Zatvrdlina v prsu

21ada
23. dub 2016

Zdravím... v pravém prsu se mi udělala zatvrdlina... zatím to moc nebolí, jen mě v prsu sem tam píchá... poraďte jak se toho co nejrychleji zbavit :( děkuju moc

lenkule
23. dub 2016

Me nejvic pomohlo kdyz se mimco pred spanim a v noci hodne napilo ( uz bylo unavene a hodne salo). Chce to vic sily aby se toho zbavilo. Jinak zkuste i odsat odsavackou, nebo nekdo radi ze muze zkusit i manzel "odsat" to prebytecne mleko (ale to jsme nezkouseli). Treba jeste nekdo poradi neco dalsiho. Kdyby se to zapalilo doporucuji dat na prso tvaroh, pohlti horkost.

olga_
23. dub 2016

@21ada Po kojení dát na tu zatvrdlinu právě ten tvaroh (tak na 20 minut, např do pleny, lehnout si a klídek). Prso zchladí, tudíž se v něm bezprostředně po kojení nevytvoří tolik mléka a mělo by se ti ulevit. Trpím dost na záněty prsu, takže vím, o čem mluvím. Případně také odstříkat do úlevy, nejlépe ručně.

susana26
23. dub 2016

Ahoj, já to měla každou chvíli, měla jsem moc mateřského mléka, mohla bych kojit trojčata, strašně jsem trpěla bolestí, zkoušela jsem viz výše, masáže, tvaroh, teplou sprchu a rozehnat přes bolest odstříkat. Ale jediné co pomáhalo byl oxitocin - jsou to ampulky, které si vestřeš do nosu, do cca 2 hodin najdeš úlevu, předepíše je jen gynekolok a platí se, ale pomáhají!

olga_
23. dub 2016

@susana26 Tak já bych se nejdříve přimlouvala za vše výše řečené než okamžitě umělý hormon 😖.

horsiee
23. dub 2016

Doporučuji pokusit se bouličku před kojením rozmasírovat a při kojení dát miminko pokud možno dát tak aby bradička směřovala k bouličce. Sice ta masáž není vždy úplně příjemná, ale mě už to párkrát pomohlo.

21ada
autor
24. dub 2016

Tak jsem masirovala, odstrikavala, mazala tvarohem, slivovici a je to snad jeste horsi... Takze tu ted brecim u kojeni, protoze ta bolest uz je desna :(

karlajasmine
24. dub 2016

@21ada Me na tohle vzdycky pomuze tepla sprcha a proste aby to malej vypil.. Nevim, v jake poloze krmis, ale u me to vzdycky chce vychytat kde ta zatvrdlina je a podle toho ho nakojit tak, aby pil tim smerem.. treba v leze, poloha ''na fotbalistu'',.. atd..

pavlina212
24. dub 2016

Jak píšou holky. Teplá sprcha a masáž před kojením, kojení bradičkou směrem k zatvrdlině, zkusit odsavačku, odstříkání ručně, po kojení zchladit a tvaroh. Jinak radím, pokud se situace nebude lepšit, nebo se přidají horečky, nepodceňujte situaci a poradte se s gynekologem. Skoro tři dny jsem dělala první poslední a nic nepomáhalo, ale lék na předpis mi ulevil během jednoho dne.

cukrik86
24. dub 2016

Ja bych jeste doplnila, aby masaz zkusil provest partner nebo treba maminka, proste nekdo, kdo pouzije "hrubsi silu". Taky to chce trpelivost, bohuzel to neni otazka 1 dne, ja to rozhanela treba i 4 dny :( Kdyz jsem byla v koncich, prijela za mnou laktacni poradkyne, rozmasirovala, odstrikala a psychicky povzbudila 🙂

lenkule
24. dub 2016

Chce to nejak dostat to mléko ven. Zkuste co vam bude víc vyhovovat jestli odstrikat to mléko alespon do malé úlevy (asi spis ručně) a pak to kojení z jaké strany bude nejlepsi.

lenkule
24. dub 2016

Jeste bych možná dodala ze kdyz vam to chlazení nedělá dobre tak bych ho klidně vynechala. A pokud nic nepomůže tak bych zavolala laktacni poradkyni.

olga_
24. dub 2016

@lenkule To chlazení je ale důležité, aby se tam mléko v takové míře nedotvořilo. Jinak se to prso nalije znovu a klidně i víc. To je i rada od mé laktační poradkyně.

lenkule
24. dub 2016

@olga_ aha tak to jsem nevěděla.

olga_
24. dub 2016

Rada mojí LP, když jsem měla náběh na oboustranný zánět prsu:

Teplá sprcha, ve sprše masírovat (směrem ven), vyklepávat, celkově uvolnit. Pak kojení, po kojení tak na 20 minut zchladit, a to např. přiložením toho tvarohu do pleny a být v klidu. Představovat si, jak se vše uvolňuje. Já si vždy říkala, co jako tvaroh může tak zázračně zachránit, ale ono nejde ani tak o tvaroh jako právě o to následné zchlazení.

Jinak na záněty docela trpím. Většinou jsem skončila na ATB. Toto ale pomohlo. Pokud se přidá zimnice a horečky, řešila bych u lékaře.

gove
24. dub 2016

@21ada Ahoj, mě se to stalo také, ale už je to skoro 5 let. Vytvořila se mi bulka, nic nepomáhalo masáže ani teplá sprcha a obklady, bylo to ještě horší. Taky jsem brečela bolestí, ale horečky jsem neměla. Jela jsem do nemocnice na gynekologii, tam mě poslali na chirurgii, odtud zase na podrobný ultrazvuk prsu. No dopadlo to tak , že mi museli tu bulku vyříznout pod narkózou. Nechali mě s dcerou které bylo šest týdnů, ležet na dětském oddělení na nadstandardu aby malá nic od ostatních dětí nechytla. Po čtyřech dnech mě pustily domů, v prsu jsem měla drén na odtékání hnisu a ještě 14 dní jsem jezdila na převazy. Doporučila bych Ti zajet k lékaři, minimálně Ti dají aspoň antibiotika, to by mělo pomoci.

susana26
24. dub 2016

@olga_ to jasně, ale uvedla jsem co pomohlo mě, já třeba dala napít dceři, ta hltala jak mohla a stejně mi třeba v prsou zbyly dvě deci a to jsem lila psovi. Dělali se mi podlouhlé zatvrdliny až ke klíčním kostem, nebo do podpaží, bolest příšerná a toto jediné bylo úlevou. Kojila jsem 2 a čtvrt roku a stále jsem měla tolik mléka, že se mi stačilo kouknout na dítě a mléko samovolně stříkalo. Takže za mě oxytocin 🙂 . Pokud paní však netrpí jako já nadměrným množstvím mléka, je určitě dobré nejdříve masírovat a i přes bolest zkoušet odsávat,

karlajasmine
24. dub 2016

@susana26 To mam podobne.. nastesti ne tak hrozne, jak popisujes, ale kdyz je doma o vikendu manzel a ja jsem ''zamilovana a stastna'', tak mam tolik mlika, ze mi to z prsou kape, a skoro kazdy vikend se mi udela zatvrdlina. Nastesti mam ''nenajezeneho'' prcka, ktery to zvlada presto vypit... ale je to otravne.

susana26
24. dub 2016

@karlajasmine já to měla u obou dětí, už jsem celé okolí otravovala jak jsem chodila kojit, nebo odstříkávat, doktorky mi říkaly, že jsem nevídaný úkaz, bála jsem se zánětu, ten naštěstí nepřišel, ale prsa jsem měla jak tvrdé kameny z velikosti 70A jsem měla 85C a když se více nalily lezly mi prsa ven. Na druhou stranu má sestra kojila tři týdny a přišla o mléko, kdyby se můj dar rozpůlil mezi nás dvě, byly bychom vysmáté 🙂

karlajasmine
24. dub 2016

@susana26 Jj tak me se nalily prsa na 75I... desny :D Nastesti uz se zase zmensujou.. uz mam ''jenom'' G/H...

susana26
24. dub 2016

...číslování L a GH neznám, máš velká prsa, nebo je to číslování z jiné země?

skvisha
24. dub 2016

Ahoj, mně ještě pomáhalo ta masáž ( i když ze začátku bolestiva) nejen před kojením, ale i na začátku kojení, kdy ten muj prcek sál jak divej. Uplne jsem cítila, jak v tu chvíli ta zatvrdlina mekne.

karlajasmine
24. dub 2016

@susana26 ne,to je české..vis, jak je C..pak D, E,F,G,H..I...proste mám fakt velký prsa :-/

susana26
24. dub 2016

@karlajasmine vau 😨