Dovolená se 14 měsíčním dítětem, jak ho utlumím?

katerinanov
8. bře 2013

Ahoj holky, rozhodli jsme se jet v červnu se synem na dovolenou do Řecka. Ale! Jedeme autobusem. Takže cca nějakých 24 hodin. Bude to s malým mazec, to je mi jasné. Nejsem zastáncem "cpaní léků do dětí" ale tohle mi přijde výjimečná situace. Přemýšlím nad tím, jak toho našeho raubíře utlumit, aby nejlépe co největší část cesty prospal. Samozřejmě se v poradně zeptám doktorky, jen mě zajímají Vaše zkušenosti.

adelkav
8. bře 2013

@katerinanov My s prckem letěli, když mu bylo necelých 18 měsíců. Cestováním jsme celkem strávili asi 9 hodin a dalo se to. Jen by to chtělo spíš utlumit ty spolucestující v autobuse🙂....Prcek byl hrozně hodnej, ale když jsme vlezli do letadla při zpáteční cestě, tak vedle nás seděla fakt slepice, která se rozčilovala, že i na zpáteční cestě musí sedět vedle haranta...měla jsem sto chutí jí říct něco o tom, proč tedy lítá charterovým letem a nezaplatí si bussiness nebo první třídu☹ Pojedete aspoň přes noc? Co zkusit nějaký homeopatika na zklidnění?

katerinanov
autor
8. bře 2013

@adelkav No pojedeme i přes noc i přes den ale bojím se, že nebude chtít spát ani v noci. Nad tím jsem taky uvažovala, homeopatika dáváme na zuby, na ekzém atd. Ale co jsem četla o té sedalii, moc prý neuklidňuje 🙂 Ještě se zeptám homeopatky, jestli je nějaká jiná možnost.

adelkav
8. bře 2013

@katerinanov jak dlouho trvá ta cesta? My byli v Řecku jednou letecky a lidi, kteří tam dorazili busem byli vykolejený ještě dva dny. Já zvažuju, že vytáhneme prcka (2 roky) autem do Chorvatska nebo Itálie, přeci jen tím autem můžeš kdykoliv zastavit. A jak malý zvládá autobus?

krystalka
8. bře 2013

Tak upřímně - já bych do toho s tak malým prckem nešla. Kdysi jsme jeli (ještě bezdětní) 25 h autobusem do Španělska a měli jsme toho oba dost i tak. A do toho Řecka se jede fakt jen 24h? Vzala bych v úvahu, že můžete někde zůstat v koloně apod.... Asi bych to ještě zvážila, nevím, jak malý zvládá autobus a delší cesty, ale tohle by ještě nedal ani náš 5letý 😉 , ale on celkově nemá rád delší cesty a ten autobus navíc nemůže každou chvíli stavět, aby se dítě protáhlo a proběhlo, jako když jedeš autem, ta klimatizace v autobuse mu taky moc nepřidá... a taky se mu celou dobu cesty bude muset pořád někdo věnovat a budete hodně unavení všichni. Navíc, takhle malému prckovi je jedno, že tam někde daleko po té dlouhé cestě na něj čeká moře, teď mu to ještě moc nevysvětlíš, on bude vnímat tady a teď a bude to pro něj strašně dlouhé....Mně by to asi za to harcování nestálo a radši bych jela někam blíž, nebo letecky...ale to je jenom můj názor, tak jestli jste to všechno zvážili, tak se nedej odradit 🙂 . A co se týká toho utlumení, tak bych fakt do něj nic necpala, to by mi za to nestálo, ale našemu by v tomhle věku asi úplně stačil dudlík 😀 - jednak byl pak potichu a jednak s ním rychle usínal 🙂

ia.
8. bře 2013

@katerinanov vím že známí dali dětem čtvrtku diazepamu, když dlouho cestovali. Myslím že je to rozumné a vzhledem k tomu, že to předepisují dr malým dětem při vysokých teplotách jako prevence proti febrilním křečem, tak mu to určitě neublíží. Na druhou stranu máte můj velký obdiv jet tak daleko a navíc busem. My s dětma cestujeme od cca 4 měsíců (autem), oba kluci byli poprvé v HR když měli 8M, to jsme jeli na noc, celou cestu prospinkali (bez jakýchkoliv léků) a ráno se probudili u moře.

katerinanov
autor
8. bře 2013

@krystalka Tak Řecko se dá zvládnout autem i za 17 hodin i méně. Samozřejmě se to může protáhnout i na víc, ale to i v autě. Takže fakt těch 24 to většinou bývá. Klimatizaci máš v každém druhém obchodě do kterého v létě přijdeš a unavení bychom byli i kdybychom jeli autem. Na letenky zrovna nemáme a jedeme tam i za rodinou, ne jenom k moři. Dudlík... no, je velký raubíř takže to stačit nebude. A s těmi léky, ono když má dítko suchý dráždivý kašel tak jí tlumící léky třeba týden, takže si nemyslím, že by mu to ublížilo, když je to jednou za rok. Ale toť zase jenom můj názor 🙂 Naši toto budou taky absolvovat o 2 měsíce později s pětiletým tak uvidíme.

katerinanov
autor
8. bře 2013

@ia. Do toho Chorvatska se to asi dá, taky jsme nad tím uvažovali, ale nakonec zvítězilo Řecko. Máme tam rodinu a i cenově to vyjde hodně podobně. No já si taky myslím, že takhle výjimečně to neublíží, samozřejmě bez požehnání mudry mu nic nedám, to zase nee 🙂

pamal
8. bře 2013

mám o pár týdnů staršího syna a neumím si představit, že bych s ním jela autobusem takovou dálku. Jedině letecky nebo autem s přespáním na trase. Vidím to přesně tak jak @krystalka

krystalka
8. bře 2013

@katerinanov - tak když jedete i za rodinou, tak to je jasný 🙂 ...a jasně, že i autem byste byli unavení, já to jen myslela tak, že ten autobus nemůže pokaždé zastavit, když by to člověk potřeboval a tak...nebo že třeba v autě, kde nejsou cizí lidi by to zvládl líp... A taky je fakt, že mám na to asi jiný pohled - náš by to v tom věku nedal ani autem, jsme rádi, když dojedeme max 200 km a i tak musíme často stavět, třeba každou hodinu i dřív, nesnáší dlouhé cesty, kde se nemůže projít...a s tou klimatizací je to taky pravda, že je všude, i když my jí v autě zapínáme jen když je fakt vedro a v obchodech se většinou moc dlouho nezdržujeme a léky na kašel jsme zatím naštěstí ještě nepotřebovali... a nemyslím to nijak útočně, určitě jste to dobře zvážili a koneckonců vy znáte svoje dítě nejlíp a víte co zvládne. Tak hlavně ať si to všichni pěkně užijete 🙂

ia.
8. bře 2013

@katerinanov já myslím že ti to schválí (po tom, co ti tu cestu bude rozmlouvat), ale já bych mu to dala na noc a přes den holt se to musí přežít. Já si nedovedu představit jet takovou dálku busem s tím starším, natož s tím mladším, takže držím palce, aby sis tu dovolenou pořádně užila a nestresovala se už po příjezdu do Řecka cestou nazpátek 😉

radka8888
8. bře 2013

@krystalka souhlasím s tebou. Tlumit dite pri drazdivem kaasli mi prijde rozumne, ale tlumit ho kvuli ceste autobusem je docela drsné. Preci jen je to lek, ktery ovlivnuje mozek. Snad to vas prcek zvladne bez leku. My vozime mimino autem od mesice veku na vzdalenost 4hod coz se samo neda srovnavat s 24h, ale obcas ji to nesedne a to je teda peklo pro vsechny.

garfie
8. bře 2013

14 měsíců není taková hrůza, myslím že s pětiletým (jak tady holky zmiňujou) je to horší. Ale fakt je, že já bych autobusem taky nejela. Ale já bych nejela ani bez dítětě 😀 dlouhé cesty busem nesnáším!!! Vlak, letadlo, auto.....klidně i dva dny.
A jak je to vlastně s autosedačkou? Aby měl vlastně i dost místa, protože ty sedačky v busech jsou docela blízko.....a potáhnete s sebou i kočár?
Jinak naše děti cestují v pohodě, dokonce se mi na rozdíl od většiny známých osvědčilo jezdit přes den. Malá se v noci v sedčce různě mrví, špatně se jí spí...zato přes den je v pohodě, kouká, zpívá si.....ale fakt je, že ona je dost pohodová.

katerinanov
autor
8. bře 2013

@krystalka Děkujeme 🙂 No abych řekla pravdu tak si nejsem jistá tím, že to zvládne, to je risk. No ale bude muset. Je fakt, že to čeho se obávám nejvíce jsou ostatní cestující. No, my jsme v jednom měsíci dávali diazepam a už několikrát jsme museli tlumit kašel, takže mi to fakt nepřijde taková hrůza.
@ia. Taky si myslím, že mi něco poradí, ty léky jsem myslela taky spíš na noc. V noci to není žádná hitparáda se spánkem ani doma, natož v autobuse 🙂

katerinanov
autor
8. bře 2013

@garfie Klasická sedačka se tam prý vejde, je to zájezdový autobuse, takže ty sedačky asi nejsou tak napresované. Kočár asi brát nebudeme ale kdyby jsme se rozhodli tak ho určitě dáme do zavazadlového prostoru.

iva_kucerova
8. bře 2013

tak to obdivuju....my se chystáme s Ivankou na první dovolenou v létě,když jí bude rok a půl a vybíráme místo,který bude hodně blízko (nakonec jsme vynrali Konstantinovy Lázně), protože Ivanka řve,jakmile se připne do sedačky v autě. Asi tak od půl roka nehrozí,že by v autě usnula. Je chvíli v klidu jedině,když jí dáme rohlík,takže si říkám,že tu zhruba dvou-tříhodinovou cestu nějak zvládnem,ale 24 hodin bych s ní teda nevydržela a už vůbec ne v autobuse....taky bych měla dost obavy z reakcí spolucestujícícch,když to nepůjde zrovna bez problémů..takže přeju pevný nervy každopádně

romantika
8. bře 2013

Musite hodnotit podle ditete, nejde tak o cestu, ale jak je prizpusobivy. Nektere deti jsou labilnejsi a prevezete je vsude. Dulezite je, uvedomit si, ze nesmi byt ve stresu, to vam omarodi a jak pripadne pojedete z recka zpet kdyz chytne horecky ci tak kdyz jedete busem je otazka.
Ale to uz musite jako mama vedet, jestli na to ma a pripadne vase nervy pri komplikacich - upal, rostou zuby + horecky, prujem a tak - na vse sebou leky.
Jinak znami rikali ze davaji kinedril, spis to davali kvuli tomu ze jim jedna holka zvracela, ale utlumi to a prospi cestu do chorvatska, ale to je jen 9hodin.. Samozrejmne vse po porade s lekarem. Teda ale neumim si osobne predstavit jet 24 hodin v autobuse se 14mesicnim. Ja na to nemela nervy, jeli jsme jen do hor a stejnak jsme za 4 dny jeli dom. Ryma, nespani, proste nektera mimi radi svoje jiste.
Taky vam muze prorvat celou cestu a noc v buse a spolucestujici urcite nebudou po par hodinach mili, k tomu klimatizace, trochu hodne prekazek na mne. Ale to uz je vase rozhodnuti zda ta chvile u more pro to stoji.Tak at jste hlavne spokojeni.

andelka
8. bře 2013

Autobusem bych nejela ani já, natož s sebou brát dítě..a nechtěla bych být ani spolucestujícím. Ani tím dítětem. Opravdu nemůžete jet jinam a nějak rozumněji?

krystalka
8. bře 2013

@radka8888 - no právě, u nás bylo peklo i když jsme jeli předloni cca 200 km na Šumavu 😉 . Jeli jsme po obědě, takže usnul, prvních 100 km prospal a pak se vzbudil s takovým hysterákem, že nechtěl být ani v autě ani venku ani nic a vřískal nám u auta na krajnici, válel se po zemi, že se po nás projíždějící dost divně koukali, co to tam s ním děláme ☹...a když se pak asi po půl hodině uklidnil, tak jsme zbytek cesty stejně stavěli každou chvilku, že už je přesezený a chce se proběhnout apod...

ia.
8. bře 2013

@andelka
@krystalka holky nic ve zlém, ale já myslím, že se tazatelka ptala na zkušenosti s léky na cestování, ne na to, jestli vy byste jely nebo ne 😉

katerinanov
autor
8. bře 2013

@romantika Tak on je docela dobře přizpůsobivý, když někam jedeme tak není větší problém. Na kinedril jsem taky myslela, ale je až od 2 let.

@andelka Jedeme tam i za rodinou, ano, můžeme jet na slovensko ale nechceme. To bychom se asi nepodívali nikdy nikam, ve 14 m je to špatně, v pěti letech je to špatně... Autem to není ideální, autobusem už vůbec. Na letenky zrovna teď při rodičáku nemáme. Naši byli v řecku s letos pětiletým už 2x, letos se chystají zase, vždycky to zvládl. Nepsala jsem tady aby mi někdo rozmlouval abych jela jinam, psala jsem protože jsem chtěla nějaké rady ohledně toho spaní jako mi tady už pár holek napsalo (diazepam, kinedril,...)

K tomu kdyby byl nemocný, zásobíme se samozřejmě běžnýma lékama ale to se může stát i když pojedeme do Čech a tam lékař nebude mít smlouvu s RBP u které jsme takže to pro mě zrovna silný argument není, nejedeme do Egypta.

krystalka
8. bře 2013

@ia. - jo já vím 😔 , však já jsem taky psala, že léky bych mu nedávala, u nás by možná stačil i ten dudlík 😉 , ale stejně bych do toho já nešla a nějak mi nedalo napsat svůj názor 😉 ...ale zas chápu, že když jedou i k rodině, tak se to prostě musí nějak zvládnout....

abecedka
8. bře 2013

z budapeště lítá rainar do thesalonik za pár kaček.

ale jinak kamarádka letěla s roční do austrálie, takže rozhodně větší teplotní šok apod. Tak to zvládnete 😉

katerinanov
autor
8. bře 2013

@abecedka Děkuji, to není úplně marné ale moc nevím, jak bychom se dostali do té budapešti 🙂

andelka
8. bře 2013

@ia. no já to otevřela, protože se taky chystáme s 15měs prckem na dovolenou...a teda vyloženě jasnou otázku jaké léky jsem v tom nepostřehla.
Jasně, je to její věc...

@katerinanov doufám že se vám splní očekávání a cestu zvládnete vy, dítko i cestující. Taky jsme zatím nikde nebyli, ale my si to asi radši odpustíme než řešit náročnou cestu a zklidňovat kvůli tomu dítě. až budou děti větší, bude víc peněz a budeme moct vyjet komfortněji, nebudu váhat ani se zahraničím. Zatím právě kvůli pohodlí dětí zvolíme něco blízko domova (asi podhůří).

katerinanov
autor
8. bře 2013

Dámy, že já jsem něco vůbec začínala.... Příště si zase půjdu pro radu na MK. Prostě nejsem připosraná z každé překážky.
@andelka Ano, jeďte kam chcete, já proti tomu nic nemám 🙂 Komfortněji si možná v našem státě nebudeme moci dovolit vyjet nikdy, takže asi tak 🙂

ia.
8. bře 2013

@andelka
@katerinanov holky klíííd... prostě se poraď s dr, jestli je lepší diazepam, dithiaden nebo kinerdryl a andělka pojede do podhůří a obě budete spokojené 😉
@katerinanov já myslím že nikdo z těhle holek nebude v tom autobuse s Tebou sedět, takže si to užijte v rámci možností a hotovo 😉

katerinanov
autor
8. bře 2013

@ia. Děkuji za podporu a za radu 🙂

veruska007
8. bře 2013

No, tak já bych s takhle malým taky busem nejela, sice máme cestovatelské děti, které autem hravě zvládnou 12h cestu, ale občas taky mají "svůj den", a to je pak strašný problém i 15 min. v tramvaji.

Léky na uspání rozhodně nedoporučuju. Mně uspává kinedryl, ale naše děti vůbec. Starší bere diazepam proti febrilním křečím od 1,5 roku při teplotě a i když dostane celou tabletku (a to by měl dostat v tom 1,5 roce jen 1/4), tak ho to neuklidní ani trošičku, kinedryl taky ne,... a větší množství už je hooodně rizikové, mohla bys způsobit zástavu dýchání. Můžeš si to vyzkoušet i doma, ale z vlastní zkušenosti naše děti tyto léky neutlumují, ten mladší (1,5 roku) po tom dokonce řádí ještě mnohem víc a navíc bez zábran - mohla jsi přijet dnes ráno na návštěvu, oba mají 40 horečky a dostali diazepam a lítali jak hyperaktivní celé dopoledne.

ia.
8. bře 2013

@veruska007 ty jo ale to neslyším poprvé, že na někoho diazepam účinkuje opačně....u nás teda oba kluci, když dostali proti fibrilním krečím čtvrtku, tak spali celou noc jak zabití..staršímu jsem dala před 14 dny půlku na noc, pže měl brutální dusivý kašel, a ráno nebyl k probuzení, vstával v 9, normálně v 6 😲

veruska007
8. bře 2013

@ia. Skoro závidím. Si představ dvě děti s vysokou horečkou, co lítají několik hodin v kuse po bytě. Jsem dnes myslela, že si hodím mašlu. Ale ono to takhle účinkuje vždycky... závidím maminkám, co jejich marodi leží a maximálně koukají na pohádku. Já jsem za dopoledne víc mrtvá než ti prckové. Naštěstí jim kolem poledne vyletěla znovu horečka, tak šli spát 😉

Ale bráchu takhle divočil kinedryl, on děsně blil v autě, ale po kynedrilu byl tak divoký, že ho moc nedostával. To já ho jen olízla a bylal jsem tuhá 😝