Ublinkávání a říhání. Může to být hltáním?

niliho
9. zář 2019

Ahoj holky nějaké rady, jak pomoct malému od ublinkávání? Poslední dny mi malý začal ublinkávat, vím, že je to u miminek normální, ale ráda bych mu nějak pomohla. U kojení hltá, zakuckává se, napapá se během 10-20 minut. Myslíte, že to je i tím, že tak hltá? Taky máme problém s říháním, málokdy si po kojení odříhne, čekám vždy 15 minut a nic. Zkouším ho i různě polohovat a i tak si neříhne. Říhá Vám mimi vždy po kojení? Děkuji za veškeré rady.

amazonkajanik
9. zář 2019

Malému jsou 3 měsíce,prý v tomhle věku se uzavře jícen a má být konec ublinkavani. No,dneska zblil v čekárně mě a sebe od krku dolů a to při říhnutí . Hltání v tom má velký podíl. Ale rozhodně neublinkava tolik,jako při předchozím UM,to lítalo skoro obloukem. A čaj,ten taky většinou vyhodí. Jinak,někdo radí hladit po zádíčkách,někdo lehce plácat,nám pomáhá na zadecek,jako při prdikach. A když je to málo,tak se klidně za hodinu probere,pochovám,krkne,popř ublinkne

niliho
autor
9. zář 2019

@amazonkajanik Jj četla jsem si, že je to způsobeno nevyvinutým trávicím traktu a tím jícnem. A že by se to mělo postupně zlepšovat. Předtím si ublinknul sem tam a od víkendu je to téměř po každém kojení. A to říhání mě teda trápí nejvíce, dávám ho přes rameno, hladím zádička a nic. Většinou si odříhne až před dalším kojením kdy ho dám na břicho. Ale po kojení nic. Taky jsem se dočetla, že když se nenapolyká vzduchu tak nemá co říhat. Tak nevím no proč mu to nejde.

amazonkajanik
9. zář 2019

Ještě mi poradil dětský doktor,v půlce krmení odebrat,nechat zkusit rihnout a pak pokračovat. Po prebaleni dát na bříško,jako na paseni hribatek,že se nastartuje trávení. Teď jen,kolik je malému,jestli by na bříško už mohl...

similenka
9. zář 2019

@amazonkajanik přesně tohle poradila sestřička v porodnici.... po chvilce kojení...asi 5minut? Dát na rameno a pak znovu kojit.... pomáhalo to.

michaelllas
9. zář 2019

JJ hltání má na to velký vliv. Nám také pomohlo v půlce kojení dávat odříhnout, musela jsem zkoušet různé polohy. Pokud si něříhl, většinou pak hodně blinkal. Neříhal akorát v noci, prže většinou hned usnul a navíc pil ,,pěkně,, nehltal, nevztekal se.... Nevím jak je miminko staré, jak dlouho kojíš, malý hodně hltal a kuckal, když mi teklo moc mléka...tak jsem musela před kojením trochu odsát..

ange_de_la_morte
10. zář 2019

Nepíšeš jak malé miminko máš ale počítám asi že novoška. Nejprve k odříhnutí - většina dětí se říhat musí ,,naučit,, na začátku jim to prostě nejde, jsou i miminka co neříhají ani později. Je třeba vysledovat vlastní miminko - zkus měnit polohy - třeba na tygříka mi dcera říhá nejlépe . K tomu ublinkávání - možná se přepíjí nebo hltá, u nás pomáhalo kojení třeba po 5 minutách přerušit, dát odříhnout a vrátit zpátky k prsu, taky to pomáhalo na bolení bříška, ale ne vždy si dcera nechala prso vzít - někdy to bylo tak, že když jsem vzala prso, tak se začla vztekat a blinkala z toho vzteku, takže jsme si nepomohlo .... zkoušej co vám bude víc pasovat, můžete zkusit i jinou polohu při kojení, nebo po kojení ještě ponosit ve zvýšené poloze. Závěrem - některé miminka prostě blinkají - viz naše 7-mi měsíční princezna - blije už od porodnice, po každém kojení, mezi kojením, po jídlem, při jídle, denně máme cca 15 plínek na pusinku do praní, paní doktorka měla pocit že bych měla dceři kojení regulovat ( nedávat častěji jak po 3 hodinách) - to ale prosím nedělej - není to dobrá cesta .... no prostě to beru jako fakt že máme blinkací miminko, důležité je že přibírá a je spokojená

kittyy17
10. zář 2019

@niliho oba kluci blili až do 1,5 roku, klidne i dvě hodiny po jídle, nic nepomohlo. Oba byli na UM, zkoušela jsem i to speciální proti blití, žádný rozdíl kromě ceny. Prostě jsem to vydržela a často prala.
Zkus sebrat prso v průběhu kojení a dát odrihnout, pokud to dovolí. Možná se prepiji

niliho
autor
12. zář 2019

@amazonkajanik Když ho dávám na břicho před kojením, tak si většinou odříhne, ale po tom kojení mu to prostě nejde, je to výjimečně, jinak malému je měsíc a 13 dní

niliho
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
niliho
autor
12. zář 2019

@similenka Vyzkouším, děkuji.

niliho
autor
12. zář 2019

@michaelllas Taky zkouším různé polohy a nezabírá, když si odříhne, tak to je výjimečně, třeba se to naučí, ale zatím bojujeme. Malému je měsíc a 12 dní. Zpočátku mi mléko hodně teklo, takže jsem ho zahltila, ale už se to trošku upravuje. Ale je pravda, že někdy hltá, tak že se zakucká až popadá dech. Tak snad se naučí tolik nehltat a říhat.

niliho
autor
12. zář 2019

@ange_de_la_morte Malému je měsíc a 12 dní. Právě jsem se na to říhání ptala doktorky a říkala, že je to divné, že většinou si miminka odříhnou, ale googlila jsem a dočetla se, že ne každé miminko to umí a naučí se třeba až později a nebo také, že když se nenapolyká vzduchu tak nemá co říhat. To ublinknávání je nepříjemné, hlavně pro malého, tak snad se to upraví.

niliho
autor
12. zář 2019

@kittyy17 Jojo hltá, někdy se zakucká až popadá dech a někdy si myslím, že si bere více než mu to žaludek dovolí a je jasné, že se mu to začne vracet. Tak snad se to upraví.

similenka
12. zář 2019

@niliho k tomu odrihnuti...moje dvě dcery si nikdy neodrihly.... jen výjimečně....ale ani neblinkaly...

michaelllas
12. zář 2019

@niliho tak držím palce, ať se to brzy zlepší 🍀

ange_de_la_morte
12. zář 2019

@niliho : držím palečky ať si se to zlepší .... já u naší malé vidím zlepšení víceméně až teď v 7 měsících, no co naděláme, hlavně se nenech zvilkat k náhražkám MM apod.

snahnah
12. zář 2019

Stávalo se mi, že dítě si odříhlo třeba až za hodinu. Skoro každý den jsem nosila v šátku, tam to bylo v pohodě, vygrgala se, jak bylo potřeba a méně blinkala. V kočárku šílený řev, musela jsem ji zvednout, nechat odříhat a za chvilku znova. V zimě s fusakem to bylo fakt super 😒 Časem to přešlo.