2letá dcerka se ještě nerozmluvila

mmonikass
29. dub 2015

Ahojte mamky, chtěla bych se vás zeptat,kdy se vám děti rozmluvily? Moje straší dcerka už ve 2letech plynule mluvila,zato mladší dcerka nechce,teda snaží se,ale nejde jí to. Jinak už umí chodit na nočník,sama smrká,pije z hrníčku,jídlo krásně jí ,vyčistí si zoubky, už si sama obléká tepláky+ponožky (jen tričko pomáhám,ale sama si ho natáhne přes hlavičku),chodí sama spát do své postele,...ale to mluvení ☹ . Nevím jak ji pomoct v tom,aby mluvila. Po obědě když jde spát,ukazujeme si zvířátka v knížce,ukazuje ocásek,zobák,ouška,oči,...,řekne mi citoslovce všech zvířat. Večer čteme pohádku před spaním, zpíváme její nejoblíbenější básničku,kde říká jen "Mámo,táto.........yš,.......oula(kocoura)......... není nic." Zkouším s ní spojovat slabiky třeba. Umí říct "na, dej,pitíhačí,hají,ahoj,...uji(děkuji),hop,hoplá,mámo,táto,ne,jo. A když jdeme zrovna krmit slepice,tak volá "na pipi"... A já furt čekám kdy bude ten zlom a kdy se konečně rozmuví.. 😒

lauranosi
29. dub 2015

Starší začala mluvit v jednoduchých větách až kolem 2,5 r. Od té doby ještě pusu nezavřela. To přijde. Mladší klábosí plynně od roka a půl. KAždý dítě je jiný.

ninive211
29. dub 2015

Každé dítě je opravdu jiné a každé dítě (kromě třeba mentálně postižených) se mluvit naučí, dřív nebo později. Hlavně nesrovnávej se starší (i když ono to jde asi těžko, viď) 😉. Třeba dcera od taťkovýho bratrance nemluvila téměř vůbec pomalu do 4 let...rozuměla perfektně všemu, ale prostě mluvit se jí nechtělo. A pak najednou zlom a ukecanější dítě bys pohledal! A teď je to premiantka na právnické fakultě 🙂

simmonazana
29. dub 2015

Souhlasím, klidně zajděte k psychologovi, pokud máte obavy. Pokud jinak reaguje normálně, mluvit se určitě naučí 🙂

andelka
29. dub 2015

Přijde mi to jako úplně normální 2 leté dítě. Blbý je, že máš srovnání se starší, která byla hodně napřed.
Osobně mám zkušenost s dítětem s opožděným vývojem řeči, to co chceš po té své jsem po svém chtěla ve 3 letech a nic. Rozkecal se krátce před 4 rokem. Chodíme na logopedii.
Mladšímu jsou 3 roky a větší slovní zásoba a věty se rozvinuly právě kolem třetích narozenin. U dvouletého bych to snad ani nechtěla. V tomto věku jsou mezi dětmi velké rozdíly. Navíc kromě toho co už děláš tomu nepomůžeš vůbec nijak. Ona všechno vstřebává a až na to bud emít, začne to používat. Musí dozrát CNS.

mmonikass
autor
29. dub 2015

@simmonazana reaguje normálně, všechno mi rozumí (třeba dones mi kapesníček ze skříně,vysmrkáme se a ona mi ho přinese)...Ona se tak snaží něco vyslovit a nejde jí to 😒

mmonikass
autor
29. dub 2015

@andelka taky jsem si říkala,že nesmím srovnávat se starší že děti jsou jiné,ale nějak se to ve mě příčí a začínám se stresovat. Co to je CNS?

andelka
29. dub 2015

@mmonikass ono to přijde. Hlavně nestresuj, ať to na ni nepřeneseš. Ve dvou letech je fakt brzo.

andelka
29. dub 2015

@mmonikass centrální nervová soustava.
Nesrovnávej, fakt ne. Má do tří let čas. Stresováním dopředu a čekáním co bude a očekáváním, kterým zatím nemůže dostát jí můžeš akorát uškodit. Nemůžeš dělat víc, fakt ne, musí k tomu dozrát. Kdyby měla tři, tři apůl, tak jasně, kolečko foniatrie, psychologie, neuro, logopedie..ale ve dvou letech opravdu ne.Rozumí, komunikuje, ráda si ukazuje, prohlíží, snaží se doplňovat zpívání, básničky..je úplně v pořádku na svůj věk.

maki73
29. dub 2015

Každé dítě je jiné, v mš se setkávám se spoustou nemluvících 3 letých dětí, pak uběhnou jedny prázdniny a najednou se to z nich sype, že to dítě ani nepoznáte. V tomto věku nemluvení ještě nemusí nic znamenat, jistě není to průměrné, ale to je ten problém, dnes každý kouká na tabulky a maminky se zbytečně stresují, že jejich dítě je nějak nedostatečné apod. Pokud dobře reaguje na pokyny a je vidět, že řeči rozumí, nedělala bych předčasné závěry a dala tomu klidně ještě rok čas, kolik dětí si ve dvou letech neumí zajít na nočník/záchod, neumí se najíst...dítě se ve vývoji nestíhá koncentrovat na všechno a každé dítě je v různých dovednostech na různé úrovni, pokud vaše dcerka bez problémů zvládá sebeobsluhu, pravděpodobně se na to momentálně zaměřila a na řeč prostě nezbyla kapacita, za chvíli se může zaměřit na něco jiného, podporujte ji v tom, v čem vidíte, že je skvělá, řeč nezanedbávejte, ale netlačte na pilu, z poznámek okolí, že už by měla mluvit si nesmíte nic dělat, děti lidí z okolí jistě také mají nějaké "slabé stránky" jen nemusí být tak patrné, zrovna učení se řeči je velmi složitý proces a některé děti si ji osvojují postupně, ale mnoho dětí dlouhou dobu vstřebává a pak se rozmluví zlomově, pokud nemáte podezření, že je něco v nepořádku, prostě takový špatný pocit nebo předtuchu, tak jí jen dejte čas, přeci jen každé vyšetření je pro dítě zbytečný stres, pokud není nutné. 🙂

pavlapl
29. dub 2015

Můj syn začal mluvit až teď ve 4 letech a to jen slova. Naše pediatra furt tvrdila ať to nechám že se rozmluví a ono prd. Tak jsem si sama vyběhla psycholožku a logopedii. Psycholožka zjistila že má poruchu řeči a od září nastupuje do speciální logopedické školky a chodí na logopedii.

olusik87
30. dub 2015

@mmonikass Ja mám deti 13m. od seba a máme to presne naopak , že staršia začala rozprávať až keď začala rozprávať , alebo sa o to snažiť ta mladšia. Takže až tak po 2,5 roku. A teraz sa doplňujú 🙂

ingridka91
2. kvě 2015

Ahoj první syn uměl říct to co tvá malá až ve 3 letec.Rozmluvil se pořádně až ve 4 letech.Ale u něj byla zjištěna vývojová disfazie a hyperaktivita.
U druhého syna jsem měla stejné obavy,když ve 22 měs uměl jen MÁMA,TÁTA a na vše ostatní říkal jen UCH?
A poté během 2 měs každým dnem uměl víc a víc slov!Teď má 25měs a hubu nezavre :D
To přijde každým dnem a pak ti malá poví i to co neví

martiska36
2. kvě 2015

@mmonikass pro klid - moje dcera nemluvila do 2 a půl roku vůbec. Opravdu vůbec mimo citoslovců. Ve dva a půl začala mluvit rovnou ve větách. A nikdy nepřestala.
Nikdy jsem neměli období nových slovíček, dětských zkomolenin a podobně, pouze občas špatné skloňovávní, ale málo. Rovnou, ze dne na den spustila.