Čištění zubů paličatého dítěte

tervi
4. čer 2019

Ahoj, potřebovala bych poradit. Dcera má téměř 2,5 roku a je extrémně paličatá. Asi týden bojujeme (doslova) s čištěním zubů. Nenechá si je vyčistit ani za nic. Zkouším kladnou motivaci (půjdeme na hřiště, plavat...), vysvětlovat (čteme knížku o čištění), v zoufalství jí i seberu oblíbené hračky, dám na skříň s tím, že je dostane až po vyčištění. Dnes to vygradovalo tak, že jsme bojovaly dvě hodiny. Ona je uřvaná, já jsem neskutečně na*raná. Večer je to samé. Už si nevím rady. Předtím to celkem šlo. Bojovaly jsme taky, ale ne tak moc. Většinou něco zabralo, ale je to čím dál horší. Nemáte prosím radu?

dzogobela
4. čer 2019

Ja se pripichnu, mame to same... cca pul roku. Chvili je to lepsi, chvili je to horsi.

meronym
4. čer 2019

U nás obecně v těchto situacích pomáhá nechat to chvíli plavat a situaci nehrotit. To se dítě akorát "šprajcne"... Dvě hodiny? To Tě obdivuji... Syn měl období, kdy opravdu nechtěl zoubky čistit (silný protest, vyvádění), tak jsem to nechala být, neřešila a zkusila to znovu další ráno/večer. Max. do dvou dnů jsme vždy normálně čistili dál.

meronym
4. čer 2019

@meronym Plus samozřejmě pomáhá hezký kartáček, chutná (jahodová) pasta "s krokodýlem", povídání, že všichni si čistí zuby (tygr, krokodýl i žralok) a hlavně informace, že bez čistění by na zubech bylo bebinko (au, au). Kromě toho má rád tuto melodii:

https://www.youtube.com/watch?v=aKfGoC-VQFM

a někdy vyžaduje, abych mu při čistění zpívala (refrén) 🙂 Držím palce!

oliik
4. čer 2019

Cerstve trileta dcera a taky to zkousi. Ted se naucila, ze kdyz se vykoupe, tak zacne rikat, ze uz je moc unavena a pujde hned do postylky a zoubky vycistime az zitra. Jednou za cas taky chytne vylozene hysterak. Osvedcilo se mi, nechat to v techto pripadech byt. Proste si treba 2 dny zuby necisti a pak uz je to zase dobry. Pri cisteni pomaha, kdyz ji zpivam, vypravim o knizce, kde si holcicka necistila zoubky a ty ji zcernaly a nikdo se s ni nekamaradil, rikat, ze ji bude muset pani zubarka zoubky vytrhat, protoze se ji zkazi, nebo taky delat, ze uz tam vidim neco cernyho a musim to zkusit vycisti, jestli to jeste pujde dolu...

zelenaesmolda
4. čer 2019

@tervi
a cistite ji zuby vy nebo si je cisti sama?

ela90
4. čer 2019

@tervi dcera ma taky 2.5 a obcas zkousi kde povolim. Cisteni zubu ale proste musi byt. Pred nejakou dobou jsme u toho zacali pocitat. Jen do 20ti, neni to tak nekonecne jako do 120 😃 (jako 2 min cisteni). Kdyz drzi hezky, pocitam pomalu a cistim co to jde. Kdyz neni zrovna den, pocitam rychleji, ale vzdycky vi, ze kdyz padne 20, je hotovo. Hodlam poridit presypaci hodiny na ty 2 minuty. A bud si sama cisti chvili na zacatku, kdy si slizne pastu a nebo si to muze zkusit sama na konci.
Nekdy to musi byt tak, ze se teda cisti az chce ona. Takze neco jako - tak pojt se nejdriv jeste napit caje, nebo budes jeste jist? A potom zoubky. I kdyz treba uz jedla a da si jen kousek, ma pak trochu pocit, ze je to jeji rozhodnuti, ze ted uz se teda muze cistit. Ale ja bych neustoupila ani jeden den, to jsou ritualy, ktere jsou jen pro dobro deti kdyz se to nauci. Radeji v tomto obdobi "sama sama" na to jit trochu psychologicky a zaludne, nez povolit zrovna v cisteni zubu.
Samozrejmne si nepamatuju jak mi cistili zuby rodice, ale ze starsiho veku vim, ze bylo pro mne snadne si rici -jsem unavena, staci to zitra.... :(

ela90
4. čer 2019

@tervi jeste zabiralo
Naber si sama pastu
Rozbal si novy kartacek
Taky jsem si od ni nechala vycistit zuby
Nebo jsme spolu koupily pastu/kartacek

dzogobela
4. čer 2019

Jinak teda u nas ted celkem zabira, ze ji zuby vycisti jakoze nejaky plysak/hracka 🙄

tervi
autor
4. čer 2019

@meronym Máme 4 kartáčky a 3 příchutě zubní pasty.🤪 Všichni plyšáci si čistí zuby jen dcera ne.😨 Máme super knížku, ve které je příběh a obrázky - bez úspěchu. Také mne napadlo nechat pár dní být, ale bojím se kazu. Ona u zubaře neotevře pusu a ječí a já mám hrůzu z toho, že bude mít kaz a bude muset pod narkózu. Proto to tak řeším. Melodii zkusíme, to mne ještě nenapadlo, zpívat pisnicku. Děkuji.

tervi
autor
4. čer 2019

@zelenaesmolda Já, třeba od manžela si nenechá a řve "máma". Ale mě pak taky nenechá. Když jí nechám si čistit samotnou, jen sní tu pastu kartáček letí do kouta.

tervi
autor
4. čer 2019

@ela90 Díky za radu, počítání by mohlo zaujmout.

dzogobela
4. čer 2019

@tervi nam driv teda zabiral, velmi nevychovne, mobil s detskyma videama z youtube do ruky 🙂 ale to ted uz bohuzel taky nefunguje 😂

tervi
autor
4. čer 2019

@dzogobela Ano, Krtek jí také čistil zuby před měsícem, ale tento týden nechce.😩

tervi
autor
4. čer 2019

@dzogobela Dnes jsem i motivovala tím, že jí po čištění pustím pohádku. Už jsem byla zoufalá. Ale nechtěla. Nakonec zabralo kojení. Ale to jen proto, že byla uřvaná. Nejvíc mě štve, že dřepíme doma celé dopoledne, protože tu pusu neotevře.😵😵😵

meronym
4. čer 2019

@tervi Já bych to tak nehrotila. je to jenom období a kazit si kvůli tomu celé dopoledne... Děti si návyky utvoří, 1 - 2 dny na tom nic nezmění a na celkovém stavu chrupu se to rozhodně neodrazí. Ale je to samozřejmě jen můj názor, žádný odborník na dentální hygienu nejsem.

konidana
4. čer 2019

@tervi také je plno básniček k čištění zoubků. např. čistím zoubky řízy řízy, ať jsou bílé jako břízy, čistím zoubky dost a dost jenom sobě pro radost.

konidana
4. čer 2019

@meronym v kolika letech, že si děti vytvoří ty návyky? 😅

dzogobela
4. čer 2019

@tervi ja to teda rano uz neresim... nebo ji necham, at si to prejede jen sama. Vecer ale neustupuju, takze ti rozumim 🙄 Ja to myslela tak, ze cucela do mobilu a ja ji pri tom cistila zuby 😀🙄

leneee
4. čer 2019

@tervi Mame to stejne. A nam tedy zubar rika,ze kdyz to nejde po dobrem,musi se to udelat tak,ze holt dite tu chvili rve, ale jde o navyk,ktery neni dobre podcenovat. Uz ted mi ukazal,kde zacina mit zoubky nedocistene a to je moje nocni mura-kazy atd. Syn tez s nami pri cisteni bojuje,neda se mu ani domluvit,ale vetsinou pomaha ze kdyz se koupe vecer ve vane,cisti si je jakoby sam a jeste ve vane mu je docistime. Pak taky pomaha rict basnicku cistim zoubky rizy rizy... ale jsou dny kdy je to boj a jine kdy to jde lip. Nejhorsi je ranni cisteni,takze to ho holt musim na chvili preprat. Nepomaha zubni pasta ani kartacek s obrazky,vysvetlovani,ze si tyhle veci vybere sam,vycisti sam, inspirace nami,plysaky ani starsi sestrou atd. Nic. Verim ze z toho vyroste. Minimalne az mu vyrostou vsechny zuby-myslim,ze ted to ma jeste trochu citlive jak mu stale rostou (jsou mu 2).

tervi
autor
4. čer 2019

@meronym Moc díky za názor, pokud nezabere počítání a písnička, asi si dáme 2 dny pauzu, protože je to fakt na palici.

meronym
4. čer 2019

@konidana Myslím, že jste mi nerozuměla. To, že se 1 - 2 dny vynechají (rodič i dítě si dají pauzu) při jinak pravidelném čištění vytvoření návyků nijak neovlivní. Jinak se návyky samozřejmě tvoří od okamžiku, kdy dítěti vyrostou zoubky. Je to takhle jasnější?

tervi
autor
4. čer 2019

@dzogobela Já to pochopila, ale ona se vším tříská, dát jí mobil do ruky je nemyslitelné. Jednu dobu manžel večer čistil u pohádky. Ale to už je také pasé... Ale stříhání nehtů takhle jde. Asi se fakt jen šprajcla a pomůže pauza.🙄

tervi
autor
4. čer 2019

@leneee Přeprat? Jak přesně, když neotevře pusu. Včera jsme zkoušeli tak, že manžel jí držel a já se snažila čistit. Ale mám strach, že jí ublížim.

leneee
4. čer 2019

@tervi My cistime kdyz otevre pusu revem. On zticha byt nevydrzi a jeste neprisel na to,ze kdyz zavre,tak my k nemu nemuzem. Kdyz pusu zavre,neda se to,to je pravda 🙂))

larascont
4. čer 2019
Uživatel larascont je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od larascont.

kamarádka to dělá tak že dá malému kartáček ať si čistí zuby sám a ona si je mezitím vyčistí tak ji vidí a pak řekne že spočítá zoubky a vezme kartáček dělá že počítá a čistí mu je 😉

ivannka92
4. čer 2019

Ja rano syna (2,5) necham, at to udela sam a neresim to, vecer cistime u pohadky. Mel obdobi bojkotu, ale me se osvedcilo nepolevit a vzdycky mu ty zuby nejak vycistit (nekdy pri histerickym revu). Pak si na to zase zvyknul, kdyz pochopil, ze je to nemenny pravidlo a ted zadnej problem.

malenka3
4. čer 2019

Když jí necháš dvě hodiny bojovat, ona vyhrává, je to pro ni vítězství, že se s ní tak dlouho dohaduješ. U nás od začátku čištění nejede vlak přes to, že nechce. Jsou věci, které jsou prostě třeba a hlavní slovo mám já a nediskutuju, pokud nezabere cesta po dobrém. Tedy helma na odrážedlo, utírání zadku, čištění zubů - prostě bez diskuze i za cenu řevu. Dcera je paličák a dlouhé měsíce jsem bojovala. Nezabralo nic, a že jsem toho vyzkoušela, takže od prvního zubu se čistilo na sílu. Musíš být schopná dítěti pusu otevřít, chce to grif, mně s tím radila zubařka. Až asi ve dvou a půl teprv dcera přestala protestovat. A ujišťuju každého, že žádné trauma z čištění rozhodně nemá.

Pokud u vás to dosud šlo a najednou nejde, neustupovala bych, je to jen její snaha si prosadit svou, která se může vymstít. Máte to teď i jinde? Období vzdoru? Podle mě to prostě zkouší, pokud to doteď šlo. Dceři od začátku vadilo omezení, že musí něco, co nechce, ale to u vás nebude ten případ nejspíš.

konidana
4. čer 2019

@meronym spíš by mne zajímalo kdy si mé děti vytvoří návyk 😉 nejak jim to nejde už 10 let 🙄

meronym
4. čer 2019

@konidana 😂

bamak
4. čer 2019

My jsme teda nikdy takto extrémní bojkot neměli, ale klasika mě se nechce...teď dostaly elektrický kartáček, je k němu aplikace v mobilu a holky čistí zuby 8x za den... Nekecam, furt skemraji o kartáček a když to nestíháme a dovolím jim jen 2x tak je řev.