Batole a brejličky, kdo má a jak se s tím perete?

partyzanka91
3. únor 2016

ahoj Míša má diagnostikovanou oční vadu - strabismus a dalekozrakost. Je to necelý rok co jí to našli ve Vinohradské nemocnici. Jediný způsob nápravy je poctivé nošení brýlí a okluzorů. Brýle po celý den, okluzor na dvě hodiny a střídat oči. Ani jedno se nám nedařilo, nejprve jsem na to šla po zlém (to před tím rokem), Míša si brejličky furt sundávala tak jsme jí ty brýle prostě nasadili a drželi jí ruce. Výsledkem bylo akorád to že propukla v neskutečný hysterák a brýle už nemohla ani vidět. Pokud jsme jí ruce nedržely tak hned dala brejle dolů a strhla klidně i z gumičkou. Po pár dnech vztekán a nervů jsem to vzdala s tím že počkáme až bude větší a rozumnější, protože takhle to prostě nejde. Párkrát jsme byly na kontrole a pak to vždy po zlém skončilo tím že se pokusy o nošení brýlí odkládaly na neurčito. Bohužel teď na poslední kontrole řekli že očko se trošku zhoršilo a brýle jsou opravdu nutné. Zvolila jsem tedy jiný postup a to po dobrém. Začala jsem tím že si sama nasazuji svoje brejle a nosím je celý den. Míša projevuje zájem o to co mám na nose, ale místo abych jí půjčila ty svoje dám jí do ruky její brejličky, případně pomohu nasadit na nos. Pak jí řeknu jů ty ti slušej ty si krásná. A ona jde před zrcadlo a zatleská si, nicméně pak hned brejle sundá a jde si hrát. To abych jí rychle zabavila nepomůže jelikož před zábavou (i tou sebevětší - zapůjčení mého mobilu třeba) si brejle sejme aby jí na obličejíku nevadili. Takže jsem dosáhla toho že se brejličky tak 3x za den na 10 vteřin nasadí a to jenom z toho důvodu že chce být jako já a mít to co mám já. Popravdě nevím jak dál, bojím se že u toho zůstane a dýl je na sobě nenechá. Takže když jsme šli po zlém tak je nenosila a teď po dobrém je taky nenosí - s tím rozdílem že te´d má alespoň sama zájem si je nasadit a neřve jakmile je má na sobě. Z toho důvodu mi tato metoda příjde lepší, ale ne ideální. Zkusím počkat co z toho bude ale bojím se zda vůbec dokážu přímět Míšu si ty brejličky na očích nechat. Mě osobně příjdou strašně těžkopádné na tak malé dítě. Ty gumové obroučky jsou dost velké a také jí zezadu tlačí ta gumička, navíc ty malý ouška se jí pod tím strašně prohejbaj. Moje brejličky jsou oproti tomu mnohem lepší. Jenže Míša zatím jiné obroučky dostat nemůže. Jak jste vy zvládali své batolátko naučit brejličky tolerovat?

japona
3. únor 2016

@partyzanka91 Nemám přímo zkušenost s brýlemi, u nás byl problém cyklohelma, kdy ji dítě nesneslo na hlavě. Podařilo se nám trénovat doma: "budeme si hrat a budeme mit oba na hlavě helmy" a zabavit ho, aby si ji nesundaval, příp. mu v tom fyzicky zabranit. Nebo "můžeš koukat na TV/ tablet, ale jedině v helmě/brýlích"? Nebo "budeme jist zmrzlinu, ale jenom v brýlích" a klidne ji hodinu po mikrosoustech krmit? Prostě bych se snazila holčičce spojit bryle s něčem pozitivnim, dokud si na ne nezvykne..

konidana
3. únor 2016

@partyzanka91 ono u těch prcků to je strašně těžký ☹ Asi moc neporadím. Kamarádky kluk měl brýle také nějak takhle brzy a také si je hned sundaval a nenosil a jen je viděl, tak se vztekal. Také to s ním na pár let vzdala. Dcerka měla brýle až asi od 4 let, to už se s ní dalo domluvit. Oční ji naměřila 4 dioptrie, ale zkoušela různě silné brýle. Přes 4 nic neviděla, skončila na dvojkách. Přes ty už viděla lépe než bez brýlí, takže je nosila. Na to zkoušení jak vidí, jsme měli takové velké E z tvrdého papíru, které malá měla otáčet do správné polohy jak to vidí na tabuli (nohama dolů, nahoru, vpravo nebo vlevo) Doporučuji časem vyrobit a začít jí to učit, pomalu by to ve dvou ve třech letech snad mohla pochopit ??? Okluzor dcera také měla , na jedno oko, aby trénovala to druhé horší. Lepila jsem jí ho vždy hned ráno ve školce a měla ho do svačiny - ty 2-3h. Doma by ho nenosila, nebo si ho sama sundavala během několika minut.

partyzanka91
autor
3. únor 2016

@konidana: jé to je zajímavé že ve školce nosila a doma by nechtěla. Já bych to typovala naopak - před dětma ve školce se stydí a raději ho bude nosit doma kde jí nikdo nevidí. Asi hold to dětské myšlení musím nejprve trochu poznat. A s tím E, my jsme si vytiskli a zalaminovali obrázky přímo ze stránek Kukátka (tam chodíme na vyšetření) a má se naučit pojmenovat, případně znakovat na tyhle obrázky a pak jí je asi budou v rámci vyšetření ukazovat. Na to aby pochopila E a jeho přetáčení mě ještě příjde malá.. Ono i s těmi obrázky je problém, Míša zrovna není ten typ co posedí a v klidu se něco učí. Každý den si je chvíli ukazujem a ona pozná co je co (správně ukáže domeček, auto) ale sama to neřekne ani neukazuje. Spíš mi ten laminát bere z ruky a zkouší ho ohýbat nebo ho zahodí. a nebo jí víc zajímá něco jinýho a peče na toaby do toho koukala (třeba raději rozepíná zip u kabelky). O tomto problému už vím dýl jelikož před těmito obrázky jsme si ukazovali v knížkách a taky to nechtěla opakovat, vždy jen listuje stránkama a maximálně mě prstem ukáže co kde je (když řeknu ať něco najde), ale jakmile na něco ukážu a říkám cojeto? tak neřekne, po chvilce jí to řeknu sama a chci aby opakovala a nic, spíš otočí stránku. (jinak Míšiny slova ve 20 měsících-ty vědomé: bác, ham, papat, bumbat, na, pápá, auto, hají, pes - tedy spíš tes, au a fuj. Ano správně máma, táta, bába, nenene a jojo neříká)

@japona: no já nevím jestli si v tomhle věku dokkáže spojit že to příjemné souvisí s nošením brýlí. Vysvětlit jí to zatím nemůžu a pokud jí nabídnu např čokoládu, tu má ráda tak si jí vezme ale brýle si sama sundá a to i několikrát během pojídání čokolády. Tak nevím jestli pak třeba zkusit obojí odebrat jak brýle tak čoko a zase zkusit společně nabídnout. No ale alespoň beru jako malej uspěch to že si brýle nasadí bez řevu

konidana
3. únor 2016

@partyzanka91 jasně, právě že je ještě malá a tím že takhle moc nemluví, tak je to o to těžší ☹ Mě holka ve dvou letech vyprávěla v souvětích, ale je fakt, že slova začala přidávat a spojovat asi v tom 1,7 roce. A já jsem moc měkká, takže doma na mně prdí a ve školce sekala latinu i s tím okluzorem. A taky tam na sundavání neměla čas-furt tam bylo co zajímavého dělat:D. Zato kluk na tom byl s mluvením asi jako Míša. Ve dvou letech tak HAM, BA (bác i banán), HAF, možná i máma, táta. Chodím s ním na logopedii a rostu jak doma odmítá spolupracovat, s logopedkou naštěstí začal pracovat už asi po půl roce návštěv.

partyzanka91
autor
3. únor 2016

@konidana: ale u kluků ej to trošku běžnější že později mluví, tam se to tolik neřeší. Holčičky by měli mluvit dřív a líp. Já už teda pochopila že o tréningu to fakt není. Samozřejmě když někdo dětem vůbec nečte a jen je nechá koukat na TV tak ej to špatné, ale pokud si čtete a prohlížíte knížky a dítě stejně nemluví tak je to asi v něm, stejně jako nočník taky cvičíme a taky to prý musí přijít samo, už i to jsem tu řešila v diskuzi. A naopak chodit se Míša naučila brzy a to ani neměla chodítko, ani jsem jí nevodila za ruce, prostě nijak jsem to nestimulovala abych jí neublížila a přesto dřív chodila kolem nábytku než lezla a lezla jen krátce protože pak začala hned chodit (skoro ze dne na den, najednou se postavila a chodila).
A odkolika let si měla dcerku ve školce? Měkouš jsem taky, lehko dítěti ustoupím a nemám ráda tresty a příkazy, spíš se mi zamlouvá vysvětlování proč něco musí být a něco jiného se naopak nesmí. si budu ten typ matka-kámoška. Hlavně aby mi ty děti pak nepřerotly přes hlavu a nebyly drzé a rozmazlené. Moje neteř od švagrové - 6 let - je doma strašně drzá, nadává rodičům, strká do nich a ve škole poslouchá a chválej jí tam. Přesto s ní půjdou k psychiatrovi kvůli tomu že je tak zlá na rodiče. Já tam s nima nežila a stýkáme se málo tak to nemůžu posoudit, ale boím se že na ní třeba tyk byli prostě měký

vercik83
3. únor 2016

@partyzanka91 taky nás teď čeká vyšetření, malá začala šilhat teď v 15ti měsících. Jako malá jsem mela brejličky, prý i zakryté oko, ale dle mamky až tak ve 3 letech. Dnes se vše řeší včas, je to dobře, ale pokud se s tím stejne nic nedá delat ( viz. jak bojujete s nasazováním), tak je to pro rodiče akorát stres. Počkala bych třeba týden a zkuste znovu, jako s nočníkem. Je mi. Jasné, že pokud je malé taky napíšou, nebo dají okluzor, budu bulet jak želva... Ale ono se jim to spraví..

konidana
4. únor 2016

@partyzanka91 holka byla ve školce od 3 a 3/4, kluk pak přesně od tří (náhodu se uvolnilo místo). To se trochu rozmluvil, ale od 4,5 chodíme na tu logo a teď půjde do školy a ještě neumí vůbec sykavky ani R a Ř. On si jde svým tempem a co nechce tak nědělá... jinak je šikovnej a chytrej (oba v půl roce lezli a v 10m chodili) A knížky? Holka si "četla" od 15.m, kluka tak do 4 let vůbec nezajímaly. To tak vyzkoumat jak jsou listy spojený k sobě, případně rozebrat. Malování totéž, to se synek začíná chytat až teď jako předškolák. Ale není to rozděleno kluk x holka (i když to je asi trochu takhle běžnější) je to povahama.
Jinak dcera má oční vadu , která se s věkem zlepšuje, takže už má jen necelou diptrii a okluzory skončily se školkou🙂 ale právě jsme zjistily, že brýle stále ano (už je podle očařky nemusí), protože bez nich špatně vidí na čtení a pak furt moc slabikuje. A kdyby jako malá nekoukala na TV na pohádky, tak si skoro ani nevšimneme, že má něco s očima. Večer, když byla unavenější, tak při pohádkách strašně mrkala, tak jsme došli na oční a ejhle.
A Míše vadí brýle jako takové? Zkoušeli jste třeba v létě sluneční? Napadá mne, jestli je nemá moc silné? Kolik má dioptrií? Jak jsem již psala dceři naměřili 4 a na to měla brýle se dvěma. Pro oči to musí být strašný skok, když z 0 má najednou takovou změnu. Co zkusit slabší brýle? Nebude to takový rozdíl oproti tomu na co je zvyklá bez, a třeba si líp zvykne.. To je můj naprosto laický názor

partyzanka91
autor
4. únor 2016

@konidana: no na Vinohradech nám předepsali dioptrie 3 a teď v Kukátkku (na poslední kontrole) nám to změnili na 1,5 prý dávají těm dětem brejličky zbytečně silné. A je pravda že je snáší líp, ale nevím jestli to je sklíčky nebo přístupem.
No a k tomu vývoji, ano každý má své tempo, na určité věci je Míša taky šikovná. Na malování je zatím malá pastelky spíš vytahuje a rozhazuje, ale troch usi čmárá na magnetické tabulce (taková ta mazací) co dostala k Vánocům. Spíš než aby v klidu někde seděla tak raději poskakuje a poletuje, je troch udivoká a doufám že nebude hyperaktivní. Jedniné uč čeho vydrží chvilku posedět jsou kostky, z nich staví věže a takové ty zoubkaté spojuje do sebe, někdy si stavíme i spolu, protože Míša staví pouze do vejšky a já ty stavby musím dělat trošku stabilnější. Její nejoblíbenější hračka je kočárek a potom auto-odrážedlo, někdy se taky stará o svoje mimi - nakrmí, namaže chodidlo mastí 😀. A pak strašně ráda vytahuje věci ze skříní a šuplíků a rozsype na zem vše co je v dosahu. Pak si toho třeba ani nevšimne prostě jí baví dělat bordel. Už proto si říkám že tak 3/4 hraček co má je úplně zbytečných bohatě by stačil ten kočárek s miminkem, odrážedlo, míč, tahací kačenka a ty kostky. K tomu pár trvrdých knížek a bylo by vystaráno. Zbytek můžu klidně schovat do sklepa protože ho jen rozhazuje a moc jí nebavěj.