Zácpa u kojence, pomohlo by přidat vodu či čaj?

jhudcova
18. črc 2015

Dobrý den, mohu se zeptat na zkušenosti.....malá má 2 měsíce. Kojím jí dle potřeby, ale poslední týden má dost nepravidelné vylučování. Teď se nevykakala cca 3 - 4 dny a nakonec to bylo s řevem jakoby měla zácpu. Musela jsem ji pomoci rektální rourkou. Stolice byla velmi hustá a lepivá(přilnavá),taková hodně hutná kaše. Jí toevidentně dělá problém. Pomočených plenek má dost, tak mám pocit, že má dost vody. Pomohlo by v těch horkách přidat vodu, či čaj? Aby se stolice trochu zředila a tolik jí to nebolelo? Napadlo mě i pár kapek oleje třeba olivového...Děkuji za tipy a zkušenosti.

xinka
18. črc 2015

Nevím jak s tím čajíkem, když je kojená dle potřeby, v tom případě to není třeba. Doporučovaný na zácpu je odvar z lněného semínka, ale nejlépe by bylo pozeptat se pediatra, přeci jen je ještě dceruška malinká. 🙂

rebarborar
18. črc 2015

My měli u malýho úplně to stejný. poprvé v 6-ti týdnech. nekakal 10dnů. já měla strach, šla jsem k pediatře, ta mu promakala pupík, zvážila... nic dobrý. pak kontrola a za dva dny už kakal. bylo toho požehnaně! neplakal, ale uplně vrčel u toho. tuhá mazlavá jakoby guma... prý někteří kojenci to mají normálně, že vše pěkně vstřebaj z mlíčka. kamošky mi nakonec říkaly, jaký mám štěstí, že nekaká každý den 5x... už jsem se pak nebála, začalo se to upravovat, ale stále to nebylo každý den. třeba 1x za 5dnů... když jen kojíš, může to tak prý být. k mudře bych pro jistotu zašla, at se mrkne. rektálku jsem taky zkoušela, neměla by se dávat moc často... tak držím pěsti.

veronika182
19. črc 2015

Plně kojené dítě, kor takhle, malé nemusí mít stolici klidně 10 dnů 😉 Kamarádka teďka řešila ten samý "problém" s dvouměsíčním klučíkem. Nekakal 16 dní. Pediatr zkontroloval, vše ok s tím, že zná i 20denního rekordmana. Druhý den malý samozřejmě stolici už měl a byla to taky nálož. Hold to MM skoro celé stráví.

sarriku
19. črc 2015

Tohle mi u kojence rozhodně v pořádku nepřipadá. Miminko má mít stolici konzistence míchaných vajíček.
Jestli má dudlík, tak mu ho zkus přes den vzít, abys mu mohla vážně dát kdykoli si řekne.
Já tady mám pro malého nachystaný čaj a taky do něj nedostanu celou dávku naráz, tak zkus třeba i mimo řádné kojení dávat pocucávat. Malému nabízím čaj hodně často a on si postupným pocucáváním přes den vyžahne skoro celé dvě flaštičky, tj.280ml skoro ;)

pavlapl
19. črc 2015

LP: Čaj určitě nedávej, víc koj. U plně kojeného dítěte je normální že nekaká až 10 dní. Pokud nebude stolice brčálově zelená tak to neřeš.

betelgeuzz
20. črc 2015

Holky taky měly dlouhé intervaly v kakání, tak týden - 10 dní, rekord byl myslím 13. Taky jsem různě hledala po internetu a je to normální, dokonce i delší intervaly. stolice pak byla hustá a šlo jim to hůř. Pomáhalo vzít je do klubíčka, dát si je na břicho a sama jsem zatnula břicho a ony instinktivně udělaly to samý a začly kakat.
@sarriku není pravda, stolice kojence může mít různou konzistenci a barvu. Právě čím delší je interval v kakání, tím je tmavší a tužší, ale nic špatného na tom není.

evulina77
20. črc 2015

plně kojené dítě nemusí kakat 10 až 14 dní. Pokud mimčo dostatek počuraných plínek, nebolí ho bříško, nebrečí a nepropíná se, je to ok. Čajem si jen pokazíš kojení, protože se tvoří mlíčko na zakladě poptávky, čili pokud dáš místo kojení čaj, neodebereš mlíčko a o to míň se příště udělá a pak je z toho začarovaný kruh, který končí větou "došlo mi mléko". Poradím stránky kojeni.net, jsou super a hodně mi pomohly...