Dcera, 2,5 roku, nemluví. Jak jste řešily z vlastní zkušenosti?

markettwu
15. zář 2020

Ahoj, rada bych se zeptala na vase zkusenosti/nazory/rady. Mam dcerku, bude ji ted na podzim 2,5 roku a nemluvi. Zacinam uz z toho byt celkem spatna. S doktorkou uz domluvena jsem a uz to resime, jsme objednani na psychologii. Dcerka ma jen svoji hatmatilku, netvori slova, sem tam neco rekne, ale to je vse. Urcite slysi, protoze na neco reaguje, ale kdyz ji treba volam jmenem, tak vubec. Nekdy uz nevim, jak s ni komunikovat. Je mi to pak hrozne lito. Hodne se dorozumiva posunky, kdyz chce piti, prinese lahev atd. Tezko privyka na zmeny... i kvuli tomu mame doted dudlika a pliny. Mame ted jeste chlapecka 6 mesicu a tezko si na nej zvyka. Jak jste resily, pokud jste neco podobneho zazily? Diky za kazdou radu.

zuzangel
15. zář 2020

Dala bych ji ještě čas a nestresovala tím hlavne sebe, protože to se pak přenáší na ni. Jistě pro ni není ani snadné mít mladšího sourozence, a dělit se o čas strávený s tebou, protože jsi stále tou nejdůležitější osobou.
Jinak kamarádka má chlapce a ten měl v červnu 3 roky a ten taky nijak nemluví, jen svou hatlamatinou. Určitě pak hodně pomůže kolektiv děti ve školce.

veronika_tvrda
15. zář 2020

Syn nemluvil vůbec do 2,5 roku. Haf, mňá, ahá (kůň), "ne". Jeho čtyři slova. Pak jednou vymyslel "mami" a od toho dne přidával jedno slovo denně, někdy dokonce dvě. Jak protržená hráz.
Dnes má pět let a jede malou násobilku. Prostě každé dítě je jiné - společný systém komunikace musíte najít, s tím se online poradit nedá. Syn byl hodně špatný z toho, že nemá jak komunikovat, všem se hodně ulevilo, když začal. Držím palce, už se to blíží 🌹

cuuza
15. zář 2020

Dáváš rybí olej? U nás to celkem pomohlo nastartovat mluvení...
A jít na to pozvolna, ale důsledně, takže nestačí jen přinést lahvičku ale aspoň něco říct. Nechtít hned věty, ale nejdřív pití, pak mami pití až k tomu cílenému mami prosím dáš mi pití...

wafina
15. zář 2020

Kamarádův syn nemluvil do 3 let. Do té doby neslyšel pohádku nic, rodiče měli moc práce ☹. U psychologa jim řekli, to, co já jim tvrdila 3 roky. číst číst číst.... Každý den odpoledne před spaním čteme a večer. Je jedno jestli poslouchá nebo si u toho hraje, ale vnímá. Hodně pomáhá i zpívat.

verionka
16. zář 2020

Syn začal mluvit take az od 2,5 let, do té doby jen nějaké to "ba" "mama" "tata" a tím tak končil... teď je mu 3,5 a má už slovní zásobu obrovskou, během toho roku se najednou pěkně rozmluvil, a jeho dva kamarádi úplně stejně. Je dobre, že na to myslíš a nezanedbavas to, ale zatím bych se tím nenechala znervoznovat 😉.

nazka
16. zář 2020

@markettwu kamarádky syn je narozený v červenci a do nástupu do školky (čili 3 let a 2 měsíců) řekl jenom "mama", jinak se dorozumival posunky.behem půl roku ve školce se hezky rozmluvil.. U psychologa nebyli.

tingle
16. zář 2020

Každé dítě má své tempo. Ale chápu vas, řešila jsem toto i se synem, ten měl do tri let (!!!!) jen svou hatmatilku a nikdo mu nerozumel. A pak se to zlomilo samo a ted mluví krasne, ze mi i cizí lide říkají, jak krásně mluví a jak je šikovný (za měsíc 4 roky,). A pusu nezavre od rana do vecera 😀 Nevim, jestli to bude i váš případ, každopádně jsem chtěla jen říct, že kazde dite je jiné a ma jiné tempo. Držím pěsti.

tervi
16. zář 2020

@markettwu Já bych jí ještě 1/2 roku dala. Moje dcera začala mluvit až po 3. narozeninách. Do té doby také "znakovala" + babí, táta, haf, dede a máma. Pomohl nástup do školky, tam se s ní nemažou. Krásně se rozmluvila a teď tu hubu opravdu nezavře.🙈 Co zkusit třeba jen na 2 dopoledne v týdnu ji dát do školky, bude nucena mluvit, když bude chtít komunikovat s dětmi a ony jí nebudou rozumět... U nás to opravdu pomohlo. Jinak čtení a říkání říkanek si nemyslím že pomáhá, my měli načteno asi 6 rikankovych knížek, už jsme je s manželem uměli i pozpátku a holka nic. Líbilo se jí, když jsme je říkali, ale aby opakovala po nás, to nehrozilo.

antoinet
16. zář 2020

Můj syn taky ve 2,5 nemluvil, začali jsme velice brzo na logopedii, bylo to třeba, měl vážnou vadu výslovnosti (mozek a pusinka nespolupracovali) a tak tak stihl vše natrénovat před nástupem do školy.
Takže může to být jen zpoždění, ale může to být i nějaká vada, to pozná odborník.
Ale v tomto věku jsme trénovali zvuky všech zvířátek a pečlivé rozlišení samohlásek, původně u nich skoro vůbec nehýbal pusou a nešlo rozlišit třeba O a U.

miba10
16. zář 2020

@markettwu manuálně to samé. Opravdu. Je to jako bys psala o mojí dceři. Té teď v listopadu budou 3 a také moc nemluví. Má svou hatmatilku a pár normálních slov,ale mluvit prostě nechce. Ale jsou děti, co začnou mluvit az kolem 4roku. 🤷 Když jí něco říkám,tak velice dobře rozumí.
Co se změn týče,tak je také špatně nese. To mi minulý týden řekla i učitelka ve školce,ale začíná se to pomaličku zlepšovat. Děti všeobecně mají rády režim. Dodává jim to jistotu a bezpečí 😊 do toho máme druhé dítko. Rozdíl mezi nimi je 17 měsíců. A bere ho na vědomí,ale že by si vyloženě zvykla se říct nedá.
Nicméně,dej jí čas. Ono se to začne pomalinku zlepšovat. Já třeba ty pokroky také úplně tak n vnímám, protože js m s dětmi pořád. Ale moje mamky,tak když je vidí,tak mi říká jak se rozvíjí a dělají pokroky

skarol
16. zář 2020

@wafina kdyby to bylo tak jednoduché... My neustále čteme, zpívám, recituji básničky, mluvíme a stejně toho kluk moc neřekne. Teda teď začíná, ale do 2,5 let to bylo zoufalé a i teď to není žádná sláva.

konidana
16. zář 2020

@veronika_tvrda to máš doma skoro kopii toho mého. Akorát u nás to mluvení tolik nejede, ale třeba násobilku tří si sám jako předškolák i odvodil během chvíle čekání na logopedii (bylo tam ve zdi okno ze 3x13 luxferů)

markettwu
autor
16. zář 2020

@tervi Bydlím na vesnici a tady je bohužel malá školka, takže mají omezený počet dětí, že ani ty, co si regulérně žádají, všechny nevezmou. Navíc nemáme navíc auto (manžel s ním jezdí do práce) a já moc řídit neumím, to se budu teprv učit, takže školka jinde "nehrozí". Nemůžu jí teď ani naučit, aby chodila na nočník, nespojí si, že potřeba se dělá do nočníku a ne kdekoliv - takže máme pořád plenky.
My jsme před pár dny byli na pohotovosti, protože malá dost ošklivě narazila - je dost hyperaktiv, nakonec z toho nic nebylo, ale doktor hned poznal, že malá nemluví. Ptal se, jestli to řešíme a že bychom měli hned začít něco dělat. To samé nám napsal do zprávy, že prý "čím dřív, tím líp".

markettwu
autor
16. zář 2020

@miba10 Moje mamka - to je částečně kámen úrazu, místo aby malou pochválila nebo řekla, že dělá pokroky, protože já je vidím. Sice jsou malé, třeba skládá hezky kostky do výšky nebo kolečka na sebe podle velikosti, naučila se pít z jiné láhve apod. Mamka mi na to řekne, že žádný viditelný pokrok tam není a že bych měla přitvrdit. Dost mě tím vnitřně ubližuje a to je taky učitelka v mateřské školce, ale ona... bohužel to je dlouhý příběh. Vidím pokroky i u akceptace malého, dřív se ani nemohla posadit vedle něj, aby neječela, teď už ho i bere "na milost".

vercamudrunkova
16. zář 2020

Moje starší také nemluvila, byla nám diagnostikovaná opožděný vývoj řeči prostý to znamená že do 4 let všechno dožene a měli pravdu, důležité je jestli rozumí pokynům. Chce to čas, ale určitě není špatné, že to řešíš nikdy nevíš

markettwu
autor
16. zář 2020

@vercamudrunkova Pokynům rozumí, ale řekla bych, že někdy se jí nechce, tak dělá, že neslyší. Třeba na cáky cáky nás vede do koupelny nebo pápá brm brm tak už ví, že pojedeme autem, tak jde k autu. Když na ni ale volám a chci, aby něčeho nechala, protože to třeba nemá dělat, tak ignor, ale řekla bych, že prostě "období vzdoru" v něčem :D Já to právě radši řeším, protože chci vědět konkrétně, co je za "problém", abych věděla, jak jí můžu pomoct se s námi domluvit. Manžel o tom vůbec nechtěl slyšet, ale naštěstí už si dal říct.

vercamudrunkova
16. zář 2020

@markettwu moje mladší má 2 roky a 3 měsíce, pokynum rozumí ale též nemluví tak čekám že též bude mít opožděný vývoj řeči
určitě děláš dobře, že to řešíš . Muži to moc neberou vážně

pavelkamat
16. zář 2020

Syn také do 2,5 let toho moc neřekl. Jediné pořádné slovo byla máma. Začala jsem dávat rybí olej a nevím jestli díky tomu nebo prostě vývojem se rozmluvil. Ve 3 letech mluvil neustále celý den. Když šel do školky tak mluvením strčil do kapsy i starší děti.

zelenaesmolda
16. zář 2020

@markettwu
podle me popisujes naprosto normalni batole...

sus3nka
16. zář 2020

@markettwu nemluviš náhodou o naší rodině? Jsme na tom úplně stejně. Malá 2,5 roku a mladší sourozenec 7 měsíců. Jen já to beru s nadhledem a zatím neřeším. Malá tedy chodí do jesliček 2 dny v týdnu a tam se jí moc líbí. Ale hrozně málo mluví (jen základní slova), domluví se ukazováním a zvuky. Na nočník doma chodit nechce, ale v jesličkách se snaží. Doma hodně zpíváme, učíme slova neustálím opakováním, ukazováním, ale jde to hrozně ztuha, nedokáže říct ani jak se jmenuje. Svoji mluvu vůbec nemá 😞

veronika_tvrda
17. zář 2020

Děvčata nebojte se, zlomí se to - a pak se všechny vejdete do té anekdotky...

"Dobrej, sousede, tak co, už umí vaše Monička trochu mluvit?"
"Dobrej, ano, teď ji zas učíme trošinku mlčet." 😀

loylii
17. zář 2020

@markettwu mám deti ve stejném veku. Jedna mluvi hodně, druhá méně. Mě nejvíc pomáhá k nim mluvit interaktivne nebo jak to říct. Očekávat odpověď. Mluvím na ne cely den, v aute, venku kdekoliv. Má otázku například - chceš k snídani jogurt nebo vajíčka? Čekám odpověď. Chceš chlebik nebo housticku? Kecup? Dokud mi neodpoví, nedam pokoj. Knížky máme obrázkové české a i pohádky poustime české. Jinak bych to nechala plynout, hraniční je podle mě věk 3-4 roky.

miba10
17. zář 2020

@veronika_tvrda no už aby to bylo 😂 já se na to hrozně těším,až si s těmi našimi drobatky budu moct povídat 🤗 i když mi poslední dobou spíš chybí ta malá miminecka co se tak ráda tulila a mazlila 🤭

m.e.l
17. zář 2020

Nas syn mel par slov do dvou let a 4 mesicu, ted ve dvou letech a 8mi mesicich by tu pusu mohl aspon na chvili zavrit!!! Hodne komunikoval gesty odkoukanymi od starsiho postizeneho brasky. Takze kliiiid.

markettwu
autor
19. zář 2020

Děkuji všem za komentáře, rybí olej zkusím koupit, uvidíme, třeba se malá rozmluví. Dál budu řešit vše i s doktory, tak doufám, že brzy vše vyřešíme nebo alespoň relativně brzy ...

marketanova
22. zář 2020

Dobrý večer, já myslím, že je dobré navštívit logopedii a také pořídit nějaké vzdělávací knihy s obrázky a vzdělávací stavebnice.

suzief
22. zář 2020

Syn nemluvil do 3 let, s nastupem do školky začal, ted je mu 6 let a pusu nezavře. Nechodí do školy ale umí počítat, číst a mluvit pomalu anglicky, dle psychologa má nadstandartní znalosti, ještě chodíme k logopedovi ale vesměs se učí prostě sám, já jen opravuji a připomínám a pár úkolů děláme. Taky sem z toho byla na nervy ale opravdu u nás pomohl čas. Kdyby nemluvil ani později, to už by se muselo řešit jinak. Tak snad to bude i váš případ a bude hezky mluvit.

kikisa311
13. pro 2021

@markettwu ahoj můžu se zeptat jak je na tom nyní dcera? Já totiž řeším neví něco podobného 🤔. Tak mě zajímá jak ste pokračovaly. Děkuji 😉

markettwu
autor
13. pro 2021

@kikisa311 Ahoj, prakticky pořád stejně, nemluví a už se pomalu blížíme ke stanovení diagnózy - s největší pravděpodobností má PAS. Má pořád svoji hatmatilku a jediné co je, tak si prozpěvuje v angličtině různé nápěvy, umí počítat do dvaceti, abecedu, zvířátka, ale vše jen anglicky. Dělá takové zvláštní pohyby rukama před obličejem, když je třeba šťastná, máme pořád pleny a dudlíky, ale tam je to těžší, protože má i malý. Celkově spolu pořád nevycházejí úplně nejlíp. Na začátku letošního roku mi taky přestala jíst téměř vše ..
Co Vaše dítko? Rozumí, když se po něm něco chce? Pokud si nejste jistá, můžete řešit s pediatrem, ten Vám vypíše žádanku min. k psychologovi.

kikisa311
13. pro 2021

@markettwu děkuji za odpověď 🙂. Naše malá rozumí. Co jí řeknu tak udělá, nebo přinese. V knížce ukazuje. Umí zopakovat asi 50 slov. Ale z toho je víc jak půlka samozřejmě zkomoleně 🙈. Umí i doplnit některá slůvka do písniček a říkanek. Napodobuje třeba kutálí se brambora, nebo vařila myšička. Snaží se komentovat když něco vidí venku, nebo v televizi. Ukazuje na ty věci. Ale nespojí víc slov. Jen někdy se jí podaří táta nene pá. Jako že táta je pryč. Plenky zatím taky máme. Dudlík teda nee. Když jí posadím na nočník tak se vyčůrá ale sama od sebe nejde. Co myslíte? Mám ještě počkat??? Minulý týden jí byly dva roky. Přeju vám hodnw sil. Pořád musíte věřit 🙏.