Bude mít koktání starší dcery vliv na miminko?

tripisek
2. únor 2016

Ahoj maminky potrebuji poradit. Pritel ma 8letou dceru a ta kokta, ja cekam miminko a mam strach, ze to bude mit vliv na jeji vyvoj reci, je to mozne? Dekuji

kulatakosticka
2. únor 2016

Na miminko bude mluvit i řada jiných lidí, takže ne 😊

tripisek
autor
2. únor 2016

Ja jsem prave cetla, ze to jak se na miminko mluvi je hodne dulezite a spoustu toho pochyti tak mam strach

japona
2. únor 2016

Na mimino budete nejčastěji mluvit vy. Nevěřím, že by někdo jiný (i koktajici) něco ovlivnil.

yagga
2. únor 2016

Na dítě má samozřejmě vliv jak se na něho mluví, ale jedná se spíše o šišlani, vady řeči jako nesprávně vyslovování jednotlivých hlásek, ale koktani jako takové nemá vliv na řeč dítěte. Jednoduše řečeno miminko v budoucnu nebude koktat protože na něho mluvila nevlastní koktajici sestra. Ale samozřejmě nelze vyloučit nějakou vadu řeči, ale těžko teď spekulovat. To nelze odhadnout ani u dvouleteho ditka. Nejčastěji děti koktaji po prožití nějakého šoku, stresu atp.

adede
2. únor 2016

Koktani se neda naucit ani okoukat (odposlouchat). Zcela jiste to nebude mit zadny vliv. Potvrdi kazdy logoped.

adede
2. únor 2016

Jeste bych dodala, ze dite si asi pozdeji uvedomi, ze dcera nemluvi stejne jako ostatni a muze ji zkouset napodobit. Ale je to otazka par dni, kdy ho to bude bavit nebo pripadat zajimave. Rozhodne mu to nezustane. Nema-li samo predpoklady, aby se u nej koktani rozvinulo, koktat nebude.

tripisek
autor
3. únor 2016

Vsem dekuji 🙂

uzsezasenudim
3. únor 2016

Mám kamaráda, co má 4 mladší sourozence, on jedinej koktá a světe div se, žádný z jeho mladších bratří nekoktá. 🙂 Nebojte se toho 😉

tomasektom
21. bře 2017

Koktat může, jednak genetika dělá své a mají stejného otce a pak děti napodobují to, co je odlišné, takže i koktání se nechá okoukat, bohužel!