Co zvládá vaše 2,5leté dítě?

pafca4
1. led 2016

Poslední dobou přemýšlím, jaký věkový rozdíl zvolit mezi sourozenci (pokusit se, samozřejmě, že se nemusí zadařit). Nejspíše bychom se začali snažit, aby to vycházelo cca o 2.5 roku. Proto by mě zajímalo, co už přibližně takové 2.5 leté dítě umí? Umí se obléci, najíst, zabavit se samo, říct si, co potřebuje, chodit na nočník, pochopit, že musí chvíli počkat, než něco uděláte (např. než nakojím miminko), mluvit? Děkuji moc za vaše zkušenosti.

suzanna123
1. led 2016

@pafca4 záleží na dítěti - naše tohle uměla tak na roce a půl. Akorát s tím zabavením se to šlo pak dost s kopce 😖

jasminecek
1. led 2016

Ne, cekat se mu fakt nechce, s nocnikem bojujem, zabavi se sam jen na chvili, vzteka se, nechce se oblikat, sam to fakt neumi. Jist sam umi akorat vidlickou napichovat.

suzanna123
1. led 2016

kecám - obléct se neuměla a doteď to sama neumí 🙂

elvira
1. led 2016

No, ono je to indi-vindi... 2 a půl leté dítě je většinou celkem samostatné, ale hodně dětí při příchodu mladšího sourozence žárlí, takže v hodně případech nepočká, až dokojíš, některé začnou znovu používat pleny, vyžadují pozornost, nechtějí se oblékat, protože miminko je taky oblékané.
Ale určitě to nedělají všechny děti - ale nejde si říct, že při takovém a takovém odstupu to bude v klidu.
Chce to risknout. 😉

petzy
1. led 2016

Našemu malému je dva a čtvrt, mluví hezky, kaká na záchod, čůrání jak kdy, plenku má jen na noc, ale většinou ho na nočník dáváme, má období kdy si krásně říká sám a potom zase bojkot, chce to čas, jíst sám částečně umí, ale jak co a zase jak se mu chce, spíš volí variantu máma pomůže a já nemám trpělivost se s nim dohadovat 🙂 oblékání je horší, to neumí, teprve se začínáme učit, ale bude to boj 🙂 bavit se sám moc neumí a to čekání, doufám že pochopi, za měsíc čekáme ségru a těší se, říkam mu, že bude velký brácha a bude mi pomáhat. Těší se, že si se ségrou bude hrát🙂 na to se těším taky, že se časem zabaví spolu 🙂

lejla29
1. led 2016

@pafca4 Tak mě se narodí druhé v únoru a to bude mladší 3 roky a 4 měsíce a jsem za to fakt ráda. Jelikož ve 2,5 letech ještě nebyla tak samostatná, jako je teď ve 3 letech (za ten půl rok udělala ohromný pokrok), teď už je úplně samostatná, jí sama, je i v noci bez plíny, sama se oblékne i obuje a už se s ní dá lehce komunikovat a vysvětlit, že musí počkat atd. Největší výhoda je také, že chodí do školky a já tak budu mít víc času na mimčo a ona nebude mít pocit, jako že byla do školky odstrčená po narození mimina. Takže má i čas na to se ve školce zvyknout. Fakt mi přjdou ty 3 roky a něco nejlepší. Ale každé dítě je jiné a těhu se stejně nedá přesně naplánovat, takže klidně zkoušejte dřív 😉

sara84
1. led 2016

Ja byla s 2,5letym synem v laznich.Byl schopen si rict co chce a co ne, bul bez plenky, jen na noc, vybrat si jidlo, s jidlem potreboval pomoc,.oblekl.si kalhoty, slipy zbytek potreboval pomoc. Ale chodili jsme na procedury, bezne je zvladl,.nemel problem splnit ukol. Komunikoval se sestrickama. Byl prima partak 🙂 ted uz ma 4 a je to horsi, odmlouva, diskutuje, pouta pozornost, ale zase se bez.problemu naji, oblece, splni ukol.

mrazulkav
1. led 2016

Naše je celkem samostatná - částečně se zvládne obléknout (mikiny a ponožky jsou problém), svleče se sama, sama se nají lžící, občas i vidličkou, bez plen je i na noc, na nočník chodí i sama (jen po kakání musíme utírat my), ukecaná je až moc... sama si zatím moc nehraje, ale s o rok starší kamarádkou si poslední dny vyhrály samostatně celé odpoledne bez větších konfliktů a potřeby rodičů 😀
Jinak myslím, že není na co čekat... Nikdy nebudete vědět, co konkrétně vaše dítko zvládne za 3/4 roku a jak bude na nového sourozence reagovat... My jsme si taky plánovali sourozence po 2,5 letech a nakonec to nedopadlo a teď už jsem byla skoro na vážkách, jestli druhé opravdu chci, když je tahle potvůrka už tak šikovná a samostatná (ale to je na jinou diskuzi 😉 )

veruska007
2. led 2016

Naše nejmladší (2r, 4m) je samostatná, ale asi je to tím, že už rok chodí občas do soukromé školky. Umí se sama najíst, napít, udělat si pití, sama se svlékne, oblékne, obuje, vyzuje, chodí na nočník, neumí r a ř, ale mluví normálně v dlouhých větách. Zabaví se sama, umí počkat. Zpívá písničky, umí několik básniček, tancuje... ve školce se prý vyrovná 4 letým jedináčkům.
Možná je to i tím, že je 3. dítě a snaží se dohnat kluky. Do školky nastupovala přesně před rokem, tam sice měla na spaní ještě plenku, ale jinak se musela umět sama napít z hrnku, nakrmit, svléknout, s oblékáním punčošek a zapínáním bundy učitelka pomáhala; na procházky chodila bez kočárku.

A jinak mám všechny děti po 2 letech a dalo se. Kromě nejmladší kluci byli v roce naprosto bez kočárku, ve dvou letech byli vcelku samostatní (od 1,5 roku chodili občas do soukromých školiček, pokud jsem byla v práci). Tam se museli umět domluvit, nakrmit, převléknout, zapojit se do společných aktivit, sami si hrát.

krysulka
14. led 2016

Tak naše malá má 2 a čtvrt roku a taky krásně povídá. Když se jí zrovna chce, tak pomáhá při oblékání, obuje si bačkůrky, botky, sama se napapá lžící i vidličkou, krásně si hraje sama, ale to hraní přisuzuji též tomu, že chodí dvakrát týdně do školky, pak hodně cestujeme, chodíme ven atd, takže nemá zase tolik času se nudit....dříve když do školky ještě nechodila vůbec, tak to bylo horší, po chvíli se nudila. Jinak kaká sama na wc (za pomocí dětského prkénka) čůrání jak kdy, máme ještě pro jistotu plínku, když by byla nehoda 🙂

krysulka
14. led 2016

@veruska007 četla jsem Váš příspěvek, že děti chodily od 1,5 roku do školičky,byť soukromé, to Vám je tam tak brzy vzali? My jsme byli u zápisu v 1,5 roce taky v soukromé), s tím, že chci aby jí vzali od dvou let a docela to vypadalo, že to asi neprojde....nakonec jim zbylo místo, tak jí od dvou vzali,ale dřív by jí na 100% nevzali. Jinak ale máte moc šikovnou dcerku 🙂 a máte pravdu, taky mi přijde, že ve školce jsou děti více tzv. "hozeny do vody" a pak jsou celkově samostatnější 🙂

veruska007
14. led 2016

@krysulka Tady je spousta školiček, co berou děti od roka, některé i dříve. Záleží na podmínkách. Některé také berou až od 2,5 nebo 3 let. U berušky ve školce bylo i nějaké miminko. Jinak ve státní beru tak pětileté, zrovna psali, že očekávají přihlášení 170 dětí a budou brát 17 ☹. Tož to se asi půjdu klouzat.

eldrag
14. led 2016

plena jen na noc, samostatny v jidle, castečně v oblikani, komunikaci zvlada v pohode s cizimi se ale nebavi, umi střihat, sam si vleze do autosedačky, obslouzi mycku i pracku ( :D zapne vypne, otevre zavre, pradlo vynda a vyhazi na susak - bohuzel jeste nerozvesi, mycku vyndava plastove nadobi a uklizi.) Kdyz neco rozleje uklidi po sobe, kdyz chce luxuje. Uz si zvladnul i sam v pekarne koupit rohlik (stala jsem za vylohou) . o dětské hračky nestojí, takže pomaha dedovi v dilne se sroubovakem atd... do niceho ho nenutime, vyplynulo to tak nejak samo. Nemam rada deti kterým se jeste v 5 letech nosi jidlo po nos a neumi rozdat pribory.