2letá dcera kaká na čtyřech, jak ji naučit na nočník?

mecoun
5. čer 2015

Ahoj maminky,
má dcera má odjakživa problémy s kakáním, mnohdy jí to bolí (má tuhou stolici) a tak si našla polohu ve které je to tlačení pro ni nejpohodlnější - na čtyřech. Podle mne i z tohoto důvodu mi absolutně odmítá nočník. Když ji na něj posadím, dostane hysterický záchvat a kakání jí tím i zarazím. Ach jo ☹ nemá někdo nějakou dobrou radu 🙂? Potřebovala bych ji co nejdříve odplenkovat, protože měla záněty ledvin a tak bych byla ráda, kdyby se nám to přes léto podařilo.
Předem moc děkuji

veronika182
5. čer 2015

No a nebylo by nejjednodušší vyřešit to, že má zácpu? Protože jestli ji to bolí, ani se nedivím, že ti nechce sedět na nočníku. Tyhle scény by ti dělalo malé dítě i na záchodě, pokud by se vůbec odvážilo jít na velkou. Děti to pak zadržují, protože je to bolí a je z toho velký problém.

blanche1206
5. čer 2015

@veronika182 pochybuji o tim, ze by maminka ten problem s kakanim neresila, ale ne vzdy jsou vysledky stoprocentni, nektere deti na to proste trpi, samotna lecba jim muze jen trochu pomoci a treba jen docasne. Takze o tuhle radu vas zakladatelka vubec nezadala, nic o tom problemu nevite, tak co se do ni navazite? Priste si lepe prectete dotaz, a nebo radeji vubec neodpovidejte, pokud jste otazku nepochopila, vazena chytra maminko!

blanche1206
5. čer 2015

@mecoun zkousela jste dat treba tu redukci na zachod - posadit tam a necim zabavit? U naseho syna vzdy zabirala takova truhlicka s "poklady" typu vicka, privesky na klice atp...no a hlavne porad povzbuzovat, chvalit...snazit se prcka samotneho namotivovat k tomu, ze by na ten nocnik/zachod chtela sama...ohledne lecby nebo resenim s kakanim nevim, jak to mate, ale je to taky i o psychice...je to tezke, vim, ale ono se zadari, uvidite!😉 Hodne sil!

veronika182
5. čer 2015

@blanche1206 já se do nikoho nenavážím, jen jsem vznesla dotaz, protože maminka bohužel neuvádí, zda se to snažila řešit. Jako malá jsem na zácpu trpěla a moc dobře vím, jaké to je. Bohužel všechno bylo způsobené tím, že naši nebyli schopni uhlídat můj pitný režim a věci jako probiotika a jiné podpůrné prostředky nebyly moc známé.

naomi6
5. čer 2015

@mecoun Ahoj, my jsme si zažili s dcerkou a jejím kakáním doslova peklo. Začalo to, když jí byl asi rok a půl - kakala jednou týdně, měla to tuhé, bolelo jí to, a tak to stále zadržovala, dostala se do začarovaného kruhu, i když se jí chtělo kakat, tak to radši zadržela, protože věděla, že jí to bude bolet. No bylo to peklo. Vždycky ten kakací den celý prořvala, nemohli jsem nikam jít. Byly to šílené scény. Dlouho kakala do plínek, pak do kalhotek, protože na nočník samozřejmě nechtěla, to bolelo ještě víc. Doktorka nám toho moc neporadila. Všichni mi říkali, že je to tím, že málo pije, ale tím to nebylo, šlo o psychický blok. Asi po roce jsem se odhodlala jí dát Lactulosu. Bála jsem se toho, že jí bude bolet bříško, chtěla jsem to řešit spíš projímavým jídlem, ale ani to nepomáhalo. Asi po 14 dnech užívání Lactulosy byl klid. Zvykla si chodit častěji na wc, stolička byla měkká, takže jí to přešlo. Kdybych věděla, že to tak rychle zabere, dala bych jí to dřív. Věřím, že časem se to upraví i vám. Držím moc palce 😉

andrrriiik
5. čer 2015

Ahoj,já si s dcerou taky užila svoje.Od roku trpěla na zácpu,léčilo se to do 4 let.Plíny neměla od asi 2 let,ale na to kakání jsem ji vždy musela plínu nandat.Ale to tak bylo pár měsíců.Taky to měla psychické,přešlo to pak samo.Léky měla na změkčení stolice,po vysazení se to upravilo,ale pořád kakala tak co 4 dny,pak stolice byla čím dál častější 🙂 Hodně štěstí.

mecoun
autor
5. čer 2015

@veronika182 Věřte mi, že to řeším pořád, možná až moc....s lékařem jsem konzultovala, na internetu a v diskusích hledala rady, vypsala si je a pak jsem je zkoušela (jogurty, švestky,... ) a stále se mi nedaří ji pomoci ☹ dávám dceři probiotika a nutím ji do piti - už se to hodně zlepšilo, takže nemyslím, že by byl problém v tekutinách a stále to samé...když potřebuje na záchod, sedne na čtyři a tlačí.

mecoun
autor
5. čer 2015

@blanche1206 Děkuji za rady a podporu 🙂! Redukci na záchod jsem zkoušela a máte pravdu, když u toho dostane něco "za odměnu" vydrží tam, ale bez výsledku... jakmile přijde na kakání tak brečí, chce pryč a uklidní se, až když je v té své poloze na čtyřech. Přijde mi, že si na to zvykla, jen tak se cítí spokojená...vím, že je asi potřeba vyřešit i tu příčinu, ale prostě vůbec nevím jak na to :-/

mecoun
autor
5. čer 2015

@naomi6 Moc děkuji 🙂 Lactulosa je poslední věc, o které jsem četla a nevyzkoušela a asi do toho půjdu, když čtu Váš příběh, dost se v něm vidím. Vyzkouším a dám vědět jak jsme dopadly 🙂.

prcek91
5. čer 2015

my máme stejné problémy s kakáním naštěstí chodí na nočník.. dcl nám pomáhá jablečný mošt vždy po kakání jí dám 250ml neředěnýho moštu a večer ji uvařím čaj na zažívání... a pak to má trošku měkčí ale občas Jí to prostě jde zase jen ve stoje a musí mě mačkat ruce jak tlačí takže pod ní vždy přistavím nočník a nebo aspoň plenku.. jsem ráda za každé vykakání a bojím se aby nezačala nočník bojkotovat nebo kakat když jí změním polohu...

mecoun
autor
5. čer 2015

@prcek91 Přesně tak! Jakmile ji chci změnit polohu nebo posadím na nočník okamžitě se blokne a kakat přestane. Zatím mám pocit, že obecně z kakání psychický blok nemá, chodí každý druhý den třeba i několikrát, ale vždycky to vypadá úplně stejně...zajímavé je, že si to vždycky nechá na doma, právě, aby mohla být asi v klídku na čtyrech, když jsme mimo domov (myšleno na cestách/venku) tak si "na velkou" nedojde.

ivular
5. čer 2015

@mecoun Často dávám odkaz na toto hezky zpracované album 😉 https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/album/... Třeba tam najdeš ještě nějaké nové tipy.
Pokud má dcerka tendence stolici zadržovat, raději bych netlačila na pilu a nechala ji kakat na čtyřech. Vím, že jsi zmiňovala problémy s ledvinama, ale zase spadnout např. do psychogenní zácpy - to bych neriskovala 😖

cabalkova
5. čer 2015

@mecoun Urcite Lactulosu zkuste, jsou to v podstate cukry, ktere stolici zmekci a mohou pomoct. My meli problem s kakanim, syn si zalizal pod stul, do kouta a kakal jedine tak... pomohlo az odplenkovani, proste jsem vloni v lete sebrala plenky a behem dvou dnu chodil na zachod, i kdyz predtim odmital vse (nocnik, redukci na zachod, zachod samotny). Takze bych zkusila Lactulosu a sebrat plenky... u nas to zafungovalo.

josefina79
5. čer 2015

Nemá "vypouklé" bříško ala Somalec? Někdy bývají problémy se stolicí kvůli nedostatečnému břišnímu lisu. Tyhle děti neumí kakat na nočníku, na záchodě..... prostě to fyzicky nezvládnou. Musí u toho stát a stráááášně tlačí.

hafika
5. čer 2015

Jsou jí teprve dva, to je poměrně málo. Pokud jsem správně pochopila, tak klíčové je pro tebe, aby nezůstávala v mokré plíně kvůli zánětům. Takže ti bohatě stačí, když bude čůrat do nočníku a dokáže ti sdělit (nebo na ní dokážeš poznat), že potřebuje kakat a na kakání jí prostě dát plínu s tím, že kakání se vyřeší později. Ono s tím kakáním na nočník mají problémy i děti, které jinak žádné objektivní důvody jako ve vašem případě nemají. Prostě se jim to nelíbí a/nebo se jim ve stoje líp tlačí (ona ta poloha na nočníku/na záchodě je na tlačení dost nešťastná, daleko lepší jsou na to turecké záchody, kde se dřepí). Problém s kakáním na nočníku měl starší syn, kterého jsem zkoušela ve 2,5 letech poměrně silou odplenkovat a dopadla jsem tak, že celý den hezky čůral na nočník, ale kakání zadržoval a po několika dnech to tajně pouštěl do kalhot. Nucení nepomohlo, nakonec jsem mu musela nechat čas, ale hodně dlouho kakal jen o samotě bez lidí. Něčím podobným už nechci procházet znovu, a tak mi dvouletá dcerka (která má problémy s ledvinami, takže i doma 2x týdně potřebuji zkoušet, jestli nemá bílkovinu v moči) chodí už dva měsíce hezky čůrat na nočníček, ale kakat chodí do plíny. Speciálně u ní je výhra alespoň to čůrání, tak na ni netlačím, protože by ještě mohla mít blok z nočníku (a pytlíky už lepit nechci). Podobně to měla i kamarádka se synem, co měl také psychický blok s kakáním na nočník. Hezky jí čůral, ale o kakání si říkal o plínu. Nakonec se to spravilo a zvládl kakání na záchodě před nástupem do školky. Jinak všechny tři uvedené děti zvládaly být normálně ve spodním prádle a plínu dostávaly jen na kakání.

V tvém případě bych vysazovala na nočník v době, kdy se dá čekat, že bude čůrat (ráno hned po probuzení, chvíli po obědě, v nějakých rozumných intervalech od posledního čůrání během dne), ale vyhýbala se době, kdy je vidět, že se chystá kakat. Určitě brzy pochopí o co jde a najdete způsob, jak ti sdělí, že potřebuje plenku na kakání, ale při tom čůrat bude do nočníku. Držím palce.

rozalenka
5. čer 2015

taky nam mala trpela na zacpu...chodila na velkou jednou za tri dny...a vzdycky hrozne brecela...malo pije...i kdyz ji nutime...tak jsme ji zacali davat stavu z trnkovych zavarenin a velice se to upravilo...a doted porad nutime pit a pit...

lolelole
5. čer 2015

Zdravím, jen v rychlosti, nestíhám pročítat, jen píšu naše zkušenosti.
Synek měl špatnou zkušenost s průjmem na nočníku asi kolem 2 narozenin, seknul se a kakat na nočník jsme ho nedokázali namotivovat ještě rok a půl. Čůrat chodil na "chlapa" na stojáka, takže s tím problém neměl. Nakonec se to povedlo venku, v přírodě, kdy prostě nebyla jiná možnost. Jednou to překonal, zkonstatoval, že ho to nebolelo, a od té doby je to v pohodě kdekoliv. Pomohla mu ta změna prostředí, tak to třeba můžete zkusit, i když vaše malá je ještě drobek.
Jinak co jsem to řešila se známou, dětskou psycholožkou, tak rozhodně nenutit, nelámat a vyčkávat. Držím palce.

prdecek
6. čer 2015

my máme podobný problém, syn 2,5 roku čůrá ve stoje a kadí buď do plíny nebo do gatí. Lactulosu jsme zkoušeli a bez nějákého většího výsledku. Zkusím mu dát čas a uvidíme, v létě jedeme na pár dní na dovču, tak třeba se to tam zlomí.

prcek91
6. čer 2015

@mecoun nase teda vetsinou jde na nocnik ale vzdy tsky jen doma rozpeti ma dva az ctyry dny ale jde tedy jen jednou.. Jen je blby ze nam dr rikala ze v tomhle veku mohou mit pak nabeh na celozivotni zacpu coz me zatim dcl desi..

silvapokorna
30. čer 2015
Uživatel silvapokorna je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od silvapokorna.

Achjo, chudák malá. Zkuste určitě upravit i tu stolici, stravou. Víc tekutin, tuhá stolice, znamená často, nedostatek tekutin. Každé tělo je jiné a její evidentně potřebuje víc vody. Zkus třeba i teplou vodu,nebo čaj. A nějakou vlákninu, to by mohlo taky pomoct. A na nočník zkuste brát knížku, nebo časopis pro děti. Pokud se bude soustředit na obrázky, tak by mohlo být kakání volnější a jít lépe. A už jsem to tady psala někde, ale v časopisu Betynka teď taky sepsali podobné vychytávky a sranda nápady, jak z pleny na nočník. Třeba tam najdeš něco zajímavé i pro vás. Držím palečky 🙂