Co víc umí nebo neumí leváci?

daasqua
3. črc 2021

Ahoj, jsou různé "studie", co údajně leváci umí lépe či hůře díky pravé hemisféře mozku, ale zajímala by mě praxe 🙂 Ty, co máte doma leváky - co jim třeba vždy šlo hůře (nebo to skoro vůbec neumí), co jim šlo třeba naopak výrazně lépe než pravákům? Co jemná motorika, hrubá motorika, řeč, logické uvažování, umělecké sklony, denní obsluha...?
Dcera 3r je nejspíš levák (od narození vše dělá hlavně levačkou, i když pravou ruku občas taky zkusí, ale hlavní je levačka - od cucání prstů a první otáčení po jezení, kreslení apod). Já jsem pravák, manžel taky (i když on říká, že je obojetný, ale psát umí jen pravou, chytání se levou to má spíš naučené dle mého), prarodiče praváci, moje babička přeučený levák na pravačku. Tak si říkám, na co se třeba budu muset víc zaměřit, co jí třeba půjde hůře než pravákům (už nyní vidím, že v něčem je méně šikovná než jsem byla já, ale já třeba byla výjimečně motoricky zručná). Díky

dura175
3. črc 2021

Z toho, co jsem vypozorovala v okolí, tak je úplně jedno, zda je někdo pravák, či levák. Všichni leváci, které znám (a že jich znám hodně), tak jsou natolik rozdílní, stejně jako praváci, záleží na konkrétním člověku, jaké má vlohy a schopnosti. Konkrétně jedna moje ségra je levák, vždycky byla manuálně zručná a výtvarně nadaná. Druhá ségra je přeučená levačka a manuálně zručná je taky, kreslit neumí. Já jsem pravák se silnými levorukými sklony a manuálně zručná jsem, kreslení žádný zázrak ale ani tragédie. Na rozdíl od sester jsem technicky založená.

terulin
3. črc 2021

Levá/pravá nemá tak výrazný vliv, abys doma něco vypozorovala. Jestli tvoje levoručka nemá tak hbité prstíky jako ty, tak tě předběhne v něčem jiném, ale jsem přesvědčená, že v tom levačka velkou roli nehraje. Zaměř se na to, abys jí koupila nůžky pro leváky, aby jí ty pro praváky netlačily do prstíků a jinak nic řešit nemusíš 😀 😀 😀 Upřímně jsou jí 3, jaká bude se teprve ukáže a jaká jsi byla ty víš jen z vyprávění a pamětníci už to mají zkreslené 😀 😀 😀

pampeliska1313
3. črc 2021

Jsem levák, vždycky mi víc šlo psaní, malování, čtení, byla jsem zručnější na výrobky. Ale opravdu bych to takhle nedělila, moje matka je levák taky a absolutně ji schází cit pro cokoli co jde zase mně. Jediný co, tak bude potřebovat pomůcky pro leváky, ale že by to jinak bylo něco, co se musí nějak hlídat/nedej bože napravovat, jako to bylo dřív, to opravdu ne, není to hendikep. Tím nenarážím konkrétně na Vás, že si to myslíte.;) Obecně by se ani nemělo přeučovat, aby pak právě nenastaly problémy třeba při psaní apod.

micudinka
3. črc 2021

@daasqua Osobně bych se nezaměřovala na obecné informace o levácích, ale snažila se dcerku podpořit v oblastech, které jí až tak nejdou. Především bych dcerku nesrovnávala se mnou v jejím věku. Každý člověk je individualita a jak psaly holky výše, je šikovný na něco jiného. Upřímně mě pobavilo, že by všichni praváci byli šikovní třeba na ruční práce a všichni leváci měli např.vyvinutější prostorovou představivost. Pokud dcerka bude skutečně levák, zaměřila bych se na výběr správných pomůcek pro ni a ve škole se potom poradila s paní učitelkou ohledně psaní.

barmil
3. črc 2021

@daasqua jako levak jsem trpěla při psaní, kreslení, vse jsem si rozmazala rukou, ale za mě ještě nebyla ta pera, co jsou teď, mela jsem "cinu".
Stříhání taky horor, nakonec jsem se naučila stříhat pravou. Pravou třeba i zehlim, levou to šlo blbe kvůli kabelum a odkládací ploše, vse je dělané pro praváky.
Výhoda to byla v tenise a v basketu.
Mne třeba jdou hodně cizí jazyky a technické věci.
Jediny levak v rodině byla má prababicka, ale samozřejmě ji tenkrat ještě preucili na praváka.

anet_98
3. črc 2021

@daasqua já sama jsem levak a jediné co mi přijde jiné, tak prostě neumím psát hezky 😅 a ve škole mě u psaní diktátu štvalo, že si písmo rukou rozetřu - později mi to už nevadilo, když jsem mohla mít prospisku. Jinak jsme úplně normální jako pravá i až na to, že všechno děláme jinou rukou 😊

markii30
3. črc 2021

Já jsem levák , přítel je levák , dcera je levák , každý jsme lepší a horší v něčem jiném stejně tak jako pravaci , největší nevýhodu vidím v písnu .... Já škrábu jako Kocur , dcera taky a přítel píše celkem hezky . Nejhorší je že píšeš a nevidíš co píšeš takže dcera musí napsat ( jak se psát učila ) a pak si to až kontrolovat , toto je asi největší problém leváků kteří se učí psát no . Ale jinak nějaké rozdíly fakt mezi levákem a pravakam nevidím .

amazonkajanik
3. črc 2021

@daasqua jediný problém může být při učení psaní, máme sklony psát zrcadlově a pak rozmazávání si písma. Někteří leváci mají sklon dbát více na detaily a jsou výtvarně nadáni.U nás po x generacích jsem levák já (tedy levoruky obouruk) a neteř. Syn spíše pravák, ale může se to změnit, což znám sama u sebe...

sigyn
3. črc 2021

Já jsem tak trochu obojetník s částečně silnější dominancí levé ruky (každou rukou dělám něco jiného a není problém je prostřídat). Ohledně těch hemisfér to tuším nemá žádný vědecký podklad, jen se to traduje. Bratr je třeba pravák a výtvarně je mnohem nadanější než já. Osobně mi přijde, že leváci mají horší styl psaní, právě kvůli tomu, že nevidí co předtím napsali a třeba psát bez linek je tak trochu horor. Také se říká, že jsou méně zruční, což je často způsobené, že řada běžných předmětů, návodů apod. je prostě uzpůsobená pro používání praváky, a tak vznikaly takové ty průpovídky "má obě ruce levé" apod. Výhodu mají naopak ve sportu, kde prostě překvapí praváky jiným stylem hry (např. ve fotbale, tenisu, boxu atd.)

madamas
4. črc 2021

@pampeliska1313 já to mám přesně naopak. Jsem levák a nejsem zručná. Neumím hezky kreslit, nemám ani fantazii pro ruční práce. Ve výtvarné výchově a pracovních činnostech jsem byla dost průměrná. Vynikala jsem co se týče vyjadřovacích schopností, recitace, přednes a hlavně slohové práce - měla jsem nejlepší slohovou maturitní práci v ročníku. Psala jsem povídky, na oslavách po mě rodina vždy chtěla pronesení přípitku. Jako malá jsem mluvila velmi brzy a dobře. Manžel je taky levák a je naopak velmi zručný, pracuje jako technik, poradí si prakticky se vším vč. jemné motorické práce, vše si dokáže představit, vymyslet a dovést k ,,dokonalosti". Ve škole byl dyslektik a když se snaží něco vysvětlit tak mu nakonec není rozumět protože předbíhá a přeskakuje sám sebe, nezvládá uspořádat monolog aniž by si to v danou chvíli uvědomoval. Jako dítě docházel na logopedii. Takže je to opravdu velmi individuální dle mých zkušeností.

pampeliska1313
4. črc 2021

@madamas O tom právě píšu, záleží opravdu na jedinci.