15 měsíců a nechodí...

veritanas
8. pro 2021

Ahojky holky, jsem vážně frustrovaná otrávená, vyplašená. Dcera má 15 měsíců a nechodí. Všechno dělala pozdějí, od 11 měsíců chodíme na rehabilitaci, protože se asymetricky plazila, během 3mesicu se rozlezla krásně symetricky, nakracuje na rytíře a obchází nábytek, i když ještě vytáčí nožky do stran. Obchází kolem nábytku, umí se postavit i u zdi a s tím tlačícim.choditkem přejde celou místnost, ale ještě ani chvíli neustoji. Za ruku jí nevodime, podle rhb děláme všechno správně, ale je to k nesneseni. Pokroky jsou pomalé a já jsem z toho vážně frustrovaná a otrávená, ostatní děti už lozi na hřišti a ona by nejraději seděla v kočárku. Navíc se hrozně boji, vůbec odmítá riskovat cokoliv, takže se drží oběma rukama a nestačí jít za jednu, třeba okolo stolu. Na neurogiu byla dvakrát, centrální svalová hypotonie, hlavně v oblasti trupu, ale Dr. Jí chválí, že se zlepšuje. Dr. říká, že se do 18 měsíců neřeší, ale já mám dojem, že to určitě nestihneme, podle tempa, které má
Potřebuju spíš uklidnit a dodat odvahy k další práci, díky.. 😘

luciaanaa
8. pro 2021

@veritanas no já by jsem to zas tak neřešila. Syn se narodil o měsíc dřív a když jsem s ním chodila na fyzio tak i tam mě říkala že se bere o ten měsíc méně a syn začal chodit,, až,, na 18 měsících. Mají svoje tempo s tím nic neuděláš a hold nějaké dítě se jim nevejde do těch jejich lékařských tabulek. Z druhé strany - synovec začal chodit až v 19 měsících, měl těžký porod šel kleštěmi a maminka s ním musela podstoupit vše možná vyšetření jako že je opožděný a tak a úplně zbytečně i na neuru jí řekli že je kluk extrémně chytrý a líný 🙈🤣

lennus
8. pro 2021

@veritanas Je to otrava, chápu a znám, ale nespěchej na ni, nejpodstatnější je, že leze, tím si krásně posílí záda. Syn narozený o 7 týdnů dříve se v roce začal plazit, po třech měsících furt nelezl, tak jsme šli na rehabku a ta ho "rozlezla" hned. Pak už jsem byla v klidu. Chodit začal v 19 měsících. Mladší dcera donošená, ale dávala si na čas úplně stejně, taky pomalejší tempo, naštěstí po roce začala lézt a já tím byla v klidu, chodit taky po roce a půl, rehabilitační ji viděla a dohlížela na ni. Každé dítě je jiné, zase třeba mladší na svůj věk krásně mluví. Neboj, dočkáš se a takových dětí je dost, tabulky jsou orientační. Hodně zdaru!

me_druhe_ja
8. pro 2021

Asi víc udělat nemůžes. Cvičili jste, na neuro jste byli... prostě neudělás nic. Jakmile se dítě bojí a celkově je pomalejší, tak těžko čekat, že v roce bude lítat. A opravdu do 18m je to zcela normální. Někde se uvádí až do 20m.

Nicméně o tom, jak je to frustrující něco vím. Syn má dva roky a měsíc a zatím chodí max za roku. Ani sám nestojí. Sice je to z důvodu jeho nemoci, ale i jiné děti s tou samou nemocí, co to mají podobne jako on, zacli chodit dřív. A některé teda později.

katule1990
8. pro 2021

@veritanas Myslím, že se stresuješ zbytečně a moc na ni tlačíš. Chodíte na rehabilitace, kdyby bylo něco vyloženě špatně, tak by vám to řekli. To, že nechodí v 15 m je normální, norma je do 18 měsíců, dej jí čas, ona si na to sama přijde. Já tě i chápu, můj syn je na tohle taky hrozně pomalý, ale doktorka nás ani neposlala na rehabilitace s tím, že je jinak komunikativní a šikovný, jen si holt dává s tímto vývojem na čas. Teď je mu 13 m a teprve začalo převažovat lezení nad plazením, sám si ještě nesedl. Mám radost, že leze, to je prý nejdůležitější fáze, a jestli začne chodit až v roce a půl, neřeším. Však on chodit začne, jen na to potřebuje víc času. Zato pusu nezavře 😀. Jo a přestala bych dávat to tlačící chodítko, to vůbec není pro vývoj dobrý a jako bonus to naopak vývoj chůze brzdí. Ani není dobrý vodit za ruku/ruce.

katule1990
8. pro 2021

@veritanas Mám ráda tento článek: https://www.poliklinikaprosek.cz/login-61. Nelepší je věta na konci: Nejvíc pomůžete svým dětem tím, že jim vůbec nebudete pomáhat. Neboj, ona na to přijde 🙂.

andyna85
8. pro 2021

Dcerka začala chodit v 16ti měsících. Ale ona byla celkově klidné dítě. Taky jsme pro jistotu chodili na rehabilitace, ale tam nám jen potvrdili, že dělá vše správně a má své tempo. A taky byla poslední ze všech dětiček, co ještě nechodily.

darinka84
8. pro 2021

@veritanas do 18 měsíců je to pořád v normě a ikdyby to bylo později tak se nic neděje.. Srovnávat s ostatními ničemu nepomůže... Akorát me zaráží, že na to kolik odborníků máte obeslych, nevíte informaci o škodlivosti chodítka... Dítě za tím vlaje a nemá to s chůzi nic společného.

87pavlina
8. pro 2021

Na mě byl velký tlak z okolí, že malá pořád nechodí, takže chápu tvoje pocity. Pak jsem se přepnula do režimu, že do 18 měsíců to řešit nebudu. Dcera začala chodit přesně v 17 měsících, do té doby 8 měsíců obcházela nábytek a nechtěla se pustit. I když jsem ji vzala za ruce, tak šla hned na kolena a ne a ne. V den, kdy začala chodit, jsem jí dala zimní vyšší boty na ven, měla v nich zpevněný kotník. Potřebovala jsem, aby chvíli stála, než otevřu auto a ona stála (což do té doby nepřipadalo v úvahu), pak jsem jí řekla, že půjdeme za tatínkem, který od nás stál asi 10 metrů, a ona se za obě ruce rozešla - no byla jsem z toho vedle 😀 Takže možná tomu pomohly ty boty, protože do té doby byla hrozný srab 😀

malinkaelinka
8. pro 2021

Dcera se rozchodila v 19 měsících. Ona má prostě takovou povahu je opatrná, každou novou věc musí pořádně poznat než dostane odvahu. Kecy okolí jsem rychle odpalkovala. Moje dcera je přesně taková jaká má být, já se o ní staram jak nejlépe umím a tím to hasne.

hester92
8. pro 2021

@veritanas souhlasim uz s vyse zminenym, ze rozhodne nepodporovat v tlaceni choditka, voziku proste cekoholiv dokud dite opravdu stabilne samostatne nechodi! Zarazi me, ze vam to nikdo z odborniku nerekl, protoze to chuzi opravdu muze brzdit nikoliv naopak.

kosi_cek
8. pro 2021

@veritanas jedna má dcerka začala dělat v tomto věku teprve první krůčky s oporou a i tak se stihla rozchodit těsně do 18ti měsíců, byla také sledována pro mírnou hypotonii, ale cvičit jsme nemuseli. Těch 14-15 měsíců je takový průměrný věk, kdy se děti začínají pouštět a samostatně chodit, takže je jasné, že některé děti jsou rychlejší a některé zas pomalejší. Mám doma i dítě, které začalo chodit už před rokem, ale to bylo dost takové kamikadze, to si člověk nevybere.

flegicka
8. pro 2021

Můj kluk začal chodit dva dny před dovršením 18.měsíce. Jinak zcela zdráv. Teď je mu devět a lítá jak pošuk všude.

adrianka78
8. pro 2021

@malinkaelinka Ano, přesně tak! Vtipné bylo, že v tom věku už plynně mluvila😅Takže si první chůzi po zahradě okomentovala😃

hanca78
9. pro 2021

@veritanas nic si z toho nedělejte, už situaci řešíte... 🙂
Pokud máte diagnostikovanou centralni svalovou hypotonii, můžete jedině pomoct tak, že budete chodit na rehabilitace a cvičit, pokud tam chodíte. 🙂
Syn s touto diagnózou sice stál asi v 11 ti měsících, ale pak další rok obcházel jen nábytek. Sám si troufl až cca ve 2 letech.
A to máme hypotonii i mluvidel, takže jsme začali chodit na logopedii, když ještě neměl 3 roky. Vůbec nemluvil, byl pro něj problém ovládat jazyk (nevím jak to přesně napsat).
Ale postupně vše dohání, jen je problém např. se stáním natož pak se skákáním na jedné noze. Běhání není už také problém.
Mluvit už mluví, ale výslovnost je podstatně horší, chodí do logopedické školky. 🙂

veritanas
autor
9. pro 2021

@hester92 no, mluvili o chodítku jako o pavouku, to jsem neměla. Každopádně dobře, už je na půdě...i když ona s ním dvakrát za den přejela místnost, protože to neumí otočit...😁 Nenapadlo mě, že jí to může brzdit, i když jak říkám, skoro s tím nejezdila.

veritanas
autor
9. pro 2021

@luciaanaa
@lennus
@katule1990
@me_druhe_ja
@katule1990
@andyna85
@87pavlina
@malinkaelinka Děkuji vám za odpovědi. Na chvilku mě to uklidní..😁😁 ale je to pro mě fakt náročná doba, starší syn v roce chodil, ve 13 měsících úplně bravurně, bez pádu. Ve dvou letech jezdil na šlapacím kole bez koleček, prostě se odrazil a jel. Takže je pro mě tohle hrozný šok, i když syn zase nemluvil. Dcera už opakuje slova a zas je taková chápavá. Nezbývá než vydržet..
🍀

veritanas
autor
9. pro 2021

@darinka84 opravdu jsem to nevěděla, ale už je pryč. Ale jak jsem psala výše, ona s tím jela tak dvakrát denně, jinak se po tom plazila. 😁 Takže si myslím, že jí to zas tak nezpomalilo. Jinak díky za rady 🍀

veritanas
autor
9. pro 2021

@hanca78 uufff, to je vážně dlouho, to se zblázním. 😁😁🤣 Hlavní bude, že začne chodit. Dr. říkal, že příště předpokláda, že ji vyřadí z neurologie, že tam není důvod, proč by tam měla chodit, protože to má založeno správně, svaly se posilují, a že si myslí, že přijdeme po svých, tak nevím no... Dcera má jenom střed těla, žvatlání jí jde, dokonce opakuje slova, jemná motorika taky v pořádku, tak snad se to spraví.

uzivatelkapetra
9. pro 2021

Můj syn začal chodit v 21m. Nic mu nebylo, ale šlo i na jeho povaze vidět, že je to pohodář, vegeťák, prostě se mu nechtělo 🙂
Dnes je mu 3 a kousek a svým vrstevníkům není nic dlužen 🙂

87pavlina
9. pro 2021

@veritanas Přesně takhle jsem se uklidňovala já. Dcera opakuje slova už hodně dlouho, vždycky si radši sedla ke knížkám, než aby zkoušela chodit. Taky je opatrná, když mi doktorka řekla, že je bázlivá, tak jsem na ni koukala, jak na blázna, ale měla pravdu. Tak si říkám, že ten malý mozeček nemůže stíhat všechno najednou - buď dřív mluví nebo dřív chodí.