Vztekající se miminko

maks
19. zář 2018

Ahoj, vím, že už je zde hodně diskuzí tohoto typu ale i přesto, ráda bych od vás slyšela názor. Mám dvě dcery, 3 roky a 4 měsíce. Problém se týká té mladší. První tři měsíce byly s ní celkem slušné, v noci spinkala, budila se 3x na kojení, přes den kojení po dvou hodinách. Přes den usnula i sama. Nyní se šíleně vzteká, jak u prsa tak před spaním, dokonce si škrábe hlavu a fackuje ostatní. U prsa se vzteká, že jí to nejdřív neteče, pustí řev, pustí řev, pak že to teče moc rychle a pak že zas ne. Musím s ní doslova bojovat, přehazuji z prsa na prso, chodím s ní u toho, v klidu se napije je v noci. Pije celkem tak 8minut, za dvě hodiny znova. Uspat se téměř nedá, pláče, občas zabere šátek, kočárek. Sama neusne. Přes den spí dohromady snad 1-2 h, což si myslím že je málo. Musí být neustále v kontaktu se mnou, ničím se nezabaví,. Př Na prdiky dávám Babycalm a probiotika. Na doporučení MUDr. Jsem zkousela ji dát jednu dávku Sunar přes den abych si oddechla, nejdřív byla spokojená, pak se zablokovala a nemohla prdět dělala mosty a mávala rukama třeba hodinu a příšerný řev. Nestíhám doma nic, věnovat se starší dceři, ani vařit. Nevím co s ním a je mi to moc líto, že to takto probíhá. Omlouvám se za chyby, píšu z telefonu.

maks
autor
19. zář 2018

Ještě dodám, narodila se 3070 g a má 6090 g. Zoubky jsem nenašla.

neomenia
19. zář 2018

Nemá bojkot kojení? Ten ji přejde, a na kontaktní dítě pořídit má duchu a bude klid.... Přibira moc dobře.

neomenia
19. zář 2018

Mělo tam být... Pořídit Manducu.... Ne má duchu😀

dadamatysek
19. zář 2018

Ahoj! Též jsme měli "zuřivé miminko". 🙂
Než jsem objevila knihu od doktora Harpera Nejšťastnější miminko v okolí. Dočetla jsem se v ní, že miminka se dělí na klidná, neklidná a hodně neklidná. Naše holčička byla max neklidné děťátko. A neklidné, vzteklé dětátko je potřeba často pevně zavinovat do velké látky, aby se cítilo bezpečně, jak v našem bříšku. Hodně nám to pomohlo. V knize je samozřejmě i návod, jak zavinout správně. Hodně jsme chovali a houpali se s ní na gymbalonu. Plus bych ještě zkusila koupit houpátko. Ať se vám oběma brzy uleví!

maks
autor
19. zář 2018

@neomenia děkuji za odpověď, ona takle u prsa blbne od začátku, prý je to povahou, je to malý býk. Mám šátek a šatkové nosítko ale i tak ty záda mě po chvíli bolí a mám strach aby se to nenaučila ještě víc..

maks
autor
19. zář 2018

@dadamatysek ahoj, zkusím přečíst. Malou jsem zavinovala do Swaddle me zavinky ty první tři měsíce a bylo to určitě lepší, ale teď už svázaná nechce být, bojuje až se z ní dostane. A houpátko zabere cca 20 minut a nikdy v něm neusne

dadamatysek
19. zář 2018

Jo a ještě zpívání nějaké monotonní melodie mi hodně zabírá. Nebo jen broukání. Vždycky, ale fakt vždycky ztichne, uklidní se a poslouchá. 🙂

dadamatysek
19. zář 2018

Swaddle neutáhneš tak pevně, jako klasickej čtverec. Já koupila velkou mušelínovou osušku. Je příjemná, měkká a dobře se s ní pracovalo. Hlavně neboj..přejde jí to! Cca po pátým měsíci bude určitě víc v pohodě. Pevný nervy, kočko! Vím, že je to někdy hodně na palici. Občas jsem měla chut skočit do zdi.

maks
autor
19. zář 2018

@dadamatysek tak jo, zkusim to sehnat. Ještě navíc bydlíme v 2 kk a není kam "utéct". Díky za slova útěchy. Myslíš, že bych měla zkusit už příkrmy (4 m a týden)? , taky s ní chci jít na náušnice ale nevím jestli je to dobrý nápad teď, po očkování už má.

petrasipkova1
19. zář 2018

Moje rada ? Nebojuj s ni. Vem to tak jak to je a max se přizpůsob. Mám 3 letou dcerku a 5 měsíčního klucika, co usíná jen u kojení nebo v šátku, z kočáru chytá ihned hysterak, od narození, samy děti mi neusinaji ani jedno a ani nevím proč by mely. Sám vydrží chviličku, má potravinové alergie, bolení bříška, takže je to fakt pár minut, jinak jo mám v šátku,a hrajeme si s dcerkou,chodíme ven. Když usně,tak ho nekdy zkusím dát do kočáru, někdy spí,jindy se hned vzbudí,takže za chvilku zase uspávat. 😜 Je to sranda. Ale což, hlavně ať jsou spokojeni prckové. Vždyť tak rychle rostou. Jo a jeho spaní je taky 1-2 hodiny max přes den. Na teď většinou 3 spánky.

maks
autor
19. zář 2018

@petrasipkova1 to je taky pravda, že bych to měla brát jaké to je, ale někdy už jsem z toho na nervy. Hlídám sama, max.manžel.

maks
autor
19. zář 2018

@petrasipkova1 ale mě moc spokojená nepřijde právě, jestli má hlad nebo nevím ☹

petrasipkova1
19. zář 2018

@maks já jsem na to taky úplně sama. Malej je spokojenej jen v šátku, jinde je jak zbesilej., Ale po zkušenosti s dcerkou vím, že ho prostě trápí bříško, tak musím vydržet. Vždyť vám to taky uteče, v 5 měsícich můžete zkusit dát obídek a uvidíte jestli měla hlad nebo co. Matyáš přibírá nadstandardní, má v 5 měsícich 9 kuli,takže se solidně přezírá a z toho je pak taky nespokojenost, no. Ale omezovat kojení neumím 😂 držím vám palce, myslím,že je to prostě přejde až začnou lézt sedět atd, do té doby vydržet 😂😂

maks
autor
19. zář 2018

@petrasipkova1 děkuji, snad to uteče a bude zas veseleji 🙂 to je pěkný klučík, hlady určitě netrpí, tak ať se vám daří

netopejr
19. zář 2018

Sunar a jiné příkrmy leda nadměrně zatíží trávení a bříško bude bolet víc. Kdyžtak uprav jídelníček - nadýmání nejčastěji způsobují kynuté věci, prdopeč, mouka, nebo cibuloviny (všechny), někomu třeba kmín. Během 2-4 týdnů by se to mělo upravit, tak jak tak. Jestli ještě neleze, tak začne.
Do zavinky bych tak velký dítě už vůbec nedávala, aby nebláznila spíš z toho. Radši do šátku/kočárku ven se starší dcerou, venku koukaj, milion podnětů, vem deku, běžte na hřiště, do lesa.... daleko větší šance než na klid doma. A taky v šátku se jí o Tebe nahřívá bříško, což pomáhá od prdíků, trápení ap.
Mimina mají taky ráda mluvení, tak s dcerou mluvte, pouštějte muziku...
A nošení se neboj, to je daleko víc povahou mimina než nějakým návykem. 😉 To je jako nemazlím, aby si na to moc nezvykla, nemiluju, aby si na to moc nezvykla, nejsem moc velkorysá, aby si na to moc nezvykla.... Neboj, je to Tvoje dítě, miluješ ji, naplň její potřeby, neb ty uspokojené spíš zmizí. Nenaplněná potřeba - i třeba právě ta po konaktu - zůstává pořád. 😉
Spi, co to jde, dostatečně a dobře se najez a dělej jen nezbytnosti. Víc klidu u Tebe znamená klidnější mimino.

maks
autor
19. zář 2018

@netopejr to je krásná reakce, dojalo mě jak je to hezký napsané. Děkuji za podporu. Co se týká těchto potravin ty už nejím dávno, spíš mám problém co mám tedy vůbec jíst, dokonce už ani jogurty. Mléko jsem omezila na sklenku denně. Pečivo jim minimálně z druhého dne. Je pravda, že venku je to vždycky lepší ale kvůli tomu že ji nemohu venku nakojit, je to vždy procházka na hodinku a půl maximálně. A bydlím v bytě a bez zahrádky, takže je to složitější. Zkusím být víc v pohodě, děkuji

bayt
19. zář 2018

@maks Tak tohle jsem přesně ve čtyřech měsících s malým prožila také. Trvalo to měsíc a bylo to na prášky, ale pak to úplně zmizelo. Prostě si musel zvyknout, že musí tahat.

netopejr
19. zář 2018

@maks za me: Maso, ryby, rajčata, papriky,okurky, slepici vývar (prip.bez cibule), s oetruel.nati nebo dobry jsou noro vlocky, daji tomu chuť, tenký rýžový nudle dp toho, jsou výborný (vařit zvlášť v osoleny vodě), kukuricnou kasi (polenta),.nebo na dlani,jahlovou kasi, jahelnik (se svestkama.nebo jabkama+rozinkama, se zákys.smetanou mnam), ovesna kase je vyzivna, pokud vadi mlíko, nemusi vadit zakysané veci a syry, pokud vadi kravska bílkovina, tak kozí, ovci. Jablka často dělají problem, když se ji se slupkou, zkus oloupat. Pokud ani tak ne, kompot by vadit nemel. Hrušky obdobne, švestky... A vyborne kamarádky jsou ddůyne hokaido na polívku, k masu, jakkoli, a červená řepa (ideálně certsva třeba nastrouhana, zakapat citronem, třeba oliv.olejem,trochu soli nebo ne, pepř nebo ne, dobre jen tak nebo pridat zákys.smetanu. Rozinky, sušené merunky, ananas i čerstvý, brokolice by vadit nemela, ta je moc dobra zaoecena s bramborama, prip.zalit jeste smetanou pokud by nevadilo to mlíko,maso k tomu nebo ne, kvalitní čokoládu nebo poctivé kakao na elan a na mls. Nedá se fungovat a kojit, kdyz ma člověk malo jídla nebo nemá dostatecne složeni. Ja jil víc nez chlap, i kdybych mela hovezi steak k obědu, za 3 hodiny mam hlad, strudl soupni klidne cely sladký nebo slaný, ha, špenát ke taky dobry nebo špenátová polívka a cukety jen tak na gril nebo do koláčů. Brambor, doma delane americké třeba,ryze, těstoviny prodávají i kukuřičné (Uncle sam, zelený obal, maji skoroců všude, okolo 35 Kc). Jeden cas mi obilne mouky vadily,resp.diteti. Par tydnu.takhle.jen prave. A cervena čočka by nemela nadymat, je z ni i dobra polívka nebo salát. At je brzy lip, tohle období je unavne, al přejde, přejde, obv.brzy. 😉❤

netopejr
19. zář 2018

A pokud se vzteká, ze tece moc,pred kojením odstrikat, prip.nahřat. Četnost piti ma.kazde dite jinou, to bych dala na požádaní. Ja první 3/4 roku kojim mam přestávku mezi kojenima ca 20 minut.

maks
autor
19. zář 2018

@netopejr tak jste mi udělala chutě, mňam. Ani by mě taková jídla nenapadla. Můžu se zeptat jak se dělá ten jahelník? Akorát to má háček, kdo pro mě uvaří, protože ten čas na to nemám a pak jdu a s ním nějakou hloupou sušenku nebo brambůrky na chuť. Ach jo, asi pak jsem i podrážděná a jde to na mimčo. A strašně si to vyčítám.

urtica
19. zář 2018

Ahoj. Co to znamená, že dělá mosty? Prohýbá se do luku? To dělala naše malá, je to jeden z příznaků zvýšené dráždivosti a s tím se pojí i další obtíže (např. špatné spaní)....jinak ale souhlasím s tím, že to může být i povahou, dcera se hodně vztekala už jako miminko, teď jí jsou tři roky a kousek a opravdu se profiluje jako cholerik 🙂

dadamatysek
19. zář 2018

@maks Nám naše paní doktorka radila příkrmy od zač.5 měs. Tak to máš za chvilku. Dala nám výbornou radu začít zeleninou, pokračovat, maso a až nakonec sladké kašičky. Díky tomu jí malá všechno bez problémů. Myslíš, že se při kojení dost nepapá a je třeba vzteklá hlady?

maks
autor
19. zář 2018

@urtica ahoj, no když ji mám položenou a vzteká se tak zatne bříško a dá ho nahoru, takže tím lukem by se to nazvat dalo. Nic o té zvýšené drazdivosti nevím, ona je u doktorky vždycky hodná tak mi to ani Mudra nevěří, jak se chová.

maks
autor
19. zář 2018

@dadamatysek ano, právě to mě napadlo první, protože tomu kojení moc nedá, dost se odtahuje, v klidu jí jen v noci. Tak proto jsem zkusila ten Sunar jako dokrm po kojení a to jí způsobilo bolení bříška, tak jsem to zas vzdala. Ale jak jsem psala, v necelých 4 měsících měla přes 6kg což je dvojnásobek váhy porodní, takže přibírá ale nezdá se mi spokojená, občas ihned po kojení kňourá

urtica
19. zář 2018

@maks Ano, to je prohýbání do luku...zvýšená dráždivost je neurologický problém - ve většině případů nijak závažný a většinou se srovná s věkem a s dozráváním nervové soustavy, ale rodičům dá hodně zabrat. Znamená to mj. zvýšenou reaktivitu na podněty. Trochu se dá upravit správnou manipulací s dítětem - doporučuji nastudovat Kiedroňovou, s manducou bych v takovém případě asi nespěchala. Možná by nebylo od věci zajít za nějakou dětskou fyzioterapeutkou...

netopejr
19. zář 2018

300 g jáhel, 700 ml mlíka, špetka soli, ca 100 g cukru, 100 g másla, ca 300-350 g nahrubo strouhaných jablek, skorice 50-100g rozinek, zákys.smetana.
Jahly spařit,mlíko osolit, nasypat jáhly, vařit na kaši, míchat, lepši je hrnec se silným dnem. Az to zhoustne a jáhly změknou, odstavit, nasypat půlku cukru, zapékací nádobu (dost velkou, jeste to nabyde na objemu, plus aby mela dekl) vymazat máslem,zbytek chodit do kaše. Nechat vychladnout.
Zapnout troubu na 220 stupňů.
Z bílků ušlehat tuhý sníh, přidat zbytek cukru.
Potom zamíchat do zchladlé.kaše jabka zanichana se skorici, rozinky, žloutky a jemně vmíchat sníh.
Nalit do zapékací nádoby, zavřít,soupnout do trouby, ztlumit na 180, pect ca půlhod i trochu dyl.

Podávat lze teple ci studene, lehce posypane mouckovym cukrem nebo ne, se zakys.smetanou nebo bez.

Cukr může byt třtinovej nebo místo nej med, agávovej nebo javorovej sirup.
Mlíko mize byt rýžové nebo mandlové třeba.
Muzou byt jabka bez rozinek,.nebo jabka švestky nebo samotné švestky - čerstvé ci kompotovane super jsou zavařené půlky bez přídavku čehokoli), s meruňkama taky dobrý.
Kdyz neni zákys.smetana, poslouží dobre i jogurt.

dadamatysek
19. zář 2018

@maks My jsme zpočátku, když mi docházelo moje mlíčko a musela jsem řešit dokrm, použivali Bebu A.C. Je to speciální mlíčko pro děti, trpící na koliky. Sunar máme až ted poslední měsíce. Taky jsem koupila přírodní olejíček na masáž - Spokojené bříško. Byl velmi efektivní. Každopádně nezoufej. Tohle všechno se spraví postupem věku. Od pěti měsíců se malá v tohle ohledu velmi upokojila. Když teda zrovna nerostou zoubky. 🙂)

no_title
21. zář 2018

nám vztekání u prsa způsobil dudlík, přesně v tom věku. Nemáte ho?

maks
autor
21. zář 2018

@no_title máme ale není závislák, max při usnutí a pak ho vyplivne. Jak jste to řešila?

no_title
21. zář 2018

@maks museli jsme ho úplně vysadit. Naučili jsme ho usínat vleže na boku u prsa. První 3 dny byly mazec, pak se to začalo zlepšovat, do 14 dnů byl klid. Dudlík mate techniku kojení, proto by mohl i plakat, protože třeba si potřebuje jen zadudlat a místo toho to začne téct, tak se zlobí (tím, že neumí nenutrivně sát)