňovat a přestala to řešit. Souhlas s @mates133. Určitě je výbornej nápad používat pravidelne a dlouhodobě laktulosu. Neni navykova a určitě to významně ulehčí vyprazdnovani. Jo ještě jedna věc - co plenky a nočník? Já se totiž v téhle situaci úplně vykvajzla na nočník nebo záchod, nechala jsem ji úplně v klidu kakat do plenky. Dycky si pak někam zalezla vybobla. Pamatuju si jak se to zlomilo - jednou v lete jsem ji "zapomněla" dat plenku,na prochazce se ji začalo chtít - a protože nechtěla domů,sla do krovicka. Od ty doby po problému. Nechala bych tomu uplne volny prubeh.

z_kopretinka
11. pro 2017

@bruckner bojujeme střídavě už skoro rok! Když už to bylo 10 dní (a po třech čípcích a nic) šla jsem už zoufalá k dr. Napsala nám Forlax - ale pozor u nás pro malou nevhodný preparát. Měla po tom pak průjem ještě týden a z toho, že je pořád pokakaná byla pak ve stresu a točilo se to do kola. Dr říkala, že se to stává u dětí často a je to psychické, že stačí aby je to jednou bolelo a prostě budou držet co to dá. Za ten rok jsme ušli dlouho cestu. Průjmy po Forlaxu nám zbrzdili celkové zbavení plenek, a i když jsou jí tří neřeším, že má plenu na noc, protože jsem ráda, že přes den to jde a že většinou i kaká a těch potíží je stále méně. Nebudu popisovat co jsme zkoušeli atd... jen to co nakonec u nás opravdu dost zabralo: 1. vyměnit Forlax za Fructolax - sladký sirup z datlů a ovoce a tak, je šetrnější k celému zažívání a neměl az toho pak rozhozená střeva ještě týden, 2. přidávání vlákniny Optifibre - pravidelně 3. jakékoli preparáty pro lepší kakání sebou nesou nutnost přísunu tekutin, protože to stahuje tekutiny právě do střev, aby to bylo měkkčí - takže když nechce vodu, klidně jí radši dam džus, šťávu, snažím se aspoň volit Ovocňáka, kde je nejvyšší podíl ovoce a není to jen nějaká slazená voda. Na to ji často nalákám, nebo si v obchodě může vybrat - většinou sáhne po Jupíkovi nebo Kubíkovi - prostě to jednou za čas neřeším, lepší aby pila to než nic. Nebo střídám lahvičky a hrnečky na pití - podívej dnes chceš tento? nebo jiný? 4. všem příbuzným i přes pitomé kecy zakázat jí podat i kostičku čokolády - ano i jedna blbá kostička z adventního kalendáře nám teď napáchala škodu 3 týdny - ucpala se a bolelo a tak teď prostě nepůjde a drží čímž si to ještě zhoršuje, takže i s vlastní rodinou se klidně do krve pohádam, že jestli jí příště strčí zase půlku kindervejce tak už jí neuvidí (proč? dyť u nás kakala každý den... jo tam, ale já si ji den po čokoládě beru domu a nejde mi 14 dní bez pláče a přemlouvání, což oni si myslí, že jsem nějaká eko bio matka co nedá dítěto dobrůtku). 5. přísun ovoce a zeleniny - nejí neloupané jablko a loupané ano? radši tak než nic, polévky zeleninové mixované, nebo to co má ráda, unás miluje květák. 6. moc na dítě netlačit, jak vidí, že se kolem toho dělá povyk a stres, že je problém sekne se ještě víc :( u nás drsná metoda až když nejde 4. den, protože od té doby už je to pro špatné, co má odejít zůstává a uvolňuje škodliviny do těla.
Když se jí nechce tak přemlouváme, ale víš jak piješ tu vlákninu, ta je aby to nebolelo, bude to dobré, nebo se snažíme, držet za ručičky, jindy pomůže ji tam jen nechat a čekat, jindy zase ještě přidat čípek, když se to povede má pak odměnu - většinou nějaký bonbonek maličký - jednoho medvídka a tak.

z_kopretinka
11. pro 2017

@baris
@kameka - jo ty rady okolí fakt miluju, musí víc zeleniny, musí víc pít, musí to a musí tamto ... a hlavně za to nemůže čokoláda a taky za to můžu nejvíc já, protože jsem ji nenutila chodit na nočník, když se jí nechtělo. Díky mojí matce měla půl roku hysterák jen nočník viděla. V roce a čtvrt - sedla na nočník a buď měla co a čůrala, nebo sedla nebylo a šla pryč, nebyla typ dítěte, co by vysedával na nočníku půl hodiny jen tak, věděla na co je, a buď bylo nebo nebylo a nazdar. Jenže jsme jeli k našim, malá cestou v autě usnula a nevydržela a už byla mokrá po probuzení, no a milá babička ji posadila na nočník, ona neměla co, tak zase vstala... nenene tam budeš sedět, budeš čůrat, sedni si zpátky a držela ji tam, malá vřískala, slzy jak hrachy, totálně hotová nechápala proč jí někdo "ubližuje" já když to viděla, tak mě málem šlehlo, pohádala jsem se příšerně s mámou, že tohle prostě se u nás nevede, a že když s ní není denně houby ví jak to chodí, a že si sedla, zkusila to a neměla co, tak proč ji tam drže, že to nechápe... no strašný, prý bude na plenách do 15, já jsem matka na ho... protože o ni nedbam, k ničemu ji nevedu - i po dalším roce a půl to mám na talíři a je moje vina, že mi dítě nechce kakat, protože jsem ji nenutila už dřív.... by mě fakt švihlo

karlajasmine
11. pro 2017

@z_kopretinka krasne napsano! naprosty souhlas a s tim cukrem taky... vidim to u sebe, jako mala tyhle problemy a jako dospela si musim sladky hodne hlidat.. sladky muzu ale musim opatrne - jak to prezenu okamzite zacpa... takze rozhodne nedavat zadny cukr.. I blby kolacek, cokoli.. je to zbytecnost a pro dite se zacpami zhorsovani problemu.

kameka
11. pro 2017

@z_kopretinka já mám teda štěstí, že rodina respektuje vše, co chceme kolem dětí, navíc babička s dědou si jí dost brali, tak si taky zažili a chápou.. sladkosti jsou problém, spíš teď, jak je větší, tak chce to co ostatní, jinak od mala právě dobře jedla, ovoce, zelenina, vůbec nebyla potřeba jí dávat vyloženě sladkosti.. a taky od mala nejradši pije jen čistou vodu.. no a ostatní, ono totiž tu psychickou zácpu má při přechodu na nočník plno dětí a většinou opravdu stačí netlačit, pít a v "nejhorším" laktuloza, ale někdy je prostě problém jinde a pak mě ty rady přiváděli k šílenství 😀

lucie11111
11. pro 2017

Taky jsme si tím prošli u syna a má rada je trpělivost, trpělivost, trpělivost + upravit jídelníček, hodně vlákniny, vynechat sladké taky doporučuju, zavařený švestky jsou projímavý, ... Je to běh na dlouhou trať, ale časem se to hodně zlepší, hlavně vše po dobrým a taky to před tím prckem tolik neřešit.

agnes2ivory
11. pro 2017

Resime totez. U nas to jeden cas doslo az k vyhrezu konecniku a pak mel dlouho hlen ve stolici. Co vam budu rikat, jsem zrala na psychologa. Kakani a bobky me zamestnavaji tak, ze jsem zrala na psychiatra. Ted ma sem tam maly pri utreni zadecku lehce mokro - jakoby drobecek hlenu. Maji to vase deti taky? Malinko, co by se veslo na spicku cajove lzicky, mininum. Ale ma. A moje schiza z jeho kakani me nuti to zkoumat. Ja jsem z jeho kakani zoufala uz, ale asi me chapete. Kdo to nezazil, nemuze tomu rozumet.

bruckner
autor
11. pro 2017

Koukám, že je nás s nekakajícími dětmi hodně a všem děkuji za rady a postřehy a držím všem palce a přeji pevné nervy!!!!
Já jsem z toho opravdu už na prášky, dcera to ze mě samozřejmě cítí, je vynervovaná o to víc a zadržuje a zadržuje. Nejhorší jsou právě ty rady okolí a rodiny, moje tchýně radí pořád ji do toho kakání nutit, tlouct jí to do hlavy, že musí a že když je nejhůř, tak jí prostě násilím podržet, zmáčknout, aby to vylezlo. Malá je tady z toho vystresovaná jako prase a he to ještě horší☹ Hlavně, že do ní všichni cpou kynutý buchty a koláče, vždyť jsou tam přece povidla a mák, to ji prožene😖